Kulttuuri    |   Arvio

Neljä taiteilijaa esittäytyy tasokkaassa yhteisnäyttelyssä

Amos Andersonin museo osaa käyttää hankalat tilansa hyväkseen

Tilaajille
Rouva Näkymätön – Stina Krooks Stiftelse 21. 10. saakka Amos Andersonin taidemuseossa (Yrjönkatu 27). Ma, to, pe 10–18, ke 10–20, la, su 11–17.

Suunnitellulla laajennuksella huomiota kerännyt Amos Andersonin taidemuseo on usein onnistunut taivuttamaan nykyisiäkin haasteellisia tiloja nykytaidetta varten.

Nyt esillä on neljän kuvataiteilijan yhteisnäyttely. Taiteilijat kuuluvat parhaimmistoon ja ovat tarkkasilmäisesti valittuja.

Kokonaisuus juhlistaa vuonna 1977 perustettua Stiina Krookin säätiötä. Säätiö on jakanut olemassaolonsa aikana jo yli 300 stipendiä kuva- ja näyttämötaiteilijoille.

Aurora Reinhard (s. 1975), Pilvi Takala (s. 1981), Erkka Nissinen (s. 1975) ja Hans Rosenström (s. 1978) ottavat museon pohjakerroksen haltuunsa tasapuolisesti samankaltaisia teemoja käsitellen.

Näyttelyssä on kolme pitkäkestoista teosta, joten juosten sitä ei kannata suorittaa.

Reinhard on ainoa, joka osallistuu näyttelyyn taideobjekteilla. Ajatuksellisesti ja teknisesti hiotut käsitteelliset popveistokset ovat jo tunnistettavia. Hykerryttävässä oivaltavuudessaan ne ovat parhaimmillaan jopa julmia.

Rosenström jatkaa ääniteostensa sarjaa kasvattaen mittakaavaa edelleen. Hän onnistuu luomaan käsittämättömän vahvan illuusion läsnäolosta vain äänimaisemaa käyttäen. Tilakokemus abstrahoituu päänsisäiseksi tunnelmaksi.

Juuri AVEK-palkinnon saanut Erkka Nissinen on mukana uudella videoinstallaatiolla. Teoksessa valoilla luodut tilalliset elementit ja vahva musiikki yhdistyvät absurdiin kertomukseen, jota sitoo Hongkong miljöönä ja jonkinlaisen tulevaisuuden kaupungin metaforana.

Tahallinen, muttei pakonomainen kömpelyys, oudot 3D-animaatiot ja Monty Python -henkinen huumori naurattavat. Teos ei silti jää huumorinsa varaan, vaan surrealistinen tapahtumaketju onnistuu kuvaamaan nykyihmistä myös symbolisella tasolla.

Neljän taiteilijan kokonaisuudet ovat kiitettävän tasavahvoja, eikä tarvetta arvottavalle vertailulle synny ainakaan näyttelystä itsestään.

Omaan mielentilaan kolahti kuitenkin parhaiten vaatimattominta esillepanoa edustava Takalan dokumentinomainen videoteos.

Yhdysvaltalaiseen sisäoppilaitokseen sijoittuva teos kertoo suojatun elämän aiheuttamasta suhteellisuudentajun katoamisesta, sulkeutuneisuudesta ja yhteisön paineista.

Takala on tehnyt teoksen opettajia haastatellen, mutta lopullinen teos on nuoren opettajan minämuodossa kerrottu tarina. Se vaikuttaa dokumentilta, juuri siinä määrin, että katsojan on mahdollista eläytyä siihen aidosti.

Takala on onnistunut jälleen. Hänen yksikanavaiset videoteoksensa sopisivat erinomaisesti myös televisiossa esitettäviksi. Niiden huumori ja tapa käsitellä todellisuutta eivät tarvitse nykytaidekontekstia tullakseen ymmärretyiksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää