Kulttuuri

Pajtim Statovcin romaani voitti HS:n kirjallisuuspalkinnon

Kissa ja käärme ovat ikivanhoja symboleja, jotka Pajtim Statovci lataa uudella merkityksellä. Statovci "luo niiden avulla oman siirtolais-homoeroottis-suomi -mytologiansa", raati perustelee valintaansa vuoden esikoisteokseksi.

Tilaajille

"Ihan mielettömältä tuntuu", Pajtim Statovci, 24, riemuitsee. "Niin hyvältä kuin tällainen asia vain voi tuntua."

Hän on vähän aikaisemmin saanut kuulla voittavansa HS:n kirjallisuuspalkinnon, 15 000 euroa, vuoden parhaasta suomeksi kirjoitetusta esikoisteoksesta.

Statovcin muutti kaksivuotiaana perheensä mukana Kosovosta Suomeen. Nyt hän on kirjailija, joka "voi tehdä mitä haluaa, ja lukija uskoo sen", kuten palkintoperusteluissa kiitetään.

Romaani Kissani Jugoslavia (Otava) kuvaa ihmisiä, joilla ei ole vaihtoehtoja – ja jotka otaksuvat, että he eivät voi mitenkään selvitä tilanteestaan. Polttopisteessä ovat Pristinasta omat perinteiset arvonsa mukanaan Suomeen tuovat äiti ja isä, heidän täällä kasvanut poikansa sekä ennen muuta läheisten välille aukeava etäisyys, epäluottamus ja vastoin tahtoakin leimahteleva viha.

Lue HS:n 7. elokuuta julkaistut kirja-arvio ja haastattelu.

Kissa ja käärme ovat ikivanhoja symboleja, jotka Statovci lataa uudella merkityksellä. Statovci "luo niiden avulla oman siirtolais-homoeroottis-suomi -mytologiansa", raati perustelee.

"Ehkä kirjani opetus on se, että kaikesta voi selviytyä", Helsingissä kirjallisuustiedettä opiskeleva Statovci sanoo.

Monen muun tavoin myös hän haaveilee maailmasta, jossa voi puhua puolisosta, ilman että suhteeseen lyödään heti jokin leima.

Statovcin mukaan seksuaalisuus on lopulta kovin vaikeasti määriteltävissä oleva asia, ja ne käsitteet, joilla sen olemusta tavoitellaan, ovat kauhean rajallisia:

"Kaikilla olkoon oikeus määritellä itsensä niin seksuaalisuuden kuin kansallisuudenkin suhteen ihan niin kuin haluavat. Eikä siitä tarvitse tehdä selkoa muille. Se on henkilökohtainen asia."

Statovci varoittaa jäämästä jumiin kysymykseen kansallisesta identiteetistä:

"Siitä muodostuu helposti kynnyskysymys, jos haluaa antaa sen muodostua sellaiseksi."

"Jos olen jostain pahoittanut mieleni, en ole kuitenkaan koskaan ajatellut, että minua kohdellaan siten kuin kohdellaan siksi, että olen tullut tähän maahan jostain muualta. Minut on aina hyväksytty kaikkiin yhteisöihin."

Vuoden paras esikoisteos palkittiin nyt 20. kerran. Helsingin Sanomien palkinto jatkaa vuosina 1964–1994 myönnetyn J.H. Erkon esikoiskirjapalkinnon perinnettä.

Aivan viime vaiheessa raati keskusteli myös Tommi Kinnusen romaanista Neljäntienristeys (WSOY).

Erikoismaininnan saivat myös Henni Kitille romaanista Elävän näköiset (WSOY) sekä Antti Holmalle romaanista Järjestäjä (Otava).

Lautakunnan puheenjohtajana toimi kirjallisuustoimittaja Antti Majander. Muut jäsenet olivat toimittajat Suvi Ahola ja Sanna Kangasniemi, runoilija Aki Salmela sekä viime vuonna kisassa novellikokoelmalla Gorilla toiseksi sijoittunut Juhani Karila.

Viime vuonna palkinnon voitti Erkka Filander runoelmalla Heräämisen valkea myrsky.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kirjallisuus
 • Antti Majander

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää