Kulttuuri

Taiteen toisinajattelija

Ismo Kajanderin taiteen vuosikymmenet on koottu kahteen museoon

Tilaajille
Kuvataide
Ismo Kajander: Anartisti 9. 8. saakka Kiasmassa (Mannerheiminaukio 2). Ti 10–17, ke–pe 10–20.30, la 10–18, su 10–17.
Ismo Kajander: Vintage 2. 8. saakka Suomen valokuvataiteen museossa (Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 G). Ti–su 11–18, ke 11–20.

Turun vanhoissa puutalokortteleissa kasvanut Ismo Kajander (s. 1939) muutti Helsinkiin 1963. Seuraavana vuonna hän piti näyttelyn Agorassa, suomalaisen avantgarden silloisessa kotipesässä.

Vastaanotto oli raju. Helsingin Sanomien kriitikko Tuuli Reijonen luonnehti näyttelyä "uhmaikäisen askarteluksi". Suomen Sosialidemokraatin Seppo Kärkkäisen mielestä Kajanderin teokset olivat "huonoja, kömpelöitä eikä niissä ollut viitettäkään taiteellisesta lahjakkuudesta".

Kajanderin varhaiset teokset kuten Dada-kaappi (1962) viittasivat kintaalla ajan esteettisille arvoille ja edustivat Suomessa jotain täysin uutta. Ulkoisen viimeistelemättömyyden korvasi ilmaisun intensiteetti, joka osaltaan saattoi säikyttää kriitikot.

Sekä teokset että kriitikkojen arviot ovat esillä Kajanderin kahteen museoon jakautuvassa näyttelyssä. Laaja kokonaisuus kertoo miten nuoresta taiteen toisinajattelijasta tuli suomalaisen valokuvan ja kuvataiteen pidetty ja palkittu veteraani, jolla on takanaan myös pitkä ura taideopettajana.

Kajanderin varhaiset teokset johdattavat myös hänen taiteensa lähteille, jotka löytyivät ensin Tukholman Moderna Museetin näyttelyistä ja pian sen jälkeen Pariisista, josta jo 1960-luvulla tuli hänen "toinen isänmaansa".

Toisin kuin monet nuoret suomalaistaiteilijat, Kajander ei lämmennyt Modernan esittelemälle amerikkalaiselle pop-taiteelle.

Häntä puhutteli nykytaiteen toinen linja, sovinnaisuuksia kyseenalaistanut dada sekä sen sukulaiset ja seuraajat. Päällimmäiseksi nousi arkiesineiden runouden löytänyt ranskalainen uusrealismi.

Marcel Duchampin valmisesineistä tekemä käsitetaide mainitaan toistuvasti Kajanderin yhteydessä, mutta Duchamp ei ole hänen ainoa sankarinsa. Kiasman näyttelystä löytyy viittauksia kokonaiseen joukkoon 1900-luvun mestareita Picassosta ja Man Raysta alkaen.

Yksi Kajanderin taiteen näkyviä juonteita on avoin ja jopa tuttavallinen dialogi häneen vaikuttaneiden taiteilijoiden kanssa.

Toisen hänen taiteensa läpäisevän linjan muodostaa yhteiskunnallinen osallistuminen ja halu vaikuttaa.

Kajander voi olla liian runollinen ollakseen korostetusti poliittinen taiteilija, mutta hän ei koskaan piilottele mielipiteitään. Ehkä lapsuuden sotakokemusten vuoksi etenkin sotaan ja väkivaltaan liittyvät teemat nousevat toistuvasti esiin ja Pariisin-muistojen rinnalle.

Kajanderin uran viisi vuosikymmentä näkyvät Kiasmassa paikoittaisena ahtautena. Paljon ajatuksia ja ideoita tihkuville teoksille olisi ollut eduksi, jos ne olisivat saaneet enemmän ilmaa ympärilleen.

Kajanderin vuosikymmeniin mahtuu myös pitkä taival valokuvaajana, minkä vuoksi kaksi rinnakkaista näyttelyä on paikallaan.

Valokuvataiteen museon hieman väljemmin ripustetun osuuden perusteella Kajander on synnynnäinen valokuvaaja. Esimerkiksi hänen lapsuudenmaisemissaan Turussa kuvaamansa yli kahdensadan kuvan kokonaisuus Portsa (1975–1983) on suomalaisen dokumenttikuvauksen lämminhenkinen klassikko.

Vaikka Kajanderin valokuvien taustalla on hänen esinekoosteidensa tapaan vankka valokuvan historian ja varsinkin alan ranskalaisten klassikoiden tuntemus, ne näyttävät syntyneen luonnollisesti kuin linnun laulu. Valokuvat ovat usein ilmeeltään rennompia ja leikkisämpiä kuin esinekoosteet.

Kajanderin taiteen painopiste on viime vuosina ollut esinesommitelmissa ja installaatioissa. Valokuvanäyttelyn päättävien tuoreiden teoskokonaisuuksien kuten Remix ja Digileikit perusteella on kuitenkin ilo nähdä, ettei hän ole lopullisesti laittanut kameraansa naulaan.

Anartisti, Vintage

Tekijä: Ismo Kajander

Paikka: Kiasma, Suomen valokuvataiteen m

Laji: kuvataide, valokuvia

Ismo Kajander

 Kuvataiteilija Ismo Kajander syntyi Turussa 31. joulukuuta 1939. Asuu nykyään Helsingissä.

 Ensimmäinen näyttely Turussa vuonna 1959. Ensimmäinen matka Pariisiin 1961.

 Työskenteli mainoskuvaajana vuosina 1963–78 ja opetti valokuvausta Taideteollisessa korkeakoulussa 1971–85. Yliopettaja vuosina 1978–85.

 Turun piirustuskoulun rehtori 1988–1997.

 Useita retrospektiivisiä näyttelyitä vuodesta 1987 lähtien.

 Valkoisen Ruusun komentajamerkki 1992, Pro Finlandia -mitali 2014.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuvataide
 • Valokuvaus
 • Arviot
 • Näyttelyt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää