Kulttuuri

Helsinkiläisiä kehotetaan ripustamaan tällä viikolla pyykkinsä sateenkaaren väreissä

Tällä viikolla pihoilla, parvekkeilla ja ikkunoista saattaa näkyä värikkäitä pyykkinaruja. Pikkupyykkikin on esillä ihan tarkoituksella: Kyse on Heidi Lunabban ja Ilar Gunilla Perssonin yhteisötaideprojektista Pyykkinaru sateenkaaren väreissä.

Tilaajille

Tällä viikolla pihoilla, parvekkeilla ja ikkunoissa saattaa näkyä värikkäitä pyykkinaruja. Pikkupyykkikin on esillä ihan tarkoituksella: Kyse on taiteilijapari Heidi Lunabban ja Ilar Gunilla Perssonin yhteisötaideprojektista Pyykkinaru sateenkaaren väreissä.

Värikkäitä pyykkinaruja ripustetaan 22.–28. kesäkuuta eli Helsinki Pride -viikon aikana, ja niillä osoitetaan tukea ihmisten samanarvoisuudelle.

”Vähemmistöjen oikeuksia ajavat usein itse vähemmistöön kuuluvat, mutta Pyykkinaru kutsuu heteroenemmistön mukaan ottamaan kantaa”, kirjoittaa Persson tiedotteessa.

”Monelle on itsestään selvää kohdella kaikkia samalla tavalla, mutta homofobian kohtaamista pelkäävälle voi olla tärkeää tietää, että ystävä, naapuri, kollega tai sukulainen suhtautuu HLBTIQ -ihmisiin hyväntahtoisesti.”

Projekti käynnistyi vuoden 2014 Jeppis Pride -festivaalilla Pietarsaaressa. Tänä vuonna se on vieraillut Karasjoen Sápmi Pride -festivaaleilla ja jatkaa Helsingin jälkeen Falu Prideen ja Gotland Prideen Ruotsiin. Taiteilijat pitävät projektia vastapainona yhteiskuntakeskustelussa lisääntyneelle suvaitsemattomuudelle.

Osallistumisohjeet ovat yksinkertaiset: pyykkinarulle ripustetaan vaatteita tai muita tekstiilejä sateenkaaren väreissä. Vaatteiden ei tarvitse olla yksivärisiä, väriskaalan ei tarvitse olla täydellinen ja pyykkinarun voi ripustaa minne vain, järjestäjät ohjeistavat.

Osallistujia pyydetään dokumentoimaan pyykkinaruja jakamaan kuvat #tvattlina-tagilla Instagramissa ja Twitterissä. Kuvia voi myös lähettää projektin Facebook-sivulle tai sähköpostiosoitteeseen rainbowtvattlina@gmail.com.

Projekti järjestetään yhteistyössä Ateneumin taidemuseon ja helsinkiläisen MWG Måndagsklubben Window Galleryn kanssa. Huomenna tiistaina yksi pyykkinaru nousee Ateneumin viereen, ja #tvattlina-tagilla julkaistuja kuvia on nähtävillä myös Ateneumin aulassa.

Myös nykytaiteen museo Kiasma osallistuu Helsinki Pride -viikon ohjelmaan tapahtumapäivällä, jossa kuullaan muun muassa taiteilijapuheenvuoroja Antti Nyléniltä, Nelli Palomäeltä ja Jorma Uotiselta. Lisäksi Kansallisgallerian lipputangoissa on Pride-viikolla sateenkaariliputus.

#tvattlina #equalrights #pride #myappletree

Kuva, jonka Christina Törnqvist (@xhrizzy_t) julkaisi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Taide
 • Helsinki Pride

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää