Kulttuuri    |   Arvio

Taiteen suuri Suomi-kierros: 5 + 37 kesänäyttelyä

Suomen suvi on täynnä taidenäyttelyitä. Niitä löytyy ympäri Suomen ja läpi kesän. HS esittelee taidekohteita Ahvenanmaalta Lappiin.

Tilaajille

Suomen suvi on täynnä taidenäyttelyitä. Niitä löytyy ympäri Suomen ja läpi kesän. HS esittelee taidekohteita Ahvenanmaalta Lappiin.

Mäkelä ja Tapiola hurmaavat Salmelassa

Taidekeskus Salmelan kesänäyttely 9.8. saakka (Mäntyharjuntie 25, Mäntyharju). Joka päivä 11–18.

Parasta taidekeskus Salmelassa on luonnonkaunis sijainti ja vanhat puurakennukset, jotka antavat sille sen ilmapiirin. Kesäinen järvimaisema on myös oivallinen tausta pihapiirin veistoksille, joiden tekijät edustavat suomalaisen modernismin kärkeä.

Hyvää Salmelassa on myös perinteisen kesänäyttelyn päärakennuksen alakertaan ripustettu osuus, joka esittelee Marika Mäkelän ja Marjatta Tapiolan maalauksia sekä Arvo Siikamäen ja Hannele Kylänpään veistoksia.

Mäkelän kokonaisuus on näistä ehjin. Juuri suuren museonäyttelyn pitänyt taiteilija on hyvässä vedossa ja työstää maalatut puureliefinsä kauas sovinnaisen koristeellisuuden tuolle puolen. Lähes ylimaallisina kimaltavat teokset lumoavat pinttyneenkin modernistin.

Tapiola työstää äskeisistä näyttelyistään tuttuja härkiä ja kalloja väkevästi kuten aina. Suuria kankaita täydentävät pienet maalaukset, joiden vahvat värit ennustavat uusia tuulia hänen taiteessaan.

Siikamäen pelkistetyt hahmot säestävät luontevasti Mäkelän koristeellisuutta, mutta Kylänpään ja Tapiolan teokset ovat toisilleen liian läheistä sukua. Olisin mielelläni nähnyt ne erillään, omissa huoneissaan.

Salmelan muut rakennukset ovat täynnä tyyliltään ja laadultaan hyvin vaihtelevaa taidetta. Runsaudesta erottuvat Tiina Kivisen dramaattiset grafiikanlehdet.

Timo Valjakka

Taidetta ihmisille ja mehiläisille

Puolivilli puutarha 6.9. saakka Kouvolan taidemuseo Poikilossa (Kouvola-talo, Varuskuntakatu 11, Kouvola). Ti–pe 11–18, la–su 12–17.

Vaikka Puolivilliin puutarhaan mahtuu vain kahdeksan taiteilijaa, ihmisen ja luonnon suhdetta luotaavan näyttelyn asteikko on yllättävän laaja. Anja Tähtisen pastoraalisista maisemamaalauksista on pitkä loikka Irmeli Tarmon muurahaispesätutkielmiin ja edelleen Merja Heinon digitaaliseen animaatioon. Kaisa Salmen tuhansista muoviesineistä koostuva ”pullomeri” kantaa huolta luonnon ja ennen kaikkea merten tulevaisuudesta, kun taas Ulla Taipale ja Christina Stadlbauer ovat rakentaneet museon pihalle ison kukkainstallaation mehiläisten iloksi.

Taiteen käsitteellisyyden ja elämyksellisyyden ankkuroi maantieteelliseen paikkaan Kouvolan kaupunginmuseon laatima tietopaketti, joka kiinnostavasti valottaa Kymenlaakson seudun kartanoiden ja tehtaiden komeiden puutarhojen historiaa. Aikoinaan niissä kehitettiin muun muassa uusia omenalajikkeita.

Timo Valjakka

Käsitteellinen helmi

Taju 2015 – Matka 30.8. saakka Hyvinkään taidemuseossa (Hämeenkatu 3 D, Hyvinkää, ti–to 11–18, pe–su 11–17) ja Promenadigalleriassa (Vaiveronkatu 10, Hyvinkää, ti–pe 10–18, la 10–15, su 13–18).

Kipsistä tehtyä lakanapyykkiä, pieniä jakkaroita, oikea purjelentokone ja metrin pätkä ratakiskoa. Kuvanveistäjä Villu Jaanisoon taidolla kokoama nykytaidetapahtuma Taju 2015 – Matka on näyttelykesän käsitteellinen helmi.
Jaanisoo on kutsunut näyttelyyn 16 eri alojen taiteilijaa, jakanut heidät pareiksi ja antanut heidän joko toteuttaa yhteisen teoksen tai muuten puhaltaa yhteen hiileen.

Parhaimmillaan tämä toimii silloin kun taiteilijat ovat astuneet ulos omasta ilmaisustaan ja tehneet yhdessä jotain ainutkertaista, esimerkkinä Anneli Sipiläisen ja Salla Lehtisen veistoskollaasi Aikamatka (2015).

Mutta yhtä usein tulos voi olla kuin kaksi samansuuntaista viivaa, kokonaisuus jossa kumpikin osapuoli pitää kiinni identiteetistään. Sekään ei ole miinus monipuolisessa ja jotenkin myös kodikkaassa näyttelyssä.

Timo Valjakka

Kuvatulva uuvuttaa Purnussa

Kuvan täydeltä 9.8. saakka taidekeskus Purnussa (Mustasaari 63, Orivesi). Avoinna päivittäin klo 11–18.

Kuvan täydeltä on Purnun tämänvuotiselle kesänäyttelylle vielä osuvampi otsikko kuin kuraattori Pessi Rautio on ehkä tarkoittanut. Esillä on niin paljon teoksia, että taidekeskuksen seinät suorastaan notkuvat.

Rautio on tuonut Purnuun kovatasoisen taiteilijajoukon, joka on saanut hänet pysähtymään ja jonka teosten edessä hän toivoo myös katsojan pysähtyvän. Pysähtymistä vaikeuttaa kuitenkin ylitsepursuavan tiivis ja jopa uhkarohkea ripustus, joka saa katseen hyppelehtimään teoksesta toiseen ja alkaa loppua kohden jo uuvuttaa.

Mikäli pysähtyminen kuitenkin onnistuu, löytyy kuvatulvasta paljon aarteita.
Enoch Bergstenin rosoisille piirroksille ultratiivis ripustus sopii, ja Emma Helleen rehevät pikkuveistokset on piilotettu herkullisesti Purnun perustajan, kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen veistosten joukkoon.

Tämän hetken kiinnostavimpiin nuoriin maalareihin kuuluva Hanna Kanto säväyttää jälleen omaleimaisella kuvakielellään. Pisimmän pysähtymisen aiheuttaa Anna Estarriolan syvällisen humoristinen installaatio Art Work and Artist on Conversation (2015), joka keskustelee olemuksestaan radiopuhelimella taiteilijan kanssa.

Katalogitekstissä Rautio sanoo teosten vaativan paljon aikaa. Sitä Purnuun kannattaa varata reilusti ja valmistautua henkisesti kunnon kuvavyörytykseen.

Harri Mäcklin

Ikuisuusaihe saa uutta potkua Orimattilassa

Tosi / Epätosi 9.8. saakka Villa Roosassa (Käkelanraitti 4). Avoinna ti–su 11–18.

Taiteen kyky vääristää todellisuutta tunnettiin jo antiikissa, mutta Villa Roosan tasokas kesänäyttely osoittaa, että aihetta ei ole vielä kaluttu loppuun. Huolellisesti valittu taiteilijajoukko ja innovatiiviset teokset tuovat kuluneeseen teemaan odottamatonta tuoreutta.

Entiseen huopatossutehtaaseen on koottu taidetta, joka luo illuusioita, leikittelee havainnolla ja esittelee vaihtoehtoisia maailmoja nautittavan aistimellisella ja paikoin humoristisella otteella. Jokaisen teoksen linkki näyttelyn teemaan on helppo löytää.
Marja Pirilän camera obscura -valokuvissa sisä- ja ulkotila limittyvät päällekkäin, Anne Meskanen-Barmanin uimarit sukeltelevat tehtaan seinistä läpi ja Ilkka Virtasen luurankomaiset puuveistokset esittelevät vaihtoehtoisen evoluution. Charlotta Östlund on saanut tehtaan lattioista kasvamaan kukkia.

Näyttelyn kohokohtia ovat kuitenkin innovatiivisia tekniikoita käyttävät teokset. Älypuhelimella toimiva Metaria-ryhmän teos L’esprit d’escalier soveltaa upouusia mahdollisuuksia luoda liikkuvaa kuvaa, ja näyttely huipentuu Risto Puurusen kolmiulotteisia varjoja synnyttäviin veistoksiin, jotka kuuluivat viime vuoden ehdottomiin yllättäjiin.

Harri Mäcklin

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuvataide

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhtäkkiä puhekyky katosi, hermosto petti ja keho lakkasi toimimasta – Touko Aalto kertoo hetkestä, jolloin särkynyt mieli lopulta hajosi

   Tilaajille
  2. 2

   Vuonna 1970 Suomi sai lahjan, josta on vuosien varrella tullut mittaamattoman arvokas aarre

   Tilaajille
  3. 3

   Pitääkö Isis-leirin suomalaisia auttaa? Oikeus­tieteilijöiden mukaan vastaus on täysin selvä, terrorismi­tutkija varoittaa riskeistä

  4. 4

   Heta Ravolainen-Rinne on entinen rauhanturvaaja, joka viihtyy ralliautossa ja teatterin lavalla – HS tapasi pääministerin ja hänen sanavalmiin vaimonsa Kesärannassa

   Tilaajille
  5. 5

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  6. 6

   Lukijat kertovat karmeimmasta mökkilomastaan: ”Kyy hiplasi peppua”, ”Tarja ei tarjonnut ruokaa”, ”Minipossu Lyydia oli tukehtua kabanossiin”, ”Kummitäti löi turpaan”

   Tilaajille
  7. 7

   Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

  8. 8

   Harkimo HS:lle: Liike Nytistä tulee puolue, ”muutoin tämä kuolisi tähän”

  9. 9

   Kymmenen katsotuimman HBO-dokumentin lista tekee surulliseksi: Eikö kukaan halua katsoa tarinaa ihmisestä, joka ei halua tappaa tai raiskata ketään?

  10. 10

   Aleksander Barkov palkittiin NHL:n herrasmiespelaajana: ”En vieläkään oikein tajua mitä tapahtui”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  2. 2

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  3. 3

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  4. 4

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  5. 5

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  6. 6

   Duunariperheen tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä – Suomessa on paljon sairaaksi tekevää työtä, sanoo Anne Kouvonen

   Tilaajille
  7. 7

   Raportti: Matkustajat olivat vaarassa imeytyä lentokoneen moottoriin evakuoinnin aikana Helsinki-Vantaalla

  8. 8

   EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

  9. 9

   Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

  10. 10

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  11. Näytä lisää