Kulttuuri    |   Kolumni

Kaikki huonot tavat eivät ole aina niin huonoja

Kohtelias sivuun jääminen voi tarkoittaa sitäkin, ettei avaa suutaan silloinkaan, kun ehdottomasti pitäisi. Enemmistön vilkuillessa vaivaantuneesti seiniä röyhkeiden ääni on päässyt voimistumaan, kirjoittaa Suvi Ahola.

Tilaajille

Tuntuu välillä siltä, että elämässäni on näkö- ja ajatusharhoja. Yhtenä esimerkkinä ovat niin kutsutut hyvät tavat, joiden olen ollut näkevinäni rappeutuvan.

Miksi olutta pitää juoda tölkistä kadulla? Entä miten joku voi pitää hattua päässään ravintolassa tai kirkossa?

Ymmärrän, että päänsä paljastaminen edellyttää ihmisen tietävän, miksi niin tehdään. Eli että on paikkoja, joita pidetään pyhinä, tai että ruokaa kunnioitetaan, koska se ei ole itsestäänselvyys.

Näin ei välttämättä enää ajatella. Ehkä katuakaan ei moni miellä paikaksi, joka poikkeaa kodin intiimistä tilasta.

Siksi se, mikä näyttää minusta huonotapaisuudelta, ei välttämättä olekaan sitä.

Ellei syitä toivomieni tapojen takana tunneta, tavat lakkaavat olemasta hyviä ja muuttuvat tyhjiksi rituaaleiksi.

En kai minä sellaista halua olla kannattelemassa?

Sitä paitsi on myös tapoja, joita olen tottunut pitämään hyvinä mutta joiden perusteita tai järkevyyttä huomaan nykyään epäileväni.

Yksi näistä on vaatimaton, kohtelias käytös, johon kasvatus ohjasi lapsia tiukasti vielä 1960- ja 1970-luvulla. Sehän on aivan mennyttä aikaa sosiaalisessa mediassa, joka innostaa mainostamaan itseään ja saavutuksiaan.

En vieläkään pääse ajatuksesta, että se on aika julkeaa. Yritän silti, sillä tähän ikään päästyäni tiedän jo mainiosti, etteivät toiset ihmiset voi ikinä päästä perille ajatuksistani tai toiveistani, ellen itse kerro niistä.

Kohtelias sivuun jääminen voi tarkoittaa myös sitä, ettei avaa suutaan silloinkaan, kun ehdottomasti pitäisi.

Tämäkin on nimenomaan ikäisteni suomalaisten vaiva: kun jotkut puhuvat tai käyttäytyvät seurassa niin tökerösti, ettei siihen haluaisi millään kajota, katsotaan syrjään ja toivotaan, että hävettävä melu häipyy itsestään.

Joskus niin on ehkä käynytkin. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että enemmistön vilkuillessa vaivaantuneesti seiniä röyhkeiden ääni on päässyt voimistumaan.

Siksi minunkin pitää yrittää unohtaa liika kohteliaisuus, ainakin kun vastaan tulee kansalliskiihkoa, homofobiaa, naisvihaa ja rasismia. Muutenhan voi muodostua käsitys, että ne ovat muka hyväksyttäviä asioita.

Kaljatölkkiä en silti edelleenkään avaa kadulla.

Suvi Ahola suvi.ahola@hs.fi
Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimittaja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pääkirjoitukset
 • Suvi Aholan kolumnit
 • Kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää