Kulttuuri

Uutisraivaaja-mediakilpailun voitto kahtia: kehitysrahaa uusia asiantuntijoita mediaan nostavalle palvelulle ja vuorovaikutteisille sisällöille

Mediainnovaatiokilpailu Uutisraivaajan pääpalkinto jaettiin tänä vuonna poikkeuksellisesti kahden joukkueen kesken.

Tilaajille

Mediainnovaatiokilpailu Uutisraivaajalla on tänä vuonna poikkeuksellisesti kaksi voittajaa.

Tuomaristo päätti tänään jakaa pääpalkintona olleen 250 000 euron kehitysrahan Kuka- ja Lucify-palveluiden kesken.

Kuka on toimittajat ja asiantuntijat yhdistävä verkkopalvelu. Sen avulla toimittajat löytävät nopeasti ja monipuolisemmin aiheeseensa liittyviä asiantuntijoita, minkä toivotaan parantavan journalismin laatua. Kuka-palvelun kehittäjäjoukkueeseen kuuluvat Ville Vaara, Iris Sandelin, Mari Vaara, Jaakko Nygren ja Tuomas Valtanen.

Usein toimittajat soittavat samoille asiantuntijoille, vaikka muitakin olisi tarjolla. Toimittajat eivät vain usein tiedä heidän olemassaolostaan.

"Missiomme on tuoda läpinäkyvyyttä yhteiskunnalliseen keskusteluun ja monipuolistaa median ääniä", kertoo Mari Vaara.

Alkuvaiheessa palvelu on keskittynyt talousosaajiin.

"Toimittajilta tuli palautetta, että talous on erityisesti sellainen aihe, johon on vaikea löytää monipuolisesti asiantuntijoita", Vaara kertoo.

Seuraavaksi Kukan on määrä laajentua kattamaan myös muita aiheita. Ensi vuonna tietokantaan pyritään saamaan mukaan myös ulkomaisia asiantuntijoita.

"Suunnitelmissa on se, että laajennetaan ulkomaille ja että tästä tulee kansainvälinen liike, joka edistää läpinäkyvyyttä ja piilotetun osaamisen tuomista esiin."

Juho Ojalan, Ville Väänäsenja Juuso Koposen Lucify puolestaan tuottaa työkaluja tiedon jalostamiseen.

"Autamme julkaisijoita tekemään sisällöistään lukijoille relevantteja niihin upotettavien vuorovaikutteisten komponenttien avulla," Ojala sanoo.

Se tarkoittaa sitä, että Lucifyn työkaluilla uutisten yhteyteen voidaan esimerkiksi liittää toiminto, jonka avulla lukija voi itse testata, minkälainen konkreettinen vaikutus yhteiskunnallisesti merkittävällä uutisella on hänen elämässään. Lucifyn elinikälaskuria on testattu Helsingin Sanomissa täällä.

Ojalan mukaan Lucify pyrkii vastaamaan sirpaleisen tiedon tulvaan auttamalla lukijaa ymmärtämään kokonaisuuksia.

Lucify vastaa myös mediasisällön personoinnin ongelmaan. Nykyisellään valikointialgoritmeillä pyritään arvaamaan, mitä lukija haluaisi lukea. Se johtaa lukijan saaman tiedon yksipuolistumiseen. Lucifyn testien ja laskureiden avulla sama juttu voidaan tehdä henkilökohtaisesti kiinnostavaksi useille lukijoille.

"Se tyhmentää ja polarisoi, kun ihmiset lukevat uutisia oman kuplansa sisällä. Tämä on parempi tapa personoida."

Tuomariston mukaan tämän vuoden finalistit olivat Uutisraivaajan historian kovatasoisimmat.

64 hakijan joukosta finaaliin pääsivät myös jalkapalloyhteisön oma sosiaalinen media Bolla, videot verkkoon tallentava ja laitteesta poistava Little Brother sekä osallistava politiikan paikallismedia Topicalio.

Kaikki finalistit saivat 10 000 euron siemenrahan, jonka turvin joukkueet kehittivät projektiaan. Finalisteihin ja heidän ideoidensa kehitystyöhön voi tutustua Uutisraivaaja-blogissa.

Uutisraivaaja-kilpailu järjestettiin tänä vuonna kolmatta kertaa. Kilpailua järjestää Helsingin Sanomain Säätiö, ja sen tarkoituksena on löytää tiedonvälitykseen ja journalismiin uusia toimintatapoja ja kestäviä liiketoimintamalleja.

Ensimmäisen Uutisraivaajan voitti vuonna 2011 uutisten suositteluun tarkoitettu Scoopinion-sovellus. Vuonna 2013 kilpailun voitti hitaan journalismin verkkopalvelu Long Play.

Kilpailun tuomaristoa johti Solidiumin hallituksen puheenjohtaja Pekka Ala-Pietilä, ja siihen kuuluvat PowerKiss-yrityksen toimitusjohtaja Maija Itkonen, Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkkö, Helsingin Sanomain Säätiön yliasiamies Heleena Savela, sekä Stanfordin yliopiston Brown Institute for Media Innovationin varajohtaja Tanja Aitamurto.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Media

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää