Kulttuuri

Suffragetit taistelivat naisten äänioikeuden puolesta verissä päin

Taistelu naisten äänioikeuden puolesta oli Britanniassa väkivaltainen. Suffragetit rikkoivat ikkunoita, sytyttivät tulipaloja ja asettivat pommeja.

Lontoo

Kannattaako nykyään enää äänestää? Eikö nukkuminen ole ihan fiksu vaihtoehto – etenkin jos on pettynyt politiikkaan?

Brittiläiset suffragetit nauraisivat tällaiselle asenteelle. Nauraisivat, jos uskoisivat korviaan.

Suffragetit eli naisten äänioikeuden kannattajat vaaransivat 1900-luvun alussa terveytensä ja jopa henkensä äänioikeuden puolesta. Äänioikeustaistelu oli Britanniassa poikkeuksellisen väkivaltainen.

Viime syksynä suffragettien historia on ollut Britanniassa erityisen ajankohtainen. Sarah Gavronin ohjaama sekä Carey Mulliganin, Helena Bonham Carterin ja Meryl Streepin tähdittämä brittielokuva Suffragette sai ensi-iltansa lokakuussa.

Tällä hetkellä ei ole tietoa, milloin elokuva on tulossa Suomeen.

Naisten äänioikeutta pidetään länsimaissa usein itsestään selvänä.

Britannian toukokuisissa parlamenttivaaleissa naisista äänesti vain 66 prosenttia. 18–24-vuotiaista naisista uurnille vaivautui vaivaiset 43 prosenttia.

Moni tuskin muistaa, että äänioikeudesta taisteltiin sata vuotta sitten verissä päin. Britannian vankiloihin suljettiin 1905–1914 yli tuhat militanttia suffragettia.

Naiset tuomittiin ikkunoiden rikkomisesta, tuhopoltoista, yleisen järjestyksen häiritsemisestä ja jopa pommituksista. Poliitikkojakin he uhkasivat.

”Jos kohtelette naisia kuin lainsuojattomia, ei pidä ihmetellä, jos he käyttäytyvät kuin lainsuojattomat”, tunnetuimpiin maltillisiin suffragetteihin kuulunut Millicent Garrett Fawcett sanoi puheessaan 1906.

Vastapuoli ei ollut yhtään sen helläkätisempi.

Poliisit käsittelivät naisia kovakouraisesti, eikä yleisöltä herunut aina sympatiaa. Naisasianaiset olivat naurunaihe ja pilkan kohde.

Suffragettien puhetilaisuuksia häirittiin sumuttamalla pippuria, päästämällä väkijoukkoon rottia ja potkaisemalla tuoli puhujan alta.

Pahempaakin naiset kokivat.

”Tuntikausia minua hakattiin ympäri kehoa –– useita kertoja poliisit ja siviilipukuiset miehet väkijoukossa tarttuivat minuun takaapäin ja kourivat rintojani täysin julkisesti”, kuvailee nimetön suffragetti raportissa, joka kartoitti poliisin toimintaa mielenosoituksessa marraskuussa 1910.

Aikalaiskertomuksiin voi tutustua Joyce Marlow’n toimittamassa teoksessa Suffragettes – The Fight for Votes for Women.

Suffragetit eivät turvautuneet väkivaltaan hetken mielijohteesta. Kamppailu naisten äänioikeuden puolesta alkoi Britanniassa jo 1832 ja voimistui 1860-luvulla.

Vuosikymmeniä kestänyt rauhanomainen kampanjointi ja lainmuutosaloitteet eivät kuitenkaan tuoneet tulosta. Naiset alkoivat käydä kärsimättömiksi.

Erityisen turhautuneita oltiin keskiluokkaisessa Pankhurstin perheessä, josta tuli koko suffragettiliikkeen symboli.

Emmeline Pankhurst perusti 1903 Naisten sosiaalisen ja poliittisen unionin (WSPU). Järjestö organisoi mielenosoituksia ja jättimarsseja. Etsintäkuulutettu Pankhurst joutui välillä lähtemään maanpakoon Ranskaan.

Mukana WSPU:ssa toimivat myös tyttäret Christabel ja Sylvia Pankhurst.

Vuodesta 1909 suffragetit vaativat, että heitä pitää kohdella poliittisina vankeina. Tähän ei suostuttu, minkä seurauksena naiset aloittivat vankiloissa nälkälakon.

Vankilat vastasivat pakkoruokinnalla. Neljä hoitajaa piti naisvankia paikallaan, kun kaksi lääkäriä työnsi hänen suuhunsa puolimetrisen letkun. Sitä pitkin vatsaan ujutettiin proteiinivelliä.

”Sen jälkeen on hyvin heikko olo ja pyörryttää. Kun letku vedetään pois, syljetyttää paljon. Rintaa koskee ja on kamala olo”, pakkoruokittu suffragetti Laura Ainsworth kuvaili 1909 lähettämässään kirjeessään.

Kuningatar Viktoria oli tiukasti naisten äänioikeutta vastaan. Vuonna 1901 kuollut kuningatar piti koko ajatustakin hulluutena ja suositteli tuntemalleen suffragetti-ladylle kunnon piiskausta.

Suffragettien arkkivihollinen oli kuitenkin pääministeri Herbert Asquith (1908–1916). Asquith sattuu olemaan myös yhtä elokuvan pääosista esittävän Helena Bonham Carterin isoäidin isä.

Pääministerin vastarinta ei kuitenkaan kestänyt ensimmäisen maailmansodan tuomia paineita.

Kun miehet lähtivät sotimaan ja naiset pitivät huolta kotirintamasta, eteni naisten äänioikeuskin kuin itsestään.

Vuonna 1918 Britannian 30 vuotta täyttäneet naiset saivat äänioikeuden, jos olivat talonomistajia, vuokralaisia tai näiden puolisoita. Äänioikeuden sai kuusi miljoonaa brittinaista.

Meni vielä kymmenen vuotta, ennen kuin brittinaiset saivat täysin yhtäläisen äänioikeuden miesten kanssa. Samana vuonna 1928 kuoli myös suffragettien esikuva Emmeline Pankhurst.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Suffragetti oli aluksi pilkkanimi

 Termi suffragetti (engl. suffragette) tarkoittaa naisten äänioikeuden puolustajaa ja naisasianaista.

 Taustalla on englannin kielen sana suffrage, joka tarkoittaa ääni- ja vaalioikeutta.

 Naisten äänioikeutta vastustanut Daily Mail kehitti suffragetti-sanan tammikuussa 1906. Alun perin se tarkoitti nimenomaan militantteja aktivisteja ja oli tarkoitettu pilkkanimeksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Naisten asema
 • Britannia
 • Elokuvat
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijan taru näyttää päättyneen lopullisesti Helsingissä – päättäjät jäävät odottamaan realistisempia suunnitelmia

  5. 5

   Suomalainen opettaja ehdolla ”opetuksen Nobel-palkinnon” saajaksi – keksi menetelmän, joka paransi oppilaiden koetuloksia

  6. 6

   Näin Mikko Kärnästä tuli politiikan supertrolli, jonka sanomisista suuttuvat kaikki – ja joka yllättyy itsekin, mihin kaikkeen media tarttuu

  7. 7

   Anneli Auer kuvaili käräjäoikeudessa, miten suhde nuorimpiin lapsiin mureni oikeusprosessin aikana – hakee 2,5 miljoonan euron lisäkorvauksia valtiolta

  8. 8

   Sosiaalisen median kehittäjät pettyivät luomuksiinsa, siksi he eivät itse käytä Facebookia eivätkä päästä lapsiaan lähellekään sitä

  9. 9

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  10. 10

   HS kehittää uutta suosittelujärjestelmää Googlen puolen miljoonan euron tuella – tavoitteena somekuplien välttäminen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  10. 10

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää