Kulttuuri

HS Kirjaston viikon kirjassa parempi väki kokee putoamisia – voit ladata sen nyt

Vaikka Miina Supisen erikoisteos tarttuu kipeisiin aiheisiin, tulos on ennen muuta hauska, pitkät pätkät jopa harvinaisen herkullinen.

Haastattelussaan (HS 29.9. 2007) silloin 31-vuotias esikoiskirjailija Miina Supinen korosti rentouden merkitystä luomisprosessissa:

”Kun ei suunnitellut, siihen tuli tärkeitä teemoja, joista minulla oli jotain sanottavaa. Jos sitä olisi ryhtynyt miettimään etukäteen, olisi yrittänyt jotain hienompaa ja ylevämpää.”

Ensimmäinen ajatus oli kuulemma ollut lastenkirja.

Pidäkkeetön metodi toimii hyvin esikoisromaanissa Liha tottelee kuria. Kuriton ajatus tuottaa mojovan nurinkurisia henkilöitä, raikasta ilmaisua ja lentävää lausetta.

Vaikka teos tarttuu niin sanotusti kipeisiin aiheisiin, tulos on ennen muuta hauska, pitkät pätkät jopa harvinaisen herkullinen. Juoni kulkee osin amatöörimäisesti, mutta se ei haittaa iloa.

Hullunkurisen perheen uusin roolijako on tämä: isä on kapellimestari ja säveltää sinfonioita, äiti sisustaa ja dokaa kalliisti, tytär jakaa herkkupersettä, veli pumppaa hormoneita ja rautaa, pikkusisko pissii pitkin päiväkodin lattioita.

Koska isä ja äiti ovat vahvoja nousukkaita, lapsille on pedattu hyvä osa.

Joten mitään ongelmaa ei pitäisi olla. Ei ainakaan mitään sellaista, jota ei voisi hoitaa hilloleivällä perheen kauttaaltaan kivestä designaitussa edustuskeittiössä.

Isä ymmärtää vain partituureja. Mutta äidin kanssa voi keskustella ihan kaikesta, ja hätkähtämättömiä elämänohjeitakin häneltä saa, kuin kaverilta:

”Sinä olet fiksu tyttö ja minä luotan sinuun, mutta kuule, seksin myyminen ei ole hyvä juttu. Se on ideologisestikin aika epäilyttävää.”

Ole siinä suvaitsevaisuudessa sitten hankala tapaus.

Supinen jättää vanhemmat paljolti juuri vanhemmuuden sekä korkea- ja ylellisyyskulttuurin karikatyyreiksi. Sen sijaan tytär ja poika ovat kaiken virtuoosimaisen sanansoljunnan ja kuoliaaksi naurattamisen keskellä hyvinkin kokonaisia, verisiä ja sattuvia hahmoja.

Tyttö hakee rajoja ja löytää seksuaalisen hyväksikäytön ja rankaisemisen sisästä paikan, jossa omalla suhtautumisella ei ole mitään väliä, eikä omasta roolista voi neuvotella mitenkään. Niinpä sidotuksi tuleminen tuntuu hänestä vapauttavalta.

Poika puolestaan kurittaa lihaansa steroidilla, ”josta koko maailma neuvoo pysymään erossa” Pelkkä aikuisuus ei riitä, vaan hän harppaa suureksi, kirjaimellisesti. Perinteiset miehuuskokeet olisivat lastenleikkiä tälle ihmisuhrille, ”joka laskeutuu pystypäin ja hikoilematta toimivan tulivuoren kraateriin”.

Toisin kuin kirjan muut perheenjäsenet pikkusisko elää omissa fantasioissaan aivan avoimesti. Lapsi kun ei vielä osaa sairastaa porvariston hillittyä charmia.

Paremman väen pudotuksen lainalaisuuksiin tietysti kuuluu, että lihat, lasiseinät ja muut julkisivut repeilevät silloin, kun läsnä on mahdollisimman paljon todistajia –kuten liki kansallissankari-isän 50-vuotispäivillä.

Vaan katso, koko perheen sosiaalisesta kuolemasta taitaakin alkaa uusi ja oikeampi elämä. Niin voi päätellä siitä, että isä löytää tiensä siivouskaapille, äiti menneisyyteensä, tytär...

Kaikkea ei voi paljastaa, sillä Liha tottelee kuria kääntyy lopulla tarinaksi siitä, miten hullunkurinen perhe eheytyy.

HS Kirjasto on Helsingin Sanomien iPad- ja Android-tablettisovellutuksista löytyvä yli kahdensadan sähkökirjan kokoelma.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • kirja
 • Sähköiset kirjat
Luetuimmat - Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää