Kulttuuri

HS-haastattelu: Suede on käynyt läpi rockyhtyeen kaikki elämänvaiheet: uho, tuho ja nöyrä paluu

Kun nuoruus on nyt ohi, Brett Anderson laulaa vanhemmuuden peloista.

Lontoo

Jos jonkin yhtyeen nousukiito kiteytyi nuoruuden romantisointiin, niin englantilaisen 90-luvun rockyhtye Sueden. Laulaja Brett Anderson siivilöi nuoruuden kauneutta ja kavaluutta ensi­levyn ensimmäistä kappaleesta (So Young) aina uran suurimpaan hittiin (Beautiful Ones).

Haaste on siis ilmeinen, kun ­Suede tekee nyt toista tulemistaan. Jos tukevasti keski-ikäiset, perheelliset miehet kirjoittaisivat yhä hymnejä yön pimeydessä säteileville nuorille, se kuulostaisi pelkästään epätoivoiselta.

Mitä tekee Anderson? Uudella Night Thoughts -albumilla hän laulaa nuoruudesta.

Levyn tukipylväinä ovat kappaleet When You Are Young ja When You Were Young, mutta otsikoiden taakse kätkeytyy jotain muuta kuin aiemmin. Anderson laulaa nyt jälkikasvustaan ja vanhemmuuden peloista.

Tämä on hänen ensimmäinen levynsä isänä: hänellä on kolmevuotias poika ja 11-vuotias ottopoika puolison aiemmasta liitosta. Albumia sitova teema, ”yöllisiä ajatuksia”, sai alkunsa siitä, kun Anderson valvoi ja murehti vanhemmuuden vastuuta.

”Minun on turha yrittää teeskennellä, että olisin parikymppinen”, Anderson, 48, sanoo. ”Siinä olisi jotain hyvin traagista. Parikymppisenä kaikki kiertyi bändin ympärille. Vanhemmiten henkilökohtainen elämä vain on tärkeämpää, perhe ja kaikki siihen liittyvä, vanhemmuus.”

Myös moni muu asia on muuttunut niistä ajoista, kun Suede 90-luvun alussa puski esiin korskeana ja uhmakkaana.

Nuoruuden uho kääntyi vääjäämättömästi kohti tuhoa, kun vuosituhannen vaihteen ympärillä julkaistut levyt kuulostivat yhä innottomammilta. Vuonna 2003 Suede lopulta hajosi, ja yhtyeen jäsenet jatkoivat omillaan.

Seitsemän vuoden tauon jälkeen yhtye palasi taas yhteen ja aloitti uuden aikakauden, jota voisi kutsua nöyräksi paluuksi.

”Ymmärsin mitä olin menettänyt vasta silloin, kun soitimme taas yhdessä”, basisti Mat Osman sanoo. ”Nyt osaan arvostaa jokaista keikkaa aivan eri tavalla, koska se voi olla viimeinen.”

”Kadun monia asioita ajalta ennen yhtyeen hajoamista”, Anderson jatkaa. ”Olimme aivan eksyksissä, koska yritimme väkisin uudistua. Ulkopuoliset tahot pääsivät painostamaan meitä ­aivan liikaa.”

Kolme vuotta sitten julkaistu paluulevy Bloodsports merkitsi paluuta perusasioihin. Suede halusi tavoittaa taas sen taian, joka oli joskus saanut yhtyeen lentoon. Anderson kiistää, että kyse olisi vain nostalgiasta.

”Menneisyydestä voi ottaa myös oppia. Olimme ehtineet unohtaa, mistä Suedessa on kyse. Halusimme että uudet kappaleet tuntuisivat yhtä hyviltä kuin klassikkomme. Siinä ei ole mitään väärää, jos yhtye pitää kiinni vahvuuksistaan.”

Tämä ei merkitse sitä, etteikö Suede haluaisi edelleen haastaa itseään. Ennen kaikkea yhtye tuntuu olevan ristiretkellä nykyajan vaatimuksia vastaan. Night Thoughts on konseptialbumi, joka toimii ääniraitana levyn mukana tulevalle elokuvalle.

”Meille kerrottiin, että kappaleiden on nykyään napattava mukaansa ensimmäisten 15 sekunnin aikana, koska sen jälkeen ihmiset klikkaavat Youtube-videon pois päältä”, Osman pyörittelee päätään.

”Nyt kaiken pitäisi olla tiiviimpää ja helpommin omaksuttavaa, mutta me halusimme tehdä jotain isompaa ja haastavampaa. Meidän kuulijakuntamme on nyt pienempi, mutta se on hyvin uskollinen. Se antaa meille vapauden tehdä asioita toisin.”

Sueden uusi albumi ja Roger Sargentin ohjaama elokuva Night Thoughts ilmestyy 22. tammikuuta.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Suede

 Suede-yhtye perustettiin Lontoossa vuonna 1989, ja yhtye oli suosituimmillaan brittipopin valtakaudella 1990-luvulla.

 Suede nähtiin tuolloin useasti myös Suomessa niin klubikeikoilla kuin festivaalien pääesiintyjänä.

 Alkuperäinen yhtye hajosi vuonna 2003 julkaistuaan viisi albumia. Yhtye teki paluun 2010, minkä jälkeen se on tehnyt levyt Bloodsports (2012) ja Night Thoughts (2016).

 Paluukiertue toi yhtyeen Ruisrockiin vuonna 2014.

 Nykyisessä kokoonpanossa ovat mukana laulaja Brett Anderson, basisti Mat Osman, kitaristi Richard Oakes, rumpali Simon Gilbert ja kosketinsoittaja-kitaristi Neil Codling.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pop- ja rockmusiikki
 • Levyt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  4. 4

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  7. 7

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Miksi Suomea rakennetaan korkeammaksi? – HS esittelee tulevia tornitalohankkeita

  10. 10

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  9. 9

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  10. 10

   Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää