Kulttuuri

Folkpopkaksoset Meri ja Tuuli Wallenius ovat kuin Suomen vastine First Aid Kitille

Meri ja Tuuli Walleniusta eivät taiteelliset ajatuskatkot haittaa: toinen jatkaa siitä, mihin toinen lopettaa.

Ihan joka päivä ei käy niin onnellisesti, että pääsee kuulemaan livemusiikkia. Varsinkaan ihan artistin kylkeen. Saati että musiikki aiheuttaa välittömästi kylmänväreitä.

Mutta niin käy länsipasilalaisen opiskelijasolun perimmäisessä huoneessa. Meri ja Tuuli Wallenius, 23, ovat ottaneet Merin kotona akustiset kitaransa esiin ja pistäneet lauluksi.

”Täällä minun koti on ja muistan mikä tärkeintä on. Luonasi minun koti on”, kaksikko heläyttelee kaksiäänisesti, itseään akustisilla kitaroilla säestäen.

Onpas kaunista. Mutta myös jotenkin tuttua.

Aivan. Nämä folkpop-kaksosethan ovat kuin Suomen vastine ruotsalaissiskoksille First Aid Kitille.

Tai itse asiassa vielä selvemmin Simon & Garfunkelille. Kaksikon vasta ilmestyneen debyyttilevyn kakkosraita Kotiin on vieläpä teemaltaan ja tunnelmaltaan kuin Amerikan folkmiesten Homeward bound.

Siskokset ovat hölmistyneitä: ”Mitä, ei me edes tunneta sellaista kappaletta.”

Vertaus Simon & Garfunkeliin ei ole sentään aivan tuulesta temmattu. Heitä Walleniukset kuuntelivat lapsena isänsä vinyylilevyiltä Imatralta.

Omia laulujakin sepitettiin ja niitä ääniteltiin kasettinauhurille.

Kitaraan siskokset rakastuivat kymmenen vuotta vanhemman isoveljensä Villen ansiosta.

”Ville jätti kitaran huoneeseensa -- Me kiinnostuimme siitä sitten -- Ja aloimme kilpaharjoitella,” Meri ja Tuuli Wallenius kertovat eläväiseen tyyliinsä. Siitä mihin toinen lopettaa virkkeen, toinen jatkaa.

Lopulta kielet katkeilivat niin usein, että isoveli hermostui. Kun tytöt olivat 5-vuotiaita, veli alkoi antaa heille tunteja. Omat kitarat he saivat musiikkiopistoon mennessään 8-vuotiaina.

Walleniusten musiikinopiskelu on ollut selvästikin erittäin tehokasta. Kotona kaikki tapahtui leikin varjolla, itsestään. Soittotunneilla Meri ja Tuuli olivat ­aina läsnä toistensa tunneilla. Kun toinen soitti, toinen kuunteli.

”Usein soitettiin myös duoja, ja opettaja antoi meille samoja biisejä. Sitten me kilpailtiin, kumpi soitti niitä nopeammin”, Tuuli muistaa.

”Positiivinen kilpailu oli koko ajan käynnissä.”

Tämä kaikki on kantanut hedelmää. Äskettäin ilmestyi kaksikon Merituuli-yhtyeen ensimmäinen levy Merituuli.

Yhtyeen ytimen muodostavat sisarukset kaksiäänisine lauluineen ja kitaroineen, mutta mukana on myös myös seitsemän muuta muusikkoa sellististä saksofonistiin.

Runollisen maalailevat, ke­vyen kuulaat folkpopkappaleet ovat itse tehtyjä. Sävelmiä ja tekstejä syntyy koko ajan. Toinen esittää jonkin kappale­aihion, josta toinen jatkaa.

Monille lauluntekijöille tuttu käsite ”blokki” ei ole ongelma Walleniuksen sisarusten kohdalla.

”Kun toiselle tulee blokki, toinen osaa jatkaa.”

Nyt laulujen pallotteluun on tullut kuitenkin taukoa. Tuuli on opiskellut syksyn ajan opiskelijavaihdossa Tanskassa. Meri kävi hakemassa hänet joululomalle autolla, mutta haastattelun jälkeen Tuuli on lähdössä taas takaisin kevääksi.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun sisarukset ovat näin ­kauan erossa toisistaan. Edellinen pidempi ero oli, kun Meri oli viime keväänä kuukauden Kiinassa.

”Oli hyvä, että meillä oli harjoitusjakso. Se vähän pehmitti lähtöäni. Se kuukausikin tuntui hirmu pitkältä ajalta,” Tuuli sanoo.

Tanskan-opinnoissakin on ollut vaikeinta juuri ero siskosta, Tuuli kertoo.

Aika on ollut silti myös opettavaista. Kun ennen on kaikki tehty yhdessä, nyt molempien on ollut pakko opetella olemaan yksin. Olemaan ”ei-kaksosia”.

”Olen tottunut esittelemään itseni näin: ’Mie oon Meri ja tässä on Tuuli.’ Nyt se on muuttunut. Aiemmin oli myös menossa ­automaattisesti vaikkapa keikoille, sillä aina oli seuraa. Itsekseen ei tule niin helposti lähdettyä. On joutunut opettelemaan eri tavalla sosiaalista elämää”, Meri kertoo.

Enää siskokset eivät istu toistensa tunneilla, mutta opinahjo on sama.

Molemmat opiskelevat nyt Sibelius-Akatemian musiikkikasvatuksen osastolla, Tuuli neljättä ja Meri ensimmäistä vuottaan.

Sibelius-Akatemiassa molemmat opiskelivat jo vuosia sitten, klassista kitaraa nuoriso-osastolla.

”Mutta sieltä ei auennutkaan kahta paikkaa”, Tuuli kertoo.

Seurasi ero. Tuuli meni Turun taideakatemiaan opiskelemaan klassista kitaransoittoa, Meri taas opiskeli samaa ainetta Sibelius-Akatemian solistisella osastolla sekä laulua Pop & Jazz Konservatoriossa. Ero ei ollut kovin radikaali, sillä sisarukset näkivät toisiaan lähes joka viikonloppu.

Vuoden jälkeen Tuuli halusi laajentaa perspektiiviään ja hakeutui musiikkikasvatuksen pariin.

”Ja nyt minä olen päätynyt seuraamaan Tuulia”, Meri kertoo.

Nyt Merikin soittaa rumpuja ja tahkoaa pianolla samoja Maamme-laulua ja Gaudeamus igituria kuten Tuuli neljä vuotta sitten.

Meri ja Tuuli Wallenius ovat haaveilleet lapsesta asti omasta levystä ja siitä, millainen se sitten olisi.

Sekin oli pohdittu jo valmiiksi, että tulevalle levylle etsitään julkaisija. Mutta lopulta ketään ei edes yritetty etsiä.

”Tuli fiilis, että me ollaan tehty tämä, tämä on meidän oma. Tuntui oikealta julkaista se itse.”

Sen verran työlästä oli kuitenkin olla äänityksissä samaan ­aikaan kokki, säveltäjä, soittaja, järjestäjä ja tuottaja, että jatkossa apu jo kelpaa, kaksikko myöntää.

Haaveissa on toinen levy, ja kolmaskin.

Tulevaisuudensuunnitelmat ovat Walleniuksilla muutenkin varsin yhteneväiset.

”Jos me puhumme, minne haluaisi muuttaa, me puhumme siitä yhdessä.”

Tämä johtuu siitä, että kaksosten suurin unelma on tehdä töitä yhdessä.

Ehkä jopa koko loppuelämän ajan – vähän niin kuin Matti ja Teppo?

”Joo, se on meidän ykköshaave! On kuitenkin niin ainutlaatuista voida tehdä jonkun kanssa tällä tavalla yhdessä lauluja”, siskokset miettivät.

”Mutta ehkä meidän pitäisi puhua ensin heille. Että kannattiko.”

Katso, miltä kuulostaa Meri ja Tuuli Walleniuksen esittämä Kotiin. HS.fi/hstv
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Pop
 • kaksoset
 • Sibelius-Akatemia
 • Levyt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  2. 2

   Terve järki on usein suurinta höpön höpöä

  3. 3

   Psykiatri varoittaa kasvavasta ilmiöstä: Suomessa elää jo tuhansia nuoria, jotka eivät poistu huoneestaan, koska netti ja pelit riittävät elämän sisällöksi – ”Nuori voi uhata tappaa itsensä, jos pelilaitteet takavarikoidaan”

   Tilaajille
  4. 4

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  5. 5

   Tutkijat lähettivät viestin maankaltaiselle planeetalle vain 12 valovuoden päähän – ”Kuin huutaisi metsään tietämättä, onko siellä petoja”

  6. 6

   ”Hänelle tarjottiin suoraan psyykenlääkitystä, eikä siinä huoltajana jäänyt vaihtoehtoa” – Espoolaisäidin 10-vuotias tyttö sai lääkereseptin heti, mutta keskusteluapua vasta kuukausien kuluttua

  7. 7

   Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  8. 8

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  9. 9

   Vetovoima väljähtyi: Trumpin nimi otetaan alas loistohotellista New Yorkissa

  10. 10

   EU ampuu ritsalla Venäjän jättimäisiä trollien armeijoita – Pieni yksikkö yrittää kaataa tuhansia valeuutisia peniksenmuotoisista tuttipulloista suomalais­diplomaattien asekauppaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  4. 4

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  5. 5

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  6. 6

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  7. 7

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  8. 8

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  9. 9

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  10. 10

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  7. 7

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  11. Näytä lisää