Kulttuuri

Suomalaissuunnittelija kutsuttiin Tukholman sisustusmessuille

Monelle tunnetulle brändille työskennellyt Susanna Vento sai tehtäväkseen suunnitella messuille rennon kotitilan.

Sisustussuunnittelija Susanna Vento avasi kesällä 2015 Tukholman messuilta tulleen sähköpostin. Taas yksi tiedote, hän ajatteli – mutta alkoi kuitenkin lukea sitä.

Ja hämmästyi. Häntä pyydettiin suunnittelemaan helmikuisille Tukholman sisustusmessuille oma tila.

Pohjoismaiden suurimpien sisustusmessujen trendiosaston teemana on tänä vuonna Nature is back for good, toisin sanoen kestävyys ja luonnon­läheisyys. Messut pyysivät kolmea pohjoismaista sisustussuunnittelijaa luomaan interiöörin annetun teeman mukaan. Kaikkien tarkoitus on täydentää toisiaan.

Ruotsalainen Emma Olbers on suunnitellut ulkotilan, tanskalainen Christine Rudolph työskentelytilan ja Susanna Vento rennon kotitilan.

”Tehtäväni nimeksi annettiin Tea- and Playtime. Päätin rakentaa tilan, jossa lapset, työ ja perhe-elämä kohtaisivat. Messuille suunnittelemassani tilassa on lasten leikkipaikka, ruokapöytä ja oma työpiste. Sellaista tarvitsen kahden pienen lapsen äitinä itsekin”, Susanna Vento sanoo.

Tukholman messut olivat hieno haaste jo pitkän uran sisustussuunnittelijana tehneelle Vennolle. Hän on työskennellyt sisustuslehdissä ja suunnitellut monelle tunnetulle brändille, muun muassa Marimekolle, Iittalalle, Samsungille ja Acne JR:lle.

”Susanna Vento on tehnyt erinomaista ja omaperäistä työtä näille merkeille. Sen vuoksi kiinnostuimme hänestä ja kutsuimme hänet ensimmäisenä suomalaisena mukaan”, sanoo messujen tapahtuma- ja markkinointipäällikkö Johanna Lannerö.

Näin pitkälle Susanna Vento ei arvannut pääsevänsä, kun lähti Pieksämäeltä opiskelemaan Kuopion käsi- ja taideteolliseen oppilaitokseen.

”Minulla oli jo nuorena intohimo estetiikkaan, enkä voinut kuvitella tekeväni työkseni mitään muuta kuin jotain siihen liittyvää. Toisena opiskeluvuonna pyrin sisustussuunnittelijalinjalle, ja neljän vuoden opintojen jälkeen hain harjoittelupaikkaa Avotakasta. Pääsin sinne”, Vento kertoo.

”Halusin silloin ennen muuta rakentaa kuvia. Opin tekemään niitä ja työskentelin lehdessä lopulta kymmenen vuotta. Olen ajatellut jälkeenpäin, että Avotakkaa parempaa koulua ei tähän työhön olisi voinut olla.”

Avotakasta Susanna Vento meni Deko-lehteen. Nuorille perheille suunnatussa lehdessä tehtiin toisenlaisia sisustuksia: paljon lastenhuoneita ja pieniä koteja.

”Sekin oli hauskaa ja opettavaista, koska se oli minulle uutta.”

Kuuden Deko-vuoden jälkeen Vento jäi äitiyslomalle ja hoitovapaalle.

”Silloin tuntui, että on aika tehdä muuta kuin lehtiä.”

Hän alkoi rakentaa omaa brändiä ja perusti blogin.

”Tällä alalla onnistuakseen pitää toimia kansainvälisesti. Sen vuoksi pyysin suunnittelutoimistoa tekemään verkkosivuni.”

Vaikka Susanna Vento luo työkseen monenlaisia tiloja, kotona hän on minimalisti. Helsinkiläiskodin seinät ovat val­keat. Huonekaluja on vähän, osa niistä designklassikkoja, osa kirpputorilöytöjä.

”En sisusta rahalla. Yhdistän mielelläni klassikoita vanhaan ja kierrätettyyn.”

Messuille hän lähtee innoissaan, mutta ihmettelee suomalaisten valmistajien vaisua mielenkiintoa niitä kohtaan.

”Meillä ajatellaan, että jollei ole jälleenmyyjiä Ruotsissa, on turha ylipäätään lähteä. Naapurimaat ovat vikkelämpiä ja tekevät vaikkapa oman maan yhteisosaston. Katson Tanskan ja Ruotsin ennakkoluulotonta toimintaa kadehtien. Siitä saisimme ottaa oppia.”

Pohjoismainen design on Susanna Vennon mielestä vireässä kehitysvaiheessa. Julkisiin tiloihin hankitaan meillä yhä perinteisiä Alvar Aaltoja, mutta nuoret tekijät uudistavat perinnettä rohkeasti.

”Esimerkiksi jännittävän Vino-peilin suunnitellut Iina Vuorivirta napattiin nopeasti Ikealle. Tanskassa MA/U-studio ja Woud-ryhmä tekevät hienoa ilmavaa ja pelkistettyä designia, jolla on varmasti jatkossa kansainväliset markkinat.”

Stockholm Furniture & Light Fair jatkuu 13.2. saakka.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Design
 • Muotoilu
 • Ruotsi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Tapiolan metroasemasta onnistuttiin loihtimaan hissien ja yhdyskäytävien monimutkainen labyrintti – matkalla metroilta busseille iskee uskonpuute

  4. 4

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   Alppihiihtotähti ei halua edustaa Trumpin hallintoa olympialaisissa – järkyttyi saamastaan palautteesta

  7. 7

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  8. 8

   Ikiaikainen vitsi on vihdoin totta – Kallioon avataan panimoravintola, jonne lähtiessään voi sanoa ”menevänsä Panemaan”

  9. 9

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää