Kulttuuri

Musiikkitalon johto vaihtuu taas, mutta tehtävä ”ei suinkaan” mahdoton

Katja Leppäkoski vaihtui lennossa tehtävään kutsuttuun Pekka Kauraseen. Hän aikoo tehostaa myyntiä niinä iltoina, jolloin HKO, RSO ja Sibelius-Akatemia eivät saleja tarvitse.

Musiikkitalon palveluyhtiön toimitusjohtaja Katja Leppäkoski jättää tehtävänsä.

Määräaikaiseksi toimitusjohtajaksi on kutsuttu ensi maanantaista lähtien vuodeksi Pekka Kauranen. Hän toimi ­aikoinaan Suomen kansallisoopperan hallintojohtajana silloisen pääjohtajan Erkki Korhosen kauden myrskyisinä loppuvaiheina.

Viimeksi Kauranen toimi Keravan kaupungin kehitysjohtajana. Keski-Uusimaan mukaan hän riitautui Keravan värikkään kaupunginjohtajan Petri Härkösen kanssa.

Musiikkitalon päätoimijat Helsingin kaupunginorkesteri, Ra­dion sinfoniaorkesteri ja Sibelius-Akatemia suhtautuvat vaihdokseen tyynesti. ”Toimintamme jatkuu normaalisti.”

Musiikkitalon palveluyhtiölle jää päätoimijoilta tylsät, mutta tärkeät palvelutehtävät eli esimerkiksi vahtimestaripalvelujen, lipunmyynnin ja väliaikatarjoilujen järjestäminen sekä salien vuokraus ulos silloin, kun päätoimijat eivät tarvitse niitä.

Omaa ohjelmabudjettia palveluyhtiöllä ei ole paitsi niinä harvoina iltoina, jolloin Musiikkitalon säätiön pienet rahoitusresurssit sen mahdollistavat. Palveluyhtiöllä ei myöskään ole varsinaista myyntiorganisaatiota.

Keskeinen tehtävä on palvelujen turvaaminen päätoimijoille ja salien vuokraajille.

Tätä rakenteellista ongelmaa Radion sinfoniaorkesterin entinen ja Tukholman sekä BBC:n filharmonikkojen nykyinen ylikapellimestari Sakari Oramo kritisoi viime lokakuussa kovin sanoin HS:n haastattelussa.

”Rakennettiin seinät ja päätoimijoille tilat, mutta muuta korkeatasoista ohjelmaa on liian vähän”, Oramo suomi.

Esimerkiksi Tukholman Konserthuset ja Pariisin Philharmonie de Paris omaavat ohjelmabudjetin. Suomessa on katsottu RSO:n, HKO:n ja Sibelius-Akatemian rahoituksen riittävän.

Musiikkitalossa riittää toki tarjontaa. Eri saleissa järjestetään vuodessa noin tuhat konserttia ja erilaista tapahtumaa. Musiikkitalo on lisännyt Helsingin ydinkeskustan musiikkitarjontaa erittäin merkittävästi.

HKO:n ja RSO:n yleisömäärät ovat uuden talon myötä myös selvästi kasvaneet, ja kausikorteista lähes taistellaan.

Päätoimijoiden ulkopuolisen tarjonnan huippuhetkiä ovat olleet Berliinin ja Wienin filharmonikkojen kaltaisten huippuorkesterien vierailut Helsingin juhlaviikkojen saaman säätiörahoituksen turvin. Toisaalta vuonna 2014 isossa salissa ei ollut tapahtumia 114 iltana.

”Laskuista voi heti jättää pois pääsiäisen, juhannuksen ja joulun”, Leppäkoski muistutti HS:lle lokakuussa 2015.

Lisäksi sunnuntait ovat haastavia henkilöstökulujen tuplaantumisen takia, ja kaupalliset tapahtumajärjestäjät ovat vieroksuneet maanantai- ja tiistai-iltoja.

Syksyllä 2015 salien ulosvuokraus putosi budjetoidusta. Tarkat luvut saadaan myöhemmin.

”Pudotus ei ollut dramaattinen”, hallituksen puheenjohtaja Veikko Kunnas kertoo.

Leppäkosken kaudellakin riideltiin. Tietohallintopäällikkö erosi kesäkuussa 2014 ja arvosteli Leppäkoskea kovin sanoin. Osa alaisista harkitsi myös ­oikeustoimia yhtiötä vastaan palkkakiistan vuoksi.

”Ne asiat selvitettiin ja ovat nyt jo ollutta ja mennyttä. Ne ­eivät aiheuttaneet epäluottamusta toimitusjohtajaa kohtaan”, Kunnas kertoo.

Onko tehtävä jo rakenteellisesti aivan mahdoton, kun toimitusjohtajat jatkuvasti vaihtuvat?

”Ei suinkaan. Olihan Katjakin tässä lähes neljä vuotta”, Kunnas sanoo.

Pekka Kaurasen mukaan hänen tulevat työtehtävänsä Musiikkitalossa painottuvat talouden ja myynnin tehostamiseen, markkinoinnin kehittämiseen ja rakenteiden uudistamiseen esimerkiksi kehittämällä yhteistyötä muiden laitosten kanssa. Yksi kumppani voisi olla viereinen Finlandia-talo.

”Hallituksen kanssa on nyt sovittu kestävän talouspohjan luomisesta Musiikkitalolle. Sen jälkeen sitten katsotaan minkä tyyppistä johtamista Musiikki­taloon tarvitaan”, Kauranen sanoo HS:lle.

Tehtävä ei liene hänellekään helppo. ”Musiikkitalon yksi ongelma on raskas tase, joka yh­tiöllä on. Se muodostuu teknisistä investoinneista”, Kauranen pohtii.

Teknisillä investoinneilla Kauranen viittaa laitteisiin, joita tapahtumien järjestämiseen tarvitaan. Kyse on kalliista tekniikasta, jota pitää säännöllisesti uusia.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Musiikkitalo ja johtajat

 Helsingin Musiikkitalo avattiin 31. elokuuta 2011.

 Musiikkitalon johtajana toimi aluksi Helena Hiilivirta ja palveluyhtiön toimitusjohtajaksi nimitettiin Kenneth Katter. He irtisanoutuivat marraskuussa 2011.

 Uudeksi toimitusjohtajaksi valittiin helmikuussa 2012 Katja Leppäkoski. Hän hoiti molempien irtisanoutuneiden tehtäviä ja jatkaa 12. helmikuuta 2016 saakka.

 Musiikkitalon palveluyhtiön määräaikaiseksi toimitusjohtajaksi on kutsuttu Pekka Kauranen. Hän on toiminut Suomen kansallisoopperan hallintojohtajana ja viimeksi Keravan kaupungin kehitysjohtajana.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  2. 2

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

  3. 3

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  4. 4

   Murhakultin johtaja Charles Manson on kuollut – seuraajat tappoivat useita ihmisiä Kaliforniassa 1960-luvulla

  5. 5

   Markkasen huippuvire tuotti piste- ja NBA-ennätyksen: ”Lauri oli ilmiömäinen”

  6. 6

   Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

  7. 7

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  8. 8

   Tuntuuko, että kaikki muuttuu vaarallisemmaksi? Olet oikeassa, ja on terveellistä tunnustaa se

  9. 9

   Hallitusneuvottelujen katkeaminen vei Saksan poliittiseen kriisiin – Angela Merkelin aika voi olla ohi

  10. 10

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  5. 5

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  8. 8

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  9. 9

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  10. 10

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat