Kulttuuri

Remedyn uutuus yhdistää ensimmäistä kertaa maailmassa pelin ja tv-sarjan – Quantum Break on todennäköisesti Suomen kallein viihdetuote

Huhtikuussa julkaistavassa videopeli-televisiosarjassa näyttelijöinä nähdään tuttuja tähtiä menestyssarjoista The Wire ja Game of Thrones.

Suomen menestynein isojen toimintapelien tekijä Remedy on ottanut tähän asti kunnian­himoisimman loikkansa. Huhtikuussa ilmestyvä Quantum ­Break yhdistää ensi kertaa video­pelin ja tv-sarjan.

Monissa videopeleissä pelaaja välillä pelaa ja välillä katsoo tarinaa eteenpäin vievää videota. Quantum Breakissa nämä videot ovat oikeita tv-sarjan jaksoja. Jaksojen sisältö muuttuu pelaajan valintojen mukaan. Näyttelijöinä on muun muassa The Wiresta ja Game of Thronesista tuttuja tähtiä. Samat tähdet ovat myös pelin päähenkilöinä.

Pelin julkaisee jättiyhtiö Microsoft. Budjetti on liikesalaisuus, mutta peli on todennäköisesti kallein Suomessa tehty viihdetuote.

Pelien ja tv-sarjojen rajoja rikkova viihdetuote on tiukasti ajassa kiinni, kun Microsoft, Sony ja muut laitevalmistajat kilpailevat kodin viihdekeskuksen herruudesta.

”Tähän on tietoisesti pyritty laittamaan kaikki, mitä kahdenkymmenen vuoden taipaleella on opittu, ja puskettu sitä vielä eteenpäin”, sanoo Remedyn luova johtaja Sami Järvi.

Quantum Breakissa Remedy tavallaan tekee ympyrän yhtiön alkuvaiheisiin. Quantum Break on peli ajasta. Aika oli keskeisessä roolissa myös Remedyn ensihitissä, suomalaisen pelialan ensimmäisessä kansainvälisessä menestyksessä Max Paynessa (2001).

”Huomasimme jo Max Paynea tehdessämme, että jos halutaan tehdä näyttävää toimintaa, niin asioiden hidastaminen ja sitä kautta korostaminen on toimiva keino”, Järvi kertoo.

Quantum Breakin tarinassa epäonnistunut aikamatkakoe jotenkin rikkoo ajan. Sankari Jack Joyce (Shawn Ashmore) yrittää korjata sen. Vastassa hänellä on Paul Serene (Aidan Gillen) ja tämän yhtiö Monarch Solutions.

”Pelissä kaikki palaset liittyvät toisiinsa”, johtava pelisuunnittelija Mikael Kasurinen jatkaa.

”Pelattavuus, tarina, vuorovaikutus maailman kanssa, kaikki liittyvät jotenkin aikaan.”

Quantum Breakissa päähenkilö Joyce on saanut kokeen ansiosta voimia, joilla hän voi manipuloida aikaa. Pelaaja voi nappulaa painamalla esimerkiksi hidastaa tai nopeuttaa ­aikaa. Juju on siinä, että Joyce käyttää samaa voimaa pelin tarinassa, eli pelimekaniikan toiminta tapahtuu myös pelin tarinan sisällä.

Tämä on merkittävä ero Max Payneen, jossa pelaaja pystyi hidastamaan aikaa, mutta pelin tarinassa aika ei kuitenkaan hidastunut. Eli pelimekaniikka oli liimattu tarinan maailman päälle.

Peliala kehittyy kovaa vauhtia teknologian mukana, ja tätä peliä varten Remedy on kehittänyt enemmän omaa tekniikkaa kuin ennen.

Sami Järvi pitää kasvojenkaappaus ja -skannaustekniikkaa yhtiön merkittävimpänä innovaa­tiona. ”Ne ovat ihan alan kärjessä. Pystymme parhaimman näköiseen näyttelijätyön tulkintaan, mitä tässä muodossa maailmassa on.”

Tavoitteena on, että esimerkiksi näyttelijä Aidan Gillen näyttää ja vaikuttaa pelissä mahdollisimman samalta kuin Aidan Gillen tv-jaksossa.

Perinteisiäkin keinoja käytettiin. Digitaalisten kasvojen mallinnusta varten näyttelijöiden hampaista otettiin kipsimallit. Paikallisen hammaslääkärin työntekijät hämmästyivät, kun tuoliin istuutuikin Taru sormusten herrasta -elokuvien ja Lost-sarjan tähti Dominic Monaghan. Hän esittää yhtä pelin päähenkilöistä.

Työ oli pikkutarkkaa ja aikaa vievää. Pääosan esittäjä, X-Men-elokuvissa näytellyt Shawn Ashmore, vietti yli 200 tuntia pikkuruisessa kasvojentallennus­stu­diossa Remedyn toimiston alakerrassa.

Draaman tärkeät hetket ja lähikuvat kuvattiin yhdeksällä kameralla, samalla kun dialogi jälkiäänitettiin. Sen jälkeen kasvokuvat menivät hyvin tarkkaan jälkikäsittelyyn.

Tekniikka ei ole kuitenkaan itsetarkoitus. Järvi ja Kasurinen toistavat useasti, että ennen kaikkea halutaan kertoa tarinoita.

Quantum Breakissa Remedyn käsikirjoittajatiimiä vahvistettiin kansainvälisillä, eri taustoista tulevilla kirjoittajilla.

Aikamatkatarinat voivat käydä mutkikkaiksi, kun henkilöt hyppivät ajassa edestakaisin. Kirjoittajilla oli iso haaste pitää kokonaisuus ehyenä.

”Varmasti joku tarkka pelaaja löytää sieltä jotain”, Järvi naurahtaa. ”Tiimiläisiltä olen kuullut niin moneen kertaan, että miksi sen piti olla aikamatkustustarina, ei enää ikinä. Monta kertaa kaikki olivat jo tyytyväisiä, että nyt se toimii. Sitten joku katsoi taulua ja meni kalpeaksi. Juonesta löytyikin taas aukko, ja taas mietittiin uudelleen.”

Remedy-peli tunnetaan jo maailmalla käsitteenä. Sillä on tutut peruspiirteensä.

Sami Järvi luettelee alueita, joita Remedy haluaa painottaa. Niitä ovat tarinankerronta, fotorealismi, maailman rakentaminen ja elokuvamainen toiminta.

Jokainen Remedyn peli on tietysti kuitenkin omanlaisensa teos.

Max Payne (2001) oli dekkari, Alan Wake (2010) psykologinen trilleri.

Quantum Break on Remedyn versio Hollywoodin kesäblockbuster-action-scifi-pläjäyksestä”, Järvi sanoo.

Tv-jaksojen varsinaiset kuvaukset olivat Los Angelesissa. Esityö ja mittava jälkituotanto tehtiin Remedyllä Espoossa. Kun digitaaliset kuvaukset oli tehty, Remedyn draamaohjaaja Stobe Harju pystyi omassa studiossa liikuttamaan kameroita virtuaalisissa kohtauksissa ja kuvaamaan niitä haluamistaan kuvakulmista.

Remedy pyysi kosmologi Syksy Räsäsen asiantuntijaksi neuvomaan heitä aikamatkustustarinan fysikaalisissa ulottuvuuksissa.

”Syksy otti asian hienosti, tosi vakavissaan. Selitimme hänelle kaikki hullut ideamme. Syksy purki ne, että klassisen fysiikan näkemys on näin, kvanttifysiikan ymmärrys on näin”, Järvi kertoo. ”En teeskentele, että ymmärsin kaiken oikein, mutta se oli hirveän hyödyllistä.”

Sen perusteella käsikirjoittajat suunnittelivat aikakoneen, jonka ydin simuloi mustaa aukkoa.

Jos liikkuu tietyllä etäisyydellä mustasta aukosta, liikkuu samalla ajan läpi. Pelissä aikakoneen ytimen ympärillä on pyöreä käytävä, jossa pelaaja kävelee.

”Pelien perustekemistä on, että pelaaja liikkuu ympäristössä”, Järvi selittää. ”Tässä pelaaja tekee juuri sitä, eli kävelee. Myötäpäivään tulevaisuuteen, vastapäivään menneisyyteen. Meidän aikakoneemme tuntuu loogiselta ja uniikilta. Olen iloinen ja ylpeä sen designista”, Järvi sanoo.

Remedy tekee Quantum Breakin yksinoikeudella Microsoftille. Myös Remedyn edellinen peli Alan Wake oli yksinoikeudella Microsoftille tehty.

Suuri ero on, että Remedy omisti Alan Waken tuotemerkin. Quantum Breakin omistaa Microsoft.

Pelialalla tehdään valtavan paljon jatko-osia ja paljon lisenssipelejä, jotka perustuvat esimerkiksi jollekin elokuvalle. Kokonaan uusi pelinimike on aina isompi riski. Nyt Microsoft julkaisijana kantaa riskin.

”Menemättä lukuihin, onhan tämä valtava sijoitus tehdä tällainen tyhjästä”, Järvi sanoo.

Remedyllä on omakohtaista kokemusta siitä, miten vaikeaa on saada uusi peli markkinoille. Alan Wake oli erinomainen peli, mutta siitä ei kasvanut sellaista franchisea, kuin yhtiö suunnitteli.

”En ole kuopannut sitä kokonaan. Sitä voisi tulla vielä lisää”, Järvi sanoo.

Remedyn sittemmin väistynyt toimitusjohtaja Matias Myllyrinne sanoi pari vuotta sitten, että siinä missä Alan Wake oli parinkymmenen miljoonan juttu, Quantum Break on monta kertaa isompi. Siitä voi laskea, että Angry Birds -elokuvan 75 miljoonan budjettia ollaan ainakin hyvin lähellä, ellei ylikin.

Remedyn tapana on ollut, että käytännössä koko yhtiö tekee yhtä peliä kerrallaan. Näin tehtiin myös Quantum Break.

Yhdelle julkaisijalle yhden pelin tekeminen kerrallaan on turvallista, kunhan pelit menestyvät. Mutta siinä on myös riskinsä. Koko yhtiön toiminta on yhden projektin menestyksen varassa.

Nyt tämä perinne on muuttumassa.

”Ollaan viemässä Remedyä vähän toiseen suuntaan”, Sami Järvi muotoilee. ”Meillä olisi ainakin jossain määrin eri tiimejä. Se on riskinhallinta-ajattelua. Ei oltaisi vain yhden julkaisijan varassa.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Quantum Break

 Suomalaisen Remedyn uusin peli, jonka julkaisee yksinoikeudella Microsoft.

  Yhdistää uudella tavalla peliä ja tv-sarjaa.

 Pelin ja tv-jaksojen pääosissa ovat mm. Shawn Ashmore (X-Men: Days of Future Past), Dominic Monaghan (Taru sormusten herrasta), Aidan Gillen (Game of Thrones) ja Lance Reddick (The Wire).

 Budjetti on liikesalaisuus. Remedyn ex-toimitusjohtajan Matias Myllyrinteen mukaan se on ”useita kertoja suurempi” kuin yhtiön edellisen pelin Alan Waken noin 20 miljoonan euron budjetti.

 Ilmestyy 5. huhtikuuta Xbox One -konsolille ja PC:lle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tietokonepelit
 • Videopelit
 • Konsolipelit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suora lähetys länsimetron avajaispäivästä: ensimmäinen metrojuna lähti liikkeelle kello 5.09 – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  2. 2

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  3. 3

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  4. 4

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  5. 5

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  6. 6

   En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt

  7. 7

   Valtio luopuu Salpalinjan viimeisistä bunkkereista – HS:n verkkokartta näyttää ainutlaatuisen linnoitusketjun, jolle rakennettiin 728 betonikorsua ja 350 kilometriä taisteluhautaa

  8. 8

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  9. 9

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  10. 10

   Chicago voitti vihdoin – Markkanen nousi ratkaisijaksi viime sekunneilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  2. 2

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  3. 3

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  4. 4

   Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

  5. 5

   ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

  6. 6

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  7. 7

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  8. 8

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  9. 9

   Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

  10. 10

   Suora lähetys länsimetron avajaispäivästä: ensimmäinen metrojuna lähti liikkeelle kello 5.09 – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää