Kulttuuri

Taiteilija täytti gallerian pakolaisten Lesbokselle hylkäämillä pelastusliiveillä

”Välimeren tilanne jää meille etäiseksi. Se ei ole pelkkiä numeroita, vaan oikeita ihmisiä joilla on aito hätä. Eivät ihmiset huvin vuoksi tule meren yli”, sanoo taiteilija Timo Wright.

Verhon takana on hämärää. Katosta roikkuva pieni valaisin antaa sen verran valoa, että lattialla röykkiöinä lojuvat pelastusliivit erottuvat. Nenään tunkee niiden muovinen haju.

Media- ja videotaiteilija Timo Wrightin (s. 1977) installaatio Kharon on esillä Galerie Anhavassa. Se on koottu Kreikan Lesbokselta kerätyistä pelastusliiveistä.

Teos ei ole mikään arvokas, hiljainen muistomerkki, vaan riisuttu, lohduton muistutus täysin turhista kuolemista, jotka jatkuvat ja jatkuvat Välimerellä tälläkin hetkellä.

Wright halusi pitkään tehdä teoksen Välimeren pakolaistilanteesta.

”Välimeren tilanne jää meille etäiseksi. Se ei ole pelkkiä numeroita, vaan oikeita ihmisiä joilla on aito hätä. Eivät ihmiset huvin vuoksi tule meren yli”, Wright sanoo.

Nimi Kharon viittaa kreikkalaiseen mytologiaan, ja siellä esiintyvään Haadekseen eli Manalan lautturiin, joka kuljetti vainajien sieluja maanaliseen. Matka maksettiin oboli-kolikolla, joka laitettiin kuolleen suuhun. Ne, joiden rahat eivät riittäneet, joutuivat harhailemaan rannalla sadan vuoden ajan.

Anhavan näyttelyyn oli ensin tulossa Wrightilta ihan muu ­teos, mutta sitten hänelle tarjoutui mahdollisuus saada käyttöönsä pelastusliivejä paikallisten kontaktiensa kautta. Pelastusliivit ovat peräisin Lesboksen pohjoisrannalta, läheltä Molivosta.

Wright palkkasi suomalaisen tutuntutun keräämään liivejä rannalta, ja ateenalaisen taidejärjestön kontaktin lähettämään liivit Suomeen. Itse Wright ei ole Lesboksella käynyt. Matka Kreikkaan olisi vienyt liikaa aikaa, sillä taiteilija ei ole ympäristösyistä enää vuosiin lentänyt Euroopan sisällä.

”Pelastusliivi on selkeä pakolaiskriisin symboli. Halusin, että teos on yksinkertainen, karu ja vetoaa tunteisiin. Aiheessa ei ole mitään kaunista”, Wright sanoo.

”Toin pelastusliivejä Suomeen, jotta katsoja voi nähdä, haistaa ja koskettaa niitä. Toivottavasti abstrakti pakolaiskriisi muuttuu näin ymmärrettävämmäksi.”

Siinä missä journalismi kertoo asioista numeroina tai tarinoina, voi taide ottaa yhteiskunnalliseen kommentointiin lähes minkä tahansa muodon ja vedota voimakkaasti tunteisiin.

”Jokainen liiveistä on tarina. Ihmiset hylkäävät liivit kun he ajattelevat olevansa turvassa”, Wright sanoo.

Wrightin mielestä kaikki ­eurooppalaiset ovat syyllisiä kriisiin, mekin täällä Suomessa, maanosan toisella laidalla.

”Me olemme yhdessä laittaneet rajat kiinni niin, ettei muita reittivaihtoehtoja juuri ole. Nämä ovat turhia kuolemia jotka voitaisiin välttää jos olisi olemassa turvallinen tapa hakea turvapaikkaa”, Wright sanoo.

Taiteilija painottaa, että Eurooppa on yhä valtavan rikas maanosa, jolla on varaa hävittää miljardeja euroja pankkitukiin tai piilottaa veroparatiiseihin. Samaan aikaan se on kyvytön kehittämään turvallista ja nopeaa systeemiä turvapaikan hakemiseen.

”Euroopan maat välttelevät vastuuta. Se on surullista ja väärin. Väkimäärä ei vähene niin kauan kuin esimerkiksi Syyriassa on sota. Harva ihminen haluaa lähteä kotoaan ennen kuin pakon edessä”, Wright sanoo.

Timo Wright: Kharon Galerie Anhavassa (Fredrikinkatu 43) 28.2. saakka.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroopan pakolaiskriisi
 • Nykytaide
 • Näyttelyt
Luetuimmat - Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää