Kulttuuri

Tommi Korpelan vaativa rooli kantaa uutta saksalaiselokuvaa

Deadweight-elokuvan kuvaukset piti keskeyttää rotterdamilaisessa satamakapakassa, kun avustajat humaltuivat liikaa. ­HS näki elokuvan sen ensi-illassa Berliinissä.

Berliini

Suomalaisten näyttelijöiden kansainvälisten roolien luetteloon saadaan viikonloppuna kirjata uusi luku, kun Tommi Korpelan saksalaiselokuva esitetään ensi kertaa yleisölle Beriinissä. Deadweight on vaikuttava elo­kuva, paljon dokumentaarista ainesta sisältävä fiktio, jossa seurataan Atlanttia ylittävää valtavaa kuivarahtialusta.

Korpela on elokuvan päähenkilö, laivan päällikkö, suomalaiskapteeni Ahti Ikonen. Saksalainen ohjaaja Axel Koenzen on mielissään suomalaisnäyttelijästä.

”Kun hän näyttää tunteita, se menee syvälle”, ohjaaja Koenzen kertoo Helsingin Sanomille.

”Kuvauksissa hän joutui usein odottamaan, koska kuvasimme aina ensin amatöörien osuudet.”

Helsingin Sanomat kertoi Korpelan Saksa-elokuvasta ensimmäisen kerran viime huhtikuussa. Kuvaukset olivat tuolloin takana, ja Korpela vielä ihmeissään poikkeuksellisesta komennuksestaan. Elokuvassa nimittäin yhdistyy erikoisella tavalla dokumentti ja draama, sillä Dead­weightia kuvattiin viikkoja Bruckner-nimisellä kuivarahti­aluksella, joka seilaa Atlantilla kuljettaen rahtia edestakaisin Amerikan ja Euroopan välillä.

”Laiva oli jotain 310 metriä pitkä. Ihan valtava lotja minun ruotsinlaiva-taustallani. Kyydissä oli 6 000 konttia”, Korpela kertoi HS:lle huhtikuussa 2015.

Elokuva on saanut nimensä aluksen vetoisuutta kuvaavasta merenkulkutermistä deadweight, suomeksi puhutaan alusten kuolleesta painosta.

Korpelan rooli on suuri, pää­osa ilman muuta. Korpelan roolityö kantaa elokuvaa, ja suorituksessa on kaksi näkyvän dramaattista huippukohtaa.

Toisessa niistä suomalaiskapteeni joutuu tappeluun rotterdamilaisessa satamakapakassa. Ahti Ikosen ulosheitossa on jotain samaa kuin elämäntapajuoppo Makkosen hahmossa, jota Korpela on esittänyt vastikään valmistuneessa Häiriötekijä-elokuvassa.

”Satamakapakkakohtauksessa oli minun lisäkseni kaksi näyttelijää, ja loput satamatyöläisiä. Kyllä ne minua ihan tosissaan ulos heittivät. Improvisoin, solvasin ja he ottivat nokkiinsa”, Korpela kertoo perjantaina Berliinissä.

Valmista elokuvaa Korpela ei itse ole vielä nähnyt. Ensi-iltajuhla on edessä sunnuntaina.

”En yhtään tiedä, mitä sieltä tulee”, Korpela kertoo ensi-illan alla.

”Kuvattua materiaalia oli paljon. En tiedä, mitä on jätetty pois.”

Ohjaaja Koenzenin mukaan kapakkakuvauksissa Tommi Korpelaakin selvästi jo pelotti. Kohtaus oli käsikirjoituksessa vain kolme riviä, mutta kuvauksissa kapakan merkitys suureni. Kohtausta kuvattiin Koenzenin mukaan kolme tuntia. Haastetta tilanteeseen toi se, että lopulta ahtaajat olivat jo juovuksissa. Kuvaus piti lopulta keskeyttää, kun ulosheiton kuvaaminen alkoi saada vaarallisia piirteitä.

”Yhdellä ahtaajista oli kädessään siinä vaiheessa pohjasta rikottu pullo”, Koenzen kertoo.

Valmis elokuva on kokonaisuutena hiljainen, surumielinenkin työläiskuvaus. Samalla se on kertomus kansainvälisen merenkulun ja kaupan toimintalogiikasta ja tulospaineista. Kaupallista menestystä elokuvasta on turha odottaa. Deadweightin Suomen-esityksistä kerrotaan myöhemmin.

Korpela oli kuvauksissa vuonna 2014 lokakuusta marraskuulle. Pääosa elokuvasta kuvattiin laivalla. Ensin hän lensi New Yorkiin. Sieltä laiva lähti etelään pitkin Amerikan rannikkoa, ylitti Atlantin ja tuli Marokon Tangeriin ja jatkoi siitä vielä Italiaan. Sitten käännyttiin takaisin.

Elokuvan tapahtumaketju sysätään liikkeelle tapaturmalla.

Tavarankuljettajat vaativat miehistöä auttamaan laivan ahtauksessa. Kiireessä tapahtuu vahinko, yksi miehistä loukkaantuu vakavasti ja kuolee pari päivää myöhemmin.

Tapaturma johtaa selvityksiin, joissa ovat vastakkain varustamo, tavarankuljettajat, miehistö, ammattiliitto sekä Korpelan esittämä merikapteeni ja hänen ammattietiikkansa.

Deadweight on Berliinissä esillä suuren elokuvafestivaalin Forum-nimellä kulkevassa sivusarjassa. Elokuva on saksalaisen Rohfilmin tuotanto, jossa osatuottajana on helsinkiläinen Bufo-tuotantoyhtiö. Elokuvassa on pieni rooli myös toisella suomalaisella, Johannes Brotheruksella.

Korpelan rooli Deadweightissa on vaikea. Korpela nimittäin näyttelee suuren osan elokuvasta yksinään. Kapteeni Ahti Ikonen on yksin omassa hytissään, yksin komentosillalla, yksin laivan kannella, yksin bussissa matkalla satamaan.

Näin ei alun perin pitänyt olla. ”Haaste oli saada dokumentti­aines ja fiktio pelaamaan yhteen, puhumaan samaa kieltä”, Koenzen kertoo HS:lle. Piti karsia, ja leikkausvaiheessa moni käsikirjoituksen mukaan kuvattu kohtaus putosi pois.

”Iso helikopterikohtaus jäi pois, vedenalainen kohtaus jäi pois. Käsikirjoituksessa kapteenilla oli hermoromahdus, sekin jäi pois. Kohtaukset, joissa selitettiin kapteenin mielialaa, eivät toimineet”, ohjaaja selittää.

Vastanäyttelijöitäkin Korpelalla toki on. Monissa kohtauksissa Korpela on amatöörien eli rahtilaivan filippiiniläisen miehistön seurassa. Korpelan lisäksi Deadweightissa on mukana vähän ammattinäyttelijöitä, tunnetuimpana heistä ranskalainen ­Jeanne Balibar. Isommassa roolissa perämiehenä on romanialainen Ema Vetean.

Ja mikä onkaan se Korpelan roolin toinen huippukohta? Karaoke-esitys.

Elokuvan kulminaatiopisteessä Korpela on miehistömessissä viettämässä alaistensa kanssa kosteaa karaokeiltaa. Pienen suostuttelen jälkeen Korpela tarttuu mikrofoniin ja laulaa kaihoisan balladin, A Horse With No Namen.

Siinä silmä kostuu.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Merenkulku
 • Elokuvafestivaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  2. 2

   Latinalaisen Amerikan ensimmäinen naispuolinen sukellusvenesotilas näki meren vasta 21-vuotiaana – nyt hän on loukussa sukellusveneessä, josta on loppumassa happi

  3. 3

   Poliisi löytänyt videokuvaa tilanteesta, jossa autoilija törmää 6-vuotiaaseen poikaan Itäkeskuksessa ja pakenee paikalta – myös videolla näkyvää silminnäkijää etsitään

  4. 4

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  5. 5

   Lähes 200 :aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  6. 6

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  7. 7

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  8. 8

   Kela harkitsee äitiyspakkaukselle uutta nimeä – Yleisöltä tuli muutamassa tunnissa 4 000 nimiehdotusta

  9. 9

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  10. 10

   Skeittari yritti haastaa poliisia tappeluun ja sylki vartijan päälle – luvaton rullalautailu johti käsirysyyn Elielinaukion pysäköintihallissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  3. 3

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  4. 4

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  5. 5

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  6. 6

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  7. 7

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  8. 8

   Lähes 200 :aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  9. 9

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  10. 10

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää