Kulttuuri

Tanssiryhmä Helsinki Dance Company pelkää rahoituksensa puolesta

Jos uudesta talosta tulee HDC:n hauta, niin se ei ole hyvä alku yhteiselle Tanssin talolle, pelkää Jyrki Karttunen.

Tanssin ystävien pitkäaikainen unelma toteutui loppuvuodesta, kun päätös Tanssin talon perustamisesta Kaapelitehtaalle sinetöitiin. Helsingin kaupungin ja opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitusneuvotteluiden tulokseen oli kuitenkin koira haudattuna.

Tanssin talolle luvattu valtionosuus napataan Helsingin kaupunginteatterin nykyisestä tukipotista, ja summa on sama, jolla rahoitetaan kaupunginteatterin nykytanssiryhmää Helsinki Dance Companya (HDC). Lakkautetaanko HDC, on vielä epäselvää. Ryhmää nyt johtava koreografi Jyrki Karttunen valmistautuu uuteen ensi-iltaan Pieniä pääosia keskittyen tulevien huolien sijasta omaan luovaan työhönsä.

Helsingin kaupunginteatterin tanssiryhmä HDC on ollut suomalaisen tanssitaiteen kruununjalokivi jo 42 vuotta.

Ryhmällä on iso merkitys koko alan kehitykselle. Tanssijoille se on suurin työllistäjä Kansallisbaletin jälkeen ja suurelle yleisölle näköala nykytanssiin.

Karttuselle, kuten kaikille muillekin, Tanssin talon rahoituksen mukanaan tuoma rahoituksen sivujuonne tuli yllätyksenä.

”Luin uutisen lehdestä. Suoraan ei sanottu, mutta pommi oli rivien välissä.” Ministeriön ilmoituksen mukaan Tanssin talon vuosittaisiin käyttömenoihin tarvittavat rahat tulisi riipiä Helsingin kaupunginteatterin henkilötyövuosista. Toisin sa­noen kaupunginteatterin säätiön hallitus päättäisi vapaaehtoisesti luopua 23 henkilötyövuodesta.

Summa vastaa tismalleen tanssiryhmän saamaa vuosittaista tukea. Luopuminen tarkoittaisi 11 tanssijan vakanssin lakkauttamista. Näyttää siis siltä, että tanssijoiden harvoja henkilötyövuosia ollaan päätöksellä siirtämässä talon byrokratian ylläpitämiseen.

”Jos uudesta talosta tulee HDC:n hauta, niin se ei ole hyvä alku yhteiselle Tanssin talolle”, ennustaa Karttunen.

Päätös on irvokas. Lopultakin kun tanssin ala saa pitkään kaipaamaansa kovaa maata jalkojen alle, matto lentää sen keskeisimpien tekijöiden alta.

Tanssin taloa on puuhattu Helsinkiin vuosikausia. Talon rakentuminen otti ratkaisevan askeleen toissa vuonna, kun Jane ja Aatos Erkon säätiö myönsi hankkeelle 15 miljoonan euron avustuksen. Sen ehtona oli, että muusta rahoituksesta sovitaan viimeistään vuonna 2015.

Karttunen uskoo, että tuen ehdollisuus vaikutti joulukuun päätökseen.

”Tehtiinkö vain väliaikainen päätös, jotta ei menetetty Erkon rahaa? Haluan uskoa, että jossain on intressi korjata tällainen typeryys. Olisi pöyristyttävää, jos ministeriön päätös ohjailisi taiteellisia linjauksia tyyliin ’teitä pakotetaan itse luopumaan omastanne’.”

HDC on vahva brändi, jolla on uskollinen yleisö ja jonka merkitys viihteelliseksi koetun kaupunginteatterin kyljessä on tärkeä.

Jorma Uotinen, Carolyn Carlson, Nigel Charnock, Marjo Kuusela, Ari Tenhula, Kenneth Kvarnström ja Jyrki Karttunen edustavat kovaa johtajakaartia.

Heistä jokainen on nostanut vuorollaan tanssin rimaa ja kasvattanut kaupunginteatteriin moniosaajia, joiden työhön on kuulunut myös musikaalit.

Karttunen aloitti uransa ryhmässä Jorma Uotisen ansiosta. Ryhmän silloinen johtaja Uotinen poimi vuonna 1989 Kuo­pion kesäkurssilta 19-vuotiaan lahjakkuuden.

”Silloin mie en ymmärtänyt yhtään, kuinka arvostetulle paikalle pääsin”, sanoo Karttunen joensuulaismurteellaan.

Pian Karttunen löysi itsensä tyllihameessa Uotisen seitsemän miestanssijan hitissä Ballet Pathetique.

Välillä Karttunen on johtanut omaa ryhmäänsä, mutta palannut taas kaupunginteatteriin.

Tanssijoille ryhmä on maan tavoitelluin työpaikka. Parhaimmillaan se on vetänyt suuren näyttämön katsomot täyteen. Tanssissa temppu ei ole helppo.

”Yleisösuhdetta ei pidä halveksia. Johtajakoulutuksessa opin lauseen: älä syytä palloa, jos et osu siihen. Kannattaa kirkastaa viestiä ennen kuin sättii yleisöä.”

”Minulle HDC suo mahdollisuuden kasvaa tekijänä, koska energia ei mene resursseista tappelemiseen kuten vapaalla kentällä.”

Vuonna 2012 Karttunen joutui pistämään ryhmänsä Karttunen Kollektiv pillit pussiin.

”Kahdenkymmenen vuoden yrittämisen jälkeen kaikki tiivistyi rahan puutteeseen, onnistumisista huolimatta”, sanoo Karttunen.

”Johtaja roikkuu vuodesta toiseen löysässä hirressä yrit­täessään myydä, markkinoida, vakuuttaa tanssijoitaan, hankkia esitystiloja. Ei mikään voi kasvaa ilman resursseja ammattimaiseksi. Homma pysyy piiperryksenä ja lopulta itsekin kyynistyy.”

HDC:n viimeisin hitti Keijukaisneuvos Koo, vetää täysiä saleja lapsia ja aikuisia. Se on filosofinen teos ajan olemuksesta, ja se näyttää satukirjojen kuvitusmaailmalta, jossa irtoneniä, peruukkeja, sarvia ja siipiä ei ole säästelty. ”Ilman ison teatterin huippukäsityöläisiä sitäkään ei olisi voitu vapaalla kentällä toteuttaa.”

Mutta palataan joulunalusmyrskyyn. Karttusen itse määrittelemän ”hitusen härön” pinnan alla asuu myös maltillinen diplomaatti, joka nauttii ison talon luottamusta.

”Uhkaava tilanne käytiin avoimesti johdon taholta läpi. Nyt ei kannata provosoitua, sillä tämä ei ole ensimmäinen uhka tanssiryhmän historiassa. Meillä on myös vapaan kentän tuki puolellamme.”

Seuraavan kerran leikkauksia käsitellään vuonna 2018, jolloin päätetään, miten ne kohdennetaan. Sitä ennen on edessä kuntavaalit, ja kaupunginteatterin säätiön hallituskin ehtii vaihtua.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Meitä riivaava menestymisen pakko on johtanut aivojen dopingiin – ongelma koskettaa Suomessa jo peruskoululaisia

  9. 9

   HS:n painossa ja jakelussa häiriöitä – lue keskiviikon näköislehti ilmaiseksi täältä

  10. 10

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  11. Näytä lisää