Kulttuuri

Vihapuhe tukkii monen tutkijan suun – ”Vihan julkituominen ei ole ihmisoikeus”

Tutkijoiden mukaan myös tiedonvälityksen viihteellistyminen voi johtaa itsesensuurin voimistumiseen

Tiedeyhteisö on Suomessa ajautunut tilanteeseen, jota moni tutkija pitää ahdistavana. Netissä riehuva vihapuhe tukkii monen tutkijan suun. Pelon ilmapiirissä on helpompi turvautua itsesensuuriin kuin puolustaa avoimesti omia näkemyksiä ja tutkimustuloksia. Keskusteluväyliä tarvitseva tiedeyhteisö on pienen mutta äänekkään porukan panttivankina.

Suomen Pen-klubin puheenjohtajan Sirpa Kähkösen mukaan uhkausten latelemista ei voi kuitenkaan perustella sananvapauden nimissä. ”Viha sinänsä ei ole vaarallista, mutta sen julkituominen ei ole ihmis­oikeus”, hän muistutti Helsingin Sanomien haastattelussa tammikuun lopulla.

”Pelko tekee sen, että tutkijat tai yhteiskunnalliset keskustelijat alkavat itse rajoittaa sanomisiaan eivätkä halua puhua julkisesti omista tutkimuksistaan.”

Itse tutkijat tunnistavat ongelman, mutta ovat sen kokoluokasta eri mieltä kuin Sirpa Kähkönen. Tutkijoiden mukaan vihapuhe ei ole liioin ainoa ilmiö, joka kaventaa tutkijoiden ilmaisun- ja sananvapautta tällä hetkellä Suomessa.

Erityisesti maahanmuuttoa ja monikulttuurisuutta tutkinut sosiaalipsykologi Sirkku Varjonen myöntää, että viime vuosina vihapuheen ja suoranaisten uhkailujen määrä on selvästi lisääntynyt. Väkivaltaisista viesteistä sikiävä pelon ilmapiiri on tukkinut joidenkin tutkijoiden suun.

”Tiedän esimerkiksi joitakin maahanmuuton tutkijoita, jotka ovat aiempaa haluttomampia kommentoimaan maahanmuuttoon liittyviä asioita julkisuudessa. On ymmärrettävää, että ihmiset eivät halua altistua tieten tahtoen loanheitolle”, toteaa Sirkku Varjonen, joka on tutkinut väitöskirjassaan maahanmuuttajien elämäntarinoihin ruumiillistuvia kysymyksiä identiteetistä, ryhmäsuhteista ja integraatiosta.

Sirkku Varjonen kuitenkin muistuttaa, että kolikolla on toinenkin puoli. Joillekin tutkijoille vihapuhe nimittäin antaa lisää polttoainetta koneeseen.

”Uskon että vihapuhe vaikuttaa myös päinvastoin ja tuo uutta sisua ja voimistaa ihmisten halua kertoa näkemyksiään, sillä vihapuheelle ja rasismille ei haluta alistua, eikä näitä edustavien tahojen haluta antaa dominoida ja sanella keskustelua”, Varjonen jatkaa.

Paljolti samalla linjalla on myös Helsingin yliopiston ara­bian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttila, joka on siirtymässä kevätlukukauden jälkeen samaan virkaan Edinburghin yliopistossa Skotlannissa. ”Nettikeskustelussa on paljon asiatonta heittelyä, mutta onneksi ilmeisesti vain hyvin harvat ovat joutuneet suoranaisen vihapuheen tai uhkailujen kohteeksi.”

Jyväskylän yliopiston filoso­fian professori ja Helsingin yli­opiston teoreettisen filosofian dosentti Sara Heinämaa muistuttaa, että tutkimuksen umpioituminen ja tulosten panttaaminen on todellinen ongelma. Syynä ei ole kuitenkaan pelkästään netissä yleistynyt vihapuhe.

”Tukijoiden sananvapauden kaventumiseen vaikuttavat tällä hetkellä useat seikat: kärjistyneet kansalaismielipiteet, yli­opistojen johtoelinten pyrkimys sopeutua Suomessa vallitsevaan talous-, tutkimus- ja kehityspolitiikkaan, rahoituslaitosten vaihtelevat intressit ja ennen muuta tiedotusvälityksen viihteellistyminen”, huomauttaa Heinämaa, joka tunnetaan myös panoksestaan sukupuolitutkimuksessa ja sen tunnetuksi tekemisessä.

Hänen mielestään tällainen suuntaus johtaa pitkällä tähtäyksellä umpikujaan, koska lopulta tutkijat eivät enää kykene saattamaan tutkimusten tuloksia kansalaisten tietoon – kuten heiltä edellytetään.

”Jos tutkimustulokset viittaavat eri suuntaan kuin politiikassa tai taloudessa halutaan edetä, niin tutkijaa saatetaan ojentaa joko nettihäirinnällä tai puhutteluilla ja jopa rahoituksen katkaisemisella. Tästä on konkreettisia esimerkkejä niin terveydentutkimuksen alalta kuin yhteiskuntatieteistä ja jopa oikeustieteistä”, Sara Heinämaa jatkaa.

Jo etukäteen on paljolti tiedossa, mitä tutkimusalueet synnyttävät verkossa intohimoja ja purkauksia. Esimerkiksi maahanmuuton, feminismin tai islamin kommentointi netissä lähtee usein lapasesta ja saattaa muuttua tutkijoiden pelotteluksi ja uhkaamiseksi.

Sirkku Varjonen uskoo, että juuri siksi vain harva tutkija vaivautuu nykyään keskustelemaan esimerkiksi lehtien verkkosivujen kommentointipalstoilla.

”Keskustelukulttuuri on näillä foorumeilla mennyt sen verran masentavaksi, että mukaan ei ole ehkä syytä mennä. En silti määrittelisi tätä vaikenemista suoranaisesti itsesensuuriksi. Kaikkein fanaattisimmin maahanmuuton pahuutta julistavien ihmisten kanssa oikea keskustelu voi olla mahdotonta tai ainakin epämielekästä.”

Sara Heinämaa ei usko, että riehunta netissä olisi vielä hiljentänyt kovin monia tutkijoita Suomessa, vaikka asiattoman ­loanheiton kohteeksi joutuminen monia ahdistaakin.

”Silti pelkään, että tutkijoiden hiljaisuus lisääntyy, ellei suomalaisessa keskustelukulttuurissa tapahdu muutosta.”

Jaakko Hämeen-Anttila huomauttaa, että lähtökohtaisesti tiedettä ei tehdä keskustelupalstoilla vaan kansainvälisissä tieteellisissä julkaisuissa, joita luetaan kovin vähän tiedemaailman ulkopuolella. Siksi ne eivät herätä julkista keskustelua. Poikkeuksen muodostavat ehkä tietyt ilmiöt – kuten maahanmuutto ja ruokavalio.

Sirkku Varjosen mukaan kannattaa muistaa, että netin vihapuhe ei ole pelkästään tutkijoiden riesa, vaan sen uhriksi voi joutua kuka tahansa – etenkin, jos julkisuudessa kyseenalaistaa maahanmuuttokriittisiä tai suoranaisia rasistisia kommentteja tai muuten puolustaa vaikka maahanmuuttajien oikeuksia. ”Viimeksi muutama päivä sitten ystäväni teki rikosilmoituksen jouduttuaan Helsingin Sanomien Facebook-sivulla henkilökohtaisen hyökkäyksen ja solvauksen kohteeksi”, Varjonen kertoo.

Jaakko Hämeen-Anttilan mielestä sosiaalinen media helpottaa periaatteessa yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistumista, oli sitten keskustelija tutkija tai joku muu. ”Tällä on toki myös varjopuolensa: on helppo heitellä perustelemattomia mielipiteitä.”

Myös tiedotusvälineet ovat sortuneet käytäntöihin, jotka kaventavat tutkijoiden sananvapautta. Tiedotusvälineet kääntävät tutkijoiden yhteiskunnalliset puheenvuorot tai tutkimustulokset pikavoitoiksi, nopeaksi rahastukseksi, joka itsessään luo pohjaa sille, että ongelmat ymmärretään yksisilmäisesti joko–tai-muodossa.

”Vihapuheen ja muun turhauttavan nettijankkauksen lisäksi yksi hankaloittava tekijä on se, että perinpohjaisuuteen tottuneet tutkijat kokevat median usein kaipaamat lyhyet pikakommentit epäluontevaksi ja ongelmalliseksi osallistumismuodoksi”, Sirkku Varjonen toteaa.

”Mielipiteen saa toki aina julki joko Twitterissä tai Facebookissa, mutta yhä harvemmalla tiedotusvälineellä on nykyään ­aikaa, tilaa tai kärsivällisyyttä kuunnella kannanottojen perusteita. Se on tuhoisaa, koska juuri perusteissa on viime kädessä asiantuntijalausuntojen arvo”, Sara Heinämaa huomauttaa.

Sirkku Varjonen myöntää, että itsesensuuri voi kuitenkin uhata tieteen kehitystä. Vielä ei Suomessa kuitenkaan olla siinä tilanteessa, että pelko tai itsesensuuri vaikuttaisi tutkimusaiheen valintaan tai estäisi tieteellisten tulosten julkaisemisen.

”Ongelma sen sijaan on, että ihmiset, tutkijat tai maallikot, eivät aina uskalla avata suutaan ja puolustaa ihmisoikeuksia, vaikka haluaisivat. Tiedän esimerkiksi tavallisia ihmisiä, jotka itse sensuroivat toimintaansa Facebookissa, koska pelkäävät maahanmuuttoon kielteisesti suhtautuvien tuttaviensa reaktioita. Tämä on todella surullista, Sirkku Varjonen toteaa. ”Toivon, ettemme alistu pelolle ja vihalle. Siksi tervehdin ilolla viime aikaisia tolkun ihminen ei ole hiljaa -kannanottoja.”

Sara Heinämaakin näkee kehityksen osin myönteisenä. Vielä 1980-luvulla hän sai suoraan postiluukusta sellaista palautetta, jota ei voi nykyään digitaalisesti lähettää.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sananvapaus
 • Vihapuhe
 • Tutkimus
 • yliopistotutkimus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lähes 200 :aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  2. 2

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  3. 3

   Brexit maksaa jo nyt tavalliselle perheelle satoja euroja vuodessa: hinnat nousevat ja palkkojen kasvu takkuaa

  4. 4

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi altaan pohjasta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  5. 5

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  6. 6

   Pisa-tutkimus paljastaa uusia huolia Suomen pojista: Nuoret pärjäävät hyvin yhteis­työssä, mutta suku­puolten väliset erot ovat maailman suurimmat

  7. 7

   Natsiroolistaan kuuluksi tullut näyttelijä varoittelee nyt kommunistien ja islamistien salaliitosta

  8. 8

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  9. 9

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  10. 10

   Suomalaisyritys keräsi 1,4 miljoonaa dollaria, rakensi sillä tietokoneen, jonka kehitykseen osallistui yli tuhat ihmistä netissä – Nyt kone on valmis: Avasimme Kiinasta tulleen paketin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  3. 3

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  4. 4

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  5. 5

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  6. 6

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi altaan pohjasta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  7. 7

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  8. 8

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  9. 9

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  10. 10

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Juhana Vartiainen esitti synkän näkemyksen työttömistä ja vasemmisto raivostui – ekonomistien mukaan uudet työllisyysluvut kertovat kasvun vihdoin purevan
  3. Äitiyspakkauksen nimen vaihtamista pohditaan tasapuolisuuden vuoksi – Ministeri Saarikko: ”Uskon, että se ilahduttaisi montaa isää”
  4. Natsiroolistaan kuuluksi tullut näyttelijä varoittelee nyt kommunistien ja islamistien salaliitosta
  5. Saksalaisen Uniperin johto hyökkää Fortumin ostoaikeita vastaan – kehottaa osakkeen­omistajiaan hylkäämään tarjouksen liian halpana
  6. Palkittu fantasiaelokuvien ohjaaja Guillermo del Toro kertoo karusta alustaan Hollywoodissa – Meksikolaiselle tarjottiin käsikirjoituksia vain huumediilereistä ja härkätaistelijoista
  7. Brexit maksaa jo nyt tavalliselle perheelle satoja euroja vuodessa: hinnat nousevat ja palkkojen kasvu takkuaa
  8. Näin toimii suomalaistutkijoiden keksimä malaria-ansa – hyttyskatiska sai muodon Madonnan rintaliiveistä Tilaajille
  9. Kysely: Nuorille ruotsin kielen asema ei ole yhtä tärkeä kuin vanhemmille
  10. Tennistähti Šarapova joutumassa syytteeseen Intiassa loistoasuntojen huijauksessa, miljoonia katosi ilmaan
  11. Suomalaisyritys keräsi 1,4 miljoonaa dollaria, rakensi sillä tietokoneen, jonka kehitykseen osallistui yli tuhat ihmistä netissä – Nyt kone on valmis: Avasimme Kiinasta tulleen paketin
  12. Näytä lisää