Kulttuuri

Vinyylilevyistä tuli sympaattinen erikoistuote: osuus musiikkimyynnistä on yhä häviävän pieni

Vinyylilevyillä myydään taas Suomen suosituimpien tähtien musiikkia, ja oman kellariyhtyeen soitostakin voi teettää käsityönä vanhanaikaisen levyn.

Cd-levyt ovat katoamassa kaupoista, mutta tilalle ovat tulleet perinteiset vinyylilevyt. Vaikka musiikkia on helpointa kuunnella verkosta suoratoistona, vinyylistä on tullut tapa erottautua.

Vinyylilevykassia kantava ihminen näyttää, että hän haluaa nähdä vaivaa musiikkiharrastuksensa vuoksi.

Vielä hengissä sinnittelevät levykaupat ovat saaneet asiakkaakseen nuoria, jotka ovat vasta tutustuneet suureen muovikiekkoon, ja vanhemmat ovat innostuneet kaivamaan esiin 1990-luvulla kaapin perukoille hautautuneita levysoittimia.

Vinyylin nousu on ollut musiikkialalla suosittu puheenaihe jo monen vuoden ajan. Vinyylin myynti on kasvanut monissa läntisissä teollisuusmaissa vajaassa kymmenessä vuodessa jopa kymmenkertaiseksi, mutta sen osuus musiikin kokonaismyynnistä on yhä hyvin pieni: Yhdysvalloissa noin viisi prosenttia ja Britanniassa vajaat kaksi prosenttia.

Suomessakin vinyylilevyjä myydään taas, mutta kokonaismyyntimääristä ei ole saatavana luotettavaa tietoa.

Vinyylilevyt katosivat suomalaisen äänitealan kattojärjestön Ifpin myyntitilastoista vuonna 1994. Seurasi 13 vuoden ajanjakso, jolloin Suomessa ei alan dokumentoinnin mukaan myyty lainkaan uutta musiikkia vinyylilevyillä. Käytännössä vinyyliä tehtiin ja myytiin, mutta vain pieniä määriä keräilijöille ja dj-käyttöön.

Vuonna 2007 vinyylimyynti noteerattiin uudestaan, ja myytyjen levyjen määrä alkoi nousta. Vuonna 2014 Suomessa myytiin Ifpin mukaan noin 82 000 vinyylialbumia, mikä oli noin kolme prosenttia kaikista fyysisistä tallenteista ja noin puolitoista prosenttia musiikin kokonaismyynnistä.

Viime vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana vinyylimyynti kääntyi Ifpin tilastossa laskuun, mutta luku ei kerro enää totuutta. Yhä useammat vinyylilevyjen myyjät hankkivat levynsä ulkomailta suoratuontina kotimaisten musiikkitukkujen ohi.

Myyntiluvuista puuttuu myös kotimaisen Svart Records -yh­tiön vinyylituotanto. Marginaalirockia ja muun muassa Love Recordsin tuotantoa uusina vinyylipainoksina julkaissut yhtiö ei ole Ifpin jäsen.

Svartin Jarkko Pietarinen hillitsee puheita vinyylilevyn räjähdysmäisestä suosiosta.

”Kasvu on hidastunut viime vuosina. Valikoima on nyt laajempi, mutta yksittäisten levyjen myyntimäärät pienempiä”, Pietarinen arvioi.

Svartin tuotannosta 70 prosenttia myydään ulkomaille. Kotimaisessa myynnissä suurimmat yksittäiset menestykset ovat olleet Kingston Wall -yhtyeen kolme albumia, jotka Svart julkaisi viime vuonna uusina vinyyliversioina. Levyjä on myyty Pietarisen mukaan yhteensä ”tuhansia”.

Vinyylin suosion kasvun pullonkaulana on levyjen valmistus. Suuri osa eurooppalaisista levytehtaista suljettiin 1990-luvulla, ja jäljellä olevat hukkuvat tilauksiin. Suomalaiset levy-yhtiöt teettävät levynsä muun muassa Tšekissä ja Saksassa.

Pietarinen kertoo, että Svart on joutunut viime aikoina palauttamaan viallisia levyeriä kiireessä hosuneelle tehtaalle. Tuotantoruuhkien takia myös levyjen julkaisuaikataulun suunnittelu on vaikeaa.

Pienelle levy-yhtiölle uudet vinyylilevyt ovat komean näköisiä katalogissa, mutta liiketoimintaa niillä ei välttämättä elvytetä. Vinyylin tekeminen on kalliimpaa kuin cd:n.

”Kun myynnit ovat pienentyneet alle puoleen entisestä, nyt julkaistaan musiikkia muotisyistä kolme kertaa entistä kalliimmassa formaatissa”, helsinkiläisen Stupido Recordsin Joose Berglund sanoo itseironisesti.

Kaikissa formaateissa kaupaksi meneväksi levyksi Berglund ottaa esimerkiksi Kauko Röyhkän, Anna Inginmaan ja Hypnomenin tuoreen albumin.

Vaikka vinyylilevy on ollut marginaalimusiikin harrastajien suosiossa, niin Berglundin mielestä ostajat tekevät formaatti­valintansa viime kädessä käytännön syistä.

”Kajaanilainen punkkari tilaa todennäköisesti punklevynsä cd:nä, kun helsinkiläinen punkkari käy ostamassa saman kaupasta vinyylinä.”

Vinyylilevyn suosion nousun takana eivät olekaan marginaalit, vaan suuren yleisön ute­liaampi osa.

Levykauppa Äx -ketjun perustaja ja toimitusjohtaja Jyri Lipponen uskoo vinyylimyynnin kasvuun. Hänen arvionsa mukaan vinyylin myyntimäärät ovat huomattavasti Ifpin tilastolukuja suurempia.

Äx-ketju myy levyjä verkossa ja kahdeksalla paikkakunnalla myös myymälöistä. Ketjun myynnistä 35 prosenttia tulee ­vinyylilevyistä, joista noin puolet on omaa suoratuontia ja puolet Ifpin tilastoimaa.

”Vinyyliä myydään nykyään laajalle asiakaskunnalle, jossa on hyvin erilaisia ihmisiä”, Lipponen sanoo.

”Uusinta on, että alle 20-vuotiailla tytöilläkin on nyt usein vinyylisoitin. Osa ostajista on vanhempia ihmisiä, jotka ovat palanneet vinyylin käyttäjiksi. Lisäksi on keräilijöitä, jotka ostavat nyt enemmän.”

Lipposen mukaan suuren yleisön suosiman artistin levyä ostetaan myös vinyylinä, jos se julkaistaan samaan aikaan cd- ja suoratoistoversion kanssa. Jos vinyylijulkaisu venyy myöhemmäksi, kysyntä ehtii hiipua.

”Esimerkiksi J. Karjalaisen uusin albumi tuli samaan aikaan kaikissa formaateissa, ja sitä myytiin meillä hieman yli puolet vinyylinä.”

Poikkeuksiakin on. Cheekin Alpha Omega -albumi ilmestyi striiminä ja cd:nä jo lokakuun puolivälissä, mutta vinyylipainos tulee vasta 26. helmikuuta. Valtaosa tuhannen kappaleen painoksesta on jo myyty Äxän kautta loppuun ennakkotilauksina.

”Koskaan aikaisemmin ei ole tullut vinyylilevystä niin paljon tilauksia yhdessä vuorokaudessa”, Lipponen sanoo.

Yhdysvalloissa vinyylilevyjen ostajista suurin osa on tutkimusten mukaan alle 35-vuotiaita. Suuret levy-yhtiöt tarjoavat uusina vinyylipainoksina silti enimmäkseen vanhaa ja tuttua musiikkia. Britanniassa viime viikon 30 myydyimmän vinyylialbumin joukossa suurin osa oli uudelleenjulkaisuja: Bob Marleyta, Led Zeppeliniä, Doorsia ja tietysti David Bowieta.

Suosion kasvu on tehnyt tilaa myös uudenlaiselle vinyylituotannolle.

Australiasta Britannian kautta Suomeen päätynyt Cameron Allen pyörittää Lauttasaaressa ­Royal Mint Records -nimistä yhden miehen yritystä, joka tekee käsityönä pieniä eriä vinyylilevyjä. Vastaavaa tuotantoa on ollut ­aikaisemmin Suomessa myös marginaalimusiikkia julkaisevalla Temmikongi-levymerkillä.

Kun perinteisessä levynvalmistuksessa kaiverretaan ensin lakkalevy, josta tehdään edelleen vinyylin puristamisessa käytettävä matriisi, Allen kaivertaa musiikin reaaliaikaisesti suoraan vinyylille.

Työ on hidasta, ja enimmillään Allen on tehnyt samaa levyä sata kappaletta. Osa tilauksista menee myyntiin, osa pieninä erinä artistien omiin kokoelmiin tai faneille. Myös dj:t tilaavat vinyyleitä keikkakäyttöön.

”En ole itse alun perin levynkeräilijä enkä vinyylifriikki. Minua vain kiehtoo, että musiikin voi taltioida johonkin konkreettiseen esineeseen. Vinyylilevyhän on hyvin vanhan­aikainen ja äänentoiston kannalta rajoittunut tallennustapa”, Allen sanoo.

”Mutta tämä on pienimuotoista liiketoimintaa, jolla ei osteta merenrantataloa Espoosta.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Levymyynti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  2. 2

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  3. 3

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  4. 4

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  5. 5

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  6. 6

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  7. 7

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  8. 8

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  9. 9

   Lauri Markkanen vastasi temppuheitto­haasteeseen mykistävällä videolla – löikö haastajan viimeinen suoritus kuitenkin jauhot suuhun?

  10. 10

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  3. 3

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  4. 4

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  5. 5

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  7. 7

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  8. 8

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  9. 9

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  10. 10

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  5. 5

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat
  3. Tunti sitten
  4. Vantaa päätti toimenpiteistä lastensuojelun kehittämiseksi: Kaoottiseksi moitittua tilannetta yritetään parantaa 12 kohdan ohjelmalla
  5. 2 tuntia sitten
  6. Lauri Markkasen huippuvire tuotti piste- ja NBA-ennätyksen – valmentaja ylisti suomalaisen koripalloälyä
  7. Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”
  8. Onko tässä kauden komein oma maali? Kahden pelaajan oikosulku tuotti ei-toivotun lopputuloksen
  9. Venäjä liittyy tax free -järjestelmään – verovapaita ostoksia voisi tehdä viimeistään ensi kesänä jalkapallon MM-kisojen aikaan
  10. Muistatko listaykköseksi nousseen korvamadon vuodelta 1999? Jalkapallojoukkue mokasi, mutta kerää nyt rahaa eturauhassyöpää vastaan yhdistämällä pelaajan nimen ja numeron biisin hengessä
  11. NFL-pelaaja osui Donald Trumpin kiukkuhermoon, nousi ylös Meksikon kansallislaulun ajaksi – vastaus herätti taas huolen presidentin prioriteeteista
  12. Espoon budjettineuvotteluissa päästiin sopuun – Sosiaali- ja terveystoimen asiakasmaksujen korotus kaatui neuvotteluissa
  13. Tenniksen superlupaus ”Baby-Fed” juhli ATP-finaalien voittoa– seitsemän vuotta sitten hän kävi Helsingin Talissa kuumana kuin hellankoukku
  14. Näytä lisää