Kulttuuri

Näin vanha bensanmyyjä teki Essosta ykkössarjan rockklubin – nyt paikka on uhattuna

Yleisön ja artistien suosima Möysän klubi kärsii vanhoista veloista ja voi joutua muuttamaan muualle.

Vuonna 1989 Antti Puhakka tuli Lahteen. Muhokselta Pohjois-Pohjanmaalta kotoisin oleva nuori merkonomi sai töitä Liipolan Essolta. Puhakka tankkasi asiakkaiden autoja ja pesi tuulilaseja.

Nykyään hän pyörittää Etelä-Suomen vilkkaimpiin kuuluvaa rockklubia Lahden Möysässä, keskustan itäpuolella.

Möysän klubille on rautatieasemalta kaksi kilometriä, noin 25 minuutin kävelymatka. Lahtelaiset nimittävät sitä yhä Möysän Essoksi tai Mössöksi, koska klubi on rakennettu entisen Esson huoltoaseman tiloihin.

Klubin yhteydessä toimii yhä vanhan huoltamon autopesula, ja bändi-iltoina narikka toimii rakennuksen ulkopuolella teltassa, jotta sisään mahtuisi enemmän yleisöä.

Ei mitään suurta glamouria.

Kaikesta huolimatta Möysän klubista on tullut Lahden elävän musiikin tarjonnan valopilkku. Klubilla on elävää musiikkia perjantaisin ja lauantaisin, vilkkaimmillaan neljänä iltana viikossa.

Lähes kaikki tunnetuimmat kotimaiset rock- ja popartistit poikkeavat nykyään kiertueellaan Möysässä. Kevään keikkalista vilisee ykkössarjan nimiä: J. Karjalainen, Kotiteollisuus, Atomirotta, Von Hertzen Brothers, Ismo Alanko ja Mira Luoti.

Ulkomaisia vanhoja legendojakin on käynyt: Canned Heat ja Dr. Feelgood etunenässä.

Yhdessä viikoittain keikkoja tarjoavan maineikkaan Torven kanssa Möysä on tehnyt Lahdesta Tampereen ja Turun veroisen elävän musiikin keskuksen.

Kaiken lisäksi Möysästä on tullut artistien suosikkipaikka. Muusikot kehuvat vanhan huoltamon ilmiömäistä akustiikkaa, keikkojen tunnelmaa ja ystävällistä henkilökuntaa. Esiintyjiä ei enää tarvitse houkutella Möysään, vaan he tarjoutuvat sinne itse.

Vanha bensanmyyjä on yllättänyt.

Antti Puhakka tuli Möysän Essolle töihin Liipolasta vuonna 1992. Jo vuotta myöhemmin öljy-yhtiö tarjosi hänelle mahdollisuutta ryhtyä huoltamoyrittäjäksi.

Pankinjohtaja ei ensin tunnistanut farkkuihin ja huppariin pukeutunutta 23-vuotiasta Puhakkaa lainaneuvotteluihin tulleeksi yrittäjäksi, mutta lainaa tuli ja toiminta alkoi.

”Vanha porukka jäi mulle duuniin, ja tämä lähti toimimaan älyttömän hyvin. Meidät valittiin kerran vuoden Essoksikin”, Puhakka kertoo.

Esso-yhtiö menetti 2000-luvun alussa Suomessa markkinaosuuttaan, ja se myytiin St1:lle. Lahdessa taas bensiinin myyntiä alettiin siirtää pois pohjaveden kertymäalueelta, jollaisella myös Möysän Esso oli.

Vuonna 2008 ympäristöviranomaiset eivät enää myöntäneet Möysän Essolle lupaa bensiinin myyntiin. Puhakka ei kuitenkaan halunnut lähteä hyvältä liikepaikalta.

”Halusin ostaa öljy-yhtiöltä tontin ja kiinteistön. Myös Kesko halusi paikan uutta K-kauppaa varten, mutta voitin tarjouskilpailun ihan karvan mitalla. Me haluttiin, että asemarakennus jää paikalleen.”

Kahden vuoden ajan Möysän Esso jatkoi toimintaansa ilman bensamittareita. Asiakkaat kävivät ostamassa kahvia, pikaruokaa ja tupakkaa. Puhakka halusi bensa-aseman paikalle lounasravintolan.

Mutta aivan ensiksi Puhakka rakensi tarpeettomaksi jääneen mittarikatoksen päälle kesäterassin. Sieltä on mukava näköala alas Karjalankadun suuntaan.

”Alkoholiviranomainen nauroi, että noin huimalle idealle hän antaa ilman muuta luvan. Heitä oli ärsyttänyt antaa lupia baarien terasseille, jotka olivat vain pari jalkakäytävälle laitettua pöytää ja tuolia. Myös rakennuslupa tuli heti.”

Monesta yrittäjästä poiketen Puhakka antaa tunnustusta viranomaisille.

”Meillä on käynyt ihmisiä muualta Suomesta ja he ovat sanoneet, että heillä tällainen ei menisi läpi. Kokemusteni mukaan Lahdessa rakennuslupaviranomaiset ovat hyvin avarakatseisia.”

Erikoinen terassi sai suosiota, välillä siellä oli trubaduurikeikkojakin. Mittarikatoksen alle rakennettiin seinät ja tila yhdistettiin vanhaan huoltamorakennukseen.

”Silloin tehtiin se virhe, että laadittiin remonttiin liian pieni budjetti”, Puhakka myöntää.

Laajennuksen valmistuminen myöhästyi, ja laskut alkoivat laahata myöhässä. Elävän musiikin iltoja haluttiin lisää, mutta Puhakalla ei ollut paljon tietoa säännöllisesti toimivan rockklubin vetämisestä.

”Aloin tutkia ketkä artistit eivät olleet käyneet pitkään aikaan Lahdessa. Eiväthän isot nimet suostu tulemaan heti outoon uuteen paikkaan, mutta sain kiinni Edu Kettusen, joka tuli kesällä 2012. Paikka tuli aivan täyteen, ihmisiä jäi ulos nurmikolle istumaan. Vedettiin ikkunasta sinne johto ja yksi kaiutin, niin saivat kuunnella keikkaa.”

Jo ensimmäisillä keikoilla artistit kehuivat Möysän klubin akustiikkaa.

”Ihan tuurillahan se tuli. Tila on suorakaiteen muotoinen, ja katossa on sen verran rikkonaisia pintoja ja salissa sohvia ja muuta vaimentavaa, että sointi on hyvä.”

Lava huomattiin vähän liian matalaksi. Kesällä 2013 keikalla oli Puhakan kotiseudulta kotoisin oleva 22-Pistepirkko, jonka kitaristi P-K Keränen piirsi Puhakalle luonnoksen paremmasta lavarakenteesta. Nyt lavaakin kehutaan.

Klubille mahtuu enimmillään noin 400 henkeä, mikä mahdollistaa sen, että keikalle voidaan ottaa Apulannan ja J. Karjalaisen kaltaisia kalliita artisteja ilman, että pääsylipun hinta nousee kohtuuttoman kovaksi.

”Puhuin alusta asti henkilökunnalle, että artistit ovat keikkailtana meidän työkavereita, suhtaudutaan niihin asiallisesti ja mukavasti, mutta ei mielistellä. Keikkamyyjiltä alkoi tulla siitä hyvää palautetta.”

Puhakka sanoo, että artisteille ei tarjota isompia jaloviinapulloja eikä ylimääräistä kaljaa tai paksua sisäfilettä.

”Jos artisti viihtyy muuten, niin se välittyy yleisöön. Jos yleisöllä on hyvä mieli, niin meille tulee hyvä alkoholimyynti, mutta ei järjestyshäiriöitä.”

Vastikään Möysässä kiertueellaan soittaneen Maj Karma -yhtyeen laulaja Herra Ylppö vahvistaa asian. Möysän klubista puhutaan artistien kesken.

”Se on sellainen paikka, jossa bändi ei voi epäonnistua. Artistista huolehditaan, ja itse keikalla syntyy jostakin syystä lämminhenkinen ilmapiiri. Osa siitä tulee varmasti itse paikasta, kun se on huoltoasema ja sillä on historia. Se on jotain ihan muuta kuin joku Sedu Koskisen baari, joka vaihtaa nimeä kerran vuodessa”, Ylppö arvioi.

Viime vuonna klubilla kävi noin 30 000 lipunostajaa, joista yli 20 prosenttia tuli Lahden talousalueen ulkopuolelta. Puhakka muistuttaa, että Möysän klubi on myynyt vuodessa enemmän pääsylippuja kuin tämänvuotiset Salpausselän kisat.

Koko ajan kasvaneesta suosiostaan huolimatta Möysän klubi ei jatka vanhalla Essolla loputtomiin.

Paikalle on suunniteltu kaavamuutosta, ja sen toteutuessa Puhakka joutuu myymään klubinsa ja tonttinsa kerrostalojen tieltä ja siirtämään toimintansa muualle.

Lähtö voi tulla jo aikaisemmin, sillä viivästyneen alun takia klubille on kertynyt maksurästejä verottajalle ja eläkevakuutusyhtiölle. Klubin toiminta on tuottanut tappiota, ja vaikka myynti on kasvanut, niin plussan puolelle ei ole vielä päästy.

Puhakka on hakenut yhtiötä yrityssaneeraukseen vanhoista veloista selvitäkseen, mutta Puhakan investoinnit rahoittanut Handelsbanken on suhtautunut ajatukseen vastahakoisesti.

Jos yrityssaneerausta ei hyväksytä oikeudessa, Puhakka voi menettää velkojen panttina olevan paikkansa pankille. Velkaa on jäljellä noin puolet kiinteistön ja tontin nykyisestä arvosta.

Kaavamuutoksen takia tontin arvo on nousemassa lähivuosina.

”Vuonna 2012 meillä oli kymmenen keikkaa ja alkoholimyynti 47 000 euroa. Viime vuonna keikkoja oli 110 ja alkoholimyynti 420 000 euroa. Minusta se on kasvanut johdonmukaisesti.”

Puhakka on vastannut kertomalla pankin kannasta julkisuudessa. Handelsbanken on taas vedonnut pankkisalaisuuteen ja ilmoittanut keskustelevansa asiasta vain yrittäjän kanssa.

Tilannetta mutkistaa myös se, että Möysän klubia pyörittävän yhtiön toinen osakas epäilee yhtiön taloudenpitoa. Toinen osakas ei halua toistaiseksi kommentoida klubin tilannetta ennen kuin käräjäoikeus on päättänyt yrityssaneerauksen aloittamisesta.

Oikeuden päätöstä odotellaan näinä päivinä.

”Me on jouduttu varautumaan myös siihen, että vastustaja on liian kova, ja me joudutaan siirtämään toiminta muualle”, Puhakka sanoo.

”Tätä tarinaa, vanhan Esson tarinaa ei vain voi siirtää.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi altaan pohjasta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  2. 2

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  3. 3

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  4. 4

   Pisa-tutkimus paljastaa uusia huolia Suomen pojista: Nuoret pärjäävät hyvin yhteis­työssä, mutta suku­puolten väliset erot ovat maailman suurimmat

  5. 5

   Irtisanottu ortodoksipappi Mitro Repo vaatii seurakunnalta yli 90 000 euron korvauksia – oikeudenkäynti alkoi Helsingin käräjäoikeudessa

  6. 6

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  7. 7

   Juhana Vartiainen esitti synkän näkemyksen työttömistä ja vasemmisto raivostui – uusien lukujen mukaan juuri nyt näkyy kuitenkin valoa

  8. 8

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  9. 9

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  10. 10

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  3. 3

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  4. 4

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  5. 5

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  6. 6

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  7. 7

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  8. 8

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  9. 9

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  10. 10

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Tuhannet tieteilijät varoittivat ihmiskunnan joukkotuhosta – he esittävät myös tekoja, joita kuka tahansa voi tehdä maailman hyväksi vaikka heti

  11. Näytä lisää