Kulttuuri    |   Essee

Areenarockista on tullut vanhusten laji – ikä vie rockin Suomen suurilta lavoilta

Nuoria yhtyeitä ei nouse eläköityvien rockmammuttien tilalle.

Huhtikuun 12. päivänä Helsingissä esiintyy maineikas 1970-luvun rockyhtye Jefferson Starship. Siitäkin huolimatta, että yhtyeen kitaristi Paul Kantner kuoli tammikuussa kesken kiertueen.

74-vuotiaana kuollut Kantner oli yhtyeen alkuperäisjäsen. Vuonna 1965 hän oli perustamassa myös Jefferson Starshipiä edeltänyttä Jefferson Airplanea, joka kuuluu psykedeelisen rockin alullepanijoihin ja 1960-luvun hippiliikkeen keskeisiin yhtyeisiin.

Nyt Kantnerin muistoksi kiertuetta jatkavan Starship-kokoonpanon ainoa linkki myyttiseen menneisyyteen on 77-vuotias laulaja David Freiberg, joka ehti olla mukana vanhan yhtyeen viimeisellä kiertueella.

Jefferson Starship ei ole legendastatuksestaan huolimatta esiintynyt viime vuosina maailman suurimpien kaupunkien jalkapallostadioneilla kymmenilletuhansille faneille. Silti sillä on paljon kohtalotovereita myös areenasarjassa.

Suurten yleisömassojen edessä esiintyvien rockyhtyeiden keski-ikä on erittäin korkea, ja entistä terveellisemmistä elämäntavoista huolimatta keikkamuusikot eivät kestä raskasta matkatyötä loputtomiin.

AC/DC:n laulusolistina 36 vuotta kähissyt Brian Johnson, 68, joutui lopettamaan esiintymisen maaliskuun alussa lääkärin määräyksestä, koska hänen kuulonsa on vaarassa kadota kokonaan. Johnsonin paikkaajaksi on pestattu kymmenen keikan ajaksi Guns N’ Rosesin laulaja, ”vasta” 54-vuotias Axl Rose.

Maailman suurimmista rockyhtyeistä AC/DC on kärsinyt viime aikoina ikääntymisestä eniten. Kaksi vuotta sitten toinen kitaristi Malcolm Young erosi 61-vuotiaana yhtyeestä pahentuneen dementiansa takia.

Jo sitä ennen AC/DC:stä lähti rumpali Phil Rudd, 61, jonka työkyvyn ja maineen veivät päihdeongelmat ja niiden mukana tulleet rikostuomiot.

Areenasarjan tähdistä myös 47 vuotta sitten perustettu Rush on kertonut lopettavansa säännöllisen keikkailun, koska kroonisesta jännetuppitulehduksesta kärsivä rumpali Neil Peart, 63, ei pysty enää tekemään fyysisesti kuluttavaa työtään entiseen tahtiin. Yhtye jatkaa vastedes vain levyttävänä kokoonpanona.

Stadioneilla ja urheiluareenoilla soittavien rockbändien katoamisesta on puhuttu jo vuosia. Luonnollinen poistuma on koko ajan vilkkaampaa, ja nuorempia suosikkeja nousee tilalle harvakseltaan.

Kello käy myös niille veteraaneille, jotka ovat onnistuneet pitämään kuntonsa korkealla ja esiintymisensä intensiivisinä.

Bruce Springsteen soitti maaliskuun puolivälissä kolme loppuunmyytyä konserttia Los Angelesin Memorial Sports Arenassa. Ne olivat myös viimeiset tapahtumat tällä 56 vuotta sitten avatulla 16 000 hengen monitoimiareenalla.

Rakennuksen purkutyöt käynnistyivät heti konserttien jälkeen, ja tilalle rakennetaan uusi jalkapallostadion.

Springsteen ehti soittaa uransa aikana Memorial Sports Arenassa 35 iltana. Los Angeles Times luonnehti viimeisiä konsertteja vertauskuvaksi areenarockin katoamisesta, varsinkin, kun 66-vuotias Springsteen soittaa tämän kevään kiertueellaan vanhaa The River -albumiaan, joka julkaistiin viime vuonna uudestaan 35-vuotisjuhlapainoksena.

Suomessakin on nähty merkkejä elävän rock­musiikin geriatrisoitumisesta.

Klassisen rockin tapahtumien järjestämiseen erikoistuneen Eastwayn tulevien konserttien lista voisi olla peräisin 1980-luvulta tai vieläkin kauempaa menneisyydestä: Manhattan Transfer, Scorpions, ZZ Top, The Blues Brothers Band, Procol Harum, Jefferson Starship, Uriah Heep ja Deep Purple.

Tämä on kuitenkin mittakaavaharha, koska kyse ei ole pelkästään areenarockista. Takavuosien suosikeista monet soittavat Kulttuuritalossa, Finlandia-talossa tai erilaisilla festivaaleilla. ZZ Top (keski-ikä 66) tosin konsertoi heinäkuussa Seinäjoen upouudella jalkapallostadionilla, ja Deep Purple (67) ja Uriah Heep (uusimmalla kokoonpanolla vähän alle 60) Kaisaniemen puistossa ja Oulun Raatin stadionilla.

Areenaluokassa, eli Helsingin kahdessa jäähallissa esiintyvien artistien joukossa, tarjonta on tosi­asiassa selvästi tuoreempaa.

Toistaiseksi varmistuneiden 21 areenakonsertin esiintyjistä varsinaisia veteraaneja ovat vain Neil Young, 70, Jean-Michel Jarre, 67, Ennio Morricone, 87 ja Hector, 68. Lokakuussa esiintyvä The Cure on 56 vuoden keski-iällään juuri ja juuri välisarjaa, ja loput enemmän tai vähemmän nuorempia.

Tämän vuoden suurista nimistä vetovoimaisimmat ovat nuorimpaan yleisönosaan vetoavia poppareita. Antti Tuisku, JVG ja Justin Bieber esiintyvät kukin Hartwall-areenassa kahtena iltana.

Sen perusteella voisi väittää, että pop on syrjäyttänyt rockin suurilta lavoilta, mutta sekään ei ole aivan totta, koska lähes puolet vuoden suurten keikkojen esiintyjistä on traditionaalisia kitarabändejä, etunenässään Hämeenlinnan Kantolassa kesän suurimmalla keikalla esiintyvä Iron Maiden.

Murroksesta todistava tekijä löytyy lopulta artistien virkaiästä.

Vuosituhannen vaihteen jälkeen läpi lyöneitä rockyhtyeitä areenasarjassa on vain kaksi: brittiläinen folkrockyhtye Mumford & Sons ja parikymppisten australialaisten punkpopparien muodostama Five Seconds of Summer.

Areenarockin ikääntyminen ja katoaminen liittyy kiinteästi myös artistien yleisön ikärakenteeseen.

Suurten läntisten maiden suurkaupungeissa voi löytyä joskus tuhansia kuulijoita marginaalisemmillekin tähdille, mutta Suomessa suurimpia konsertteja kannattaa järjestää vain jos esiintyjällä on takanaan pitkä ura ja kuulijoita mahdollisimman monessa ikäryhmissä.

AC/DC:n ja Iron Maidenin keikoilla on ollut helppo nähdä viisikymppisten seassa alle 20-vuotiaita faneja.

Poikkeuksena on teinipop, jossa yleisö on aina nuorta, mutta tähdet vaihtuvat nopeasti. Aiempien sukupolvien kokemusten perusteella olisi toden­näköisempää, että nyt areenoilla esiintyvistä nuorista tähdistä nuorimman yleisönosan suosima Justin Bieber katoaisi nopeammin kuin useamman ikäisiä kiinnostava Mumford & Sons, mutta vielä todennäköisempää on, että kymmenen vuoden päästä kumpikaan ei tee enää areenakiertueita.

Vanhasta areenarockpolvesta sitkeimpänä näyttävät jatkavan metallimiehet.

Black Sabbath (keski-ikä 67) jättää kesällä jää­hyväiset ja soittaa viimeisen Suomen keikkansa Kaisaniemen puistossa, mutta esimerkiksi Deep Purple ei ole ilmoittanut mitään lopettamiseen viittaavaakaan.

Kun taloudellinen lama oli syvimmillään 1990-luvun alussa, ainoat areenasarjan rockyhtyeet, jotka kävivät Suomessa, olivat Metallica ja Iron Maiden. Ne voivat olla myös viimeisiä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pop- ja rockmusiikki
 • Konsertit
 • Kolumnit
 • Lauantaiessee

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

  2. 2

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  3. 3

   Keskustan hermo petti sotessa: kansanedustaja kutsuu neuvotteluja farssiksi ja sanoo kokoomuksen viittaavan kintaalla asiantuntijoille

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   Kuokkavieraat varastivat useilta ihmisiltä omaisuutta yksityisjuhlissa Suomenlinnassa

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Taloyhtiöriita sai uskomattomat mittasuhteet Helsingin Kruununhaassa: oikeudenkäyntikulut jo 50 000 euroa – eikä loppua vielä näy

  8. 8

   Sote-ratkaisu horjuu jälleen – asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä tuoreinta versiota eteenpäin

  9. 9

   Kolmea suomalaismiestä syytetään terrorismirikoksen valmistelusta – halusivat syyttäjän mukaan vierastaistelijoiksi Syyriaan

  10. 10

   Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  2. 2

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  5. 5

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  6. 6

   Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

  7. 7

   Taloyhtiöriita sai uskomattomat mittasuhteet Helsingin Kruununhaassa: oikeudenkäyntikulut jo 50 000 euroa – eikä loppua vielä näy

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

  10. 10

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  9. 9

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  10. 10

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  11. Näytä lisää