Kulttuuri

Saksalaistoimittaja pilkkasi Turkin presidenttiä runossa, syyttäjä aloitti esitutkinnan Saksassa

Toimittaja Jan Böhmermannin televisiossa esittämä Erdoğan-pilkkaruno johtaa esitutkintaan. Liittokansleri Angela Merkel kuvaili runoa ”tietoisesti harhaanjohtavaksi”.

Toimittaja Jan Böhmermann esitti Turkin presidenttiä Recep Tayyip Erdoğania pilkkaavan runon ZDF-kanavan Neo Magazin Royale -ohjelmassa maaliskuun lopussa. Mainzin syyttäjä Andrea Keller ilmoitti eilen ottavansa tapauksen esitutkintaan, kertoo Süddeutsche Zeitung.

Saksankielinen Huffington Post julkaisi runon kokonaisuudessaan. Erdoğania kuvataan runossa monisanaisesti pedofiiliksi, homoksi ja eläimiinsekaantujaksi.

Pilkkarunoa on kritisoitu saksalaislehdistössä asiattomaksi.

Liittokansleri Angela Merkel kuvaili runoa ”tietoisesti harhaanjohtavaksi”. Merkel oli sunnuntaina pilkkarunon tiimoilta yhteydessä Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlun kanssa. Merkel piti pilkkarunoa hankalana tapauksena, jossa oli harkittava sanan- ja lehdistönvapauden rajoja, Spiegel Online kertoo.

Böhmermannin pilkkaruno haki innoituksensa NDR-kanavalla esitetystä iskelmästä, jossa pilkattiin Erdoğania. Iskelmä herätti Erdoğanin huomion. Saksan Turkin-suurlähettiläs kutsuttiin presidentin puhutteluun.

Böhmermann on selittänyt etsineensä sanan- ja lehdistönvapauden rajoja omalla pilkkarunollaan. ZDF-kanava on poistanut runon ohjelman nettiversiosta. ZDF on tv-lupamaksuilla rahoitettu saksalainen tv-kanava.

Böhmermannia epäillään loukkauksesta ulkomaista valtiopäämiestä tai instituutiota vastaan. Rangaistuksena on korkeintaan kolmen vuoden vankeus. Syyte voidaan nostaa vain, mikäli Turkin hallitus valtuuttaa syytteen nostamisen ja Saksan liittohallitus antaa luvan syytteen nostamiseen.

Lehdistönvapaus.fi on Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajaopiskelijoiden tuottama sivusto, jossa seurataan sananvapausaiheita ympäri maailman vuoden 2016 ajan. Hankkeen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö ja verkkoalustan sille tarjoaa Helsingin Sanomat. Tämän artikkelin tekstisisältö on julkaistu Creative commons -lisenssillä, ja tekstisisällön uudelleenjulkaiseminen on luvallista.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Saksa
 • Sananvapaus
Luetuimmat - Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  8. 8

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  9. 9

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää