Kulttuuri

Lauantaiessee: Kuka myisi minulle hiljaisuutta?

Jatkuva häly ja melu stressaa urbaania nykyihmistä. On hämmästyttävää, miten huonosti hiljaisuus on silti kaupallistettu.

Ihminen metelöi maailmassa niin, että se kuuluu valtameren syvimpään hautaan asti. Näin kertoi HS 7. maaliskuuta. Sen lisäksi, että me ihmiset tuhoamme maailman päästöillämme, teemme sitä myös melusaasteella.

Mariaanien haudassa, 11 kilometrin syvyydessä, kuului mittauksissa erilaisten luonnonäänien lisäksi myös valtamerialusten potkureiden ääntä. Merenpohjan melutasoa tutkitaan, jotta voidaan selvittää sen vaikutusta mereneläimiin.

Ihmiselle jatkuva altistuminen riskirajat ylittävälle melulle voi aiheuttaa terveyshaittoja – heikentää unta, lisätä stressiä ja sydän- ja verisuonitautien riskiä. Osa ihmisistä on erityisen herkkiä melulle. Heitä voi olla jopa 20–43 prosenttia väestöstä, kirjoittaa tutkija Marja Heinonen-Guzejev artikkelissaan (Ympäristö ja Terveys 2/2015). He kärsivät esimerkiksi metelistä työpaikalla niin paljon, että työteho heikkenee.

Monesta saattaa tuntua, että melua ja hälyä oli nuorempana helpompi sietää. Tutkimuksissa meluherkkien ikä- ja sukupuolijakaumasta on kuitenkin saatu ristiriitaisia tuloksia.

Suomessa ei ole yhtään suurkaupunkia. Täällä korvarauhaa löytyy helpommin kuin monista ti­heämmin asutuista maista. Silti Suomessakin kärsitään melusta. Helsingissä tieliikenteen mökälle altistuu yli 280 000 kaupunkilaista.

2000-luvun puolivälissä monissa suomalaisissa kaupungeissa kartoitettiin hiljaisia alueita. Vantaalta niitä ei löytynyt ollenkaan.

Oliko ennen siis hiljaisempaa? Liittyvätkö möly ja sen terveyshaitat nimenomaan urbaaniin nyky­elämään? Ei suinkaan. Siitä kirjoittaa kiehtovasti arvostettu ruotsalainen kirjailija ja historioitsija Peter Englund esseessään Hiljaisuuden historiasta (2003).

Euroopan kaupunkeihin mahtui keskiajalla ja sen jälkeen jos jonkinlaista möykkää. Käsityöläiset mölysivät omissa kortteleissaan: ”suutarit naputtivat, tynnyrintekijät takoivat, puusepät sahasivat, ho­peasepät kilkuttivat”, Englund kirjoittaa. Karjamarkkinoilla ammuttiin ja määittiin, kadut kopsuivat ja kumisivat hevosten ja muiden ajoneuvojen alla. Ihmisetkin mölysivät, monipuolisemmin kuin ny­kyään. Kaduilla saattoi kuulostaa vaikka tältä:

”Täältä saa lämpimiä kakkuja! Nuohooja tulee! Isäni leikkaa liikavarpaat tuskitta! Latva-artisokkaa, suuria latva-artisokkia! Kuka haluaa poltto­ainetta! Vanhaa tervaa kaupan! Eläviä karppeja!”

Englund nostaa esimerkiksi myös William Hogarthin kuparipiirroksen vuodelta 1741, joka kuvaa hiljaisuutta kaipaavaa muusikkoa. Sääliksi käy miestä.

Ei maaseudullakaan ollut ennen hiljaista. Kuului työn ääniä. Ihmiset lauloivat ja huusivat, koirat haukkuivat ja muut eläimet pitivät meteliä. Ja ajatelkaapa kirkonkellojen kumua, niistä vasta ääntä lähtikin!

Melusta tulee Englundin mukaan ongelma kuitenkin vasta 1700-luvulla. Kaupungit kasvavat ja tiivistyvät, syntyy rauhaa kaipaava keskiluokka. Höyrykoneesta alkaa ”akustinen vallankumous”. Desibelit nousevat, ja junat ja höyrylaivat vievät kovaa ääntä uusiin paikkoihin.

Jos nykyihminen haluaa löytää hiljaisuutta, ilmeisiä suuntia on kaksi. Pitää mennä kirkkoon tai luontoon. Mutta profaania, urbaania hiljaisuutta on tarjolla paljon vähemmän.

Vuosina 2011–2012 tehdyn Suomalainen hiljaisuus -kyselyn ja siihen perustuvan tutkimuksen mukaan suomalainen hakee rauhaa luonnosta, puistoista, saunasta, kirjastosta tai omasta kodista. Hiljaisuus ei suomalaisellekaan tarkoita ehdotonta äänettömyyttä. Siihen voi kuulua erilaisia vaimeita luonnon tai ihmisen tuottamia ääniä.

New York Times kysyi lukijoiltaan kolme vuotta sitten, minne he hakeutuvat hiljaisuuteen. New Yorkissa ihmiset löytävät rauhaa puistoista, puutarhoista, museoista, laitureilta.

”Täydellinen hiljaisuus”, kommentoi Woodlawn-hautausmaalla Bronxissa viihtyvä Seamus Ennis. Rauhoittumispaikkoihin voi tutustua kuvaa, tekstiä ja ääntä, tai siis hiljaisuutta, yhdistävällä verkkosivustolla osoitteessa: www.nytimes.com/newsgraphics/2013/quiet/#/photos/highline/.

Täydellinen hiljaisuus voi olla pelottavaa. Se pakottaa ihmisen yksin ajatustensa ja oman kehon äänien kanssa. Maailman hiljaisin huone on Minneapolisissa. Tilan kaiuttomuus voi aiheuttaa klaustrofobisia oireita.

Ihmisten stressaantuneisuus huomioiden on kummallista, miten huonosti hiljaisuus on tuotteistettu ja kaupallistettu. Lentokentiltä ja junanvaunuista löytyy hiljaisia alueita, mutta entä jos ei halua mennä niin kauas?

Koska ympäristö, liikenne ja laitteet tuottavat jo valtavasti melua, voisi tyhjänpäiväisen äänen tuottamisesta hyvin luopua.

Kaupungissa on paljon ääntä, jota ei kuuntele oikein kukaan. Se on ääntä väärässä paikassa, melua siis.

Ravintolat luukuttavat musiikkia ulospäin myös talvella, kun terassilla ei istu kukaan. Kaupoille ja ravintoloille musiikki on brändinrakennus- ja erottautumiskeino. Kaupoissa soitettava musiikki kasvattaa myyntiä, ja baareissakin istutaan pidempään, jos taustamusiikki miellyttää.

Vallitseva normina tuntuu kaupungissa olevan taustamelu, vaikka melu ärsyttää monia. Entä jos kaupungilla voisi piipahtaa vaikka hiljaisuuskapselissa? Siellä ei saisi puhua kovaa, ja se olisi riisuttu turhista visuaalisista ärsykkeistä.

Olisi ihana vetäistä korviin hiljaisuutta kesken kauppareissun. Arjen ärsyketulvaa jaksaisi paremmin. Kaupunkilaiset ovatkin erityisesti toivoneet uuteen keskustakirjastoon hiljaisia tiloja.

Äänitutkija, Helsingin yliopiston dosentti Outi Ampuja sanoo, että hiljaisuuden tulisi olla jokamiehenoikeus. Hiljaisuus pitäisi ottaa paremmin huomioon kaupungin suunnittelussa, etenkin, kun Helsinkikin voi kasvaa lähinnä täydennysrakentamisella. Hiljaiset puistot ja muut paikat tekevät tutkitusti ihmiselle hyvää.

Desibelit ovat vain yksi keino määrittää melua. Häiritsevyyden rajoja vedetään usein uusiksi, kun vaikka kaupunkifestareiden soittoluvista kiistellään.

Aina joku toteaa, että jos ei siedä melua, pitää muuttaa pois kaupungista.

Lapin hiihtoladuilla aurinkoakin ihanampaa on korvia hivelevä hiljaisuus. Silmät lepäävät sinivalkoisessa maisemassa, korvat siinä, ettei niiden tarvitse pinnistellä. Kunpa hiljaisuuden voisi tuoda.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hiljaisuus
 • ääni
 • Lauantaiessee
 • akustiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  3. 3

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  4. 4

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  5. 5

   Tutkijat yllättyivät: Firenzen varakkaimmat suvut ovat nyt pitkälti samoja kuin vuonna 1427

  6. 6

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  7. 7

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  8. 8

   Suomen suurin meteoriitti putosi mereen vuonna 1899 – huikaisevan tulipallon yliäänipamaus jytisytti taloja Helsingissä

  9. 9

   Länsimetro sai ihmiset liikkeelle varhain launtaina – kuvakooste matkustajien hurmoksesta

  10. 10

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  2. 2

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  3. 3

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  6. 6

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  7. 7

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  8. 8

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  9. 9

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  10. 10

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää