Kulttuuri

Daniel Barenboim palaa Musiikkitaloon – ”Se on yksi maailman parhaista uusista konserttisaleista”

Soolokonsertissa pianisti-kapellimestari soittaa omaa nimikkoflyygeliään, joka valmistui vuosi sitten.

Kun Daniel Barenboim vieraili syksyllä 2014 Musiikkitalossa, hän piti kuulemastaan.

”Rakastin sitä salia! Se on yksi maailman parhaista uusista konserttisaleista”, Barenboim (s. 1942) sanoi viime viikolla puhelinhaastattelussa.

”Musiikkitalon salissa on juuri oikea tasapaino kaiunnan ja läpikuultavuuden välillä. Yleensä saleissa on jompaakumpaa, ne ovat joko liian kuivia tai liian kaikuisia. Ongelmia tulee helposti myös dynamiikan ääripäissä, joko hiljaisissa tai kovaäänisissä kohdissa, yleensä molemmissa. Teidän salinne Helsingissä on ­aivan ihanteellinen molempiin.”

Vuonna 2014 Barenboim johti Musiikkitalossa luotto-orkeste­riaan Staatskapelle Berliniä eli Berliinin valtionoopperan orkesteria. Nyt hän astelee lavalle yksin, sillä hän soittaa Musiikki­talossa pianoresitaalin eli soolokonsertin, ohjelmassaan romantiikan ajan keskeisiä pianoteoksia.

Tai ei hän aivan yksin saavu. Hän kuljettaa kiertueella mukanaan uutta flyygeliään, joka julkistettiin noin vuosi sitten.

Barenboim-flyygelin on rakentanut belgialainen soitinrakentaja Chris Maene. Pianoa raken­taessaan Maene ja Barenboim saivat apua konserttiflyygelien markkinajohtajalta Steinwaylta, jonka toimittamista osista Barenboim-flyygeli on suureksi osaksi koottu.

”Olen soittanut Steinwayta siitä asti kun olin seitsemänvuo­tias, siis vuodesta 1950, ja olen aina ollut hyvin tyytyväinen. Mutta aloin miettiä uutta pianoa sen jälkeen kun olin Italiassa päässyt soittamaan Franz Lisztille kuulunutta pianoa”, Barenboim sanoo.

1800-luvulla eläneen pianomusiikkimestarin Lisztin pianossa kielet ovat suorassa, kun taas nykyaikaisessa konserttiflyygelissä alarekisterin kielet on sijoitettu ristikkäin eri tasoihin.

”Tämä tekee sointiin omanlaisensa rikkauden. Mutta Lisztin pianon innoittamana halusin kokeilla, saisiko modernissa pianossa suorilla kielillä aikaan samanlaista selkeyttä, mutta hukkaamatta resonanssia. Teimme pianon yhteistyössä Steinwayn kanssa, sillä en halunnut histo­riallista soitinta, vaan pianon, jossa on kaikki modernin Steinwayn edut.”

Nyt Barenboimilla on soitossa jo uuden flyygelin toinen versio. ”Ensimmäisessä pianossani kaikupohjan puiden syyt menevät suoraan, eli samaan suuntaan kuin kieletkin. Tässä uudessa ne menevät diagonaalisesti, kuten normaalissa Steinwayssa. Jos se osoittautuu paremmaksi, saatan muuttaa kaikupohjan myös ensimmäiseen pianooni. Mutta pidän kovasti myös ensimmäisestä pianosta sellaisenaan.”

Barenboim olisi halunnut tuoda Helsinkiin pianonsa uudemman version, mutta logistisista syistä se osoittautui mahdottomaksi. Keikkapianona on siis Barenboim-flyygelin ensimmäinen versio, jolla Barenboim soittaa Helsingissä muun muassa Lisztin teoksia. ”Yritin valita monipuolisen ohjelman, joka esittelisi pianon eri ominaisuuksia, Beethovenista Schubertin ja Chopinin kautta Lisztiin”, Barenboim sanoo.

Muutama muukin pianisti on päässyt kokeilemaan Barenboimin tilaamaa soitinta. ”Radu Lupu ja András Schiff pitivät siitä kovasti – siis ensimmäisestä pianosta, kukaan muu ei ole vielä soittanut tätä uudempaa. Tai hetkinen, Martha Argerich on, sillä hän kävi Berliinissä viime viikolla. Hänen mielestään tämä uudempi piano on parempi.”

Daniel Barenboim on yksi ­aikamme merkittävimmistä muusikoista siksikin, että hän on tehnyt yhtä menestyksekästä uraa sekä pianistina että kapellimestarina. Moni muukin muusikko johtaa orkestereita ja toimii myös instrumentalistina, mutta harva pystyy yhtä näyttäviin saavutuksiin kummassakin.

Orkesterinjohtajana hän on tehnyt merkittävintä työtä juuri Berliinin valtionoopperassa, jonka musiikillisena johtajana hän on toiminut vuodesta 1992, ensin määräaikaisella sopimuksella ja sen jälkeen orkesterin nimitettyä hänet elinikäiseksi johtajakseen.

Juuri valtionoopperan orkesterin eli Berlin Staatskapellen kanssa hän vieraili Suomessa syksyllä 2014 ja sai hurmioituneen vastaanoton yleisöltä. Helsingin Sanomien musiikkikriitikko Jukka Isopuro ihasteli orkesterin ja johtajan yhteistyötä: ”Orkesteri toteutti viitteet millintarkasti ja täydellisen yhtenäisesti, mutta soitossa oli silti yksilöllinen, ammattiylpeä, joustava ja vapaa henki. Barenboim ja orkesteri muodostavat hioutuneen telepaattisen symbioosin.” (HS 9.9.2014).

Staatskapellen historia ulottuu vuoteen 1570, joten se on yksi maailman vanhimmista orkestereista ja sillä on oma historian muokkaama sointikulttuurinsa. Barenboim on kuitenkin osoittanut kykynsä myös uuden orkesterin rakentajana, sillä vuonna 1999 hän perusti kirjallisuusteoreetikko Edward Saidin (1935–2003) kanssa West-Eastern Divan -orkesterin, jossa palestiinalaiset ja israelilaiset nuoret muusikot soittavat yhdessä.

Palestiinalaistaustainen Said ja israelilaistaustainen Barenboim perustivat orkesterin huomat­tuaan omista keskusteluistaan, että kulttuurin kautta on mahdollista ratkoa erimielisyyksiä ja saavuttaa yhteisymmärrystä.

Viime syksynä Berliinissä aloitti toimintansa Barenboim-Said-akatemia, jonka tarkoituksena on kouluttaa lähi-idän muusikoita West-Eastern Divan -orkesterin hengessä, siis sopua hakien.

”Tämä ensimmäinen lukuvuosi on pilottiprojekti, johon otimme vain 13 oppilasta”, Barenboim sanoo. ”Koska akatemiassa on niin kokeellinen opetussuunnitelma, halusimme ensin nähdä miten se toimii. Oppilaat opiskelevat tietenkin musiikkia, soittamista, teoriaa ja historiaa, mutta kahtena aamuna on myös filosofian oppitunteja. Minun vastuullani on sitten opettaa heille, miten filosofiaa voi hyödyntää soittamisessa. Se ei ole varsinaisesti filosofian tutkimusta, vaan eri ajattelutapojen tutkimusta. Ensimmäisen session pidän heille tällä viikolla.”

Barenboim on käyttänyt Staatskapelle Berlinin muusikoita jo West-Eastern Divan -orkesterin nuorten muusikoiden opettajina, ja yhteistyö jatkuu myös orkesteriakatemiassa.

”Kunhan Staatskapellen kotisalin Unter den Lindenin remontti ensi vuonna valmistuu, toimimme kaikki samassa rakennuksessa, oppilaiden on helppo tulla seuraamaan harjoituksia ja oppituntien järjestäminenkin on helppoa.”

Daniel Barenboim Musiikkitalon konserttisalissa sunnuntaina 17. huhtikuuta klo 18.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Klassinen musiikki
 • Konsertit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suurmoskeijan taru näyttää päättyneen lopullisesti Helsingissä – päättäjät jäävät odottamaan realistisempia suunnitelmia

  7. 7

   Suomalainen opettaja ehdolla ”opetuksen Nobel-palkinnon” saajaksi – keksi menetelmän, joka paransi oppilaiden koetuloksia

  8. 8

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  9. 9

   Näin Mikko Kärnästä tuli politiikan supertrolli, jonka sanomisista suuttuvat kaikki – ja joka yllättyy itsekin, mihin kaikkeen media tarttuu

  10. 10

   Anneli Auer kuvaili käräjäoikeudessa, miten suhde nuorimpiin lapsiin mureni oikeusprosessin aikana – hakee 2,5 miljoonan euron lisäkorvauksia valtiolta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  10. 10

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää