Kulttuuri

Lehdistönvapauden päivää vietetään tiistaina Helsingissä – vieraana CNN:n toimittaja Christiane Amanpour ja Unescon pääjohtaja

Tiistaina alkavaan konferenssiin osallistuu myös YK:n seuraavaksi pääsihteeriksi veikattu Unescon pääjohtaja Irina Bokova.

Suomi isännöi tänä vuonna Unescon lehdistönvapauden päivän kansainvälistä konferenssia, joka alkaa ylihuomenna tiistaina Helsingissä. Kaksi päivää kestävän konferenssin pitopaikkana on Finlandia-talo, jonne kokoontuu yli 1 100 osallistujaa pohtimaan sanan- ja ilmaisunvapauden nykytilaa ja vapaan tiedonvälityksen uhkakuvia eri puolilla maailmaa.

Konferenssi ottaa varaslähdön jo maanantaina, kun lehdistönvapautta käsitteleviä oheistapahtumia on tarjolla Finlandia-talon lisäksi esimerkiksi Helsingin yliopistossa, Kansallisarkistossa, Kirjasto 10:ssä ja Päivälehden museossa.

Suomi sai kunniatehtävän toimia tämänvuotisen konferenssin pitopaikkana osin historiallisista syistä. YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco päätyi Suomeen, koska tänä vuonna – 2. päivä joulukuuta – on kulunut tasan 250 vuotta siitä, kun klassisen liberalismin Ruotsi-Suomeen tuonut Sotkamossa syntynyt pappi ja poliitikko Anders ’Antti’ Chydenius sai aikaiseksi maailman ensimmäisen julkisuuslain, painovapausasetuksen. Laki loi perustan sananvapaudelle, päätöksenteon läpinäkyvyydelle, avoimelle demokratialle ja korruption kitkemiselle.

Se toi sanan- ja ilmaisunvapauden osaksi ihmisoikeuksia. Samalla se toimi myös lähtölaukauksena riippumattoman lehdistön synnylle Ruotsi-Suomessa.

Suomi on myös nykyään julkisuusperiaatteen ja sananvapauden mallimaa. Tämänvuotisessa kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön selvityksessä Suomi on ensimmäisellä sijalla sananvapausindeksissä. Helsingissä pidettävään konferenssiin osallistuvat muun muassa CNN:n tunnettu ulkomaantoimittaja Christiane Amanpour, pääministeri Juha Sipilä, presidentti Martti Ahtisaari, Kansainvälisen journalistiliiton pääsihteeri Anthony Bellanger, Tanskan yleisradioyhtiön ulkomaantoimituksen päällikkö Charlotte Harder ja Unescon pääjohtaja Irina Bokova, joka on vahva ehdokas YK:n seuraavaksi pääsihteeriksi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö jakaa tapahtuman avajaispäivänä Unescon Guillermo Cano -palkinnon azerbaidžanilaiselle toimittajalle Khadija Is­mayilovalle Finlandia-talolla.

Lehdistönvapauden päivä tarjoaa myös teemaa valaisevan kaksiosaisen valokuvanäyttelyn, joka avautuu yleisölle 3. päivänä toukokuuta. Haaga-Helian ammattikorkeakoulun tuottama näyttely on nähtävissä Sanomatalon Media­torilla ja Finlandia-talon Cafe Verandassa.

Haaga-Helian opiskelijat tarkastelevat valokuvissa niitä ihmisiä ja ihmisryhmiä, joiden ääni jää usein kuulematta. Ääneen pääsevät esimerkiksi vangit, eläkeläiset, sotaveteraanit, erityistukea tarvitsevat nuoret ja erilaiset seksuaaliset vähemmistöt. Näyttelyn nimi on Vapaus on jokaisen vastuulla. Koulutusohjelmajohtaja Anne Leppäjärven mukaan näyttely ”käsittelee ihmisen oman äänen löytämistä, sen puolesta taistelua ja pelkoa sen tukahduttamisesta”.

Esillä on valokuvia Emmi Tulokkaalta, Marjut Kriikulta, Annika Postilta, Anu Vaheristolta, Tanja Luparilta, Petri Hänniseltä, Emma Nikalta, Riikka Hirviniemeltä ja Kaisa Häkkäseltä.

Myös lääkärinä ja Kokkolan kapellin orkesterinjohtajana toiminut Anders Chydenius ei ole jäänyt vaille huomionosoituksia. Kokkolassa julkistettiin vastikään Siiri Viljakan ja Lauri Tuomi-Nikulan sarjakuva-albumi Viimeinen puhe: Anders Chydeniuksen paluu, joka esittelee Chydeniuksen asemaa 1700-luvun johtavana sanan- ja yksilönvapauden puolestapuhujana.

Svenska litteratursällskapet julkaisi puolestaan huhtikuussa jo neljännen niteen Anders Chydeniuksen kootuista kirjoituksista. Luvassa on vielä yksi nide.

Myös uudet haasteet ovat näkyvästi esillä.

Suomen Lontoon instituutti ja Suomen Benelux-instituutti julkistavat lehdistönvapauden päivänä Finlandia-talolla selvityksen, jossa tarkastellaan, kuinka eurooppalaiset sanomalehdet ovat käsitelleet EU:ta horjuttavaa pakolaiskriisiä.

Selvityksen kohteina ovat Helsingin Sanomat ja Aamulehti Suomesta, The Guardian ja The Times Britanniasta sekä Le Soir ja De Morgen Belgiasta. Sanomalehtiaineiston tarkastelujakso on tammikuu 2016.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

FaktaLehdistönvapauden kansainvälinen vuosipäivä

 Helsingissä järjestetään 2.–4. toukokuuta 2016 Maailman lehdistönvapauden päivän konferenssi. Tilaisuuden järjestävät Unesco ja Suomen valtio.

 Maailman lehdistönvapauden päivä on kansainvälinen vuosipäivä, jolla kunnioitetaan lehdistönvapautta ja muistutetaan maailman hallituksia niiden velvollisuudesta kunnioittaa ja ylläpitää sananvapautta. Päivää vietetään 3. toukokuuta.

 Vapaus on jokaisen vastuulla -näyttely Mediatorilla 3.– 15. toukokuuta ja Finlandia-talon Cafe Verandassa 3.–31. toukokuuta. Näyttelyn on tuottanut Haaga-Helia ammattikorkeakoulu ja sitä on tukenut Helsingin Sanomain säätiö.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  4. 4

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  5. 5

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  8. 8

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  9. 9

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  10. 10

   Miksi pieneen palkkaan tyytyvät työntekijät kannattelevat kuolevia firmoja? Ay-johtaja Ann Selin nostaisi palkkoja, vaikka yritykset kaatuisivat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  8. 8

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  9. 9

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  10. 10

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää