Kulttuuri

Idealismi vaihtui huoleen Virossa – tunnettu teatterintekijä muistaa ajan, jolloin mikään ei ollut taiteilijoille mahdotonta

Teatteri NO99 taiteellinen johtaja Ene-Liis Semper johtaa Viron kansainvälisesti menestyneintä teatteria.

Tallinna

Kulttuurivaikuttaja Ene-Liis Semper tiivistää Virossa viime vuosikymmeninä tapahtuneen suuren muutoksen: ”Ennen, 30 vuotta sitten, kaikki Virossa olivat samanlailla köyhiä, mutta kaikilla oli aikaa. Nyt osa on köyhiä ja osa rikkaita, mutta aikaa ei ole kenelläkään”, sanoo Semper, 47.

”Muutos on valtava. On mystistä, kuinka ihmisillä ei ole ­aikaa.”

Palataan hetkeksi lähtöruutuun. 1990-luvun Virossa rajat avautuivat, sensuuri hävisi ja vapaassa maassa nousi ­uusi taiteilijoiden sukupolvi. Heidän joukossaan oli videotaiteilija Ene-Liis Semper, joka on nyt kansainvälisesti menestyneimmän virolaisteatterin Teatteri NO99:n taiteellinen johtaja.

Siilitukkaisen Semperin kasvot tulivat tunnetuksi videoinstallaatioista jo 1990-luvulla. Hän on kuulunut Viron kulttuurin suunnannäyttäjiin itsenäisyyden alkuvaiheen ylimenokaudesta alkaen.

Nyt Semper on juuri tullut Shakespearen Kesäyön unelmaan pohjautuvan musiikkinäytelmän harjoituksista, istuutuu teatterin toimistoon ja katsoo kadun liikennettä ikkunan takana.

Tšernobylin ydinvoimalan räjähdyksestä on kulunut 30 vuotta. Viron Neuvostoliitosta itsenäistymisestä tulee elokuussa 25 vuotta. Tšernobylin ydin­ka­tastrofin aikainen informaatiosulussa eläminen on muuttunut globaaliksi informaatiovyöryksi.

Tilanne ei sinänsä ole erityisen virolainen. Raja on hävinnyt paitsi Viron ja Suomen myös Viron ja muun läntisen maailman välillä. Samankaltaiset kysymykset askarruttavat ihmisiä.

Kun Semper aloitti opinnot 1980-luvun lopulla Viron Taide­akatemiassa, maailmantaiteen merkkiteoksia opetettiin valokuvista. Virolaisopiskelija ei edes unelmoinut, että voisi joskus nähdä Sikstuksen kappelin paikan päällä Vatikaanissa.

Sitten rajat avautuivat ja katosivat. 1990-luku oli luovan palon aikaa.

”Kaikki oli mahdollista, vaikka välineitä ei ollut. Eri luovien alojen ihmiset olivat keskenään tiiviisti tekemisissä ja tekivät yhteistyötä. Kuin kaikki olisivat halunneet ottaa kiinni ajan, jonka olimme olleet leikattuna maailmasta.”

”Täällä ei ollut minkäänlaisia rajoja. Se oli kaunista aikaa.”

Virolaiset taiteilijat eivät vielä osanneet markkinoida itseään. Myymisen perinnettä ei ollut. Ene-Liis Semper tuli 1990-luvun puolivälin jälkeen kuitenkin niin tunnetuksi video- ja installaatiotaiteellaan, että sai kutsun Venet­sian biennaaliin 2001.

Oli onnenkauppaa, että kuraattori Harald Szeemann sai monen yrityksen jälkeen yhteyden Semperiin, jonka posti hävisi entiseen osoitteeseen 16-kerroksisessa talossa Lasnamäen lähiössä.

Semperin teokset olivat esillä sekä kuratoidussa näyttelyssä ­Giardinin näyttelytilassa että Viron paviljongissa. Menestys poiki uusia näyttelykutsuja ja Semper oli seuraavat vuodet jatkuvasti matkoilla.

Uuden Teatteri NO99:n videotaiteilija Semper perusti yhdessä puolisonsa, ohjaaja Tiit Ojasoon kanssa kaksitoista vuotta sitten. Numero kertoo ohjausten määrän vähentyen 99:stä nollaan eli loppuun.

Parhaillaan tekeillä on NO40, William Shakespearen ja Felix Mendelssohnin Kesäyön unelmaan perustuva visuaalinen ­teos, Pööriöö uni. Esityksen ensi-ilta on 1. kesäkuuta Estonian konserttisalissa.

Teoksen musiikin esittävät Viron valtiollinen sinfoniaorkesteri ERSO ja tyttökuoro Ellerheina kapellimestari Olari Eltsin johdolla.

Oman peilikuvansa ihaileminen on hyvin nyky­aikaista, sanoo Semper. Siispä NO99:n näyttelijöiden esittämät, peilikuviinsa rakastuneet nuoret parit käyttävät esityksessä peilin sijaan kameraa. Suhteet menevät solmuun shakespeareläisittäin.

Semper viittaa sosiaaliseen mediaan, jonka ulkopuolelle hän on päättänyt jäädä. ”Elät ja kommentoit, kuinka elät. Sehän on parodiaa.”

Teatteri NO99:n esitysten yhteiskuntakritiikki kohdistuu usein myös suureen yleisöön, mutta se ei ole vähentänyt pienen teatterin suosiota.

Poliittista spektaakkelia Yhtenäisen Viron Suurkokousta seurasi vuonna 2010 puolet Virosta. Monille syntyi lehdistön välityksellä odotus, että teatteri olisi luomassa uutta poliittista liikettä. Esitys kuitenkin kyseenalaisti äänestäjien jatkuvan halun luottaa uusiin tulokkaisiin populistisine lupauksineen.

Vuonna 2010 tunnelma oli idealistinen. Ihmiset halusivat vaikuttaa asioihin ja uudistaa poliittista päätöksentekoa avoimemmaksi.

Nyt idealismi on vaihtunut yleiseksi huolestuneisuudeksi ja toiveikkuus vähentynyt. Taloudellinen kasvukin on pysähtynyt eikä rahaa ole luvassa lisää.

”Valittamista kuulee kuitenkin vähän ottaen huomioon, kuinka vaikeaa ihmisillä on. Ihmiset yrittävät. Mutta ei riitä, että he tekevät parhaansa. Siksi monet ovat surullisia.”

Samaan aikaan maailman­tilanteen muuttuminen on lisännyt huolta turvallisuudesta.

”Tšernobylin onnettomuus oli jotakin niin suurta, ettei sen jälkiä voinut väistää mihinkään. Nyt on samankaltainen tunne. Maailma ympärillämme on muuttunut levottomaksi. Ihminen voi työskennellä, olla kärsivällinen, kehittyä poliittisesti, olla viisaampi kansalainen, kerätä roskia, mutta riittäkö se tekemään huomisesta tätä päivää paremman?”

Neuvostomiehityksen aika on toki jättänyt virolaisiin erilaisen jäljen kuin lännessä kasvaneisiin. ”Perustavanlaatuista oli eläminen suljettujen verhojen takana. Sitä lännessä kasvaneen on ehkä vaikea tajuta. Vallitsi kaksi moraalia. Julkisen mukaan kaikki oli kielletty, yksityisen mukaan sallittu.”

Viime aikoina Semper on työskennellyt Viron ohessa paljon Saksassa, Münchenin Kammer­spielessä ja Thalia-teatterissa Hampurissa. Välillä länsimaiset ihmiset vaikuttavat hänen mielestään naiiveilta. Semper on vakuuttunut, että miehitys on jättänyt virolaisiin myös positiivisia jälkiä.

”Miehitetty ihminen on tottunut katsomaan, mitä on puheiden takana. Läpinäkemisen kyky on minun sukupolvellani, muttei enää nuoremmilla.”

”Tulen hetkestä, jossa mikään ei ole mahdotonta.”

NO40 Pööriöö uni. Estonian konserttisali Tallinnassa alkaen 1.6. Liput 26–30 e.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Ene-Liis Semper

 Tallinnassa 1969 syntynyt video-, performanssi- ja teatteritaiteilija.

 Valmistui lavastajaksi Viron taideakatemiasta 1995. Kansainvälinen läpimurto oli Venetsian biennaali 2001, minkä jälkeen hänen teoksensa kiersivät näyttelyissä ympäri maailmaa, Kiasmassa 2004.

 Vuonna 2003 Semper perusti puolisonsa Tiit Ojasoon kanssa Teatteri NO99:n.

 Viron teatterin vuosipalkinnon ja valtion taidepalkinnon hän on saanut neljänä vuotena. Palkittu Viron valtion Valkotähden V luokan kunniamerkillä.

 Ene-Liis Semperillä ja Tiit Ojasoolla on kaksi lasta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteri
 • Viro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  2. 2

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  3. 3

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  4. 4

   Pohjois-Korean raja­vartijat jahtasivat Etelä-Koreaan loikannutta sotilasta vain metrien päässä – video näyttää täpärän paon luoti­sateessa rajan yli

  5. 5

   Pohjois-Koreaa eristetään muusta maailmasta entisestään – Kiina lopetti lennot Pjongjangiin, Yhdysvallat lisäsi pakotteita ja lisäsi diktatuurin terrorismin tukijoiden mustalle listalle

  6. 6

   Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

  7. 7

   Sairaala kotiutti huonokuntoisen helsinkiläismiehen saastaiseen kotiin, jossa vessa oli tukossa ja jääkaappi tyhjä – apuun hälytetty puolituttu: ”Miten ihmisen voi jättää heitteille näin?”

   Tilaajille
  8. 8

   Kaksi vuotta vapaita aukioloaikoja: pääkaupunki­seudulla hypermarkettiin pääsee yölläkin, syrjäisellä Rautjärvellä kunta joutui avuksi kylän viimeisen Siwan mentyä kiinni

  9. 9

   Tasa-arvon mallimaassa on ristiriita, joka ulottuu koulusta työelämään

   Tilaajille
  10. 10

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  2. 2

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  3. 3

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  4. 4

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  5. 5

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  6. 6

   Lähes 200:aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  7. 7

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  8. 8

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  9. 9

   Pisa-tutkimus paljastaa uusia huolia Suomen pojista: Nuoret pärjäävät hyvin yhteis­työssä, mutta sukupuolten väliset erot ovat maailman suurimmat – ”Tämä asia pitää ottaa vakavasti”

  10. 10

   Vakava liikenneonnettomuus Lahdenväylällä – Viisi loukkaantui vakavasti, kolme hoitoon Lastenklinikalle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  5. 5

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää