Kulttuuri

Suomipunkin legenda katosi 36 vuotta sitten — paluukeikka tällä viikolla

Helsinkiläinen punk-yhtye Sehr Schnell soitti edellisen keikkansa kesällä 1980. Seuraava on huomenna lauantaina Tampereella.

Lontoo

Tämän epätodennäköisempää paluukeikkaa ei Suomessa tänä vuonna nähdä.

Helsinkiläinen punk-yhtye Sehr Schnell soitti viimeisen keikkansa kesällä 1980, minkä jälkeen soittajat katosivat lähes täydellisesti musiikkikuvioista. Vuosien varrella ryhmää on yritetty maanitella takaisin, mutta vastaus on ollut aina kielteinen.

Lopulta, kun kukaan ei enää jaksanut uskoa Sehr Schnellin paluuseen, yhtye ilmoitti ensimmäisestä keikastaan 36 vuoteen. Yhtye soittaa lauantaina Tampereella, ja alkuperäisistä soittajista ovat mukana laulaja Stressi Haapala sekä kitaristit Adi Remes ja Räpylä.

Miksi juuri nyt?

“Minä ja Räpylä ollaan yritetty houkutella Stressiä laulamaan iät ajat, mutta vasta nyt se suostui”, Kyösti “Adi” Remes kertoo puhelimitse. “Kaikki lähti siitä, että me ei olla koskaan pidetty Stressin kanssa mitään juhlia. Korni idea oli juhlistaa sitä, että me vuonna -58 syntyneet täytämme tänä vuonna 58. Siitä se lähti, ja matkan varrella tämä on vaan paisunut. Alun perin meidän piti soittaa vain yksi keikka omissa bileissä.”

Sehr Schnell sai alkunsa lukiobändinä vuonna 1975. Viisi vuotta kestäneen uransa aikana yhtye ehti julkaista vain yksitoista kappaletta ja soittaa kourallisen keikkoja. Siitä huolimatta Sehr Schnellillä on keskeinen asema suomalaisen punkin edelläkävijänä, jo pelkästään siksi, että yhtye oli mukana Love Recordsin julkaisemalla Pohjalla-kokoelmalla Pelle Miljoonan, Problemsin ja Se-yhtyeen kanssa.

“Sitä on kyllä ihmetelty, että meidät muistetaan yhä”, Remes pohtii. “Ei kai sille ole muuta selitystä kuin se, että me osuttiin juuri oikeaan aikaan. Me oltiin siinä hetkessä, kun punk sai alkunsa. Eikä niitä bändejä ollut niin paljoa silloin.”

Yhtye syntyi jo vuotta ennen kuin punk löi läpi maailmalla. Mistä te saitte päähänne perustaa punkbändin?

“Ei silloin ollut mitään punkkia. Me haluttiin vaan soittaa rokkibändissä, mikä oli siihen aikaan monien nuorten poikien haave. Koska taidot ei olleet kovat, meidän piti tehdä yksinkertaisia biisejä. Vasta myöhemmin sen tyylistä rokkia alettiin kutsua punkiksi. Alusta lähtien me tehtiin aika samantyylistä musiikkia kuin sitten myöhemmin levyillä.”

“Tosin ihan alkuun bändissä oli yksi soittaja, joka oli parempi soittamaan kuin me muut. John Woodward oli käynyt pianotunnit ja soitti hyvin kitaraa. Sehän pystyi jopa poimimaan levyiltä biisejä, mikä oli minulle aivan mahdotonta. Johnilla oli omia biisejä ja vähän erilainen tyyli. Me ei olla ikinä saatu anteeksi sitä, kun me potkittiin se bändistä.”

Vuosikymmenen lopulla punk saavutti vankan aseman myös Suomessa. Mitä sinulla on jäänyt päällimmäisenä mieleen noista ajoista?

“Se oli tietysti kivaa, kun alkoi löytyä samanhenkisiä kavereita. Kaveripiiri laajeni koulusta kaupunkiin ja muuallekin, esimerkiksi Tampereelta tuli näitä Jyrki Siukosia ja muita, joista tuli kavereita. Lopulta se oli melko lyhyt aika, se kesti vain muutaman vuoden.”

Mitä mieltä olet siitä, että punkin tasavuosia juhlistetaan nyt näin näyttävästi?

“Se on varmaan ihan luonnollista. Mä olen vasta nyt hiffanut, että punkin idea myytiin hyvin taitavasti ja sen takia se levisi kaikkialle. Malcolm McLarenin juttu oli aika kaupallinen, mutta sen seuraukset eivät olleet niin kaupallisia, kaikki nämä bändit, mitä siitä tuli. Se oli hieno asia. En sitten tiedä, voiko todellista yhteiskuntavastaisuutta ajaa musiikin avulla, tai oliko se silloinkaan sitä. Ainakin itse teen nykyään yhteiskuntamyönteistä punkia!”

Sehr Schnellin loppuvaiheessa yhtyeeseen liittyi Pelle Miljoonan bändistä tuttu kitaristi Rubberduck Jones. Samalla tyyli muuttui: punk sai tehdä tilaa progressiiviselle rockille ja pariminuuttiset kappaleet venyivät parikymmenminuuttisiksi. Yhtye kävi äänittämässä vielä neljännen singlen, mutta levy-yhtiön pomo Atte Blom hyllytti äänitykset.

Kaatuiko yhtye tähän?

“Se oli aika kovaa sekoilua silloin muutenkin. Mä lähdettiin kaikki eri suuntiin eikä oltu enää niin kiinteästi kavereita. Oikeastaan se hajosi siihen, että jokaisella alkoi olla oma elämä.”

Sehr Schnellin jälkeen kukaan teistä ei jatkanut muusikkona. Miksi?

“Muut asiat alkoivat kiinnostaa, ja me ei myöskään oltu kovin hyviä soittajia. Ainakaan minä en ollut. Minä koin, että en pystynyt niillä taidoilla toteuttamaan sellaista musiikkia, jota olisin halunnut soittaa. Musiikkimaku alkoi muuttua aika progepitoiseksi. Räpylä on kyllä soittanut koko ajan, mutta se ei ole koskaan saanut mitään aikaiseksi. Ja minä olen pitkään halunnut soittaa bändissä, mutta nyt vasta alkoi toimia tämä juttu.”

Alkuperäisen yhtyeen levytyksiä leimaa pelkistetty soitto. Ehkä paluun kannalta on parempi, että te ette ole juuri soittaneet väliin jääneiden vuosien aikana?

“Kyllä me soitetaan paremmin kuin silloin. Ja sitä mä vähän pelkään, että ollaanko me joidenkin mielestä nyt liian hyviä soittajia”, Remes naurahtaa. “Sinänsä on ihan hyvä, että ollaan oltu poissa näkyviltä koko ajan. Tietysti legendan kannalta olisi ollut vielä parempi, että me ei oltaisi alettu lainkaan soittamaan uudestaan. Mutta musiikin tekeminen on hauskaa, ja sen takia me tätä nyt tehdään.”

Tampereen paluukeikka ei ole jäämässä Sehr Schnellin ainoaksi, sillä kesän aikana yhtye nähdään myös muualla Suomessa. Lisäksi yhtye on jo ehtinyt äänittää uuden viiden kappaleen levyn.

Kuullaanko levyllä vanhaa tuttua Sehr Schnelliä vai jotain ihan toisenlaista?

“Levyn kappaleet ovat vuodelta 1979, mutta ne jäivät levyttämättä. Jos me oltaisiin ne silloin tehty Rubberduckin kanssa, ne olisivat kyllä olleet erinäköisiä. Nyt me ei soiteta progea niin kuin yhtyeen viimeisessä vaiheessa. Se on niin kuin rokkia, sanoisin. Se on vähän toisenlaista kuin ne vanhat levyt, mutta ei ihan kokonaan. On meillä myös ihan uusia biisejä, jotka ovat sitten vähän erilaisia.”

Sehr Schnellin paluukeikka on 7. toukokuuta Tampereen Pakkahuoneella Punk 40 v. -tapahtumassa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  2. 2

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  3. 3

   Pohjois-Korea: Ydinsota voi syttyä milloin tahansa

  4. 4

   Hannu Uotila raatoi 14 tunnin päiviä kunnes sairaus pysäytti – Nyt hän jakaa liikunta- ja unitietonsa suoraan työterveysasemalle: ”Tällaista terveydenhuollon olisi aina pitänyt olla”

  5. 5

   Reppu kelpaa jo pukukansallekin – tarkista nämä neljä asiaa ennen kuin ostat cityrepun

  6. 6

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  7. 7

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  8. 8

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  9. 9

   Päälleliimattu startup-pöhinä kukoistaa suuryrityksissä – vängän meiningin jäljittely synnyttää myötähäpeän tunteita

  10. 10

   Oikeistopopulistit eivät haasta todellista eliittiä vaan hyökkäävät vihervasemmistolaisten ja suvakkien kimppuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  3. 3

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  4. 4

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  8. 8

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  9. 9

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  10. 10

   Miltä tuntuu, kun näkö alkaa yhtäkkiä kadota? Hilma Oksanen, 27, ei näe ihmisten kasvoja eikä voi ajaa autoa – ”Aivan kuin silmälasien keskellä olisi harmaat verhot”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää