Kulttuuri

Maailman ensimmäinen juutalaisgetto täyttää tänä keväänä 500 vuotta

Venetsian kaupunki ja sen juutalaisyhdyskunta ovat kehittäneet merkkivuodeksi laajan kulttuuritapahtumien sarjan. Kyseessä on geton ensimmäinen kokonaisvaltainen esittely koskaan.

Venetsia

Gaia Rava kääntää vanhaa pitkäkaulaista avainta lukossa kerran toisensa jälkeen, mutta ovi ei vain aukea.

Vihdoin portti narahtaa. Edessä on rikkaruohoa kasvava pieni sisäpiha, jolle korkeiden kerrostalojen välistä yltää kapea aurinkoläikkä.

Olemme yhdessä Venetsian geton synagogien ajat sitten hylätyistä puutarhoista.

”Tarkoituksemme on kunnostaa ne virkistyspaikoiksi ja kasvitieteellisiksi opetuskohteiksi”, Venetsian juutalaisyhteisön aktiiveihin kuuluva Gaia Rava kertoo.

Ravan vetämä hanke käynnistyi, koska maailman ensimmäinen ja nykyään myös ainoa yhä elävä getto Venetsiassa täyttää tänä keväänä 500 vuotta.

Venetsian kaupunki ja sen juutalaisyhdyskunta ovat kehittäneet merkkivuodeksi laajan kulttuuritapahtumien sarjan, joka kasvaa kesää kohti täyteen mittaansa ja jatkuu myöhäissyksyyn asti.

Kyseessä on geton ensimmäinen ­kokonaisvaltainen esittely koskaan, sanoo I 500 anni del Ghetto di Venezia -komitean tapahtumia järjestävä Barbara Del Mercato.

Merkkivuoden tapahtumien tarkoitus on muistuttaa gettojen merkityksestä juutalaisen kulttuurin, kansallistunteen ja historiamuistin säilyttäjinä ja kehittäjinä, Del Mercato sanoo.

Vaikka gettokäsitteeseen liittyy aiheellisesti synkkiä mielleyhtymiä, getoissa juutalaiset saattoivat vuosisatojen ajan elää vapaammin omien tapojensa mukaan joutumatta valtaväestön silmätikuiksi. Siitä on peräisin merkkivuoden teema ”Vapautta muurien sisällä”.

Elinvoimaisillaan Venetsian getto oli 1500-luvulta 1700-luvulle. Silloin sen pienoismaailmassa eli parin korttelin sisällä useita eri puolelta Eurooppaa ja Lähi-itää Venetsiaan ajautuneita juutalaisyhteisöjä, joiden kieli-, varallisuus- ja koulutuserot olivat suuret.

Rikasta mutta kirjavaa kulttuurisekoitusta liimasivat yhteen ikivanhat perinnetavat.

Venetsiassa kun ollaan, merkkivuosi käynnistyi maaliskuun lopulla maailmankuulussa Fe­nice-oopperassa, kimaltelevien iltapukujen ja Mahlerin ensimmäisen sinfonian siivittämässä iltajuhlassa arvovieraille.

Nyt on vähitellen jo tavallistenkin kansalaisten aika. Kesäkuussa käynnistyy päänäyttely Venetsian paraatipaikalla, Pyhän Markuksen torilla sijaitsevassa Dogen palatsissa. Se kertoo geton synty- ja kasvutarinan, kuvaa sen arkkitehtuuria ja asuinmuotoja, elintapoja ja ammattikuntia sekä yhteyksiä Euroopan muihin juutalaisyhdyskuntiin.

Venetsia tunnetaan merkittävistä renessanssin ajan taidemaalareistaan. Kaupungin juutalaisten mestarien teoskoosteessa näkyy, miten he käyttivät Venetsian ja sitä ympäröivän Veneton seudun maisemia Vanhan testamentin tapahtumia kuvaavien maalaustensa taustoina.

Heinäkuussa näytellään Wil­liam Shakespearen Venetsian kauppias Colombarin teatteriryhmän ja Ca' Foscarin yliopiston yhteistuotantona ensi kertaa aidossa ympäristössään geton sydämessä Campo del Ghetto Nuovolla.

Merkkivuoden tapahtumissa toistuu juutalaisten ja valtaväestön värikäs mutta vaikea vuorovaikutus.

On paradoksaalista, että getto merkitsi parannusta juutalaisten asemaan ja oli alusta alkaen tavoiteltu asuinpaikka. Ennen sen perustamista juutalaisilla oli oikeus viettää Venetsian kaupunkitasavallan saarikeskustassa vain kaksi viikkoa vuodessa. Se hankaloitti työntekoa ja kaupankäyntiä, joka veti juutalaisia Välimeren vauraimpaan kauppavaltioon.

Aikansa vapaamielisimpiin valtioihin kuuluneessa Venet­siassa juutalaisten ei tarvinnut pelätä samanlaista väkivaltaa kuin lähes kaikkialla muualla. Syrjintä, ennakkoluulot sekä väkivaltaiset vainot pitivät Euroopan juutalaisyhteisöt jatkuvassa hälytystilassa. Elämä niissä oli vaikeasti ennustettavaa, nöyryyttävää ja taloudellisesti epävarmaa.

Suvaitsevaisuudella oli silti rajansa Venetsiassakin. Juutalaisia siedettiin, koska tasavalta tarvitsi heidän taitojaan, työpanostaan ja varojaan pysyäkseen Välimeren kauppamahtina; lähinaapureiksi heitä ei haluttu.

Keskustan laitamille työnnetty getto oli sopivan lähellä ja tarpeeksi kaukana. Se toimi samanlaisena työvoimavarastona kuin Soweton kaltaiset mustien asuinalueet Etelä-Afrikan rotuerottelukaudella.

Siinä missä apartheid-ajan mustat joutuivat väistelemään vain valkoisille -kylttejä, Venet­sian juutalaiset kantoivat tunnuksenaan keltaista hattua tai huivia. Käytäntö siirtyi pian Rooman gettoon ja sitten muualle Eurooppaan – ja keltainen väri aikanaan myös natsi-Saksan juutalaistunnuksiin. ”Siksi gettoa pitää muistaa muttei juhlia”, toteaa Del Mercato.

Muistamisen merkitystä korostaa Eurooppaan paraikaa kohdistuva kansainvaellus ääri-islamilaisen terrorin ydinalueilta. Monien yhteiskuntatieteilijöiden mielestä Pariisin ja Brysselin banlieuet ovat 2000-luvun gettoja.

Geton tavoin ne edustavat asumismuotoa, jota tämän päivän yhdyskuntasuunnittelussa pyritään välttämään: yhden väestöryhmän tai sosiaaliluokan käpertymistä omalle alueelleen tavalla, joka edistää ennakkoluuloja, tietämättömyyttä ja eriarvoistumista.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Italia
 • juutalaisuus
 • Venetsia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  3. 3

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  4. 4

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  5. 5

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  6. 6

   Helsinki hävisi taiston Euroopan lääkevirastosta – Putosi ensimmäisellä äänestyskierroksella, Milano, Amsterdam ja Kööpenhamina loppukisassa

  7. 7

   Maahanmuuttovirasto kehottaa käännytettyjä taiteilijoita vaihtamaan ammattiaan – ”Sinun on jatkossa mahdollista hankkia elantosi jollakin muulla tavalla”

  8. 8

   Helsinkiläissairaala Husin ja Mehiläisen yhteisomistukseen – päätös jakoi Husin hallituksen kahteen leiriin

  9. 9

   Synnytystukea antava suomalainen doula kertoo: Nämä neljä asiaa pitää korjata Suomen synnytyshoidossa pikaisesti, muuten perheet jäävät liian yksin

  10. 10

   NFL-pelaaja osui Donald Trumpin kiukkuhermoon, nousi ylös Meksikon kansallislaulun ajaksi – vastaus herätti taas huolen presidentin prioriteeteista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  3. 3

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  4. 4

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  5. 5

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  6. 6

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  7. 7

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  8. 8

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  9. 9

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  10. 10

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää