Kulttuuri

Suomenruotsalaista teatteria kehittävä yhdistys pyrkii eroon vanhoista toimintamalleista

Hangon teatteripäivillä yleisö pääsi osallistumaan aamiaisperformanssiin yhdessä taiteilijoiden kanssa

Hangon Teatteritreffeillä voi tänään sunnuntaina osallistua A Part of Your Life that You Will Never Get Back -nimiselle ­aamiaisperformanssille, jossa esiintyjät nauttivat brunssia yhtä aikaa yleisön kanssa.

Tilanne on yllätyksellinen ja esiintyjät haluavat pitää yllä tilannetta, jossa mitä tahansa voi tapahtua milloin tahansa. Silti kukaan ei toimi yksin vaan he yrittävät aistia, mitä toiset tekevät ja reagoida siihen. Tärkeintä on luoda keskittynyt ja toisia kuunteleva tunnelma.

Performanssi on suomenruotsalaista teatteria kehittävän Lust-yhdistyksen Autonominen näyttelijä -niminen hanke, jonka järjestävät siihen osallistuneet teatteritaiteilijat. Kyseinen esitys päättää kolmivuotisen projektin ensimmäisen toimintavuoden.

Tänä vuonna suomenruotsalaisesta teatterista on puhuttu tavanomaista enemmän. Keväällä suomenruotsalaista teatterikenttää viipaloi Akse Petterssonin ohjaama Titanic, joka asetti vastakkain kahden eri teatterisukupolven näkemykset teatterista ja sen merkityksestä.

Ovatko kuilut sukupolvien ja eri kuppikuntien välillä ylittämättömät? Miten suomenruotsalainen teatteri voisi paremmin? Ne ovat kysymyksiä, joihin myös Lust hakee vastauksia.

Hankkeeseen osallistuneen näyttelijän ja Lustin puheenjohtajan Kira-Emmi Pohtokarin mukaan suomenruotsalaisen teatterin kehittäminen ei voi perustua siihen, että kielen ja ruotsinkielisen kulttuurin katoamista pelätään. Se on väärä lähestymiskulma.

Yhdistyksessä puhutaan suomea, ruotsia ja englantia. Vuoden aikana teatterintekijöitä ovat kouluttaneet muun muassa brittiläis- saksalainen She She Pop -ryhmä sekä norjalaisen Baktruppen-ryhmän jäsen.

He harjoittelivat luomaan esityksiä erilaisten pelien säännöistä ja strategioista sekä pohtivat kansalaisuutta ja taiteilijaa sääteleviä normeja, kuten sitä, mikä on sallittua ja mikä kiellettyä.

Tärkeintä on löytää uusia tapoja, koetella sääntöjä ja itsestäänselvyyksinä pidettyjä asioita. ”Suomenruotsalaisella kentällä ei vielä tunneta tarpeeksi hyvin esitystaidetta, joka ei perustuu draamaan ja näytelmäteksteihin, ja siten päädyimme ᾽autonominen näyttelijä᾽ -teemaan”, sanoo Lustin toiminnanjohtaja Jonas Welander.

Pohtokarin mielestä teatterikentällä vallitsee turhan usein vastakkainasettelua teorian ja tiedon sekä käytännön välillä. ”Parhaassa tapauksessa teoria voi inspiroida suoraa tekemistä sekä päinvastoin.”

Koulutus kiinnosti viime vuonna valmistunutta dramaturgi Sinna Virtasta, koska työpajoissa rikottiin totuttuja hierarkioita. Häntä kiinnosti, miten olla autonominen mutta silti toimia ryhmässä.

Virtasesta hienointa on ollut silloin, kun oma yksityinen ajattelu, ryhmän yhdessä luoma dynamiikka sekä yhteiskunnallinen ajattelu ovat yhdistyneet.

”Minulle oli tärkeä She She Pop -ryhmältä saamani oppi, että omaelämäkerrallisuus ei ole päämäärä vaan keino johonkin.”

Nykyään tunnustuksellista teatteria tehdään paljon. Siksi Virtasesta oli hienoa ajatella omakohtaisuutta toiselta kantilta.

LUST-hankkeen toinen vuosi keskittyy siihen, mitä poliittinen teatteri nykyään tarkoittaa.

Hangossa omalla Annikas Sacre -soolollaan esiintynyt suomenruotsalainen Annika Tudeer kiertää Oblivia-ryhmänsä kanssa Eurooppaa ja on yksi Helsingin Suvilahdessa toimivan Mad House -esitystaidetalon suunnittelijoista.

Hän pitää myös suomenruotsalaista teatterikenttää varsin konservatiivisena ja Lustin työtä siksi hyvänä. Hän kuitenkin muistuttaa, että suomalaisten tekemä esitystaide on korkeatasoista ja sitä ihaillaan Keski-Euroopassa.

”Olin juuri Berliinissä ja täytyy sanoa, ettei Saksassa tehdä tällä hetkellä maailman kiinnostavinta esitystaidetta, mutta vahva rahoitus takaa sille näkyvyyttä. Rahalla voi luoda trendejä.”

Suomi voisi Tudeerin mukaan olla aivan yhtä hyvin olla se maa, jonka esitystaide näkyisi.

”Jotta täällä tehty esitystaide saisi näkyvyyttä, tarvittaisiin muutakin kuin pieniä matka-apurahoja.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Autonominen näyttelijä -hanke

  Työpajoista ja teorialuennoista muodostuva hanke, jota koordinoi suomenruotsalaisten teatteritaiteilijoiden perustama yhdistys Lust.

 Ensimmäisen vuoden ryhmäläiset: Kira-Emmi Pohtokari, Andrea Björkholm, Samuli Laine, Lidia Bäck, Sinna Virtanen, Anni Klein, Per Ehrström, Johannes Ekholm, Sara Soulié ja Malin Kivelä.

 Hanke pyrkii rikkomaan hierarkioita ja löytämään uusia tapoja tehdä teatteria.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteri
 • Suomenruotsalaiset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  3. 3

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta vajoaa

  4. 4

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  5. 5

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  6. 6

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  7. 7

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  8. 8

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  9. 9

   Kaksion saa jo lähes yksiön hinnalla pääkaupunkiseudulla – Katso, mitä pienet asunnot maksavat omalla alueellasi

  10. 10

   Puurakentamisen kokeiluhanke osoitti asian, jonka pitäisi olla itsestään selvä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  2. 2

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  3. 3

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  4. 4

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  5. 5

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  6. 6

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää