Kulttuuri

Lahdessa kokoontuneet suomalais-ugrilaiset kaipaavat omaa tilaa Venäjällä

Venäjältä katsottuna Suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressiin pääsy on riski.

”Eib olluh lämmin / Moskovan kämmen. Se nahkan nylgi / sit silmih sylgi”, hikeä valuva karjalaismuusikko Santtu Karhu rokkasi keskiviikkoyönä Lahden Metro-baarissa.

Hän laulaa aunuksenkarjalaksi eli livviksi sanoilla, jotka vetosivat moneen tanssilattialla hihkuneeseen nuoreen suomalais-ugrilaiseen, vaikka laulu kertookin neuvostoajasta.

Karhun keikka oli osa Lahdessa järjestettyä seitsemättä Suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressia, joka päättyy tänään perjantaina.

Harmiton kulttuuritapahtuma ja tylsää pönötystä, ajattelee moni suomalainen. Useille sukukansoille kongressi on kuitenkin merkittävä tapa verkostoitua ja kehittää kansalaistoimintaa.

Joillekin Venäjältä tuleville pelkkä Lahteen asti pääsy oli voitto. Tänä vuonna järjestelyjä sävytti monilla Venäjän alueilla keskustelu, jossa syytettiin kongressia politisoiduksi ja otettiin esiin Suomen, Viron ja Unkarin EU-maina asettamat pakotteet. Kansojen lähettämiä delegaatioita kutistettiin.

Vaikka Venäjän presidentti Vladimir Putin liennytti tilannetta luonnehtimalla kongressia hyväksi paikaksi keskustella myös ongelmista, varsinainen Venäjän ydinviesti tuli Lahdessa puhuneelta varakulttuuriministeri Aleksandr Žuravskilta. Hän kehotti muita maita ottamaan oppia Venäjän vähemmistökansojen aseman turvaamisesta. Moni Venäjältä paikalle tullut kansalaistoimija oli tyrmistynyt.

”Jos tulee vain opettamaan toisia, ei synny dialogia. Žuravski taisi opettaa kaikkia muita, lukuun ottamatta ehkä pingviinejä”, totesi komilainen sosiologi Aleksei Konjuhov torstaina.

”Suomalais-ugrilainen liike on kasvanut ruohonjuuritasolta, alhaalta ylöspäin. Valtio yrittää rakentaa suhteita ylhäältä alaspäin, eikä tilanteeseen ole rauhallisia ratkaisuja”, hän sanoi.

Nimettöminä pysyttelevät aktivistit kertovat painostuksesta. Yhtä oli kehotettu harkitsemaan, kannattaako lähteä Lahteen. Yhteistyö ulkomaalaisten kanssa voi vaikeuttaa urakehitystä, vihjattiin. Pahin tapaus oli, kun yhden kansalaistoimijan kotioven lukko pursotettiin täyteen pikaliimaa ennen lähtöä. Tällä kertaa lukkoseppä ehti asentaa uuden lukon ennen junan lähtöä.

Sosiaalinen media toimi ensimmäistä kertaa täydellä teholla kongressin keskustelualustana. Tämä poiki heti vastareak­tion Venäjällä, jossa sekalaisissa nettimedioissa alettiin leimata suomalais-ugrilaisia aktivisteja.

”Kaiken kaikkiaan uskon, että keskustelun avautuminen on kuitenkin tehnyt hyvää ja kasvattanut kongressin painoarvoa”, sanoi inkeroinen Dmitri Harakka-Zaitsev Soikula-yhtei­söstä.

Kerran neljässä vuodessa eri maissa pidettävän kongressin järjesti Suomi–Venäjä-seura. Suomessa ja Venäjällä kongressia on arvosteltu siitä, että ongelmia lakaistaan maton alle.

”Aiempiin kongresseihin verrattuna paikalla oli paljon nuoria. Kun kävi ilmi, että Venäjältä tulee vain vähän delegaatteja, avasimme kaikille mahdollisuuden hakea tarkkailijoiksi. Se osoittautui hyväksi ratkaisuksi”, arvioi Suomi–Venäjä-seuran pääsihteeri Merja Hannus.

Presidentti Sauli Niinistö korosti avajaispuheessaan pienten, katoamisvaarassa olevien kielten tukemisen tärkeyttä.

Mukana Lahdessa olikin konkareita, jotka ovat tehneet elämäntyönsä Taimyrissa Pohjois-Venäjällä. Svetlana Žovnitskaja loi vuonna 1999 yksin nganasanin kirjakielen. Hän on edelleen 700 hengen kansasta ainut, joka osaa kirjoittaa kieltä.

”Nyt kieltämme opetetaan kouluissa ja päiväkodeissa. Saamme tukea sekä Suomesta että Venäjältä. Jos ei ole kieltä, ei ole kansaa”, hän totesi.

Kirjoittaja oli mukana Suomi–Venäjä-seuran hankkeessa, jossa koulutettiin nuoria suomalais-ugrilaisia toimittajia.

Kongressi joka neljäs vuosi

 Lahdessa järjestettiin Suomalais-ugrilaisten kansojen maailmankongressi seitsemättä kertaa. Vuonna 2020 kongressi pidetään Virossa.

 Kongressiin osallistui noin 500 sukukansojen edustajaa 24 eri maasta.

 Tapahtuman avasi pohjoissaameksi räppäävä Ailu Valle, joka vetosi alkuperäiskansojen oikeuksien puolesta pelkkää taloudellista hyötyajattelua vastaan.

 Suomalaiset sukukansajärjestöt pitivät vaihtoehtoisen Avoimen maailmankongressin, jolla haluttiin lisätä kriittistä keskustelua.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomalais-ugrilaiset
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää