Kulttuuri

Kesäyön uni -näytelmän ohjaaja: maailman ongelmat johtuvat päättäjien univajeesta

Esa Leskisen Shakespeare-ohjaus puolustaa mielikuvitusta

On hassuttelua ja rakkaussuhteita. Rakastutaan vääriin ihmisiin ja väärään aikaan.

Kesäyön uni on maailman itsestään selvin valinta kesäteatterinäytelmäksi. Se on mielikuvituksen ja rakastavaisten sekä hullujen ylistyslaulu.

Mutta puskafarssia se ei ole, vaan tragikomediaa – elämän kaltaista. Näin ajattelee Ryhmäteatterin Kesäyön unen ohjannut Esa Leskinen.

Shakespearella on komedioissaan hyvin tummia sävyjä. Hän keksi tragikomedian, ennen häntä komediahahmot olivat aina stereotyyppejä. Vasta hän teki hahmoista inhimillisiä.”

Komedia on Leskisen mukaan teatterin vaikein – ja juuri siksi mielekkäin – laji. Jos ohjaaja tekee vakavan draaman, joka ei uppoa yleisöön, hän voi aina teeskennellä, etteivät ihmiset vain ymmärrä hänen taidettaan. Komediasta puhuessaan Leskinen siteeraa Aku Ankkaa: ”Kaikki tietävät, että sokerikakun tulee olla kevyt ja kuohkea, mutta kuinka se saadaan sellaiseksi?”

”Komediassa ei voi teeskennellä. Jos se ei naurata, niin ei naurata. Siksi ohjaaminen on aina sellaista vuorelle kiipeämistä. Huipulla on kuitenkin yleensä hilpeää.”

Nyt ollaan huipulla. Ryhmäteatterin Kesäyön uni on juuri saanut ensi-iltansa Hyvän omantunnon linnakkeessa Suomenlinnassa. Se uneksitaan tänä kesänä yli 40 kertaa.

Kun ohjaaja on kerran klassikon pariin päätynyt, sille pysytään myös uskollisena: luvassa on ehtaa Shakespearea, tosin pienellä sateenkaari-vireellä.

”Koska tämä on rakkauden ylistys, niin miksei sitten ylistää rakkautta sen kaikissa muodoissa?”

Nuorempana Leskinen (s. 1970) ohjasi paljonkin klassikoita, etenkin venäläisiä: Gogolia, Bulgakovia ja Dostojevskiä. Hän on mieltynyt brechtiläisen teatterin ideaan, jonka mukaanteatterin olisi voitava herättää ihmisessä halu muutokseen.

Siksi yleisön naurattaminen ei riitä. Teatterintekijä on vastuussa myös siitä, millaista maailmaa hän yleisölle kommunikoi. Jos esittää maailman sellaisena kuin se on, syntyy Leskisen termein ahdistusnäytelmää.

”Jos mustillekin asioille voidaan nauraa, se auttaa saamaan komedian kautta tragediasta henkisen yliotteen. Silloin teatteri antaa ihmisille sellaisen tunteen, että heidän on syytä elää.”

Leskinen aloitti uransa Ryhmäteatterissa 19 vuotta sitten. Sittemmin hänestä on tullut Ryhmäteatterin kantava voima, jonka tekstejä esitetään ympäri maata ja ulkomaillakin. Niissäkin on melko brechtiläinen vire. Leskisen mukaan Brecht on paljosta velkaa juuri Shakespearelle.

”Teatterin esittävyys eli niin sanottu teatterillinen teatteri olialunperin Shakespearen idea.Hänen näytelmissään myönnettiin alusta asti, ettei lavallaimitoida todellisuutta. Että näyttelijöitä tässä vaan ollaan.”

Seuraava Leskisen ja pitkäaikaisen kirjoittajakumppanin Sami Keski-Vähälän yhteinen teos valmistuuKansallisteatteriin kaudella 2018–2019. Kaksikon tekstit ovat kiinni suomalaisenyhteiskunnan muutoksessa, työelämän murroksessa ja markkinataloudenvoittokulussa.

Kuten Kesäyön uni, myös ne ovat eräänlaisia hulluuden puolustuspuheenvuoroja.

”Onhan tämä maailma melkoinen hullujenhuone. Mutta hulluutta on monenlaista – toisinaan se johtaa hyvään. Ihmisten täytyy hyväksyä oma rikkonaisuutensa ja epätäydellisyytensä löytääkseen itsestään jotain olennaista.”

Hulluinta hulluutta Leskisen mielestä on loputon usko kontrolliin ja järjestykseen.

Hän on pistänyt merkille, että monet merkittävät ihmiset kehuskelevat nykyisin sillä, kuinka vähän he nukkuvat yössä.

”Uskon, että maailman ongelmat johtuvat pitkälti päättäjien univajeesta ja kyvyttömyydestä unelmoida.”

Yrjö Jylhän suomentamat Shakespearet Leskinen poimi isovanhempiensa kirjahyllystä jo lapsena. Niistä hän koki mielenkiintoisimmiksi kolme mystisintä: Myrskyn, Macbethin ja Kesäyön unen. Viimeisin on Leskisen mielestä Shakespearen vastaisku hyötyajattelulle.

”Sen ydinviesti on, ettei ihminen löydä vastausta ongelmiinsa järjen alueelta – on mentävä unen ja alitajunnan pelottavalle puolelle.”

Leskinen kertoo aina ihmetelleensä, mitä hyötyä on hyödystä. Jos ihminen optimoi resurssinsa – esimerkiksi nukkumalla neljä tuntia yössä – voi ainakin saada paljon rahaa.

”Kun hyöty on maksimoitu, sitä maksimoidaan lisää. Tarpeiden kuilu on loputon, se ei täyty koskaan. Voimme rakentaa maailman, joka on hirveän pitkälle kehittynyt ja tuottava, mutta mitä jää käteen? Yhteiskunta, jossa ihmiset ovat epäluovia ja peloissaan.”

Kesäyön uni ei kuitenkaan ole varsinaisesti yhteiskunnallista teatteria. Se on pikemminkin mielikuvituksen puolustuspuheenvuoro. Leskisen mielestä mielikuvituksen käyttäminen tekisi aika monelle johtavalle poliitikolle hyvää.

”Tätä maailmaa johtavat näennäisen järkevät ihmiset, jotka ovat kuitenkin kovin harhautuneita järjessään. Stubb aina toistelee, että ’pidetään pää kylmänä ja sydän lämpimänä’. Hän on kuitenkin itse tehnyt päin vastoin: sydän on pysynyt kylmänä, vaikka aivot käyvät kuumana.”

Mutta mihin perustuu William Shakespearen (1564–1616) viisaus? Onko mahdollista, että 400 vuoden kuluttua jonkun nykykirjoittajan tekstit puhuttelisivat tulevia polvia?

Tätä kysytään Leskiseltä usein. Hänen vastaa Shakespearen tenhon perustuvan siihen, että näytelmät tapahtuvat universaalissa ajassa ja käsittelevät ikuisia teemoja.

”Shakespearen näytelmät ovat syvästi humaaneja. Aiheet ovat valta, rakkaus ja kuolema. Valta on Shakespearelle aina väkivaltaa: historian pyörä on väkivaltainen, ja se, joka tavoittelee valtaa, tuhoutuu siihen. Nämä asiat eivät vanhene, vaan tapahtuvat niin sanotusti kaikkina aikoina.”

Oikaisu (HS 21.6.2016): Maanantaina 20. kesäkuuta oli virhe kuvatekstissä. Ryhmäteatterin Kesäyön unen ohjaaja on Esa Leskinen, ei Esa Hiltunen.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Teatteri
 • kesäteatteri
 • Ryhmäteatteri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Uutuuskirja paljastaa: muu Yö-yhtye kiusasi ylivoimaista Jussi Hakulista sadistisesti – Olli Lindholm: ”Kateuttahan se oli, alemmuudentuntoa”

  2. 2

   HIV-positiivinen harrasti suojaamatonta seksiä – poliisi julkaisi kuvan miehestä

  3. 3

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  4. 4

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  5. 5

   Paavo Väyrynen haukkuu tylysti Sauli Niinistön ja kertoo palaavansa eduskuntaan omaksi ryhmäkseen – ”Olen oppositiossa myös oppositiota vastaan”

  6. 6

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  7. 7

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  8. 8

   Todistin kenen kanssa en makaa – Nykynuorisolta vaaditaan vielä enemmän

  9. 9

   VR ”kuristaa” ruuhka-aikana striimailijoita, junien langaton verkko toimii parhaiten ravintolavaunussa – Näistä syistä junien nettiyhteydet ovat edelleen niin epävakaita

  10. 10

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  3. 3

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  4. 4

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  5. 5

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  6. 6

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  7. 7

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  8. 8

   30-vuotias mies kertoi kokemuksistaan HS:n ahdistelukyselyssä: ”Hävetti kamalasti, miten hallitsemattomasti olin käyttäytynyt – En ollut ottanut todesta hienovaraisia vihjeitä siitä, etten ollut toivottu”

  9. 9

   Pienet synttärit riistäytyivät täysin käsistä Helsingin Käpylässä – 40 kuokkavierasta, pahoinpitely ja varastelua

  10. 10

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  9. 9

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  10. 10

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Paavo Väyrynen haukkuu tylysti Sauli Niinistön ja kertoo palaavansa eduskuntaan omaksi ryhmäkseen – ”Olen oppositiossa myös oppositiota vastaan”
  3. HIV-positiivinen harrasti suojaamatonta seksiä – poliisi julkaisi kuvan miehestä
  4. Yhdellä Alepa-fillarilla ajettiin keskimäärin 17 minuuttia päivässä Espoossa – Kaupunki ei lannistu vaatimattomasta alusta, ensi vuodeksi 600 pyörää lisää
  5. Uutuuskirja paljastaa: muu Yö-yhtye kiusasi ylivoimaista Jussi Hakulista sadistisesti – Olli Lindholm: ”Kateuttahan se oli, alemmuudentuntoa”
  6. Näin pornoteollisuus sai alkunsa: HBO:n The Deucessa prostituoidut joutuvat väkivallan uhreiksi mutta pitävät huolta toisistaan – Tämän takia uutuussarja on pakko katsoa
  7. Tenniksen maailman ykköspari Kontinen-Peers käyttää väliviikon pelaamalla Helsingissä – ”Paljon on rakkautta lajiin”
  8. ”Teslakin häviää vaatteet päältään”, sanoo autoalan konkari – Uudet yrittäjät ovat sähköautomarkkinoilla tiukan paikan edessä
  9. VR ”kuristaa” ruuhka-aikana striimailijoita, junien langaton verkko toimii parhaiten ravintolavaunussa – Näistä syistä junien nettiyhteydet ovat edelleen niin epävakaita
  10. Yle: Sarjahukuttajaksi epäilty määrättiin mielentila­tutkimukseen
  11. Tunti sitten
  12. Huumekauppias väitti varanneensa lentoliput humalassa vahingossa Norjan sijasta Suomeen – Oikeus ei uskonut: Amfetamiinia Vuosaaren kautta tuoneille pitkät vankeustuomiot
  13. Näytä lisää