Kulttuuri    |   HS-haastattelu

HS tapasi yli 40 vuotta lapsenomaisia seikkailuja tehneen Steven Spielbergin – ”Mielikuvitukseni vain pahenee, mitä vanhemmaksi tulen”

Steven Spielbergin nimi komeilee yli sadan elokuvan lopputeksteissä. ”Kaksi elokuvistani on kuitenkin ylitse muiden”, Spielberg kertoo HS:n haastattelussa.

Cannes

Väittävät, että elokuvantekijä Steven Spielberg on ikuinen poikanen, joka tekee lapsekkaita elokuvia lapsellisella otteella lapselliselle yleisölle.

Kun Spielberg astuu huoneeseen, ovesta saapuu jotain muuta kuin lippalakkipäinen lapsi. Sieltä saapuu siisti harmaapartainen setä. On kravatti ja kaikki.

Kohta hän saa paljastaa laajan tuotantonsa salaisuuksia.

Kädessä Spielbergillä on Starbucksin jättikokoinen kahvi­muki. Moni muukin asia on kovin valtavaa Spielbergissä, yhdessä Hollywoodin jättiläisistä.

Spielbergin ura on kestänyt yli 40 vuotta, ja monella tapaa häntä voi pitää menestyneimpänä elokuvantekijänä maailmassa.

Tuottajana, ohjaajana ja käsikirjoittajana hän on ollut tekemässä yli sataa elokuvaa ja tv-sarjaa. Tappajahai, Indiana Jones ja Jurassic Park kuuluvat Spielbergin ohjaamiin viihdehitteihin, joita hän on itse joskus kutsunut pikaruokaelokuviksi.

Vakavampia ohjaustöitä ovat muun muassa Auringon valtakunta, Häivähdys purppuraa sekä Pelastakaa sotamies Ryan.

Myös tuottajana Spielberg on onnistunut. Muun muassa elokuvien Poltergeist, Kuka viritti ansan, Roger Rabbit, Miehet mustissa, Paluu tulevaisuuteen ja Transformers lopputeksteissä näkyy Spielbergin nimi.

Toimittajaryhmä tapaa Spielbergiä cannesilaisen hotellin kattohuoneistossa. On toukokuun loppu, ja Sean Conneryn mukaan nimetyn sviitin ovaaleista ikkunoista näkyy hiekkarannalla pelehtivää väkeä. Sisällä hotellihuoneessa on kullatut tuolit. Yhdelle niistä istahtaa, tietenkin, Spielberg.

Miltä se tuntuu, kun miljoonat ja taas miljoonat ovat katsoneet elokuviasi?

Spielberg sanoo olevansa imarreltu.

”Minua pysäytetään kadulla, etenkin New Yorkissa. Kehut ovat aina ihania. Paitsi yhden kerran”, Spielberg sanoo.

Elokuvantekijä kertoo sattumalta tapaamastaan nelikymppisestä naisesta, joka oli kertonut kasvaneensa Spielbergin kaikkien elokuvien myötä.

”Silloin tunsin olevani vanha, todella vanha”, Spielberg sanoo ja nauraa päälle.

Spielberg, jota uran alussa kutsuttiin Hollywoodin ihmelapseksi, on nyt 69-vuotias.

Spielberg tuli elokuva-alalle 1970-luvulla oikeaan aikaan. Yhdysvaltalainen elokuva ja Hollywoodin markkinakone olivat murrostilassa.

Spielbergistä, Tähtien sodan luoneesta George Lucasista ja Kummisedät ohjanneesta Francis Ford Coppolasta leivottiin nuorten kykyjen kolmikko, ”Hollywoodin kakarat”, jotka tekivät uudenlaisia elokuvia.

Menestysreseptiin kuuluivat kertojankykyjen lisäksi uudenlainen markkinointi, jatko-osat, tuotesijoittelu sekä uusi tekniikka. Yksi asia, jota Spielberg alkoi käyttää uudella tavalla, oli realismia lisänneet tehosteet.

”Tietenkin kaipaan päiviä, jolloin piti miettiä, miten teen pilven”, Spielberg sanoo muistellessaan uran alkua.

Hän viittoilee vilkkaasti käsillään ja kertoo innolla vesitankista, valkoisesta maalista ja inversiosta, jonka avulla hän työryhmineen teki cumuluspilviä vuonna 1977 valmistuneeseen tieteisseikkailuun, Kolmannen asteen yhteyteen.

”Se oli käsityötaitoa se”, Spielberg sanoo.

”Ne olivat aikoja ne.”

Nykyajan digitaalisia tehosteita Spielberg käyttää uutuus­ohjauksessaan Iso kiltti jätti. Seikkailu tulee Suomessa valkokankaille ensi viikolla.

”Nykytekniikka toteuttaa unelmamme. Pitää vain osata selittää idea, ja he tekevät sen. On kuin saisi palata lapsuuteen”, Spielberg sanoo.

Roald Dahlin kirjaan perustuva Iso kiltti jätti on Spielbergin lapsenomaisten elokuvien yhtä perustyyppiä, suuren luokan perhe-elokuva. On tehosteilla kuorrutettu, jännittävä tarina ja oikeamielinen lapsi, joka selviytyy neuvokkuudellaan.

Vaikka ura on pitkä, Spielbergillä ei ole aikomusta lopettaa.

”Mielikuvitukseni vain pahenee, mitä vanhemmaksi tulen. Se ikään kuin muistuttaa itsestään, jos en käytä sitä”, hän sanoo.

Pelkkä luova kuvittelu ei ole vienyt Spielbergiä eteenpäin.

Hän on menestyksellä onnistunut kääntämään romanttisen mielensä myyviksi elokuvatarinoiksi, luomaan valkokankaalle taikuutta. Hän on myös tuotte­lias: hän valmistelee usein useita elokuvia yhtäaikaisesti.

Etu on sekin, että taiteelliset valinnat ovat Spielbergin omissa käsissä. Menestys on tehnyt Spielbergistä varakkaan. Hänen omaisuutensa arvoksi on yhdysvaltalaismediassa arvioitu noin kolme miljardia euroa. Vertailun vuoksi: rahalla kustantaisi Suomen Puolustusvoimien budjetin yli vuodeksi.

Elokuva on myös ryhmätyötä. Erityistä Spielbergin työtavassa on se, että hän osaa poimia lähelleen osaavia kumppaneita. Häntä on autettu, ja hän on auttanut muita.

Hänen kanssaan ovat tehneet töitä monet niminäyttelijät, ja usein Spielberg on tehnyt töitä samojen näyttelijöiden kanssa. Ensimmäinen hänen luottonäyttelijänsä oli Richard Dreyfuss, joka 1970-luvun lopulla esiintyi muun muassa Tappajahaissa ja Kolmannen asteen yhteydessä.

Harrison Fordin kanssa Spielberg on valmistanut neljä Indiana Jones -elokuvaa, ja viides on suunnitteilla. Yhteistyötä Tom Hanksin kanssa on usein pidetty hedelmällisimpänä. Hanksin ja Spielbergin yhteiselokuvia ovat Pelastakaa sotamies Ryan, Ota kiinni jos saat sekä Vakoojien silta.

Nyt Spielbergillä on taas uusi luottokasvo: britti Mark Rylance. Rylance on jo näytellyt Vakoojien sillassa, hän on jättinä Isossa kiltissä jätissä ja mukana Spielbergin kahdessa valmisteilla olevassa elokuvassa.

Rylancen näyttelijäntyöstä Spielberg puhuu haltioituneena. Hän kuvailee tarkasti ensimmäistä kohtausta Vakoojien sillassa, jossa Rylance esiintyi vastanäyttelijänään Tom Hanks.

”Kohtaus oli pitkä, yli neljä minuuttia, ja kuvasin aluksi kohtauksen kokonaan. Ennen kuin tein lähikuvia ja yli olan -otoksia, katsoin kohtauksen monitorista. Katsoin suu auki Rylancen näyttelemistä. Hän vetää puoleensa, vaikka näyttää siltä, että hän ei tee mitään, tuskin edes hengittää”, Spielberg sanoo ja on silmin nähden tohkeissaan.

”Kun kohtaus oli valmis, Tom Hanks veti minut sivummalle ja sanoi: ’Herranjumala mitä näin! Hän antaa elokuvalle valtavasti’.”

Niin antoikin. Helmikuussa Rylance sai roolistaan Vakoojien sillassa Oscarin.

Pyydän Spielbergiä arvioimaan uraansa. Yleensä taiteilijat eivät rankkaa töitään, ainakaan julkisesti. Spielbergkin sanoo, että kaikki elokuvat ovat tehdessä tärkeitä. Sitten hän myöntää, että kaikessa, mitä hän on tehnyt, on kaksi ylitse muiden.

Yksi elokuva muutti elämäni kokonaan, Spielberg sanoo.

Se oli E.T.

Tieteisseikkailu valmistui vuonna 1982, jolloin Spielberg oli 36-vuotias. Elokuva pojan ja satoja vuosia vanhan avaruustyypin ystävyydestä oli valtava menestys. Elokuva teki Spielbergistä nimen ja loi pohjan vauraudelle.

Spielberg ei kuitenkaan puhu rahasta tai menestyksestä vaan perheestä. ”Olin ennen E.T.:tä huoleton poikamies, en kaivannut lapsia. Elokuvat ovat lapsiani, ajattelin”, Spielberg sanoo.

E.T.:n kuvauksissa poikamiehen maailma kuitenkin muuttui, kun Spielberg vietti aikaa kolmen lapsinäyttelijän kanssa. Myös työtapa vaikutti: elokuva kuvattiin poikkeuksellisesti aikajärjestyksessä, eli kun lopussa E.T. palaa kotiinsa, myös kuvaukset loppuivat. Kamera kävi, hyvästit olivat tunteelliset.

”Kaikki itkivät. Minun piti saada itku loppumaan. He itkivät liikaa”, Spielberg muistelee.

E.T.:n myötä Spielberg ystävystyi lapsinäyttelijä Drew Barrymoren kanssa ja ymmärsi ­haluavansa omia lapsia.

”Kolme vuotta E.T.:n jälkeen syntyi ensimmäinen pojistani.”

Palataan Spielbergin toiseen tärkeään elokuvaan kohta.

E.T. oli tarinana myös henkilökohtainen: Spielberg aloitti elokuvan kirjoittamisen käsitelläkseen vanhempiensa avioeroa. E.T. on myös yksi elokuvista, joissa hän käsittelee etäistä isäsuhdettaan.

Pöydässä toimittajien edessä Spielberg ei suoraan hyväksy väitettä, että kaikki hänen elokuvansa kumpuaisivat lapsuudesta ja lapsuuden peloista.

”Monet elokuvani menevät lapsuuteeni, mutta eivät kaikki”, Spielberg sanoo ja ottaa esimerkiksi yllättävän elokuvan, vuonna 2012 valmistuneen presidenttitarinan Lincoln.

”Viiden, kuuden ikäisenä minut pakotettiin Lincolnin muistomerkille Washingtoniin. Patsas oli valtava. Olin kauhuissani. En halunnut mennä. Sen vierailun vuoksi kuitenkin kiinnostuin Abraham Lincolnista.”

Poikasena myös juutalainen sukutausta kiusasi Spielbergiä. Isä oli insinööri, äiti pianisti ja enemmän kotona. Perhe muutti usein, ja juutalaispoikaa kiusattiin. Pieni Steven yritti selittää, että suku on saksalaista perua. Omaa taustaansa ei kuitenkaan voinut juosta karkuun.

Spielberg on kertonut, miten hän oppi poikasena numerot Auschwitzin kuolemanleiriltä selviytyneen vangin käsivarsi­tatuoinnista.

”Lapsuuteni tarinoissa natsit katkoivat juutalaisten sormia”, Spielberg on sanonut.

Tie elokuvien tekoon Spielbergille aukesi isän kaitafilmikameralla. Yksi Stevenin ensimmäisistä kotielokuvista kuvasi sähköjunien törmäystä, ja toisessa koti­elokuvassa hän otti pahimman kiusaajansa näyttelijäksi, esittämään natsia.

Myöhemmin isä järjesti pojan apulaiseksi suuren Universal-studion toimistolle. Vuosia myöhemmin Universal teki Spielbergin kanssa Tappajahain.

Vasta Schindlerin lista vuonna 1993 toi Spielbergille suurempaa arvostusta, ja myös ensimmäisen Oscarin ohjaajana.

Schindlerin listassa Spielberg käsitteli ensi kerran sukunsa tarinaa. Hänen isovanhempansa olivat 1900-luvun alun juutalaissiirtolaisia Ukrainasta. Elokuva kertoo hyväntekijästä, joka pelastaa juutalaisia natseilta ja kuolemalta. Se valmistui 1993.

Schindlerin lista onkin se toinen Spielbergille itselleen tärkeä elokuva koko tuotannosta.

”Se oli ensimmäinen elokuva, jonka tein ajatellen yleisempää hyvää. Elokuva on tehnyt paljon hyvää maailmassa, ja tekee”, Spielberg sanoo.

Schindlerin lista varoittaa yhä vihanpidosta ja kansanmurhista, homofobiasta ja islamofobiasta. Se muistuttaa siitä, että tämä voi tapahtua tietenkin uudestaan.”

Moni asia siis todella palautuu Spielbergillä ja hänen elokuvissaan lapsuuteen. Se osin selittää hänen lapsekkuuttaan ja tarinoiden romanttisia sankareita.

Se kaikkein olennaisin on kuitenkin vielä käsittelemättä.

Spielbergin lapsuuden isoja elokuvia olivat Disneyn piirretyt, muun muassa Peter Pan.

Onkin sanottu, että Spielberg, joka tekee uusromanttisia ja sokerisia satuja kaiken ikäisille, on saanut vaikutteita enemmän Disneyltä kuin ehkä kukaan muu.

”Disney osasi viedä kuilun partaalle ja sitten pelastaa sieltä. Tuntui kuin olisi voittanut oman pimeytensä”, Spielberg kertoo lapsuuden elokuvamuistoistaan.

”Disneyltä opin, että pitää olla kontrastia, vastakohtia”, Spielberg sanoo. Hän kertoo, kuinka Disneyn elokuvat antoivat tunteen siitä, miten lapsi saattoi olla voimakas ja kykenevä.

”Niissä lapsi saattoi kokea olevansa aikuinen.”

Samasta syystä Spielbergin elokuvissa aikuinen on usein kuin lapsi ja lapsi usein ottaa aikuisen paikan.

Ja siksi lapsekas Spielberg on nyt yhtä suuri kuin Disney.

Oikaisu sunnuntaina kello kello 17.25: Paluu tulevaisuuteen -elokuvaa kutsuttiin aiemmin artikkelissa virheellisesti nimellä Paluu menneisyyteen.

Iso kiltti jätti ensi-illassa Suomessa 1. heinäkuuta.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  2. 2

   The New Yorker: Presidentti Trump vitsaili varapresidentti Pencen ”haluavan hirttää kaikki homot”

  3. 3

   Helsinki käynnisti sisäisen tarkastuksen: miljoonien eurojen asvalttiurakoissa epäillään vuosia jatkunutta ylihinnoittelua – Urakoitsija: ”Siellä on totta kai hullun tuntuisia hintoja”

   Tilaajille
  4. 4

   Maahanmuuttaja­taustainen 16-vuotias poika käytti nuuskaa, isoveli hakkasi tunnin ajan sähköjohdolla ja rautaputkella – ”Kunniaväkivalta koskee myös poikia”

   Tilaajille
  5. 5

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  8. 8

   Suomessa tutkijoita ei kouluteta esiintymään, ja siitä on haittaa koko suomalaiselle tieteelle

  9. 9

   Somalian tuhoisaa terrori-iskua ei noteerattu EU:n ulkoministerikokouksessa – Soini kertoo lähettäneensä suruvalittelut, Sipilä ei asiasta twiitannut, vaikka Las Vegasin ampumisia surikin

  10. 10

   Itävalta siirtyi EU:n itäisten nationalistien rintamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Olen säästänyt alaikäisille lapsilleni vuosien ajan pieniä summia rahastoihin – nyt Kela laskee ne perheen tuloiksi

  2. 2

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   Tehdas­rakennuksen palosta aiheutunut savuvaara ohi Helsingin Tapanilassa, myös juna-asema avattu

  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Eroperheen lapsella Kaurilla on niin monta aikuista elämässään, ettei hän ole varma, kuinka monta kotia hänellä on – HS:n lukijat kertovat, kuinka kahden kodin perheissä pärjätään

  7. 7

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  8. 8

   Keskustan sisäistä sähköpostia levisi koko eduskunnalle: ”Sipilän pitäisi lopettaa kiukuttelu ja ukonvaihtamispuheet”

  9. 9

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  10. 10

   ”Rekan nupissa pystyn rauhoittumaan ja ajamaan rauhassa auringonlaskuun” – Jenna, 20, Eveliina, 24, ja Jasmin, 27, kertovat, miksi he ryhtyivät rekkakuskeiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  11. Näytä lisää