Kulttuuri

Klassikkoromaani Tuulen viemää täyttää 80 vuotta – draamaa riitti myös sen luojan elämässä

Margaret Mitchellin 80-vuotias klassikko hurmaa edelleen. Hänen oma elämänsäkin oli suurta melodraamaa.

Rhett Butler taivuttaa Scarlett O´ Haran vartalon vahvoille käsivarsilleen ja suutelee tätä intohimoisesti, välittämättä kaunottaren vastustelusta. Verenpunainen taivas leimuaa taustalla.

Tämä on yksi romanttisen melodraaman tunnetuimpia kohtauksia kautta aikojen. Jo 80 vuoden ajan lukijoiden ja elokuvankatsojien sydämet ovat pamppailleet Margaret Mitchellin luomien hahmojen elämänkäänteiden tahdissa.

Menestyskirjailijan elämä oli kuten hänen luomansa tarina: täynnä suurta draamaa.

Margaret Mitchell syntyi vuonna 1900 Atlantassa ylempää keskiluokkaa edustavaan perheeseen. Hänen isänsä Eugene Mitchell oli ammatiltaan asianajaja. Äiti, Mary Isabel Stephens, taas oli tulenpalava suffragetti.

Kun Margaret oli kolmevuotias, takkatuli tarttui hänen mekkonsa helmaan. Silloin hänen äitinsä tajusi liehuvien helmojen vaarallisuuden ja alkoi pukea lapsensa housuihin. Mitchellistä kasvoi poikatyttö, joka jo kuusivuotiaana ratsasti ja ampui kiväärillä. Lapsesta saakka hän kirjoitti tarinoita. Miellyttääkseen äitiään tytär kuitenkin haaveili kirjailijan uran sijasta lääkärin ammatista.

Mitchellillä ei ollut kuitenkaan taipumusta akateemisuuteen, ja hän lopetti college-opintonsa vain vajaan vuoden jälkeen. Tuolloin äiti sanoi, että jos Margaret ei hankkisi itselleen aseita selviytyäkseen elämän taistelussa, maailman kovuus voisi murskata hänet hetkessä jalkoihinsa.

Äidin sanat merkitsivät käännekohtaa Mitchellin elämässä. Hän alkoi ihailla vahvoja naisia, jotka ottivat kohtalonsa omiin käsiinsä.

Mitchell oli 18-vuotias, kun hänen äitinsä menehtyi influenssaan. Vain muutamia kuukausia aikaisemmin hänen kihlattunsa Clifford Henry oli kuollut sodassa. Herkän ja romanttisen nuorukaisen on väitetty olleen Mitchellin suuri rakkaus. Mitchell oli tuohon aikaan suosittu nuori nainen, jolta ei puuttunut ihailijoita. Hän oli tyypillinen 1920-luvun ”flapper”, eli jazz-tyttö, joka rakasti hauskanpitoa ja flirttailua.

Naisen asema oli tuolloin murroksessa. Vaikka 1920-luvun tytöt olivat vapaampia kuin äitinsä sukupolven naiset, hyvään perheeseen syntyneen amerikkalaistytön oli varjeltava mainettaan. Esiaviollisia seksisuhteita ei katsottu suopeasti, ja avioliiton ulkopuolisen lapsen synnyttäminen olisi ollut suuri häpeä.

Mitchell suhtautui kihlattunsa kuoleman jälkeen skeptisesti avioliittoon, mutta samalla hän tajusi, kuinka haavoittuvainen naimattoman naisen asema oli. Ehkä juuri tästä syystä hän asteli alttarille kahdesti. Ensimmäinen, vuonna 1922 solmittu avioliitto hurmaavan, mutta väkivaltaisen viinatrokarin Berrien Kinnard ”Red” Upshawn kanssa ei kestänyt vuottakaan.

Onnellisemmaksi, vaikkakin melko tasapaksuksi osoittautui toinen avioliitto Atlantan sähkölaitoksen johtajan ja entisen sanomalehtimiehen John Marshin kanssa. Se päättyi vasta Mitchellin kuolemaan. Liitto jäi lapsettomaksi, ilmeisesti Marshin sairastaman epilepsian vuoksi.

Vuonna 1926 Mitchell loukkasi nilkkansa niin pahasti, että hän joutui lopettamaan neljä vuotta jatkuneen työnsä Atlanta Journalin toimittajana. Silloin aviomies ehdotti, että Margaret alkaisi kirjoittaa aikansa kuluksi romaania.

Alusta saakka oli itsestäänselvää, että Margaret kirjoittaisi sisällissodan ajasta, aikakaudesta, jonka hän parhaiten tunsi. Kirjan aloittaminen oli kuitenkin vaikeaa. Lopulta Margaret keksi erikoisen tekniikan: hän kirjoitti ensin romaanin viimeisen luvun.

Mitchell kirjoitti salassa, sillä hän ei uskonut kirjallisiin lahjoihinsa. Välillä hänet valtasi niin valtava uskon puute, että hän ei kyennyt kirjoittamaan kuukausikausiin sanaakaan. Hän kertoikin uteliaille harrastavansa kirjoittamista vain omaksi ja aviomiehensä iloksi. Julkaisemista hän ei suunnitellut.

Totuus kuitenkin oli, että Mitchell teki kirjaansa varten perinpohjaista taustatyötä ja oli äärimmäisen tarkka sen suhteen, että historialliset faktat pitivät paikkansa.

Yhdeksän vuoden työn jälkeen käsikirjoitus oli valmis. Kymmeniin kirjekuoriin ahdettu käsikirjoitus päätyi vuonna 1935 newyorkilaisen kustantajan käsiin.

Heti ensimmäisen sivun luettuaan mies tiesi törmänneensä kultasuoneen.

Kun Tuulen viemää julkaistiin kesäkuun 30. päivänä vuonna 1936, se kirjaimellisesti revittiin käsistä. Kirjaa myytiin jo ensimmäisen puolen vuoden aikana ennätykselliset miljoona kappaletta, ja tähän mennessä se on käännetty kymmenille kielille.

Mitchell joutui valtaisan mediapyörityksen kohteeksi. Pienikokoinen, alle 150-senttinen nainen kammosi kuitenkin julkisuutta ja asemaansa kirjallisen maailman juhlittuna supertähtenä.

Ihmiset rakastuivat Tuulen viemään, sillä eeppiset mittasuhteet saavassa tiiliskiviromaanissa yhdistyivät kaikki romanttisen melodraaman ainekset ja kliseet.

Kirjailija käsitteli teoksessa monia omaan elämäänsä liittyviä ongelmia ja ristiriitoja. Romaanin sankaritar on tuittupäinen kaunotar Scarlett. Hänessä näkyy piirteitä paitsi kirjailijasta itsestään myös Mitchellin voimakastahtoisesta isoäidistä Anniesta.

Scarlett on moderni, itsenäinen nainen kaikissa muissa suhteissa paitsi suhtautumisessaan seksiin. Mitchellin itsensä tavoin Scarlett kammoaa seksiä ja pitää sitä vain avioliittoon kuuluvana velvollisuutena. Tämä ei estä häntä käyttämästä seksuaalista vetovoimaansa aseenaan pärjätäkseen miesten hallitsemassa maailmassa. Päähenkilö kasvaa tarinan kuluessa piinkovaksi liikenaiseksi, joka on valmis tekemään mitä tahansa pelastaakseen rakkaan sukutilansa Taran.

Toinen päähenkilö on seksuaalisesti aggressivinen, salaperäisen menneisyyden omaava Rhett Butler. Tähän kirjailija otti piirteitä ensimmäiseltä aviomieheltään, joka raiskasi vaimonsa väkivaltaisesti heidän erottuaan.

Tarinassa Rhett saa Scarlettista lopulta tarpeekseen ja poistuu näyttämöltä dramaattisesti lausuttuaan kuuluisan jäähyväisrepliikinsä: ”Suoraan sanottuna, rakkaani, en välitä paskaakaan”.

Kun David Selznick ohjasi Tuulen viemästä sittemmin elokuvan, ruman sanan käyttäminen särähti Hollywoodin sensuuriviranomaisten korviin, ja ohjaaja joutui maksamaan 5000 dollarin sakot.

Romaanin arvoituksellinen, Mitchellin tietoisesti avoimeksi jättämä loppu nostatti lukijoissa spekulaatioiden myrskyn: Saako Scarlett takaisin Rhettin, jonka tajusi liian myöhään olevan hänen todellinen rakkautensa? Toinen, olennaisempi kysymys on, että tarvitseeko Scarlett loppujen lopuksi miestä elämäänsä. Hänellä jää lopussa kuitenkin se, minkä vuoksi hän on taistellut ja tehnyt valtavia uhrauksia: Taran punainen maa.

Tuulen viemää on avannut vuosikymmenten saatossa mahdollisuuksia monenlaisille tulkinnoille. Ylistyspuheiden ohella Mitchell on nostettu esiin kirjailijana, joka oli vahvistanut pääosin valheellista ja stereotyyppistä myyttiä syvän etelän sankarillisesta menneisyydestä.

Elokuvasta tuli eräs Hollywoodin suurimmista kaupallisista menestyksistä. Ensi-ilta joulukuussa 1939 Atlantassa oli megaluokan spektaakkeli. Mitchell kuvattiin hymyilevänä elokuvan loistavien tähtien rinnalla, mutta todellisuudessa ujo kirjailija tunsi olonsa vaivaantuneeksi juhlahumun keskellä eikä hän pitänyt miesopääosaa esittäneestä Clark Gablesta.

Tuulen viemää jäi Mitchellin ainoaksi romaaniksi. Menestysteoksen mukanaan tuoma miljoonaomaisuus ei myöskään poistanut huolia Mitchellin elämästä, jota varjostivat monenlaiset sairaudet ja onnettomuudet. Tuulen viemää-romaanin loppu on avoin, mutta sen luoneen kirjailijan elämän päätös puolestaan oli tyly. Mitchell kuoli vain 49-vuotiaana, kun rattijuoppo ajoi hänen ylitseen.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Maailmankuulu melodraama oli aikansa suurilmiö

 Tuulen viemää ilmestyi kesällä 1936.

 Romaani oli alusta asti valtavan suosittu. Jo puolessa vuodessa teosta myytiin miljoona kappaletta.

 Alkuun arviot olivat positiivisia, mutta myöhemmin varsinkin orjuuden käsittelyä teoksessa on kritisoitu.

 Kolme vuotta myöhemmin teoksen pohjalta tehty elokuva oli vielä suurempi menestys. Moneen kertaan palkittua filmiä pidetään yhtenä elokuvahistorian ikonisista teoksista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • romantiikka
 • Kirjat
 • Elokuvat
 • Kirjallisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  3. 3

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  4. 4

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  5. 5

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  6. 6

   Johtuuko masennuksen lisääntyminen siitä, että onnen korostaminen on mennyt överiksi?

  7. 7

   Pablo Neruda ei kuollut syöpään – CIA:n agentti saattoi myrkyttää Nobel-kirjailijan

  8. 8

   Miljoonien arvoinen Rodin-veistos lojui unohdettuna kaupungintalon nurkassa USA:ssa – 22-vuotiaan työntekijän löytöä ei aluksi otettu todesta

  9. 9

   Unkari sulkee kaikki turvapaikan­hakijat piikki­lankojen taakse – HS kuvasi helikopterilla parakki­leirit ja selvitti, mitä leireillä tapahtuu

  10. 10

   ”Ideologisesti” työtön Ossi Nyman aiheutti kohun kieltäytymällä ”typeristä” hommista – mutta entä jos työ on ihmisen oikeus eikä vain pakko?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  3. 3

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo sai potkut Tähdet, tähdet -ohjelmasta häirintäkohun takia – Pyytää anteeksi ”typerää käytöstä” ja vetoaa omaan vauhtisokeuteensa

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   ”Enää ei ole yhdentekevää, minkä näköisissä vaatteissa lapsi kulkee päiväkodissa”, sanoo menestyvän lastenvaatebrändin luonut Marjut Rahkola

  7. 7

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  8. 8

   Poliisi otti neljä ihmistä kiinni mielen­osoituksissa Tampereella – uusnatseja ja poliisia kohti heitettiin paukkupommeja

  9. 9

   Yksitoista kertaa vankilaan joutunut Tommi koki ennen olevansa ”aikuisten lastentarhassa” – Vankien olot muuttuvat yhä vapaammiksi

  10. 10

   ”Seksuaalinen ahdistelu on ihanaa”, sanoi venäläinen näyttelijätär – naisten oikeuksien puolustaminen ei ole muotia Venäjällä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Michael Monroe käyttäytyi 30-vuotisjuhlakeikallaan taas sopimattomasti, ja hyvä niin – Illan erikoisvieraat olivat todellinen antikliimaksi

  10. 10

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  11. Näytä lisää