Kulttuuri    |   Kulttuuripolitiikka

Grahn-Laasonen: ”Pitää haaveilla, että Suomessa kuvataan seuraava Bond”

OKM:n työryhmä esittää, että uudessa kannustinjärjestelmässä elokuva- tai televisiotuotanto voisi saada kuluistaan 25 prosentin hyvityksen. Tavoite on houkutella maahan lisää kansainvälisiä tuotantoja.

Suomi ryhtyy houkuttelemaan suuria elokuva- ja televisiotuotantoja valtion tukikannustimilla, jos hallitus hyväksyy opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) työryhmän esityksen.

Audiovisuaalisen alan uudessa kannustinjärjestelmässä elokuvaa tai televisio-ohjelmaa tekevä tuotantoryhmä voi saada enintään 25 prosentin hyvityksen kuluista, joita se on käyttänyt esimerkiksi palkkoihin ja palveluiden ostoihin Suomessa.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) kertoo haaveilevansa siitä, että Suomesta tulisi entistä vahvempi elokuvamaa, joka houkuttelisi isoja kansainvälisiä tuotantoja.

”Sellainen unelma pitää olla, että Suomessa kuvataan seuraava Bond. Se on ehkä unelman tasolla vielä tässä vaiheessa, mutta kannustin olisi askel kohti sitä”, Grahn-Laasonen sanoo.

Maksuhyvityksiin perustuva kannustin on tarkoitus ottaa käyttöön vuoden 2017 alussa. OKM:n työryhmä esittää, että kannustinjärjestelmään varataan valtion ensi vuoden talousarvioon kymmenen miljoona euroa.

Työryhmä luovutti esityksensä Grahn-Laasoselle ja elinkeinoministeri Olli Rehnille (kesk) torstaina.

Grahn-Laasonen ei halunnut vielä arvioida, kuinka todennäköisesti esitys toteutuu. Siitä ja sen rahoituksesta keskustellaan elokuun budjettiriihessä, jonne Grahn-Laasonen ja Rehn tekevät yhteisen ehdotuksen.

Elokuvien tuotantokannustimet ovat yleistyneet maailmalla viime vuosina. Niillä tarkoitetaan julkisia tuki- ja veronpalautusmekanismeja, joiden avulla saadaan isoja tuotantoja.

Tuotantokannustinjärjestelmiä on Euroopassa 17 maassa mutta ei Suomessa.

”Se johtaa siihen, että menetämme jatkuvasti elokuvatuotantojen mahdollisuuksia. Elokuvapuolelle tulee kymmeniä yhteydenottoja vuoden aikana kansainvälisiltä tuotannoilta. Usein kysymys on, onko meillä tuotantokannustinjärjestelmä vai ei”, Grahn-Laasonen sanoo.

Esimerkiksi Budapestissa kuvataan paljon elokuvia kannustintukijärjestelmän ansiosta. Unkarissa voi saada 25 prosentin verovähennykset paikallisista kuvauskustannuksista, jos kuvattava elokuva tai tv-sarja läpäisee kulttuurivaatimukset.

Yhdysvalloissa on käytössä erilaisia elokuvanteon kannustimia monissa osavaltioissa. Saksassa rahastomuotoista kannustinjärjestelmää on hyödynnetty vuodesta 2007. Siellä tuki on 20 prosenttia kuitteja vastaan.

Pohjoismaista tuotantotukikannustin on käytössä Norjassa ja Islannissa. Ruotsi ja Tanska hyödyntävät muunlaisia tukijärjestelmiä.

Myös suomalaisten ohjaajien suuren budjetin elokuvia on kuvattu viime vuosina ulkomailla tuotantokannustimien takia.

Jalmari Helanderin Big Game filmattiin Saksassa ja Antti Jokisen Kätilö Liettuassa, vaikka molempien tapahtumat sijoittuvat Lappiin. Suomea pidettiin liian kalliina kuvausmaana kannustimien puuttumisen takia.

OKM:n työryhmän mukaan maksuhyvitysmalli sopii suomalaiseen julkiseen tukijärjestelmään paremmin kuin veroetuuksiin perustuvat kannustimet.

”Mallissa on pieni riski ja suuri mahdollisuus. Järjestelmä vie varoja vain siinä tapauksessa, jos tuotanto tulee Suomeen. Silloinkin se maksaa itsensä takaisin”, Grahn-Laasonen sanoo.

Hän uskoo, että kannustinjärjestelmä voi myös vahvistaa Suomi-brändiä ja tuoda elokuvaturismia. Näin on käynyt esimerkiksi Uudessa-Seelannissa, missä on kuvattu Taru Sormusten herrasta -elokuva.

Elokuva- ja televisiotuotantojen eri genreille on määrä asettaa omat Suomessa vaadittavat minimikulutusehdot ja tuotannon kokonaisbudjetin vähittäismäärä.

Esimerkiksi pitkissä näytelmäelokuvissa kokonaisbudjetin tulisi olla vähintään 2,5 miljoonaa euroa. Dokumenttielokuville, animaatioille ja sarjamuotoisille draamoille määritellään ehdot myöhemmin.

Määrittämällä vähittäismäärät suhteellisen korkealle on tarkoitus edistää kasvuhakuisten ja kunnianhimoisten tuotantojen syntymistä. Minimikulutuksen taas pitää olla riittävän suuri, jotta kannustin hyödyttäisi taloudellisesti eikä rasittaisi hallinnollisesti.

Kannustinjärjestelmän toivotaan luovan uusia työpaikkoja av- ja palvelualoille, vahvistavan kilpailukykyä ja tuovan valtiolle verotuloja. Kuvausryhmät käyttävät kuvausmaiden palveluita, kuten hotelleja, ravintoloita, ääni-, kuvauskalusto- ja kuljetuspalveluita, mikä poikii töitä yrityksille.

Erityisesti työtilaisuuksia olisi tarjolla aloille ja alueille, joilla työt ovat sesonkiluonteisia tai työtä on muutoin vähän.

Kannustimesta suunnitellaan toistaiseksi voimassa olevaa, jotta siitä saataisiin irti paras hyöty.

”Suomen 25 prosentin hyvitys tekisi Suomesta vetovoimaisemman ja kilpailukykyisemmän maan verrattuna edullisempiin työvoimakustannusmaihin”, OKM:n tiedotteessa todetaan.

Lisäksi työryhmä uskoo, että kannustimet vaikuttavat audiovisuaalisen tuotantosektorin kokonaisliikevaihdon kasvuun ja alan työllisyyteen. Ne voivat laajentaa ja monipuolistaa toimialan yritysten liiketoimintaa ja lisätä tuotantojen liikkuvuutta.

Valtio tukee elokuvien käsikirjoittamista, kehittämistä, tuotantoa, markkinointia ja jakelua miljoonapotilla.

OKM myönsi Suomen elokuvasäätiölle kuluvalle vuodelle noin 21,1 miljoonaa euroa tuotantojen tukemiseen ja noin kaksi miljoonaa euroa elokuvien jakeluun.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuva
 • Televisio
 • kannustinjärjestelmät

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Japanissa tehdään niin vähän rikoksia että pikkuhousuvarkauskin saa rikostutkijat liikkeelle – poikkeuksena 70-vuotias sarjamurhaaja ”Musta leski”

  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  6. 6

   Metroliikenne pysähtyi hetkeksi länsimetron ensimmäisenä päivänä – tungos Rautatieasemalla alkoi heti

  7. 7

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  8. 8

   Älypuhelin menee liian usein lapsen edelle – imettäessäänkin monet äidit katsovat koko ajan puhelinta

  9. 9

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  10. 10

   AC/DC:n kitaristi Malcolm Young on kuollut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Länsimetron ensimmäiset 7 tuntia: HS:n seuranta kokoaa yhteen kauan odotetun päivän tapahtumat – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  4. 4

   Päänsiirto ruumiilta toiselle onnistui – Kiistellyn italialaiskirurgin tähtäimessä seuraavaksi elävät potilaat

  5. 5

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  6. 6

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  7. 7

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  8. 8

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  9. 9

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  10. 10

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää