Homot tulivat kaapista myös kansien välissä – seksuaalivähemmistöt ovat nyt kaunokirjallisuuden valtavirtaa

Nykykirjailijat tuovat näkyviin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kokemuksia menneisyydestä ja tästä päivästä.

Kirjailija Tommi Kinnusen Neljäntienristeys-romaanin päähenkilö Onni elää kaksoiselämää sotienjälkeisessä Suomessa. Hän on naimisissa oleva perheenisä, joka häviää välillä kaupunkiin olemaan oma itsensä. Onnin homoseksuaalisuus on äärimmäinen salaisuus. Sen varjelu sävyttää hänen kaikkia ihmissuhteitaan.

Finlandia-ehdokkaaksi vuonna 2014 yltänyt esikoisteos syntyi yhteiskunnallisesta keskustelusta. Onnin hahmo syntyi vuonna 2011, kun kansanedustaja Pentti Oinonen väitti, että sotaveteraanit kauhistelevat homojen tanssia linnan juhlissa.

Mielessäni alkoi syntyä kuva ansiokkaasta sotamiehestä, mitalein palkitusta, jonka elämässä on asia, jota hän ei tohdi ääneen sanoa.”

Erilaisia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä edustavat henkilöhahmot eivät enää jää suomalaisissa romaaneissa sivujuonteiksi tai lukijoiden tulkintojen varaan. Sateenkaariromaanien kansansuosio on kasvanut nopeasti.

”Kirjailija, kuten Tommi Kinnunen, voi nyt nousta tuntemattomuudesta kansan syvienkin rivien kirjailijaksi kirjoittamalla homoseksuaalisuudesta muiden teemojen ohella. Kyse ei ole vain lukijoiden asenteiden muutoksesta, vaan siitä, etteivät kustantajatkaan ehkä olisi aiemmin uskoneet tällaisten aiheiden potentiaaliin”, kertoo Turun yliopiston tutkija Mikko Carlson.

Kinnunen jatkoi vähemmistöteemojen käsittelyä keväällä ilmestyneessä teoksessaan Lopot­ti. Se on ollut Suomen myydyimpien kirjojen joukossa koko alkuvuoden. Samoja teemoja käsittelevät Leena Parkkisen Säädyllinen ainesosa ja Katri Lipsonin Detroit.

Seksuaalivähemmistöjen esiintyminen julkisuudessa on ollut Suomessa voimakas tabu lähes 2000-luvulle saakka. Homoseksuaaliset teot olivat rangaistavia vuoteen 1971 saakka. Homoseksuaalisuus poistettiin sairausluokituksesta 1981.

Sairausleima ja rangaistuksen pelko pitivät seksuaalivähemmistöt poissa näkyvistä myös kirjallisuudessa. Oli lukijan perehtyneisuuden varassa havaita, jos romaanissa oli vähemmistöjen edustajia. Tämän lajin klassikoita on Mika Waltarin Kuka murhasi rouva Skrofin?.

”Olen saanut Säädyllinen aines­osa-romaanistani sellaista palautetta, että kirjoitan nyky­ajan ilmiöstä. Homous on ollut niin piilotettua, että 50-luvulla eläneet ihmiset pystyvät kirkkain silmin väittämään, ettei tällaista ollut. Sekoitetaan se, mitä on ollut näkyvissä ja mitä pinnan alla”, kertoo kirjailija Leena Parkkinen.

Liennytys alkoi vuonna 1971, jolloin homoseksuaalisuuden rangaistavuus poistettiin laista. Samana vuonna ilmestyi ensimmäinen suomalainen homoudesta suoraan kertova romaani, Christer Kihlmanin Ihminen joka järkkyi. Se oli pitkän aikaa myös viimeinen.

Kirjallisuuden homoseksuaalisuustabun jatkumiseen vaikutti se, että dekriminalisoinnin yhteydessä tuli voimaan niin kutsuttu kehotuskielto. Se kielsi julkisen kehottamisen kahden samansukupuolisen henkilön väliseen seksuaaliseen suhteeseen.

”Oman väitökirjatyöni aikana sain kuulla, miten tärkeitä Kihlmanin romaanit olivat 1980-luvun alun lukevien homojen ja lesbojen keskuudessa. Oli mahdollista tekstien henkilöhahmojen parissa tuntea ja tunnistaa jotain sellaista, mihin ajan yleinen ilmapiiri ei antanut kehotuskiellon Suomessa tilaa”, Carlson toteaa.

Kehotuskielto kumottiin vuonna 1999, vuosi sen jälkeen, kun runoilija Pentti Holapan homoeroottinen romaani Ystävän muotokuva voitti kirjallisuuden Finlandia-palkinnon. Myös vuosina 2000 ja 2003 Finlandia-palkinto jaettiin romaaneille, jotka käsittelevät seksuaalivähemmistöjä. Johanna Sinisalon Ennen päivänlaskua ei voi ja Pirkko Saision Punainen erokirja käsittelevät homoseksuaalisuutta yhtenä teemoistaan.

”Viimeisen 15 vuoden aikana asiat ovat muuttuneet tosi nopeasti. Luin Otto Lehtisen Wurlitzer-romaanin ja pidin sitä tosi lohdullisena, koska siitä puuttuu viha ja angsti, jonka muistan omasta nuoruudestani. Omalle sukupolvelleni pelkästään parisuhteessa oleminen oli suuri poliittinen valinta”, Parkkinen pohtii.

Kansallisen identiteetin rakentamiseen painottunut suomalainen kirjallisuus on alkanut käsitellä menneisyyteen katsovien romaanien kautta virallisen historiankirjoituksen torjumaa seksuaalivähemmistöjen historiaa. Myös Parkkinen on sijoittanut naisten välisestä rakkaudesta kertovan romaaninsa 1950-luvulle.

Historiallinen kuvakulma kärjistää sekä ulkopuolisuutta että valinnanvapauden rajoituksia, joita yhteiskunnallinen syrjintä tuo mukanaan. Romaanissa Saara joutuu valitsemaan heteroavioliiton, jos haluaa lapsen.

”Haluan päästää lukijan sellaisiin nahkoihin, joita he eivät itse kanna.”

Homoromaanileimaa on aiemmin pidetty negatiivisena, mutta Tommi Kinnunen ei pelkää leimoja.

”Toivottavasti mitään romaania ei lueta pelkästään yhden asian manifestaationa, mutta jos olen onnistunut tekstilläni antamaan ääntä niille ihmisille, joiden elämää ei tähän asti ole usein kerrottu, olen tyytyväinen.”

Suomalaisen sateenkaarikirjallisuuden tradition ohuus tarkoittaa myös, ettei ole valmista mallia sille, millaista sen tulisi olla. Eturivin kirjailijatkin sivuavat avoimesti näitä teemoja, kuten Sofi Oksanen teoksessa Kuinka kyyhkyset katosivat.

”Seksuaalinen erilaisuus ei näyttäydy enää vain ahdistavana yksityisenä ongelmana. Romaanit käsittelevät myös jännitteitä, joita seksuaalinen tai sukupuolinen erilaisuus saa aikaan kulttuurienvälisessä vuorovaikutuksessa, maahanmuuttajan arjessa tai arvomaailmojen törmäyksissä. Eikä erilaisuuden tarvitse enää olla ongelma lainkaan,” Mikko Carlson toteaa.

”Suomalaisen kirjailijan homotulkinta ei ole Kiveen kirjoitettu”, hän lohkaisee.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

21 suomalaista sateenkaariromaania

 Maija Haavisto: Sisimmäinen (Myllylahti 2015)

 Antti Holma: Järjestäjä (Otava 2014)

 Sami Hilvo: Viinakortti (Tammi 2010)

 Pentti Holappa: Ystävän muotokuva (WSOY 1998)

 Emmi Itäranta: Kudottujen kujien kaupunki (Teos 2015)

 Christer Kihlman: Ihminen joka järkkyi (Tammi 1971, suom. Pentti Saaritsa)

 Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys (WSOY 2014)

 Tommi Kinnunen: Lopotti (WSOY 2016)

 Elias Koskimies: Ihmepoika (Gummerus 2014)

 Otto Lehtinen: Wurlitzer (2016)

 Katri Lipson: Detroit (2016)

 Leena Parkkinen: Säädyllinen ainesosa (Teos 2016)

 Pirkko Saisio: Punainen erokirja (WSOY 2003)

 Johanna Sinisalo: Ennen päivänlaskua ei voi (Tammi 2000)

 Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia (Otava 2014)

Nuorille

 Marja Björk: Poika (Like 2013)

 Vilja-Tuulia Huotarinen: Valoa valoa valoa (Karisto 2011)

 Jera Hänninen: Harakkapoika (2006)

 Reija Kaskiaho: Nikottelua (Myllylahti 2014)

 Siri Kolu: Kesän jälkeen kaikki on toisin (Otava 2016)

 Hennariikka Romu: Elämänviiva (Otava 1996)

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Kuolleen sotilaan leski vahvistaa ABC:lle: Trump soitti, oli tökerö ja sai lesken itkemään entistä enemmän

  4. 4

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  5. 5

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   ”Onko toi sun poika?” Vanhemman naisen ja nuoremman miehen suhde herättää yhä hämmästelyä Suomessa – HS:n lukijat kertovat rakkaustarinansa

   Tilaajille
  8. 8

   Helsingin halutuimpiin kouluihin ilmoitetaan jopa vastasyntyneitä – syntymätöntä lasta ei oteta koulujonoon, vaikka vanhemmat kyllä yrittävät

  9. 9

   Onko tässä kaikkien aikojen hillittömin rangaistuspotkumaali? Maalivahti joutui noloon tilanteeseen

  10. 10

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  3. 3

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  6. 6

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  7. 7

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  8. 8

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  9. 9

   Lunta tai räntää luvassa ensi viikolla lähes koko maahan – ”Renkaiden vaihto vasta keski­viikkona menee jo myöhäiseksi”

  10. 10

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Dubain šeikki armahti vankilaan tuomitun brittimiehen – Kolmen kuukauden rangaistus oli tullut toisen miehen koskettamisesta baarissa
  3. Björn Wahlroosin mielestä perustuslakiuudistus on johtanut tilanteeseen, jossa Suomea ei johda kukaan – ”Mitä enemmän syventyy perustuslakiin, sitä enemmän siitä tulee lievä myötähäpeän fiilis”
  4. Poliisi ampui espanjalaisturistin Rio de Janeirossa
  5. Onko tässä kaikkien aikojen hillittömin rangaistuspotkumaali? Maalivahti joutui noloon tilanteeseen
  6. Tunti sitten
  7. Puolustusvoimat selvittää, osallistuiko joku Tampereen mielenosoitukseen palveluspuvussa, poliisi käy läpi netissä julkaistuja videoita – ”On omaa kuvaa, sitä on saatu somesta ja on muualtakin”
  8. Erosta, surusta ja potkuista selviää helpommin, kun ei juokse karkuun – pakeneminen voi pahentaa oloa, sanoo psykoterapeutti
  9. Baselin kirous? Henri Kontinen ja John Peers putosivat jälleen ensimmäisellä kierroksella
  10. Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa
  11. Näyttelijäliitto aloittaa työnantajille suunnatun kampanjan ahdistelun vähentämiseksi – Suurinta osaa näyttelijöistä on seksuaalisesti ahdisteltu
  12. Varhaiskasvatusjohtaja kiistää mielipidekirjoituksessa esitetyt väitteet helsinkiläispäiväkotien epätasa-arvoisuudesta – ”En tiedä, mistä tässä on kysymys”
  13. Näytä lisää