Kulttuuri

Pentti ja Eeva-Liisa Krigsholm humppasivat puoli työviikkoa putkeen ja heikommat pyörtyivät ympäriltä – 70-luvulla Suomi sekosi humpasta

”Vauhdilla mentiin, jotta pysyttiin hereillä”, muistelevat rovaniemeläiset Krigsholmit, jotka tanssivat itsensä Guinnessin ennätystenkirjaan vuonna 1980. Nyt Lappeenrannan humppafestivaali on saanut uuden elämän.

Puhelimessa on pariskunta, jolta käy humppa.

”65 tuntia, 15 minuuttia”, lausuu Pentti Krigsholm, 67.

Niin pitkään Pentti ja Eeva-Liisa Krigsholm tanssivat Lappeenrannassa vuonna 1980. Enemmän kuin kaksi ja puoli vuorokautta. Puolet työviikosta. Suorituksella pariskunta humppasi itsensä Guinnesin ennätysten kirjaan.

”Vauhdilla mentiin, jotta pysyttiin hereillä”, Pentti Krigsholm muistelee.

Lappeenrannan humppamaraton oli aikoinaan iso uutistapahtuma. Se oli osa maankuulua humppafestivaalia, joka keräsi loistonsa päivinä 1970-luvun lopulla kaupunkiin yli 60 000 vierasta.

Sitten humppaperinne hiipui. Taitettiin peistä siitä, onko humppa tarpeeksi hieno asia kaupunkifestivaalin teemaksi.

Enää sitä ei tarvitse miettiä. Lappeenranta on saanut takaisin historiallisen ja erinomaisen markkinointivalttinsa, haluttiin tai ei.

Hienouttakin on nyt mukana. Toista kertaa uudessa muodossa järjestettävä festivaali on nykyään nimeltään Humppaa & skumppaa. Jari Sillanpään, Laura Voutilaisen ja Juha Tapion keikkojen lisäksi ohjelmassa on esimerkiksi ”skumppatastingeja”.

Helsingin Sanomien arkistosta löytyy lähes 40 vuoden takaisia kuvia, jotka todistavat ainakin nykyihmisen silmiin varsin erikoisen oloisesta näytelmästä.

Kuvissa iso joukko ihmisiä hyppelehtii lappeenrantalaisella tanssiareenalla. Joillakin pareilla on jalassaan pikkuiset urheilushortsit, vartalon verhona hihattomat paidat.

Selässä on numerot aivan kuin oltaisiin urheilusuorituksen melskeissä. Ja niinhän siellä oltiinkin, vieläpä maratonilla.

Humppamaraton oli Lappeenrannan humppafestivaalien ehdoton vetonaula niin kauan kuin festivaalia järjestettiin vuosina 1977–1988. Se oli saanut vaikutteensa Yhdysvalloissa 1930-luvun laman aikana järjestetyistä tanssimaratoneista. Silloin kärsivät ihmiset pistettiin tanssimaan ruokapalkalla, ja jotkut tanssivat itsensä jopa hengiltä.

Tanssina Lappeenrannassa oli silkka humppa. Parit tanssivat levymusiikin ja elävien humppaorkesterien tahdissa tunteja, kovimmat jopa vuorokausia. Viimeiseksi jäänyt pari voitti kisan.

Nykyihmistä värisyttää. Tämähän oli kuin aikansa ultrajuoksu!

Krigsholmit olivat festivaalin vakiokisaajia. Voittojen määrä tosin on Pentti Krigsholmilta jo unohtunut: vanhat lehtileikkeet näyttävät kertovan, että Krigsholmit olisivat voittaneet kisan viidesti.

Ennätystanssi Krigsholmilla on tarkasti mielessä. 65 tunnin ajassa pari ehti kuulla kaikkiaan 2 000 humppaa. Palkintona oli vuonna 1980 puupatsas sekä matkalahjakortti.

Ilta-Sanomat vuodelta 1980 kertoo, että mestaruuden menettäminen Rovaniemelle oli edellisen vuoden mestareille kova pala. Mutta ehkä järki vain oli voittanut.

”Tämä on hullun hommaa. Ei lahonneen puupökkelön takia viitsi enempää rehkiä. Yleisökin huutaa että ’vauhtia, vauhtia’, vaikka kaveri vetää peräsuoli puoli metriä ulkona”, jupisi Esa Tammi vuonna 1980 – tanssittuaan 62 tuntia 30 minuuttia.

Viimeinen pisara Tammelle oli ollut se, kun yksi pari oli pyörtynyt.

Mutta humppaaminen vain jatkui. Kun parin minuutin tauko koitti, tanssijat ruokittiin, hierottiin, lääkittiin ja talutettiin vessaan.

Pian tuomari Åke Blomqvist jo huusi: ”Tauko päättyy, nostakaa tanssijat pystyyn”, raportoi IS.

Humppa on järisyttävän rankka tanssilaji. Kunto kestää hädin tuskin yhteen humppaan. Miten kukaan voi tanssia humppaa monta päivää putkeen?

Ennätyspari Krigsholmeille humppa oli helppoa kuin hengittäminen. He olivat kohottaneet kuntonsa huippuunsa käymällä tanssimassa kotikonnuillaan Rovaniemellä jopa 5–6 kertaa viikossa. Tällainen kuntoilu oli mahdollista, sillä silloin tansseja järjestettiin vielä usein.

Tosin Ilta-Sanomien artikkeli vuodelta 1980 paljastaa, että asemamies Pentti Krigsholm juoksi noihin aikoihin 150 kilometriä viikossa.

Krigsholmien suorituksessa herättää syvää kunnioitusta sekin, että heille tärkeintä oli tanssia vauhdikkaasti.

Krigsholm muistaa, että miltei paikallaan seisominenkin olisi kyllä hyväksytty – mutta kuka sitä olisi jaksanut!

Esimerkiksi eräänkin kerran kisassa oli viimeiset 15 tuntia mukana vain kaksi paria. Yleisö alkoi jo huutaa, että tuo toinen pari vain nojailee, se pitäisi laittaa pois. Tuomaristo kysyi Krigsholmien mielipidettä.

”Vastasin, että hattua pitää nostaa, jos pysyy valveilla näinkin kauan seisomalla”, Pentti Krigsholm naurahtaa.

Maraton vaati sisua kokeneemmaltakin. Humpan tahtiin hytkyttiin 55 minuuttia, sen jälkeen sai pitää vaatimattoman viiden minuutin tauon.

Siinä ajassa piti ehättää tehdä kaikki elintärkeät toiminnot: syödä, juoda ja käydä vessassa. Vanhoista kuvista näkee, kuinka parit myös ojentelivat koipiaan tukijoukkojen hierottavaksi.

Krigsholmeillakin oli mukana omat huoltajat, jotka ravistelivat humpasta kipeytyneitä jalkoja.

Osa tanssijoista otti humppamaratonin aina erittäin tosissaan, muistelee Pentti Krigsholm. He eivät ottaneet.

Alun perinkin Krigsholmit lähtivät mukaan vain testatakseen itseään. ”Ajateltiin, että kokeillaan, kuinka kauan sitä jaksaa tanssia, kun tykättiin tanssista.”

Mutta kyllä ankarasta humppaamisesta sai muutakin kuin hyvää mieltä. Kerran päästiin palkintomatkalle aina Floridaan asti.

Ja kunto, sekin parani siinä samalla. Hapenottokyky oli huipussaan.

”Kun me tanssittiin muutkin tanssilajit vauhdilla, niin tanssi oli kyllä kova kunnonkohottaja meidän kohdalla”, Krigsholm kertoo.

Julkisuuttakin tuli. Kotona käytiin haastattelemassa ja kuvia ottamassa. Nimet seisovat Guinnessin kirjassa hamaan historiaan.

Humppafestivaali ajautui Lappeenrannassa vaikeuksiin ja siirtyi lopulta Keravalle. Siellä festivaali sinnitteli vain vuoden, vaikka Krigsholmit tekivät parhaansa humpatakseen Keravankin maailmankartalle.

”Voitettiin me silloinkin, mutta järjestäjä harmitteli, kun ennätys jäi kahdeksan tunnin päähän. Mutta kun olisi pitänyt yksin tanssia se kahdeksan tuntia”, Pentti Krigsholm valittelee.

Nyt pari lähestyy 70 vuoden ikää. Tanssiminen on vähentynyt, ja sillä on ollut heti vaikutuksensa.

”Rouva kävi kuntopyörätestissä. Heti näkyi, että hapenottokyky oli laskenut huomattavasti”, humppamestari Pentti Krigsholm paljastaa.

Enää ei Lappeenrannassa keskitytä niinkään terveysvaikutteiseen humppaan.

Humppamaraton on kutistunut nelituntiseen ”koko kansan humppapäivään”, jota tahdittaa vuoden 1978 humppaorkesterimestaruuden napannut Topi ja Toivottomat.

Humppamaratoonareiden terveysjuomat ovat vaihtuneet kuohuviiniin.

Mutta miksi ihmeessä? Humppa ja skumppa yhdistyvät yhtä epäluontevasti kuin hajuvesi ja lihapullat.

Äh, pois turha kyynisyys. Tapahtuman äidin Sari Kaasisen mukaan ideana oli vain yksinkertaisesti yhdistää kaksi iloisen pirskahtelevaa asiaa.

”Minusta ne ovat hyvä pari. Elämän ei pidä olla niin vakavaa. Elämässä pitää olla humppaa, ja elämässä pitää olla skumppaa”, Kaasinen tokaisee.

Humppaa & skumppaa Lappeenrannan Linnoituksessa 2. heinäkuuta asti.

Sari Kaasinen on säveltänyt Humppaa & skumppaa -festivaalille oman humpan nimeltään Jälleen täällä. Takavuosien Lappeenrannan humppafestivaalien suosittu ”anthem” oli Erkki Junkkarisen esittämä Lappeenrantaan-humppa. Kuuntele täältä:

Kuuntele Spotify-listalta, miltä kuulostaa suomalainen humppa ennen ja nyt!

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Humppa ja sen festivaali

 Humppa on tangon ohella suomalaisten ikioma tanssimusiikin tyylilaji, jota ei muualta maailmasta löydy. Humppa on nopeaa ja tasajakoista musiikkia.

 Se kehittyi 1950-luvun lopulla, kun Dallapé-orkesterin 1930-luvun foxtroteja alettiin esittää uudestaan, foksien iskevää rytmiä parodisesti korostaen.

 Humppa sai alkunsa suositun Kankkulan kaivolla -radiohupailun myötä. Ohjelmassa esiintyneestä orkesterista muodostettiin orkesteri Humppa-Veikot.

 Humppa koki valtaisan renessanssin, joka jatkui aina 1980-luvulle asti.

 Uusi suosio toi myös uusia humppia, joista kuuluisimpia oli varmasti Mutkattomien Jätkän humppa vuodelta 1976.

 Humpan uutta suosiota oli siivittämässä Heikki Hietamiehen ja Humpan ystävät -yhdistyksen 1977 perustama Lappeenrannan humppafestivaali. Se keräsi parhaimmillaan Lappeenrantaan 60 000 kävijää, järjesti humppaorkestereiden SM-kisoja, humppasävellyskilpailuja ja humppamaratoneja.

 Tapahtuma järjestettiin viimeisen kerran 1988. HS:n mukaan humppafestivaalia tiettävästi vastustettiin Lappeenrannan johdossa, mutta myös kaupungin asukkaat olivat jo alkaneet kyllästyä ”suppeaan musiikilliseen antiin”.

 Heikki Hietamies jätti tapahtuman jo 1980-luvun alussa ja lähti perustamaan Seinäjoelle tangoon keskittynyttä uutta festivaalia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Humppa
 • Festivaalit
 • Tanssi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tämä elokuva on suurilmiö ja ehkä paras huono jouluelokuva koskaan – Netflix huolestui niistä 53 ihmisestä, jotka ovat katsoneet sen joka päivä

  2. 2

   Onko parisuhteellasi tulevaisuutta? Yksi pieni tunne saattaa kertoa sen, ja asiantuntijoiden mukaan sitä kannattaa kuunnella

   Tilaajille
  3. 3

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  4. 4

   Psykiatri Ilkka Taipale ei pidä siitä, että julkkikset nyyhkyttävät naistenlehdissä masennuksestaan – ”Oikeasti mielisairaat jäävät silloin jalkoihin”

  5. 5

   Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella

  6. 6

   Kolmekymppiset luulevat muuttuvansa lasten myötä prismaperheeksi – kuinka nuorten aikuisten maailmankuvasta tuli näin jäykkä?

  7. 7

   Kolumni: Facebookin uutisvirta on tullut tiensä päähän, se on itse asiassa pahin mahdollinen roskakuilu – koska oikea viestittely tapahtuu ihan muualla

  8. 8

   Valiokunta esittää: Ei vahvoja oluita kaupan hyllylle

  9. 9

   Putin pitää suuren vuotuisen lehdistö­konferenssin – suora lähetys ja HS:n kirjeen­vaihtajan hetki hetkeltä -seuranta käynnissä

  10. 10

   Äänestä joulun 2017 kauneinta Helsinki-piparia! Tänä vuonna kilpaillaan sekä aikuisten että lasten sarjassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  2. 2

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  3. 3

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  8. 8

   Kokoomuksen suosio suurempi kuin kertaakaan tänä vuonna, keskustan painui alle 15 prosentin

  9. 9

   Helsingin historiallisen päärautatieaseman kylkeen rakennetaan moderni laajennusosa – Scandic avaa jättimäisen hotellin raiteiden viereen

  10. 10

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää