Kulttuuri

Puoliksi ironinen šokkirockyhtye leikittelee satanismilla – Ghostille huumori on osa metallimusiikkia

Moni luulee metallifanien olevan aivan tosissaan, vaikka ironia on olennainen osa metallimusiikkia – se ei vain avaudu kaikille, sanovat tutkijat.

Näky pysäytti. Gregoriaaninen kirkkolaulu soi ja taivas repesi kaatosateeseen. Savuverhon keskeltä esiintymislavalle ilmestyi kardinaalin kaapuun ja päähineeseen pukeutunut, pääkallomaskin peittämä hahmo Papa Emeritus III. Ja lauloi. Kauniisti.

Yhtyeen soittajilla oli yllään kaavut, joita koristivat ylösalaisin käännetyt ristit.

Ghost tarjosi pääesiintyjän show’n metallifestivaali Tuskassa lauantaina. Ruotsalainen bändi leikittelee satanistisella kuvastolla ja antikristillisellä tematiikalla – ja soittaa metalliksi meikattua syntikkapoppia ilman örinälaulua.

Musiikki on metalligenren sisällä kevyttä, mutta ulkoasu pompöösi ja pyhää kuvastoa pilkkanaan pitävä. Onko tämä huumoria vai silkkaa rienausta?

Ovatko he tosissaan?

Metallimusiikki ja huumori ovat aina kuuluneet yhteen, sanoo populaarikulttuurin tutkija, filosofian tohtori Kimi Kärki Turun yliopistosta.

Kärjen mukaan metallikulttuuri on ironisesti peilannut junttikulttuurin leimaa, joka siihen aikanaan iskettiin Britanniassa 1970-luvulla.

“Metallikulttuuri vastasi kääntämällä asetelman ironiaksi ja vetämällä jutut överiksi. Äärimetallissa puhutaan aika brutaaleista asioista, kuten väkivallasta, naisvihasta ja rasismista.”

Kyse on ala- ja vastakulttuurisesta voimasta. Sillä haetaan šokkiefektiä ja nostetaan yleisön silmien eteen tabuja, asioita, jotka hiertävät valtakulttuuria.

”Ironia ja huumori näkyvät siinä, että alakulttuurin sisällä porukka tunnistaa vastakulttuuriset koodit ja tietää jotain, mitä muut eivät tiedä. Kaikkea ei sanota tosissaan.”

Vasta moni todellinen fani ymmärtää ironian, kun taas muut saattavat säikähtää ja kadota kauas tajuamatta musiikin vastavoimaa.

Muutamaa tuntia ennen keikkaa vastapäätäni istui ”Nameless Ghoul”, vapaasti suomennettuna nimetön haudanryöstäjä.

Ghostin jäsenet peittävät kasvonsa ja käyttävät valeidentiteettiä suojellakseen anonymiteettiään ja luodakseen bändin ylle mystisen auran.

Nyt tilanne on poikkeuksellinen. Levy-yhtiön mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun vuonna 2008 perustetun Ghostin jäsen antaa Suomessa haastattelun ilman maskia.

Eleet paljastavat paljon. Kysyn, kuinka ironinen bändi Ghost on asteikoilla yhdestä kymmeneen.

Nameless Ghoulin otsa rypistyy ja suu tiukkenee viivaksi.

Ironiassa välittyy monta viestiä yhtäaikaisesti, kertoo ironiaa tutkinut dosentti Toini Rahtu.

”Sananmukaisen viestin lisäksi on jokin lisäviesti, jonka pitää aina olla tavalla tai toisella kriittinen tai kielteinen. Viesti on jotenkin vino.”

Monikerroksinen ironinen esitystapa synnyttää valtavan kirjon tulkintoja. Mitä paremmin kontekstin tuntee, sitä helpommin ironian tunnistaa.

”Ironialla on kahdenlaisia uhreja: niitä, joita piilotetusti pilkataan, ja niitä, jotka eivät sitä ymmärrä.”

Antipaavi-teemalla ratsastava Ghost on järkyttänyt hartaita kristittyjä Etelä-Amerikan katolisissa maissa.

Kärjen mukaan ironista kontekstia ei tällöin ole osattu tunnistaa tai lukea oikein.

“Toisaalta tässä piilee myös musiikin aito vastakulttuurinen voima, joka riippuu nimenomaan kuuntelijan omasta tulkinnasta.”

Kaikki eivät näe huumoria genren sisälläkään. Akatemiatutkija Toni-Matti Karjalainen Aalto-yliopistosta sanoo, että tietynlainen black metal mustavalkoisine kasvomaalauksineen saattaa näyttää hyvinkin ironiselta myös joidenkin metallifanien mielestä.

“Mutta jos kysyy juuri sen genren hard core -kuuntelijoilta, musiikissa ei ole mitään ironista. Se on totista toimintaa.”

Maailman naurettavimmaksi hevibändiksi kutsuttu Manowar on hyvä esimerkki ironiasta ”Other band play, Manowar kills” (muut bändit soittavat, Manowar tappaa) -sanoituksillaan.

Ironia näkyy usein erityisesti esiintymisessä ja ulkoasussa. Tuskassa esiintynyt lemiläisyhtye Stam1na esimerkiksi tekee teknisesti virtuoosimaista musiikkia tosissaan, mutta esiintyessään se hassuttelee ja käyttää usein humoristisia asuja ja lavarekvisiittaa.

Yksi metallimusiikin ironisointitapa on tehdä popkappaleista metalliversioita.

Esimerkiksi Tuskassa soittava suomalaisyhtye Children of Bodom on tehnyt coverin poptähti Britney Spearsin kappaleesta Oops!... I Did It Again.

”Se on tavallaan kannanotto valtakulttuurista ja nykymusiikista mutta samalla ovelaa markkinointia”, Kärki sanoo.

Myös Ghost on tehnyt metallicovereita esimerkiksi Abban ja Beatlesin kappaleista, mutta bändi itse ei sano näkevänsä siinä ironiaa.

”Ei, kyse on vain puhtaasta rakkaudesta hyvään musiikkiin”, Nameless Ghoul sanoo.

Niin tai näin, hyvin se ainakin käy kaupaksi. Metallikappaleen Grammyn toukokuussa voittanut Ghost kiinnittyy teatraalisen hevimusiikin perinteeseen ja on lisä naamiobändien, kuten Kissin, Lordin ja Slipknotin, joukkoon.

Kärjen mukaan osa metallidiggareista kritisoi Ghostia valtavirran kosiskelusta ja kaupallisuudesta. Jotkut pitävät sitä epäaitona, tuotteena.

”Ghostiin on liitetty hipsteri-ironiaa. Väitetään, että he pakkaavat metallin sellaiseen asuun, että se on helppo myydä pop-yleisölle.”

Nameless Ghoul huokaa.

”Voisin panna miljoona dollaria pöydälle saadakseni ihmiset ymmärtämään, ettemme olisi tässä pisteessä nyt, jos meillä ei olisi hyvää musiikkia imagomme tukena. Imago on hauska ja toimii ja olemme humoristisia lavalla, mutta jos kuulostaisimme surkeilta, leikki loppuisi lyhyeen.”

Nameless Ghoul sanoo Ghostin satirisoivan uskontoa, mutta metallimusiikkia se ei ironisoi.

”Me olemme humoristinen bändi, ja huumori tekee show’sta viihdyttävän. Mutta jos ironia tarkoittaa, että pilkkaamme metallia, sitä me emme tee.”

Hänen mukaansa jotkut bändit tekevät ison numeron siitä, miten ne ovat metalliperinnön suojelijoita. Ghost ei ole sellainen yhtye.

”Eikö paholainen edusta naurua, huumoria ja sarkasmia, jota kirkko ja vallanpitäjät eivät salli? Metalli voi olla hauskaa olematta slapstick-komediaa.”

Ghostin satiiri on tähdätty konservatiivisesti ajattelevia kristittyjä kohtaan. Se kumpuaa Ghostin jäsenten kasvualustana toimineesta metallimusiikista, johon antikristilliset elementit kuuluivat luontevasti.

Ghostin suunnitelma ei ollut tuoda saatanallista musiikkia massoille. Muusikon mukaan bändistä vain ”tuli šokkirockyhtye”. Hän toivoo ihmisten ymmärtävän, että huumori on tärkeä osa metallimusiikkia.

”Ironisuuden asteikolla yhdestä kymmeneen Ghost on neljä tai viisi, jos painottaa imagoamme. Meidän agendamme ei ole olla ironinen eikä se ole suurin avumme.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tuska-festivaali
 • metallimusiikki
 • Huumori

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi kikka on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  3. 3

   Useita loukkaantunut ampumisessa Yhdysvaltojen Marylandissa, HS seuraa

  4. 4

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  5. 5

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  6. 6

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  7. 7

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  8. 8

   Pienet synttärit riistäytyivät täysin käsistä Helsingin Käpylässä – 40 kuokkavierasta, pahoinpitely ja varastelua

  9. 9

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  10. 10

   19-vuotias murhasi tyttöystävänsä ilmastointiteipillä, ilmoitti syyksi ”naisen hiljentämisen” – Oikeus tuomitsi elinkautiseen: raaka, julma ja vakaasti harkittu teko

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  2. 2

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  3. 3

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  4. 4

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  5. 5

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  6. 6

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  7. 7

   Taloyhtiöriita sai uskomattomat mittasuhteet Helsingin Kruununhaassa: oikeudenkäyntikulut jo 50 000 euroa – eikä loppua vielä näy

  8. 8

   Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

  9. 9

   Sote-ratkaisu horjuu jälleen – asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä tuoreinta versiota eteenpäin

  10. 10

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  6. 6

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  7. 7

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  8. 8

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  10. 10

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  11. Näytä lisää