Kulttuuri

Juicesta on tehty musikaalikuunnelma, jota esitetään Ylen Juice-sivustolla ja radiossa

Antti Heikkinen kirjoitti kuunnelman, jossa muusikko seikkailee taivaassa ja tapaa Marilynin. Sen lisäksi nykymuusikot tekivät uuden Viidestoista yö -videon.

Juice elää edelleen – ainakin vahvasti Yleisradion ohjelmistossa heinäkuun ajan.

Sana- ja sävelnikkari Juice Leskisen kuolemasta tulee syksyllä kuluneeksi kymmenen vuotta. Vuosipäivän kunniaksi Ylessä keksittiin idea: tehdään Radioteatterille musikaalikuunnelma Juicesta.

Se tilattiin Juice-elämäkerran kirjoittajalta Antti Heikkiseltä.

Mutta Yle Areenan väki sai tästä vielä pidemmälle menevän ajatuksen. Päätettiin perustaa kokonainen ”Juice pop up -kanava”. Kyseessä ei ole uusi radiokanava, vaan Yle Areenassa oleva kokoomasivu.

Idean taustalla on huomio siitä, että ihmiset muistelevat mielellään yhdessä merkkihenkilöitä. Ylessä on kokemuksia viime ajoilta muun muassa David Bowielle, Princelle ja Lemmy Kilmisterille omistetuista muistoilloista.

”Ainakin siihen yhdessä muistelemisen tarpeeseen tämä kanava tulee”, kertoo Yle Areenan ohjelmapäällikkö Cilla Lönnqvist.

Tänään maanantaina avautuvalle Juice-sivustolle on koottu suuri määrä Juice-aiheista materiaalia, niin video- kuin audiomuodossakin.

Sivuilta löytyy kokonaisuudessaan tänään starttaava tuore kuunnelma Juicen Taivaallinen Aulabaari. Mukana on myös esimerkiksi Peter von Baghin Juice-ohjelma vuodelta 1983 sekä Aki Kaurismäen lyhytelokuva Leskisen kappaleesta Bluesia Pieksämäen asemalla.

Radio Suomen öissä soitetaan pitkin heinäkuuta Juicen kokonaisia studioalbumeita. Nämäkin tulevat kuunneltaviksi pop up -kanavalle.

Kuunnelman ohella uutta materiaalia edustaa tuore Viidestoista yö -video, jolla Suomen tämän hetken ykkösartistit tuoreuttavat Juicen ehkä tunnetuimman kappaleen. Juicea ovat tuomassa 2010-luvulle tuottaja Jukka Immosen johdolla Anssi Kela, Anna Puu, Vilma Alina, Mikko Pohjola, Janna ja Pyhimys. Video on katsottavissa täällä.

Vaikka sivustolta löytyykin monenlaista Juice-materiaalia, ohjelmisto on haluttu pitää maltillisen kokoisena.

”Enemmän kyseessä on yksi menu kuin valtava buffapöytä, jossa on tuhansia ohjelmia. Kanava ei ole ähkyä varten, vaan siellä on kiva koonti Juicesta”, Lönnqvist kertoo.

Pop up -kanavan ideaa on tarkoitus jatkaa. Lönnqvist suunnittelee, että vastaavanlaiset kanavat voisivat reagoida monenlaisiin asioihin ketterästi, muihinkin kuin kuolleisiin muusikoihin.

”Aihe kuin aihe käy. Esimerkiksi elokuussa kokeilemme Areenassa Rion olympialaisten pop up -kanavaa”, Lönnqvist kertoo.

Kanavan esikuvana ovat pop up -kaupat ja -ravintolat. Ihan kauhean vakavissaan ei kanavan kanssa tarvitse olla.

”Meillä näiden kanavien kanssa on aina niin pitkäjänteistä touhua. Ehkä suomalaiset voivat tarttua helpommin spontaaniin kanavaan, antaa palautetta ja auttaa meitä kehittymään”, Lönnqvist sanoo.

Mutta palataan vielä siihen, mistä koko heinäkuun Juice-teema lähti. Radion kuunnelmaan.

Kirjailija Antti Heikkinen teki pari vuotta sitten ison työn Juice-elämäkerran kanssa. Risainen elämä -mammuttiteoksen jälkeen hän vannoi, että nyt on aihe kaluttu. Hän ei siihen enää palaisi.

Sitten Yleisradiosta soitettiin. Pyydettiin, että Heikkinen kirjoittaisi Juicesta musikaalikuunnelman Radio Suomeen.

Heikkinen pyörsi päätöksensä. Hän ajatteli, että kuunnelmaan voisi ottaa sentään aivan erilaisen lähestymiskulman. Kirjoittaa mukaan vähän fiktiotakin.

”Tosin kyllä mä olisin sen itse tehnyt paljon tylsempänä ja kronologisena”, itsekriittisyyteen taipuvainen Heikkinen tuumii. ”Onneksi ohjaaja Ola Tuomiselta ja dramaturgilta tuli taivasajatus. Se oli hyvä! Nyt sarja on hyvinkin kirkkaasti fiktiota.”

Kuunnelma Juicen Taivaallinen Aulabaari sijoitettiin tapahtuvaksi Juicen kuoleman jälkeen, taivaassa. Ratkaisu antoi kirjoittajalle mahdollisuuden heittäytyä villiksi ja vapaaksi, irti normien kahleista.

20-osainen sarja käynnistyy Juicen kuolinuutisesta. Sitten ollaan jo taivaan porteilla, ”Taivaallisessa Aulabaarissa”, jossa Juice tapaa monia tuttuja hahmoja omasta elämästään ja historian melskeistä. Eteen astuvat niin Kekkonen, kuningas Edward II kuin Hitlerin äitikin.

Ja tietenkin Marilyn, viimeinkin!

”Marilyn on eräänkin kerran pilven päällä kuullut kysymyksen, milloin riisut jumpperin”, Heikkinen naurahtaa.

Tarinassa on paljon satua, mutta pääkohdat Juicen elämästä ovat Heikkisen kirjasta ja totisinta totta.

Leskisen repliikkejä kirjassa ei ollut kuin marginaalissa, mutta nyt Juice (Antti Mikkola) on äänessä itsekin. Heikkinen kuunteli runsaasti Juicen haastatteluja saadakseen herran kuulostamaan mahdollisimman paljon omalta itseltään. Mukana on ajatuksia, joita Juice on aivan oikeasti ilmoille päästellyt.

Eikä pyrkimyksenä ollut esittää mitään suurmiehen patsasta, vaan persoona sen takana. Kaikkine huonoine puolineenkin.

Lopputulos on ilmeisen aito, sellaista palautetta Heikkinen on saanut projektissa mukana olleelta Juicen soittokaverilta Puntti Valtoselta sekä Leskisen perheeltä.

”Leskisen läheiset lukivat käsikirjoituksen ja olivat siitä onnellisia. Sain varsin sydäntä lämmittävän kommentin, että näinkin uusi lähestymiskulma löytyi näinkin tuttuun asiaan.”

Kuunnelman teko oli Antti Heikkiselle aivan uusi aluevaltaus, mutta se tuntui alusta alkaen ihmeen hyvältä. Erityisesti hän oli hyvillään kuunnelman näyttelijämiehityksestä.

”Siellä on omia idoleita: on Eila Roinetta, Heikki Kinnusta, Ilmari Saarelaista. Hienoja vanhoja näyttelijöitä sekä hyviä nuoria näyttelijöitä.”

Sanailun lomassa voi kuunnella myös Juicen tuotantoa. Eikä mitä tahansa tuotantoa.

”Jos sieltä joku bongaa uusia biisejä, niin se on vallan suotavaa. Viimeisen päälle läpitutut klassikot ovat vähemmistössä”, Heikkinen paljastaa.

Sarjaa kuullaan arkipäivisin Radio Suomessa koko heinäkuun ajan. Kaikki jaksot julkaistaan tänään myös Juice pop up -kanavalla.

Juicen Taivaallinen Aulabaari Radio Suomessa ma–pe 4.7.–29.7. klo 17.30. Kaikki jaksot julkaistaan pop up -kanavalla osoitteessa yle.fi/juice, josta löytyy myös paljon muuta Juice-materiaalia.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yle Areena
 • Yle
 • Kanava
 • Radio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  5. 5

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  6. 6

   Asiakas virtsasi myynnissä olleiden työkalujen päälle myymälässä Kampissa – Poliisi: ”Herra oli kuulusteluissa itsekin yllättynyt, että tällaista on tapahtunut”

  7. 7

   Pam: Useita työn­tekijöitä häiritty seksuaalisesti K-Super­marketissa Tampereella – Kauppias irtisanoutui: ”Totta kai kiistän kaiken”

  8. 8

   Lennonjohtajat marssivat ulos sopimus­neuvotteluistaan – syynä työtuomio­istuimessa meneillään oleva riita

  9. 9

   Keskusta ja kokoomus tekivät vain välirauhan – sote-kiista repeää uudelleen jo joulun jälkeen

  10. 10

   Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  4. 4

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  5. 5

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  6. 6

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  7. 7

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  8. 8

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  9. 9

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  10. 10

   Alaikäisen epäillään puukottaneen puistossa kävellyttä naista Vaasassa – valitsi uhrinsa ilmeisesti sattumalta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää