Kulttuuri

Melbournen ACDC on epäonnen katu – jo viisi maailmankuulun Banksyn teosta tuhoutunut

Rakennusmiehet runnoivat kansainvälisesti tunnetun katutaiteilijan seinämaalaukset murskaksi ja heittivät roskalavalle

Melbournessa Australiassa sijaitseva ACDC Lane on osoittautunut epäonniseksi kaduksi Banksylle, maailmankuululle katutaiteilijalle.

Australialaisen rockyhtyeen AC/DC:n mukaan nimetyllä ACDC Lanella on tuhoutunut kahden vuoden aikana jo viisi Banksyn tunnettua katutaideteosta, brittilehti The Guardian kertoo.

Nyt karun kohtalon ovat kokeneet seiniin taiteillut rottamaalaukset, joista kolme hävisi rakennustöiden vuoksi.

Rottamaalausten uskotaan olleen suurin ja merkittävin yksittäinen kokoelma Banksyn töistä Melbournessa. Anonyyminä esiintyvä brittitaiteilija maalasi ne sapluunatekniikalla vuonna 2003.

Rakennustyömiehet ilmeisesti turmelivat graffitit asentaessaan uutta sisäänkäyntiä. Oviaukon yläpuolelle on nyt maalattu sanat ”dream big”, vapaasti suomennettuna unelmoi isosti.

Banksyn töiden katoamisen huomasi heinäkuun alussa Meyer Eidelson, joka on kiertomatkoja Melbournessa tekevän yhtiön omistaja. Hän kommentoi australialaiselle The Age -lehdelle, että graffitien koristama murskattu seinä on ”kuormattu järjettömästi roskalavalle”.

Runnellut teokset sijaitsivat vain kahden metrin päässä kahdesta muusta Banksyn maalauksesta, jotka tuhoutuivat vuonna 2014.

Melbournen keskustassa sijaitseva ACDC Lane on vilkkaan Flinders Lane -ravintolakadun poikkikatu.

Banksy on tunnettu useista huomiota herättävistä tempauksistaan ja maalaustensa kantaaottavuudesta. Teoksia on myyty huutokaupassa melko suurilla hinnoilla. Taiteilijan seinistä onnistuneista irrotetuista graffiteistakin on maksettu satojatuhansia.

Banksyn katutaidetta on tuhoutunut Melbournessa ennenkin.

Vuonna 2013 kovia koki Fitzroyn kirkon muuriin taiteillut teokset rotasta ja pommia syleilevästä tytöstä. Ne peitti vahingossa rakennuksen omistajan appiukko, joka talonvahtina ollessaan halusi auttaa ja maalasi rakennusta. Hän ei tiennyt Banksyn teosten merkittävyyttä.

Rakennusmiehet puolestaan hävittivät kuvan laskuvarjolla lentävästä rotasta vuonna 2012, kaupungin puhtaanapitotyöntekijät jynssäsivät toisen rottakuvan pois näkyvistä vuonna 2010 ja vandaalit tuhosivat yhden teoksen akryylimaalilla vuonna 2008.

Vaikka Banksyn maalausten sijainti tiedetään hyvin Melbournen taidepiireissä, jotkut ovat kieltäytyneet paljastamasta niiden sijaintia aiempien tuhojen vuoksi. Graffitien ei haluta olevan liian helppo kohde vandaaleille.

Eidelson kirjoittaa blogikirjoituksessaan, että lähestymistapa on ollut väärä. ”Olen vihainen, mutta ehkä siksi, että minulla on huono omatunto.”

Hän sanoo ajatelleensa, että Banksyn ikoninen taide pysyisi paremmin turvassa, jos sen olemassaolo salataan mainostamisen sijaan.

”Olin väärässä. On aika puhua suoraan. Kaupunkimme kulttuurinen perintö on uhattuna”, Eidelson kirjoittaa.

Melbournen kaupungin tiedottaja kertoi The Agelle, että kaupunki yrittää säilyttää lailliset katumaalaukset mahdollisuuksien mukaan. Hän kuitenkin sanoi katutaiteen luonteeseen kuuluvan, että se on väliaikaista, lyhytkestoista ja ikuisesti muuttuvaa.

”Melbourne on Australian katutaiteen pääkaupunki, ja me näemme tämän taiteen keskeiseksi kaupungin eloisuudelle.”

Melbourne ei ole ainoa kaupunki, joka on poistanut Banksyn taidetta katukuvasta.

Vuonna 2014 Essexin kreivikunnassa Britanniassa maalattiin peittoon rasistisena pidetty teos, ja vuonna 2013 Lontoon keskustassa sijainnut maalaus hävitettiin. Tuolloin Lontoon varapormestari sanoi, että sen säilyttäminen voitaisiin nähdä kannanottona graffitien suvaitsemisen puolesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Graffitit
 • Taide

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  5. 5

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää