Kulttuuri

Kaustisella tungeksitaan nyt tatuoitavaksi – tarjolla olisi muun muassa kantele- ja viulukuvia

Pelimannit innostuivat Kaustisella tatuoinneista. Elias Pullinen halusi käsivarteensa banjon.

Kaustinen. Jos joku ei vielä tiennyt, on muistutuksen paikka: kansanmusiikki on muutakin kuin kansallispukuja tai batiikkivärjättyjä vaatekertoja.

Kansanmusiikki on vaikkapa tatuointeja.

Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla on ollut mahdollista saada tällä viikolla nyt jo toista vuotta peräjälkeen tatuointeja, ja innostus vain laajenee. Tänä vuonna kokkolalaisen Studio Laura Kosken koko henkilökunta on hakannut mustetta halukkaiden ihoon aamusta iltaan.

Sillä halukkaitahan on. Studion odotuspisteessä istuu jatkuvasti ihmisiä. ”Porukkaa on aika paljon. Saatan tehdä itse kahdesta viiteen kuvaa päivässä”, kertoo tatuoija Joonas Nikkinen.

Tavallisesta poikkeavan Kaustisen tatuointipisteestä tekee kuitenkin se, että aiheet ovat varsin musikaalisia. Seinälle on asetettu jopa erityinen ”Kaustis-mallisto”. Siihen kuuluu muun muassa viuluja, kanteleita, talloja ja muita kansanmuusikoiden rakkaimpia asioita.

Mutta muunlaistakin halutaan.

Perjantai-iltana studion odotustuolilla istuu nuori mies, jonka käsivarteen on piirretty juuri banjon ”apuviivat”. Jyväskyläläinen Elias Pullinen, 20, on menossa kohta Joonas Nikkisen käsittelyyn.

Banjotatuointi on ollut Pullisen mielessä jo puolisen vuotta, mutta toteutus tapahtuukin nyt erittäin ex tempore.

”Minä tulin vain kysymään täältä, saisiko niin hienon näköistä tehtyä kuin olin ajatellut”, Pullinen kertoo.

Kyllä sai. Kohta Nikkinen oli jo suunnitellut kustomoidun kuvan, osin Pullisen oman banjon kuvan perusteella.

”Syödään sitten näkkileipää ensi vuonna”, Pullinen tokaisee tyynesti.

Elias Pullinen kertoo opiskelevansa Jyväskylän ammattikorkeakoulussa musiikkipedagogiksi, pääaineenaan viulu. Mutta nyt hän siis ottaa käteensä ison banjon.

Miksi ihmeessä?

”Minä olen myös banjo-opettaja. Olisi siistiä, jos ottaisin toiselle puolelle ensi vuonna viulun”, hän suunnittelee.

Voi olla, että kymmenen vuoden kuluttua ihossa on jo kokonainen orkesteri. Ehkä jopa sinfoniaorkesteri – jossa on banjo.

Yllättävää kyllä, musiikkiaiheiset tatuoinnit eivät ole Kaustisella kuitenkaan niitä suosituimpia. Ihmiset ottavat kaikenlaisia kuvia, laidasta laitaan, kertoo Joonas Nikkinen.

Mutta kyllä musiikkitatuointeja silti näkyy katukuvassa, paljonkin.

Elias Pullinen kertoo nähneensä varsinkin kitaratatuointeja. Hänellä itsellään on jalassa vuosi sitten otettu, nuottiviivastosta, g- ja f-avaimesta sekä nuoteista sommiteltu kuva.

Banjoa hän ei ole Suomessa nähnyt vielä kenelläkään muulla, eihän ammattibanjistejakaan ole maassa kuin muutama.

Varmasti erikoisin, nimenomaan kansanmusiikkiaiheinen tatuointi löytyy jouhikonsoittaja Pekko Käpin kädestä. Hänen käsivarressaan komeilee 1800-luvulla eläneen jouhikkolegenda Feodor Pratšun kuva.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?
Luetuimmat - Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  5. 5

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää