Kulttuuri    |   HS-Analyysi

Kaustinen tarjoaa isoja festivaalielämyksiä pienellä budjetilla, eikä sadekaan huononna tunnelmaa

Kaustisella ei näkynyt isoja tähtiä, mutta musiikin tasoon seikka ei vaikuttanut

Tarvitseeko festivaali isoja tähtiä ollakseen musiikillisesti nautittava ja ikimuistoinen?

Kaustisella jos jossakin saattoi tehdä viime viikolla omakohtaista tutkimusta aiheesta. Ja vastaus oli ilmeinen: ei todellakaan tarvitse.

Viime vuodet kengännauhabudjetilla eläneen festivaalin ohjelmistosta puuttuivat isot nimet lähes tyystin. Ei ollut jokavuotista isoa iskelmänimeä Juha Ta­pion tai Katri Helenan tyyliin. Väsenin tai Friggin kaltaisia kansanmusiikin saran isoja nimiäkään ei juuri ollut – jos sellaisia nyt genrestä edes löytyy.

Järjestäjät toki haaveilevat aina kansan suursuosikeista, jotka tuovat festivaaleille rahaa. Mutta keskiverto musiikinrakastajaa ei tähtipölyn puute haitannut.

Päinvastoin: aikaa jäi uusien elämyksien etsimiseen.

Ympäriinsä lukuisten esiintymispaikkojen välillä kiihdyttelemällä saattoi törmätä esimerkiksi sellaiseen helmeen kuin Ilkka Heinonen. Kontrabassosta jouhikkoon osaamispalettiaan laajentanut Heinonen vei Pelimannitalon hirsien alla hämmästelleet kuulijat 1800-luvulla eläneen impilahtelaisen kalastajan ja jouhikkovelho Feodor Pratšun sekä tämän kollegoiden musiikilliseen maailmaan.

Se maailma on jotain aivan erilaista kuin tämä nykyinen tuntemamme. Siihen kuuluu vain muutamia säveliä, koko ajan samana toistuva bordunaääni sekä alati kasvavat ja kiihtyvät trepatskat ja maanitukset.

Näkyi osuvan nykyihmiseenkin. Yleisö meni aivan villiksi, kun uskomattoman soittotekniikan kehittänyt Heinonen antoi jousen lentää näennäisen yksinkertaisen soittimen kielillä. Tällaistakin tarvitaan, kaiken kohkaamisen keskelle.

Suoraan historiaan vei myös Sibelius-Akatemian ja kaustislaisten yhteisprojekti, Hovitanssista hoppatahtiin -esitys. Ideana oli esitellä ranskalaisten hovitanssien, potpourrien, tie Kaustisella yhä tanssittavaan purppuriin.

Lavalla oli valtava kansanmusiikkiorkesteri, barokkiorkesteri, 50-luvun asuihin sonnustautuneita häätanssijoita sekä Aurinkokuninkaan aikaisia vannehameisia tanssijoita. Voisiko historiaa tämän havainnollisemmaksi tehdä.

Tänä vuonna ohjelmistossa oli nostettu esiin duoja. Hyvä idea, sillä kahden ihmisen vuorovaikutuksen seuraaminen on erittäin hedelmällistä.

Duoista räjähtävin oli kanadalais-brittiläinen, kelttivaikutteista musiikkia soittanut kaksikko Troy MacGillivray ja Tim Edey. Veikkaanpa, että yhtä tiukkaa tilutusta ja tykitystä ei löydä aina hevikeikoiltakaan. Ja vaikka viulu vaihtui lennossa flyygeliin, ja kitara haitariin, osaamisen taso ja tempo eivät koskaan laskeneet.

Yhtä iloista meininkiä piti yllä mainio suomalaisyhtye ENKEL. Neljän nuoren naisen, kanteleen, haitarin, viulun ja laulun yhteenliittymä tarjoili vinkeitä instrumentaalikappaleita hää­yöstä tai vaikkapa keski-ikäisten naisten risteilystä. Rai-rapa, rai-rapa, lauloi yhtye, eikä sen enempää sanoja tarvittu. Musiikilla ja lavakarismalla saatiin kyllä viesti perille.

Populaariosaston nimistä Pave Maijanen oli Anssi Kelan ohella odotetuin. Ehkä sadesää oli pelottanut kansaa, sillä Maijanen ei kerännyt yleisöä ihan niin paljon kuin järjestäjät olisivat ehkä toivoneet.

Sen sijaan musiikillisesti Maijasen areenakonsertti oli napakymppi. En tiedä, kuka oli saanut idean yhdistää Pave Maijasen, tämän vahvamelodiset laulut sekä joukon taitavia kansanmuusikoita, mutta ideoijaa voi onnitella.

Lähtisitkö, Elämän nälkä, Joki ja meri sekä muut Maijasen parhaat kappaleet rullasivat lämpimämmin ja vastaansanomattomammin kuin ikinä. Maijanen osoittautui itsekin ehdaksi pelimanniksi.

Ulkomaisia nimiä ei Kaustisella ole nähty enää muutamaan vuoteen yhtä paljon kuin ennen. Syynä tähänkin on tietenkin raha. Tänä vuonna pisimmältä saapuneet vieraat taisivat tulla Nepalista ja Madagaskarilta.

Musiikissa välimatkoja ja edes henkisiä ja musiikillisia etäisyyksiä ei kuitenkaan tunneta. Sen sai tuta varsinkin Kilema, jonka yhtyeen madagaskarilaiset perinnesoittimet lentoyhtiö oli onnistunut hukkaamaan.

Mutta eipä hätää. Kaustiselta löytyi tuosta vain korvaavia soittimia ukulelesta busukiin, ja lopulta jopa harvinaisempi marovany-kantele järjestyi. Kilemalle löytyi Sievistä soitinrakentaja Kimmo Sarjan tekemä marovanyn ja kanteleen yhdistelmä marovantele.

Tuloksena oli iloiset tanssikarkelot, jotka päättivät koko areenan tämän vuoden ohjelmiston.

Kaustisella oli koko viikon erittäin märkää, mutta kuivin jaloin viikosta lopulta selvittiin. Mahdollisesti yleisömäärien ja ainakin musiikillisen tason ja tunnelman puolesta.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin

   Tilaajille
  2. 2

   Nainen muutti vuokra-asuntoon Espoon Laajalahteen, joutui tietämättään keskelle räjäytystyömaata – Sato vaatii täyttä vuokraa

  3. 3

   Humalapäissään Pohjois-Koreaan 39 vuodeksi loikannut amerikkalais­sotilas kuoli Japanissa 77 vuoden ikäisenä

  4. 4

   Kolme samanaikaista tulipaloa Espoossa, epäillään tuhopoltoiksi – Palomestari: ”En muista 30 vuoden uraltani vastaavaa”

  5. 5

   Emojit, aikamme vitsaus! Tässä 20 suomennosta ennen kuin viestimme ovat pelkkää kuvakirjoitusta

  6. 6

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Viaton flirtti puolin ja toisin on elämän suola

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  5. 5

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  6. 6

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  7. 7

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  8. 8

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  9. 9

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  10. 10

   Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettiin kiinni, kaksi muuta loukkaantui – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää