Kulttuuri

Kengännauhabudjetilla tehdyn H2Ö-festivaalin järjestäjät väsyivät säätämiseen

Virallisen syyn mukaan Ruissalon telakka ei tarjoa olosuhteita, joissa festivaalia voisi kehittää

Turku.

Turkulaisfestivaali H2Ö:llä oli tänä vuonna ongelma. Melkein.

Tähän asti festivaali on puolitiukasti linjannut, että projekti saa esiintyä kerran. Jotkut soolomuusikot ovat marssittaneet lavalle hämmentäviä tilausprojekteja, toiset soittajat taas ovat olleet lavalla monta kertaa saman festivaalin aikana.

Tänä vuonna esimerkiksi Circlen, Aavikon ja K-X-P:n rumpali Tomi Leppänen ei soita yhtään keikkaa – mutta sentään suunnitteli festivaalin tuotemalliston.

Ville Leinonen taas soitti kaksi vuotta sitten festivaalilla laiturinnokassa suorastaan maanisen soolokeikan. Tänä vuonna hän esiintyi jazz-yhtye Mopon kanssa.

”Mä olen tapellut itseni kanssa lähinnä siitä, että se olis tosi siistiä, kun festarijulisteet on seinällä, niin yhdessäkään julisteessa ei ole samaa nimeä”, sanoo ohjelmasta vastaava Mikko Levón.

”2014 luki Ville Lieska Leinonen, nyt lukee Leinosen nimi taas. Se ärsyttää.”

Levón ja festivaalin muu ydinryhmä, vastaava tuottaja Tuomas Sara, tiedottaja Katarina Pada ja tuottaja Salla Karvonen ovat kokoontuneet backstagen takanurkkaan kannetuille tuoleille perjantai-iltana kymmenen aikaan. He sihauttavat viikonlopun ensimmäiset oluet, skoolaavat ja tuulettelevat – viimeistä kertaa hetkeen.

Maanantaina tämän viikonlopun H2Ö:n ilmoitettiin olevan viimeinen lajiaan. Eri bändien loppuminen on kuitenkin silkkaa salaliittoteoriaa, vaikka äkkiseltään tuntuisikin, että festivaalilla on kolmen vuoden aikana esiintynyt aivan jokainen suomalaisen indien ja muun marginaalin keskeinen nimi.

”Ei Mikolla ole ongelmaa löytää sataa artistia joka vuosi. Meidän pointti on näyttää, että Suomesta löytää sata artistia joka vuosi”, tiedottaja Katarina Pada sanoo.

Virallinen ja tiedotteeseen painettu syy festivaalin lopettamiseen sen sijaan on, että Ruissalon telakka ei ”tarjoa olosuhteita, jotka mahdollistaisivat festivaalin kehittämistä pidemmän päälle”.

Se tarkoittaa sitä, että telakka on hieman riskialtis paikka järjestää festivaali, koska se on ensisijaisesti telakkakäytössä ja sen rakennukset muuttuvat jatkuvasti. Nytkin sitä oli siivottu puolitoista viikkoa, jotta festivaalialueen sai aidattua renkaiden ja kaiken maailman teollisuusroinan sekaan.

”Pitää tehdä b-suunnitelmia. Nytkin saatiin ponttoni viime hetkellä riittävän vakaaksi, että sitä pystyi käyttämään”, vastaava tuottaja Tuomas Sara kertoo ja viittaa rannassa olevaan laituriin, jolla on baari ja jolla järjestettiin muun muassa puhekaraokea ja Charles Bukowskin näköis- ja oloiskilpailu.

”Kun Viking Line meni ohi, ja se laiva heittää isoja aaltoja, niin ne äijät heitti samalla hetkellä ankkurin. Siitä laivasta me vasta tiedettiin, onko meillä tää ponttoni festarin aikana käytössä”, Mikko Levón jatkaa.

Ankkuri putosi torstaina. Sitä ennen H2Ö:n järjestäminen oli vienyt koko kesän, jälleen kerran. Budjetti on kengännauhaa, kuukausipalkkalaisia tai taloudellisia intressejä ei ole. Rahakysymyksille ydinryhmä lähinnä nauraa.

”Pari vuotta sitten mä olin hetken sossussa, niin oli kuva lehdessä ja piti selittää siellä, mitä tällainen festarimoguli siellä tekee”, Levón kertoo.

Alue on täynnä taideteoksia, mutta muiden festivaalien tiedotteista tuttu puhe mistään ”oheisohjelmasta” kielletään tiukasti. Samoin Levón kavahtaa, kun häntä erehtyy tituleeraamaan ”promoottoriksi” ja kertoo tehneensä tittelistä puolivitsillä oikaisupyynnön Turun Sanomiin.

Muuten H2Ö:lläkin on tavalliset festivaalien ongelmat. Kesken haastattelun siviilipukuinen poliisi tulee virkamerkki ojossa kyselemään, että onhan se varmasti tupakka, jota täällä poltetaan. Sen lisäksi selvitellään sitä, saako ulkomaanvieras soittaa niin kovaa kuin vielä sound checkissä. Vastaus on kuulemma kyllä, mutta ohje on hilata desibelejä vaivihkaa alas.

Ja on se ollut stressaavaa ja käynyt voimille, oli kuinka kyse intohimoprojektista.

”Ollaan tehty tätä vuosi kerrallaan, mutta kaikilla alkaa vähän olla väsymystä siihen, että joka ikinen kesä on mennyt säätämiseen. Intohimolla on tehty, mutta on se käynyt työlääksi”, Tuomas Sara sanoo.

H2Ö:n telakkaa oli himoittu festivaalipaikaksi vuosia. Nyt ei kuulemma ole suunnitelmaa tai paikkaa kiikarissa. Ensi vuosi on Saran mukaan fifty-sixty, mutta joskus varmasti taas tulee jotain.

Aivan oikeutettuja kuitenkin ovat väitteet siitä, että H2Ö:n loppumisen jälkeen Suomen musiikkikenttään jää aukko. H2Ö on ollut kaikki kolme elinvuottaan poikkeuksellisen mukava festivaali. Alue on muuttunut kauniimmaksi vuosi vuodelta. Kun esiintyjät eivät ole mitään suurstaroja omine pyroineen, lavoihin tehdyistä taideteoksista ei kuulu nihkeilyä.

Toisaalta telakka on riittävän pieni, että voi hortoilla edestakaisin ja katsoa, mitä eteen tulee. Melko todennäköisesti jotain, mitä ei löydä Spotifysta ja joka keikan loppuessa ilmoittaa, että ”meillä on täällä vielä muutama seiska”, joita sitten myydään roudauksen aikana. Kengännauhabudjettia sielläkin, siis.

Niin sanottu pääesiintyjä, 90-luvun indietähti Mercury Rev raivasi vuoden 1998 Deserter’s Songs -levyllään tietä Flaming Lipsin läpimurrolle ja oli nyt kuin aikuistunut ja möhömahainen versio psykedeliajätistä. Valtavaksi sovitettua, lämmintä ja raukeaa kesäillan kuunneltavaa.

”Rock elää, jotenkin”, lausui Jukka Nousiainen välispiikissä ja kuvasi itseään. Nousiainen oli lierihattuineen palvottu, mutta nöyristelevä tee-se-itse rocktähti, armoitettu kitarasankari ja sukupolvensa suuri suomalainen lauluntekijä tarkoituksella liian suurella lavalla festari-illan prime timessä.

Illan viimeisenä valtavahiuksinen Teemu Markkula taas oli tehnyt Death Hawks -yhtyeestä Suomen jotakuinkin cooleimman rockbändin, jonka psykedeelinen proge on jo kauan sitten irronnut omille teilleen 1970-luvun larppaamisesta.

Keskeiset nimet ovat kuitenkin vain pieni osa H2Ö:n hurmaa. Mitä rohkeammin olisi mennyt kohti niitä nimiä, jotka eivät soittaneet yhtään mitään kelloja, sitä kummempia asioita olisi löytänyt.

Esimerkiksi Entiset rakastajat kuulosti ja näytti White Stripes -käännöscoverbändiltä niin kauan, että keikkaa katsoi läheltä ja huomasi, että tosiasiassa Turku-indien keskushahmo, TV-resistorin Yrjö Saarinen lauloi omia eksäjutuista kertovia laulujaan ilmeisen oikean eksänsä kanssa.

Sitten oli Commodore64:n äänikortilla ensimmäisen keikan pitkään aikaan soittanut Tero, Radiopuhelinten kuusikymppiset oululaiset huutamassa, tukholmalainen Tussilago, joka soitti Deerhunterin sukuista psykedeliarockia ruotsalaisella ylevyydellä. Ja Laserdriftin suomalaista levyhyllyheviä ja Joku Roti Mafia, räppiposse, joka toisaalta oli perinneräppiä, mutta toisaalta osui biittiin millisekunnin tarkkuudella, mitä Suomen valtavirtaräpissä ei kuule juuri koskaan.

Lauantai-iltana H2Ö:ssä järjestetään bändikonseptin SM-kisat. Sinne pitäisi keksiä selitettäväksi jotain todellisuutta ihmeellisempää.

Oikaisu 25.7. kello 11.30. Toisin kuin alkuperäisessä artikkelissa väitettiin, Death Hawksin Teemu Markkulalla ei ole permanenttia, vaan hänen valtava hiuspehkonsa on aito.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pop- ja rockmusiikki
 • Festivaalit
 • Turku

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Raimo Peltonen kuuli työterveydessä olevansa terve, seuraavana päivänä hänet haki ambulanssi – suolistosyöpä muhii pitkään mutta antaa vain vähän merkkejä

  2. 2

   Seksistä on vaikea puhua, koska termit ovat kiusallisia, kökköjä tai perverssejä – hyviä seksisanoja on vain yksi

  3. 3

   ”10 neuvoa kannabiksen turvallisempaan käyttöön” – THL julkaisi ensi kertaa ohjeistuksen, sillä asenteet pössyttelyä kohtaan lievenevät Suomessa

  4. 4

   Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta

   Tilaajille
  5. 5

   Korkeakoulujen määrää halutaan vähentää ja opiskelijoita hoputtaa valmistumaan – tällainen on opetusministeriön visio vuodelle 2030

  6. 6

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  7. 7

   Ajatusleikki paljastaa, mitä tapahtuisi jos metsästys lopetettaisiin: Hirvikolarien määrä kolminkertaistuisi, ja susilaumat saattaisivat tulla myös pääkaupunkiseudulle

  8. 8

   Jaguar-mies ei peittänyt kasvojaan oikeudessa – HS seuraa Lönnrotinkadun yliajokäräjiä Helsingissä

  9. 9

   Suomen suurimman asumisoikeusyhtiön väitetään nyhtäneen vuosia liian suuria vastikkeita – Asukkaat nostivat joukkokanteen Asokoteja vastaan

  10. 10

   Pelastuslaitos kiittää autoilijoita, jotka muodostivat Kehä III:lle pelastuskujan – Video näyttää ”esimerkillisen tilanteen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  4. 4

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  5. 5

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Helsingin halutuimpiin kouluihin ilmoitetaan jopa vastasyntyneitä – syntymätöntä lasta ei oteta koulujonoon, vaikka vanhemmat kyllä yrittävät

  8. 8

   Suomalaiset suosikkibloggaajat pitävät bisnespukeutumisen vinkkejä kankeina ja vanhanaikaisina: ”Ei se vähennä tippaakaan uskottavuutta, onko hame vai housut”

  9. 9

   Jengi murhasi 28 ihmistä Belgiassa 80-luvulla ja katosi – Entisen poliisin kuolinvuoteella tekemä tunnustus saattaa nyt ratkaista mysteerin

  10. 10

   Ravintolan henkilökunta kieltäytyi tarjoilemasta romaneille Malmilla – hovioikeus tuomitsi syrjinnästä ja määräsi maksamaan 800 euron kärsimyskorvaukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  7. 7

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Jaguar-mies ei peittänyt kasvojaan oikeudessa – HS seuraa Lönnrotinkadun yliajokäräjiä Helsingissä
  3. Apple Pay tuli tänään Suomeen – alkaako puhelimella maksaminen nyt yleistyä?
  4. Ähtärin eläinpuiston johtaja eroaa juuri ennen kuin pandat saapuvat Suomeen – ”Kaikella on aikansa”
  5. Kun turvapaikan­hakijoita alkoi tulla tuhansittain, yksi yritys näki mahdollisuutensa – vastaanotto­keskuksia pyörittänyt Luona keräsi yli 50 miljoonan liikevaihdon
  6. Korkeakoulujen määrää halutaan vähentää ja opiskelijoita hoputtaa valmistumaan – tällainen on opetusministeriön visio vuodelle 2030
  7. Suomen suurimman asumisoikeusyhtiön väitetään nyhtäneen vuosia liian suuria vastikkeita – Asukkaat nostivat joukkokanteen Asokoteja vastaan
  8. Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta Tilaajille
  9. Yli 2000 kokousedustajaa yksimielisinä: Xi Jingping sai nimensä puolueen peruskirjaan jo eläessään – Nyt pohditaan, jatkaako hän Kiinan johdossa hautaan asti
  10. Turussa viihtyvän suunnistuksen norjalaisen maailmanmestarin koneessa on vääntöä ja hengitys muistuttaa hyperventilaatiota – ”Se kyllä kuulostaa pahalta”
  11. ”10 neuvoa kannabiksen turvallisempaan käyttöön” – THL julkaisi ensi kertaa ohjeistuksen, sillä asenteet pössyttelyä kohtaan lievenevät Suomessa
  12. Näytä lisää