Kulttuuri

Noin tuhat matkakohdetta, jotka on nähtävä ennen kuolemaa

Unescon maailmanperintölista vetää puoleensa varakasta keskiluokkaa. Myös Suomi saa osansa perintöbongausturismista.

Maailman perintöpotti kasvoi muhkeasti viikko sitten.

Unescon maailmanperintö­komitea lisäsi maailmanperintöluetteloon 21 kohdetta. Nyt niitä on yhteensä 1 052.

Päätöksellä saadaan kiinnitettyä lisää huomiota ihmisen ja luonnon muokkaamiin ainutlaatuisiin kohteisiin, mutta varakkaalle keskiluokalle se merkitsee myös matkalippujen ja hotellihuoneiden osto- ja varauskierrettä.

On syntynyt uusi turistityyppi, joka on erikoistunut vain maailmanperintökohteiden bongaukseen.

”Maailmanperintöstatus on nykyään maailman vahvimpia turistibrändejä. Paljon ihmisiä valitsee matkakohteensa nimenomaan siitä syystä, että se on maailmanperintökohde”, kertoo Museoviraston erikoisasiantuntija Stefan Wessman.

Suomessakin on reagoitu perintökohteiden kasvavaan suo­sioon.

Työ- ja elinkeinoministeriön viime vuonna valmistuneessa Suomen matkailustrategiassa on erikseen mainittu, että maailmanperintökohteet on nostettava lähivuosina matkailualueiden markkinoinnin kärkikohteiksi.

Suomessa kohteita on seitsemän. Eniten niistä vetää ihmisiä puoleensa Suomenlinna, joka hyväksyttiin perintökohteeksi vuonna 1991.

Linnoitussaari on noussut bongauskohteeksi erityisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana, sanoo Suomenlinnan hoitokunnan kehittämispäällikkö Petteri Takkula.

”Matkailijoiden määrä on kasvanut, ja kävijäprofiili on selvästi muuttunut. Ennen kävijöistä kaksi kolmesta oli helsinkiläisiä, kymmenen prosenttia muualta Suomesta ja loput ulkomailta. Nyt 60 prosenttia on ulkomaalaisia.”

Kävijät ovat enimmäkseen Ruotsista ja suurista eurooppalaisista maista, mutta Aasia on nousussa.

”Erityisesti kiinalaisia tuntuvat kiinnostavan maailman­perintökohteet. Koetamme selvittää, miten voimme palvella heitä paremmin, esimerkiksi kiinankielistä esittelyaineistoa lisätään.”

Suomenlinnassa vieraili viime vuonna ennätykselliset 931 000 kävijää. Tästä hyötyy myös Helsinki, jonne Suokin-kävijät jättivät vähintään 40 miljoonaa ­euroa.

On hauska yhteensattuma, että Unescon kohteiden määrä nyt runsas tuhat.

Viime vuosien tietokirjahittejä ovat olleet itseapuoppaat, joissa neuvotaan infoähkyn keskellä eläviä näkemään, kokemaan tai kuulemaan 1001 kulttuuriin liittyvää asiaa.

Varakkaille Unescon perintölista tarjoaa matkakohteita loppuelämäksi. Se ei ollut kuitenkaan YK:n alkuperäinen tarkoitus.

Ajatus kansainvälisestä perintökohteiden suojelusta syntyi toisen maailmansodan ja YK:n perustamisen jälkeen. Vauhtia suunnitelma sai 1950-luvulla Egyptissä sijaitsevista Abu Simbelin temppeleistä, jotka olivat jäämässä Nasserjärven alle patohankkeen vuoksi.

Yleissopimus maailman kulttuuri- ja luonnonperinnön suojelemiseksi eli maailmanperintösopimus hyväksyttiin vuonna 1972. Listalle kuuluu niin kulttuuriperintö- kuin luontokohteita.

Maailmanperintölistausta tavoitellaan nykyisin myös kohdemaiden turismin lisäämiseksi. Seuraukset eivät ole aina ennustettavissa.

”Ranskalaisen Albin kaupungissa paikalliset halusivat nostaa vuosittaisen kävijämäärän korkeammalle ja hakivat maailmanperintöstatusta. Kun kohde pääsi listalle, kävijämäärä nousi seuraavana vuonna lähes kymmenkertaiseksi ja koko pikkukaupunki meni sekaisin”, kertoo Stefan Wessman.

Kauhuesimerkki liiallisesta turismista on Venetsia.

”Turistimassat ovat ajaneet asukkaita pois kaupungista. Luksusristeilijät uhkaavat kohdetta jo siinä määrin, että Venetsia uhkaa siirtäminen vaarantuneiden kohteiden listalle.”

Aivan – listalle pääsy ei takaa sitä, että sillä voisi köllötellä ikuisesti. Kohdemaan on vaalittava perintöään.

Maailmanperintökohdelistan kuuluisin poisto tapahtui vuonna 2009, kun Dresdenin kaupunki aloitti varoituksista huolimatta nelikaistaisen moottoritiesillan rakentamisen Elben jokilaakson historiallisen maisemaan.

Viikon takaisessa Unescon kokouksessa kaikki Libyan viisi kulttuurikohdetta siirrettiin vaarantuneiden kohteiden luetteloon.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Unescon maailmanperintökohteet Suomessa

 Suomenlinna (liitettiin maailmanperintöluetteloon 1991).

 Vanha Rauma (1991).

 Petäjäveden vanha kirkko (1994).

 Verlan puuhiomo ja pahvitehdas (1996).

 Sammallahdenmäen pronssikautinen röykkiöalue (1999).

 Struven maanmittausketju (2005).

 Merenkurkun saaristo (2006).

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maailmanperintökohteet
 • Matkailu
 • Suomenlinna
Luetuimmat - Kulttuuri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää