Kulttuuri

Turisteja kuhisevan Helsingin konserttisalit hiljenevät kesäksi – konsertteja ei tuotteisteta eikä markkinoida

Konsertit eivät ole vetäneet väkeä, koska kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa

Kop kop. Turistit yrittävät kolkutella Helsingin Musiikkitalon suuren konserttisalin tummaa ikkunaa ja tihrustella sen läpi, mutta turhaan.

Siellä ei nyt viulu soi, eikä mikään muukaan soitin.

Harmi, sillä potentiaalisia kuulijoita tässä olisi varmasti sata. Kesäisenä arkipäivänä yhdentoista maissa aulaan on pölähtänyt yhtä aikaa monta yksittäistä turistijoukkoa, kun oppaat ovat tuoneet heidät poikkeamaan kävelykierroksellaan myös tässä hieman uudemmassa Helsinki-nähtävyydessä.

”Jos jotain tarjontaa vain olisi, tulisin konserttiin. Sali näyttää kauniilta”, tuumii kanadalainen June Yeaman.

Samaa todistaa ylätasanteen levykauppa Fugan myyjä Hannu Nuotio. Hän kertoo, että vaikka turistit katsovat nopeasti patsasta ja lähtevät pois, moni käy kysymässä myös, olisiko talossa illalla mitään konserttia.

”Monet ovat yllättyneen näköisiä, kun sanon, ettei ole.”

Musisointi Musiikkitalossa lakkasi kesäkuussa lähes täysin. Sydänkesällä tarjolla on vain jokapäiväisiä tutustumiskierroksia, 12 euron hintaan. Vasta elokuussa ja Juhlaviikkojen aikaan alkaa tapahtua konserttirintamallakin.

Miksi näin?

”Siksi, että ei ole yleisöä”, sanoo Musiikkitalon toimitusjohtaja Pekka Kauranen.

”Sama tilanne on vaikkapa Finlandia-talossa, Lahdessa ja Tampereella. Tässä on nyt vuosia yritetty keksiä jotain kesäksi, mutta kaikki on hiipunut pois”, Kauranen kertoo. ”Jos sinulla on jokin lääke, niin kerro ihmeessä”, hän naurahtaa.

Samalla Kauranen lisää, että talon pääkäyttäjät Sibelius-Akatemia, RSO ja HKO lomailevat kesäkuun alusta Juhlaviikkoihin asti. Siinäkin mielessä talon musiikillinen lomailu on luontevaa.

Turistien määrästä konserttien järjestäminen ei olisi kiinni, heitä käy koko ajan. Heidän vuokseen taloa pidetäänkin joka päivä auki ja siksi heille tarjotaan palveluita kuten kahvilaa, terassia ja tutustumiskierroksia.

Ongelma on hoppu.

”Tuntuu, että turistit ovat hyvin lyhytjänteistä sakkia. Olemme yrittäneet saada Hernesaaren rantaan saapuvien risteily­alusten turisteja poikkeamaan meillä. 10–20 minuuttia he jaksavat katsella ja kuunnella, mutta sitten halutaan jo eteenpäin.”

Kanadalainen June Yeman on Kaurasen kanssa eri mieltä. Hän ainakin ehtisi tulla, sillä hän viettää Helsingissä pari päivää. Ei pari tuntia, niin kuin Musiikkitaloa samaan aikaan tutkailevat saksalaisturistit.

Aikaa olisi myös espoolaisella Anja Savolaisella, joka on tullut Musiikkitalon omalle opastetulle tutustumiskierrokselle.

Savolainen on lomalla, ja nyt tekisi mieli konsertteihin. Mieluiten tunnin kestäviin ex tempore -konsertteihin, joihin ei tarvitsisi varata lippuja kuukausia etukäteen kuten talvella.

”Helsinki on mahtava paikka viettää kesälomaa. Mutta nyt huomaan, että täällä Musiikki­talossa ei ole ohjelmaa”, Savolainen sanoo pettyneenä.

Valtaosa Helsingin muistakin konserttisaleista on heinäkuun helteillä kiinni. Poikkeus on Savoy-teatteri, jossa paiskitaan töitä heinäkuussakin. Tämä johtuu enne kaikkea sen hallinnoimasta Espan lavasta.

Ulkolavalla on tänäkin kesänä jopa kolme konserttia päivässä. Ulkona yleisöä riittää hyvin.

Savoy-teatterin johtaja Päivi Loponen-Kyrönseppä kertoo, että salissa on kyllä ollut konsertteja heinäkuussa ja mieluusti niitä järjestettäisiin vastakin – jos järjestäjillä vain olisi kiinnostusta. 80 prosenttia Savoy-teatterin konserteista on ulkopuolisten tahojen järjestämiä.

Ongelma on Savoy-teatterissakin se, että keskikesän konsertit eivät tahdo vetää väkeä.

Viime vuonna Savoyssa kokeiltiin pistokeikkaa heinäkuun puolivälissä. Sali oli vain puolillaan. ”Ihmiset eivät osaa hakeutua silloin konsertteihin.”

Loponen-Kyrönseppä tietää kokemuksesta, että monien salien hiljaisuus johtuu myös siitä, ettei konsertteja yksinkertaisesti pystytä järjestämään. Työvoimaa ei useimmissa taloissa ole. Ihmiset ovat lomalla. ”Pitäisi olla tupla- tai jopa triplamiehitys.”

Savoy-teatterissa ja Musiikki­talosta konsertit eivät jää työvoiman puutteen vuoksi järjestämättä, vannovat johtajat. Jos vain olisi sitä yleisöä...

Ehkä yleisöä sittenkin löytyisi – jos kysyntä ja tarjonta kohtaisivat toisensa.

Matkailua edistävän Visit Finlandin kehityspäällikkö Terhi Hook epäilee, että konsertti­taloissa mietitään liikaa suomalaista asiakaskuntaa ja unohdetaan turistit.

Visit Finland selvitti vuonna 2010, että kohderyhmästä yli viidennestä kiinnostaisivat Suomessa esimerkiksi klassisen musiikin konsertit. Käytännössä konserteissa kuitenkin käytiin varsin heikosti.

Syitä voi etsiä konserttien tarjonnasta aina niiden markkinointiin asti. Hiljaista on.

Hookin mukaan turistien polku Helsingissä pitäisi pystyä suunnittelemaan paljon nykyistä tarkemmin. ”Konserttien pitäisi olla mukana matkapaketissa, jotta ihmiset tietäisivät niistä jo etukäteen ja voisivat varata.”

Suomen musiikkifestivaalit ovat jo mukana Visit Finlandin ulkomaanmarkkinoinnissa, mutta yksittäiset konsertit eivät. Siihen on syynsä.

”Jos konserttitapahtumat tuotteistettaisiin matkailijoille sopiviksi tuotteiksi, niitä olisi paljon helpompi markkinoida.”

Nyt sellaisia tuotteita ei ole ­oikeastaan kuin yksi. Terhi Hook nostaa esiin Sibelius Experience -konsertit, joita on pidetty parina viime vuonna Musiikkitalossa. Nyt konsertit ovat Aleksanterinkadun Kansallissalissa.

”Ne on tehty puhtaasti matkailijoita varten, ja se on hirveän hyvä juttu. Mutta ei yksi riitä.”

Palataan vielä hetkeksi Musiikkitaloon. Tekisi mieli tehdä epätieteellinen pikatesti: kuinka hyvin turistit tuntevat suomalaisen musiikin.

Testin tulos on yksiselitteinen.

”Opas taisi kyllä mainita bussissa yhden suomalaissäveltäjän, mutta en nyt juuri muista hänen nimeään”, miettii kanadalainen June Yeaman.

Saksalaiset Simone ja Ralf Dietz eivät hekään muista ketään, mutta lataavat tiskiin kaksi muuta tuntemaansa nimeä: ”Mika Häkkinen”, sanoo Ralf. ”Matti Hautamäki”, jatkaa Simone.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Konsertit
 • Kesä
 • Helsinki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  3. 3

   Sdp:n helsinkiläispoliitikko sai tuomion laittoman maahantulon järjestämisestä – ”En tiedä vielä, jatkanko luottamustehtävässä”

  4. 4

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  5. 5

   Käsi ulkoministerin reidelle EU-illallisilla, alapään sormeilua mediajuhlissa – #metoo-kampanja avasi Ruotsissa padon, ja likavesi nousee mediataloihin

  6. 6

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  9. 9

   Älä pese alapäätäsi saippualla, älä ajele häpykarvojasi ja vältä pikkuhousunsuojia – Nuorten naisten sukuelinten kosketusarkuus haittaa elämää, mutta sitä voi itse hoitaa, sanoo tutkija

   Tilaajille
  10. 10

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  4. 4

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  5. 5

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  10. 10

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  9. 9

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää