Kulttuuri

”Pinnalla ovat oikeistolaiset arvot” – artistien mukaan muusikkojen vasemmistosympatia hiipuu

Torstaina alkava, vuodesta 1972 järjestetty Työväen musiikkitapahtuma kerää Valkeakoskelle yhä kymmeniätuhansia kävijöitä

Vasemmisto on menettänyt kannatustaan Suomessa jo pitkään, mutta yhä on ainakin yksi työväentapahtuma, joka vetää kosolti yleisöä.

Torstaina alkava, tänä vuonna 45. kerran järjestettävä Työväen musiikkitapahtuma kerännee paikkakunnalle jälleen kymmeniätuhansia kävijöitä nauttimaan nelipäiväisen festivaalin monitaiteellisesta annista.

Miten siis on? Veteleekö työväenaate viimeisiään vai vieläkö sillä on merkitystä nykymuusikolle? Entä minkä aatteen edustajien lauluja suomalaisradioissa soitetaan?

Kysyimme asiaa eri-ikäisiltä, tapahtumassa esiintyviltä artisteilta.

Henrik Illikainen, 21: Politiikka on pukumiesten hepreaa

Tiisu-yhtyeen laulaja, sanoittaja ja säveltäjä

”Biisintekijänä työväenaate merkitsee minulle yhtä mielenkiintoista aatetta kuin oikeistolaisuuskin. En halua tehdä lauluja poliittisista linjauksista, vaan ihmisistä, jotka kamppailevat kaikkien näiden aatteiden ja järjestelmien keskellä. Porvarit ja punaviherkuplalaiset ovat kummatkin ihmisiä, jotka menevät tolaltaan rakkausasioista tai miettivät loittonevaa hiusrajaa tai roikkuvia tissejä.

Monelle politiikka tuntuu nykyisin olevan mystistä pukumiesten hepreaa, josta jää käteen kunkin puolueen eniten toisistaan poikkeavat arvot ja toisaalta pettymys oman aseman heikkenemiseen. Näiden varaan usein perustuu sitten se keskustelu, mitä netissä ja kaduilla huutelemalla käydään.

Minusta tuntuu, että juuri tällä hetkellä muusikoilla pinnalla ovat enemmänkin jopa oikeistolaiset arvot. Monet, varsinkin nuoret artistit julistavat biiseissään, kuinka he ovat menestyneitä, kuinka heillä on hyvät bileet, ja kuinka he tekevät kovalla kädellä töitä suosionsa eteen.

Monet hieman vanhemmat tai enemmän marginaalitason artistit taas tuntuvat peräänkuuluttavan vasemmiston aatteita.

En kuitenkaan usko, että suurin osa artisteista ajattelee suorittavansa poliittista agendaa musiikin keinoin. Sitä vaan pistetään menemään keskittyen yksilön tuntemusten kuvailemiseen ja ihmissuhteisiin.

Itsellänikään ei ole riittävästi tietoa politiikasta, jotta voisin siitä tiedostavasti laulaa.

Pakko kuitenkin sanoa, että olen törmännyt lukuisiin nuoriin tyyppeihin, jotka tietävät politiikasta enemmän kuin vaikkapa vanhempani. Monet heistä ovat todella hyvin kartalla asioista. Heillä on myös sitä nuoruuden taistelutahtoa, joka puskee ajamaan asioita eteenpäin.”

Tommy Lindgren, 39: Kuulun luovaan duunariluokkaan

Monista yhtyeistä tunnettu artisti julkaisi hiljattain sooloalbumin

”En tiedä, onko työväenaate minulle tärkeä niinkään muusikkona kuin ihmisenä. Musiikintekijänä ja kirjoittajana ajattelen toki kuuluvani jonkinlaiseen luovaan duunariluokkaan, verrattain pienituloiseen osaan väestöä, joka ei ole esimerkiksi perinyt minkäänlaista varallisuutta.

Toisaalta olen myös freelancer, joka kasailee toimeentuloaan monenlaisista pienistä puroista, enkä useimmiten tee kahta samanlaista työpäivää putkeen. Omassa elämässäni on ollut vain yksi pidempään kestänyt työsuhde ihmisoikeusjärjestö Amnestyn tiedottajana. Se kesti noin seitsemän vuotta.

Ajattelen työväenaatteen olevan vähän laajemmin vasemmistolaisen maailmankuvan historiallinen kivijalka. Tänä päivänä kyse ei ole ehkä enää niinkään kaikkien maiden työläisten liittymisestä yhteen, vaan vielä perusteellisemmasta solidaarisuudesta kansojen ja ihmisten kesken. Että nähdään ihmisarvon puolustaminen tärkeämpänä kuin varallisuuden kasvattaminen maailmassa, joka on surullisen usein kontallaan pääoman ja suuryritysten edessä.

Viime vuosina työväenaatetta ovat peräjälkeen yrittäneet omia ja romuttaa niin kokoomus kuin persutkin. Tuntuu jotenkin irvokkaalta katsoa, kuinka Timo Soini rakentaa puolueensa poliittisen nukketeatterin mielikuvalle arvokonservatiivisesta duunarista, joka vihaa seksuaalivähemmistöjä ja uskoo maahanmuuttajien vievän työn ja turvallisuuden. Vaikka tosiasiassa työn ja turvallisuuden uhkana on porvarihallituksen yksisilmäinen leikkauspolitiikka.

Toki myös demarit tuntuvat olleen aika kateissa sen suhteen miten päin puolueen tulisi nykymaailmassa asettua. Sillä on myös ollut ihan aiheellisia imago-ongelmia, ja kun vaikkapa joku lobbariksi siirtynyt Mikael Jungner sättii ihmisten enemmistöä julkisesti tyhmäksi, voi se saada epäilemään, ovatko demarit sittenkään aidosti solidaarisuuden asialla.

Ylipäänsä tuntuu, että niin demareissa kuin kaikissa suurissa puolueissamme – ja toisaalta ay-liikkeessäkin – korkeimpiin johtoasemiin nousseet ihmiset ovat usein aika kaukana pienituloisten kansalaisten todellisuudesta. Kun tuo etäisyys alkaa näkyä heidän toiminnassaan, se tietysti vaikuttaa uskottavuuteen.

Jos minulta kysytään, Erkki Tuomioja olisi pitänyt valita aikoja sitten SDP:n johtoon, mutta nyt taitaa olla jo liian myöhäistä. Li Andersson taas on parasta mitä tämän maan politiikassa on tapahtunut aikoihin.

Kulttuuriväki mielletään usein vasemmistolaiseksi, mutta maamme eturivin poppareista aika harva on millään lailla yhteiskunnallisesti profiloitunut. Toisaalta ehkä jotain kertoi artistien tuki Pekka Haavistolle edellisissä presidentinvaaleissa.

Perinteisistä suomalaisista työväenlauluista olen ehkä eniten kiintynyt Vapauden kaihoon, joka on ihan musiikillisesti helkkarin komea biisi.”

Erja Lyytinen, 40: Nuoret taiteilijat ovat kallellaan oikeistoon

Blueskitaristi, laulaja ja lauluntekijä

”Varhaisin työväenaatteeseen liittyvä muistoni tulee lapsuudesta. Sain ensimmäisen esiintymispalkkioni, kymmenen markkaa, kun lauloin 5-vuotiaana ammattiosasto KTV:n eli nykyisen JHL:n pikkujouluissa.

Tuolloin ymmärsin, että hyvästä työstä saa palkkion.

Edelleen muusikko on minulle käsityöläinen, joka tarttuu saamaansa tehtävään täydellä sydämellä. Hänelle työ on elämäntapa, jonka pitäisi myös tuoda leipä pöytään.

Isovanhempani eivät olleet porvareita, vaan maanviljelijöitä ja pelimanneja. Myös vanhempani ovat olleet soittajia, äitini myös kotiäiti ja myyjätär – olen siis työläisten lapsi. Itse tosin olen kouluttautunut akateemisesti.

Edelleen osaan arvostaa työtä tekeviä ihmisiä.

Itse en ole poliittisesti mihinkään täysin suuntautunut, mutta ehkä minussa on paradoksaalisesti ripaus proletaarista kapitalistia. Teen työtä itse itseäni riistäen, ja työni tulos menee oman yrityksen rahasampoon. Varat siis suunnataan tulevaisuudessa tekemääni työhön, taiteilijan ja muusikon uraan.

Näen siis myös yritysmaailman hyödyt, enkä juurikaan mieti, rikastuuko joku toinen työlläni enemmän kuin minä.

Uskon että vasemmistolainen liike nostaa tänä päivänä päätään siksi että kuilu köyhien ja rikkaiden välillä on kasvanut vahvasti. Yrittäjänä haluan silti sanoa, että tärkeää olisi myös helpottaa työvoiman palkkaamista ja tukea pienyrittäjien jaksamista.

Itselleni mieleen voimakkaimmin jäänyt työväenlaulu on Työväen marssi, josta tulee mieleen lapsuus. Lauloimme sitä koulun musiikkitunneilla ymmärtämättä lauseen "työn orjat sorron yöstä nouskaa" syvempää merkitystä – tai oikeastaan koko kappaleen sisällöstä hölkäsen pöläystä.

Vartuttuani sitten ymmärsin, että kyseessä on työtä tekevän ihmisen ääni, joka vaatii tasaveroista kohtelua.

Usein uskotaan että taiteilijat ovat vasemmistolaisia. Minusta nuoremman polven artistit kuitenkin todennäköisesti kannattavat muita puolueita. Vihreät arvot kiinnostavat nuoria, ja yrittäjähenkiset taiteilijat ovat kallellaan oikeistoon päin. Monet taiteilijat haluavat myös olla puolueista riippumattomia, mikä sekin on omanlaisensa kannanotto.”

Eija Ahvo, 65: Luokkatovereita on välillä ikävä

Näyttelijä, laulaja ja ohjaaja

”Työväenaate merkitsee minulle oikeudenmukaisuutta, kulttuuria ja hyvää koulutusta kaikille. Muusikkona se merkitsee kansainvälisyyttä. Laulun kieli on kaikkien yhteinen kielitaito.

Sanoina sekä ystävä että toveri ovat minulle tärkeitä ja kulkevat rintarinnan. Ystävä sopii suuhuni paremmin, vaikka luokkatovereita onkin välillä ikävä.

Jos katsotaan yksittäisen puolueen kannatuslukuja, vasemmiston tulos saattaa olla kehno, mutta nykyisin “vasemmisto” on hajaantunut moneenkin puolueeseen ajatuksin ja tavoittein. Enkä pidä sitä ollenkaan huonona. On vain uskallettava olla rohkea omassa yhteisössään.

1970-luvulla puhuttiin joukkovoimasta, nykyisin se on yhteisöllisyyttä. Aate solidaarisuudesta elää tässä hetkessä pakolaisten, maahanmuuttajien, työttömien, pätkätyöläisten ja opiskelijoiden parissa.

Poliittisista sisällöistä on kannettava vastuuta, muuten voi käydä huonosti. Yhdysvaltain presidentinvaalit on tästä vakava esimerkki.

Taiteilija on oman aikansa herkkä omatunto. Vasemmistolaisuuteen kaikkialla maailmassa liittyy humanismi, ihmisoikeudet ja luonnon kunnioittaminen. Jos taiteilijalla eivät ole nämä asiat hallussa, niin en ymmärrä, mistä hän taidetta tekee.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vasemmistoliitto
 • Sdp
 • Politiikka
 • Festivaalit
 • Työväenliike

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  3. 3

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  4. 4

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  5. 5

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  6. 6

   Brittimedia: Pääministeri May joutui vetoamaan EU-johtajiin säilyttääkseen kasvonsa brexitin kanssa

  7. 7

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  8. 8

   Mielenosoittajat vaiensivat rasistijohtaja Richard Spencerin puheen Floridassa

  9. 9

   Kuusta löytyi luola, mikä voi kiihdyttää Maan kiertolaisen asuttamista

  10. 10

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  6. 6

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  7. 7

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  8. 8

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  9. 9

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  10. 10

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  10. 10

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  11. Näytä lisää