Kulttuuri

Itävaltalaiskaupunki Kiinassa ja Buckinghamin palatsi Tehtaankadulla – kopioarkkitehtuurin suosio kasvaa maailmalla

Tunnettujen rakennusten jäljitelmiä valmistuu yhä enemmän. Kiinaan on kopioitu Eiffel-torni, italialaiskohteita ja kokonainen itävaltalaiskaupunki.

Onko aitoudella enää väliä? Itävallan Halstattin asukkaat joutuivat pohtimaan tätä kysymystä, kun heidän viehättävästä, Unescon maailmaperintölistalla olevasta kotikaupungistaan tehtiin kopio Kiinaan. Talot, kirkot, kadut, kaupat, kukkulat ja rannat jäljennettiin yksityiskohtineen.

Vuonna 2012 valmistunut kopiokaupunki rakennettiin kiinteistösijoitusmielessä varakkaiden kiinalaisten asuinpaikaksi, ja siitä tuli nähtävyys.

Kiinaan on rakennettu viime vuosina tusinoittain jäljitelmiä myös vanhoista englantilais- ja hollantilaiskaupungeista sekä Pariisista ja Venetsiasta. Vanhaa, etupäässä eurooppalaista arkkitehtuuria monistetaan eniten Aasiassa ja muutamissa entisissä sosialistimaissa. On suosittua kopioida Valkoista taloa, Eiffel-tornia, antiikin monumentteja, linnoja, Pisan kaltevaa tornia ja Venetsiaa.

Kopiointia on toki harjoitettu kautta aikojen. Versailles’n linnaa ja hovia imitoitiin aikoinaan ympäri Eurooppaa.

Ilmiön myöhäinen kuriositeetti on Buckinghamin palatsia mukaileva Venäjän suurlähetystö. Neuvostoliittolaisten arkkitehtien suunnittelema ja suomalaisten sotakorvauksena rakentama linna seisoo kolkon näköisenä Tehtaankadulla. Mitäköhän so­sialistimaa halusi viestiä klassistisella arkkitehtuurilla, joka Stalinin valtakaudella oli sen virallinen tyyli?

Nyt Venäjällä rakennetaan taas mahtipontisia kopiopalatseja. Tunnettujen rakennusten toisinnoilla yritetään kaiketi saada arvovaltaa.

Kopioiden rakentamiselle on annettu nimi duplitecture, jonka olen suomentanut kopiotehtuuriksi. Se on osa maailmanlaajuisesti kasvavaa historismin ja viihdearkkitehtuurin ilmiötä.

Elämysteollisuuden toimintamalli on tuttu kapitalismin pyhiinvaelluskaupungista Las Vegasista, jonka lavasteita matkusti viime vuonna ihmettelemään 42 miljoonaa turistia. Las Vegasiin puolestaan otettiin mallia Kaliforniaan vuonna 1955 avatusta Disneylandista, viihdearkkitehtuurin kehdosta.

Näiden kilpailijaksi on noussut kulutuskeidas Dubai, jonne ollaan rakentamassa ”maailmaa kaupungissa”. Eri maiden tyylejä jäljittelevän huvila-alueen keskelle on tarkoitus pystyttää muun muassa Colosseum, Pisan ja Eiffelin tornit, pätkä Kiinan muuria, Taj Mahal alkuperäistä neljä kertaa suurempana sekä paloja kuuluisista kaupungeista, kuten Venetsiasta ja Lontoosta.

Kiinassa on jo vastaavanlainen teemapuisto.

Mistä valikoiva paluu kuviteltuun, arvokkaana pidettyyn historiaan johtuu? Menneinä modernisaation vuosikymmeninähän historia nähtiin maailmanlaajuisesti usein vain ummehtuneena jäänteenä, joka oli syytä siivota pois uuden ja uljaan tulevaisuuden alta.

Kertaustyylejä karsastivat muutkin kuin arkkitehdit ja insinöörit, ja arvokkaita kaupunki­alueita ja rakennuksia purettiin ympäri maailmaa ilman kummempia soraääniä. Kaikkialla näkyi halu luoda nykyaikaista, yleispätevää ja edullisesti toteutettavaa arkkitehtuuria.

Moderni oli uutta ja hyvää, lupaus paremmasta. Modernismin ihanteet tallautuivat kuitenkin kaavamaiseen ja monotoniseen bulkkituotantoon. Elinympäristö suoraviivaistui ja samankaltaistui, ja lopulta valtavirran moderneista rakennuksista tuli arkipäiväisiä ja suorastaan inhottuja.

Kaipuu kuvitteelliseen, myyttiseen menneeseen näkyy nykyisin kansainvälisenä ilmiönä viihteessä, turismissa, rakentamisessa, sisustamisessa ja kulutustavarateollisuudessa. Meille räätälöidään turvallisuuden tunnetta luovia ja idealisoituja kertomuksia ja mielikuvia paluusta jonnekin viattomuuden aikaan ja paikkaan ennen nykyistä, pirstaloituvaa maailmaa.

Eskapistiselle historismille, nostalgialle ja romantiikalle on kysyntää sitä enemmän, mitä epävarmemmaksi ihmiset maailman ja tulevaisuuden kokevat. Kun kuluneisuus ja patina olivat aiemmin häpeä, ne voidaan nyt lisätä tuotteisiin valmistusvaiheessa.

Länsimaissa rakennusten ­aidosta historiasta ja hyvästä säilyneisyydestä on jo tullut status ja myyntivaltti. Monin paikoin uusi on kuitenkin vielä vanhaa ehompi; Kiinassa puutemppeleitä korvataan betonisilla kopioilla, joiden pintoja ja koristeita peittää kiiltävä muovimaali.

Historiaa on helppo muokata mieleisekseen. Venäjä on malli­esimerkki joustavasta historia­käsityksestä. Siellä suojeltujen arvorakennusten tilalle saa nykyisin rakentaa uusia, korkeampia taloja, kunhan niiden julki­sivut mukailevat purettavaa rakennusta. Pian useimmat eivät enää muista alkuperäistä taloa. Uusi muuttuu saman tien ”vanhaksi”.

Historiaa voidaan muokata myös rekonstruoimalla aikapäiviä sitten kadonneita rakennuksia. Berliinin kaupunkilinna on noussut harjakorkeuteen, mutta entisestä muistuttavat pelkät julkisivupinnat.

Moni kaipaa nykyisin aitoutta ja alkuperäisyyttä, mutta nämä käsitteet vaihtelevat eri kulttuureissa ja niiden määrittelystä on tullut muutenkin vaikeaa.

Elämystaloudesta kirjoittaneen B. Joseph Pinen mukaan esimerkiksi Disney World on ­aito. Miltei kaiken voisi siis tulkita aidoksi, ja taitavasti tehdyt kopiot ja väärennöksetkin voivat tuntua siltä.

Etenkin viihteessä ja turismissa liitetään yhä enemmän yhteen erilaisia kulttuurivaikutteita ja -aineksia ja luodaan niistä tarinoita ja myyttejä. Aitouden ja alkuperäisyyden käsitteet menettävät perinteistä merkitystään globalisoituvan kulttuurin tehosekoittimessa, jossa ainekset pirstoutuvat, sekoittuvat ja lopulta yhdenmukaistuvat.

Kopioiden ja lavasteiden tehtailu laajenee, mutta vastareak­tiona voi olla perinteisen aitouden arvonnousu. Itävallan Hal­stattin turismi on kasvanut ko­pioinnin myötä, sillä kiinalaiset haluavat nähdä nyt myös sen ­oikean ja alkuperäisen alppikaupungin.

Kirjoittaja on arkkitehti ja arkkitehtuurikriitikko, joka on tutkinut väitöskirjassaan arkkitehtuurin ja matkailun historiaa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Arkkitehtuuri
 • Kopiointi
 • Kiina

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  2. 2

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   Myös monet työssä käyvät välttelevät työntekoa

  5. 5

   Sote-ratkaisu horjuu jälleen – asiantuntijat laidasta laitaan varoittavat viemästä tuoreinta versiota eteenpäin

  6. 6

   Kaksi irlanninterrieriä on maksanut emännälleen 16 500 euroa – Koirat määrittävät Elina Kokkosen koko päivärytmin

   Tilaajille
  7. 7

   Jari Jääskeläinen on vaihtanut työmaakoppien tyttökalentereita luontokalentereihin – rakennusalalla naisia on häiritty vuosikymmenet, mutta nyt asiaan halutaan muutos

  8. 8

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  9. 9

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  10. 10

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen kääntää saduista roolit nurin – Tasa-arvoista kasvatusta korostava vanhempi törmää yhä ihmettelyyn

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  3. 3

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  4. 4

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  5. 5

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  6. 6

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  7. 7

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  8. 8

   Meteorologi selittää, miksi Helsingin yllä loisti voimakkaan punainen aurinko

  9. 9

   Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

  10. 10

   Uusi kulmakarvojen tatuointimenetelmä villitsee Suomessakin, mutta onko microblading turvallista? Asiantuntija oikoo viisi väärinkäsitystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  7. 7

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Naisen käsi osui vahingossa vastaan kävelleeseen mieheen Kalliossa – mies raivostui silmittömästi, löi ja potki naista

  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää