Kulttuuri

Jouko Turkka oli teatterin tulivuori, jonka jäljiltä mikään ei jäänyt ennalleen

Kukaan Jouko Turkan (1942–2016) taidetta seurannut tai hänen kanssaan työskennellyt ei unohda häntä, kirjoittaa teatteritoimittaja Kirsikka Moring.

Ohjaaja, kirjailija ja suoma­laisen teatterin voimahahmo Jouko Turkka kuoli 22. heinäkuuta Pirkkalassa. Hän oli 74-vuotias, syntynyt Pirkkalassa 17. huhtikuuta 1942.

Palavasilmäinen nuorukainen raivasi tiensä Teatterikoulun ohjaajalinjalle. Sen jälkeen mikään suomalaisessa teatterissa ei ole ollut kuin ennen.

Teatterikoululaisen aikalais­tietoisuudessani suomalaisen teatterin historia rusahti uuteen alkuun jo 1960-luvulla: Turkka oli ohjannut Kansallisteatteriin koulutyönä Ernst Tollerin Koneitten murskaajat, raastavana ekspressionistisena tulkintana. Ja siitä se jatkui.

Turkka murskasi jatkossakin työ työltä luutuneet perinteet, suomalaisen teatterin neljännen seinän, sekä kahvikuppirealismin että modernismin dekadentit kokeilut.

Hän riisui klassikot pellavapaidoistaan tai sameteistaan. Näyttämölle tulivat surkean itsetuntonsa rippeitä kokoavat seitsemät veljekset ja palavat Hamletit.

Hän kampaili piikkisellä kammalla Nummisuutarin Eskon tukkatöyhtöä ja heilutti Martan pamppua.

Mikään teatterissamme ei jäänyt ennalleen. Kuva näyttelijästä muuttui pääkalloa pitelevästä pitsipaitaisesta kuollako vai ei -kyselijästä hikiseksi hölkkääjäksi, joka veti leukoja ja nosti puntteja teattereiden harjoitussaleissa.

Teatterikorkeakoulun professorina, rehtorina – ja erotettuna rehtorina – Turkka koulutti uuden teatterisukupolven, jonka työssä hän jatkuu edelleen. Turkkalaisuus on saanut yhä uusia muunnelmia, kuin tyyneen veteen molskautettu kivi, joka levittää loputtomat renkaansa kaikkialle.

Turkka ehti työskennellä puolessa Suomen kaupunginteattereita Joensuusta Turkuun, Seinäjoelta Helsinkiin.

Työ kylvi myös väärinkäsityksiä, kanteluita, ja kulttuuriministerit istuivat nastoilla.

Mutta mitään niin väkevää Suomessa on tuskin nähty kuin Turkan parhaat ohjaukset. Turkka ja Hannu Salama loivat kokonaan uuden suuren näyttämön teatteriestetiikan Helsingin kaupunginteatteriin Siinä näkijä missä tekijä -esityksen simultaanisuudessa. Kahtia jakautunut Suomi eli rinnakkaisissa todellisuuksissa.

Samalla näyttämöllä suomalaiset klassikot puhuttelivat ja käänsivät tunnistettavat kasvonsa suoraan yleisöön Tuntemattomasta sotilaasta Maiju Lassilan Viisaaseen neitsyeeseen tai Vataseen näytelmässä Tulitikkuja lainaamassa. Ritva Valkama, Eila Rinne ja Kalevi Kahra loivat turkkalaisia hahmoja.

Jussi Kylätasku työparinaan Turkka antoi äänen suomalaisen kyläyhteisön umpihauteessa pyristeleville nuorille Runarille ja Kyllikille, joiden tarina vertautui Kyllikki Saareen ratkaisemattomaan murhaan.

Lettosuon reunalle pysähtyivät salaisuudet, äänekkäästi huokaava musta vesi nielaisi näkyvistä kielletyn elämän into­himot, suomalaiset tabut ja salatun seksuaalisuuden.

Teatteri kohtasi yleisönsä arjen jyrkkyydessä. Mansikkiiii! huutaa paketoidun pientilan emäntä, kun viimeistä ja ainoaa lehmää viedään teuraalle. Joensuun kaupunginteatterin katsomossa ihmiset itkevät ääneen. Rakenneuudistuksen uhrit näkevät itsensä näyttämöllä.

Turkka aisti tarkasti mitä ympärillä tapahtuu, miten ja miksi Nummisuutarit iskevät päätään mäntyyn.

Usein luultiin, että Turkka oli pullisteleva ja karkea alkumies, demoni. Kymmenissä haastatteluissa opin tuntemaan hänen laajan lukeneisuutensa ja sivistyneisyytensä.

Turkka osasi Konstantin Stanislavskin teatteriteoriat, Vsevolod Meyerholdin biomekaaniset fyysiset harjoitusmetodit, Bertolt Brechtinsä, ja oli huolellisesti kaivanut käyttöönsä länsimaisen filosofian kulmakivet. Hän seurasi haukansilmin aikansa kansainvälistä keskustelua, poliittista ja talouspoliittista.

Hän tunsi maailmankirjallisuuden suuret klassikot, kuvataiteen ja musiikkiperinteet ja osasi soveltaa niitä työhönsä.

Ulkomailla kiinnostuttiin suomalaisesta tulisielusta, ja hänen ohjauksiaan pyydettiin vierailulle muun muassa Saksan teatteribiennaaliin. Hän vieraili Göteborgin kaupunginteatterissa ohjaten oman näytelmänsä Kött och kärlek, mutta ensi-iltajuhlissa ohjaaja vähän vihtoi ruusupuskalla ruotsalaista näyttelijätärtä. Skandaali oli valmis, ja siihen päättyivät hänen näkyvimmät Ruotsi-aktiviteettinsa.

Legendaarinen teatterinjohtaja ja ohjaaja Vivica Bandler oli Turkan suuri puolustaja ja tukija ja edisti tahollaan ruotsalaisten turkkatuntemusta.

Turkan näyttelijät olivat kovilla. Hän etsi näyttelijöistään epäinhimillisiä voimavaroja, samaan ­aikaan pidäkkeetöntä ja tietoista heittäytymistä, tuleen astumista. Kaikki eivät siihen olleet valmiita. Syntyi patoutumia ja traumoja: Jumalan Teatteri purki Oulun teatteripäivien kuuluisassa yllätysesiintymisessään turhautumia.

Usein harjoitusprosessit päättyivät katastrofiin ja keskeytyivät. Turkka jätti herkästi jälkeensä savuavia raunioita.

Kaupunginteatterit vaihtuivat. Teatterisotia käytiin, hänen esityksistään kiivailtiin, niiden kupeille syntyi toisiaan kurmottavia taiteellisia leirejä. Samaan ­aikaan ulkomailta virtasi teatterikriitikoita ja teatterin ammattilaisia katsomaan hänen töitään.

Mutta esimerkiksi Tea Ista, Turkan luottonäyttelijä Kansallisteatterisssa, kiitti usein ohjaajaansa hienovaraisuudesta ja herrasmiesmäisyydestä.

Turkka osasi säteillä, ja hänellä oli valtava karisma, jonka yhtenä piirteenä oli myös usein unohdettu tilannekomiikan taju, omaleimainen huumori. Erityisesti ne tulivat esiin hänen omissa sarkastisen hyväntuulisissa näytelmissään.

Turkan jättämä jälki on kuolematon. Hänen henkilönsä ja työmetodinsa ovat tallentuneet kymmeniin tutkimuksiin, kirjoihin ja kansiin.

Työnsä jätettyään hän eli erakkona vanhassa kodissaan Pirkkalassa, petkutti kuolemaa ja käänsi kiviä kuin Sisyfos. Mutta kukaan Turkan kanssa työskennellyt tai hänen taidettaan seurannut ei häntä unohda. Se on varmaa.

Turkka elää nytkin keskellämme. Tampereen teatterikesässä nähdään tällä viikolla Seinäjoen kaupunginteatterin tulkinta Rakkaita pettymyksiä rakkaudessa, uuden sukupolven kädenojennuksena.

Kirjoittaja on teatteritoimittaja.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuolleet
 • Teatteri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Autoilija ajoi 6-vuotiaan pojan päälle suojatiellä ja pakeni paikalta Helsingin Itäkeskuksessa – Poika lensi kolmen metrin matkan

  3. 3

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  4. 4

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  5. 5

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  6. 6

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  7. 7

   Girls-sarjan luoja Lena Dunham puolusti työkaveriaan Murray Milleriä raiskaussyytteeltä väittämällä syytösten olevan valetta ja söi samalla omat sanansa

  8. 8

   Länsimetro joutui ensimmäistä kertaa työmatkaajien testiin – Aamu sujui jouhevasti, mutta tekninen vika sotki vuoroja jo aamupäivällä

  9. 9

   Vantaalaismies piti 10 vuotta hallussaan toisen miehen kirjaa – riidassa lähdettiin käräjöimään, mies joutuu ostamaan teoksen 25 eurolla

  10. 10

   Vuokrayksiö voi maksaa lähes yhtä paljon kuin selvästi suurempi kaksio – Kaksioiden tarjonta kannattaa tutkia, vaikka hakisi kotia yksin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  3. 3

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  4. 4

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  5. 5

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  6. 6

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  7. 7

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  8. 8

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  9. 9

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  10. 10

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää