Kulttuuri

”Kuorsaava kissa, ei tätä kestä” – soittajaduo teki Vauva-palstan keskusteluista kansanmusiikkia

Kalevauva.fi-duo on nykyajan Elias Lönnrot, joka tekee runonkeruumatkansa kansan pariin netin keskustelupalstalle.

Jos nykyihmisellä on jokin ongelma, hän todennäköisesti päätyy etsimään siihen vastausta netistä, googlaamalla.

Ja kun nykyihminen googlaa, hän törmää useimmiten ensimmäiseksi Vauva.fi-keskustelupalstan keskusteluun kyseisestä aiheesta.

Näin on takuulla käynyt valtaosalle suomalaisista, sillä Suomen suurimpiin nettisivustoihin lukeutuva palsta on tarjonnut alustan kaikenkirjavalle keskustelulle jo vuodesta 1998 lähtien.

Ja se keskustelu, se on usein todella rikasta. Juuri nyt, elokuussa 2016, keskustellaan muun muassa siitä, miksi meistä suomalaisista on tullut tällaisia halailijoita. Kuulostaa liki runolliselta.

Jotkut fiksut ovat älynneet tehdä keskusteluista jopa lauluja. Sellainen on Kalevauva.fi-yhtye, josta on tullut lyhyessä ajassa kesän 2016 ehkä puhutuin bändi.

Kaikki lähti halusta kehitellä heinäkuun Kaustisen kansanmusiikkifestivaalille uusi kokoonpano. Sen materiaaliksi Kimmo Numminen mietti ensin jotakin aiheesta ”pitkitetty nuoruus”.

”Googlasin aihetta ja pohdiskelin sitä kolmenkympin kriisi -meiningeissä”, Numminen kertoo.

Ja tietenkin, tietenkin eteen tulivat heti ensimmäisenä Vauva.fi-foorumin keskustelut.

”Tuli sitten mieleen, että mitä jos laulaisi suoraan Vauva.fi:n keskusteluja.”

Pitkäaikainen soittokaveri Aapo Niininen oli heti mukana. Hän keksi yhtäläisyydet Kalevalaan ja Elias Lönnrotiin: Kun Lönnrot hankki aineistonsa runonkeruumatkoiltaan Vienan Karjalan laulumailta, Kalevauva.fi kaivaa aiheensa Vauva.fi:stä.

Erotuksena on se, että toinen keräsi laulut jalkaisin, toisille aiheet ovat parin klikkauksen päässä.

Kalevauvan konsepti oli lopulta valmis seitsemässä tiiviissä minuutissa. Yhtä nopeasti levisi myös tietoisuus ”kalavauvalaista kansanlaulua” esittävästä duosta.

Bändi teki ensimmäisen keikkansa Kaustisella, ja jo toiselle keikalle muodostui niin pitkä jono, että keikka jouduttiin siirtämään ulos.

Pari viikkoa, ja nyt liki kaikki suurimmat suomalaismediat ovat kirjoittaneet Kalevauvasta. Se on erittäin harvinaista kansanmusiikkiyhtyeelle, jollaiseksi Kalevauvakin voidaan lukea.

Suosion salaisuus taitaa olla samaistuminen. Kalevauvan laulujen sanoitukset resonoivat vahvasti vastaanottajiensa kokemusmaailman kanssa.

”Keskustelu on läpileikkaus suomalaisten arjesta ja kansakunnan mieltä painavista asioista”, Kimmo Numminen analysoi.

Mikä kansakuntaa sitten pohdituttaa juuri nyt?

Vanhat tutut aiheet: parisuhde, mustasukkaisuus, seksi. Samat kuin Lönnrotin aikaankin.

Toki myös arjen ongelmat, jotka voivat olla hyvinkin konkreettisia.

”Riittääkö 200 g makaronilaatikkoa yhtä häävierasta kohden. Kuorsaava kissa, ei tätä kestä”, luettelee Numminen aiheita.

Selvät trollit eivät ole houkutelleet Kalevauvaa, vaikka joskus niistäkin voi keskeytyä hyvä keskustelu. Klassinen ketju ”panohanskoista” saattaisi esimerkiksi olla herkullista kuultavaa laulunkin muodossa.

Eniten Kalevauvaa kiinnostavat kuitenkin tunteella kirjoitetut havainnot arjesta. Kimmo Numminen nostaa esiin laulun ”Te ketkä ette harrasta usein seksiä”.

”Siinä on tositarinoita siitä, kuinka pappi sanoi aamen, minä rakensin perheelle talon ja nyt ei tarvita vaimon mielestä seksiä. Siitä tuli tietenkin haikea tunnelma sävellykseenkin. Sehän on kuin Leevi and the Leavingsia.”

Niininen ja Numminen kuvaavat Vauva-foorumia runsaudensarveksi, josta lauluntekijä löytää valtavasti ammennettavaa. Ei ihme, että esimerkiksi Anssi Kela on ilmoittanut käyvänsä sivustolla. Hän tosin ottaa sieltä inspiraatiota, kun taas Kalevauva käyttää keskustelut lähes sellaisenaan.

Numminen ja Niininen eivät myönnä olleensa itse aktiivisia Vauva.fi-keskustelijoita, mutta kyllä he toki palstan tiesivät. Palsta on legendaarinen.

Vauva-lehden päätoimittajan Anna Ruohosen mukaan sivusto tavoittaa nykyään viikossa yli puoli miljoonaa kävijää. Ehdottomasti suosituin osio on nimenomaan aihe vapaa. ”Neljä viidestä keskustelijasta käy siellä”, Ruohonen kertoo.

Samalla hän paljastaa, että Kalevauvan olemassaolo on huomioitu Vauva-lehdessäkin. ”Otimme sen toimituksessa kunnianosoituksena.”

Kalevauva on ehta kansanmusiikkiyhtye, joka esittää akustista musiikkia pelimanniotteella banjon, kitaran ja huuliharpun kanssa. Laulut lauletaan kaksiäänisesti.

Alun perin muusikot tulevat kuitenkin hieman toisenlaisista musiikkipiireistä.

Niininen on rumpali, joka soittaa esimerkiksi Wedding Crashers -nimisessä alternative rock -yhtyeessä. Niin ikään freelance-muusikkona ja -lauluntekijänä toimiva Numminen valmistui viime keväänä musiikinopettajaksi Jyväskylän yliopistosta.

Yhdessä kaksikko on kiertänyt Jauza-yhtyeen kanssa Suomen kouluja Konserttikeskuksen palkollisina. Viime vuonna he kiersivät lähes sadan keikan verran suomalaisissa kouluissa pitämässä ”Suomirokkikoulua”.

”Opetamme lapsille bändisoittoa ja suomirockin historiaa”, Aapo Niininen kertoo.

”Kalevauvan aiheet eivät sopisi välttämättä sellaisenaan kouluihin”, Kimmo Numminen pohdiskelee.

Mutta eivätpä sopisi lasten silmille kaikki Kalevauvan keikatkaan. Ei ainakaan tämä täällä Helsingin Vaasankadulla. Yleisö on jo turhankin vastaanottavaista.

Numminen ja Niininen ovat ehtineet soittaa ja laulaa vasta pari minuuttia, kun voimakkaasti päihtynyt nainen hiipii kaksikon taakse. Yhtäkkiä hän ottaa Niinisen jämäkkään jättihalaukseen.

”Tätä jätkää panisin, tsägällä!” kailottaa nainen. Samaan aikaan naisen miesystävä ryhtyy rakontyhjennyspuuhiin vieressä. Lorina jatkuu ja jatkuu.

Lievä kauhu välittyy laulajien katseesta, mutta ihmeen hyvin he silti pitävät pokan. Laulu ”Mies mustasukkainen kun lähden laivalle” ei keskeydy.

Tilannetta sivulla seuraavalla toimittajalla on vaikeampaa.

Jo etukäteen mietittiin, uskaltaako Helsingin Vaasankadulle, ”Piritorin” nurkalle, tulla kuvaamaan musiikkivideota. Ihmiset ovat näillä nurkilla joskus turhan päihtyneitä.

Toisaalta paikka on juuri oikea Vauva.fi:n aihe vapaa -osiosta laulunsanansa ottavalle yhtyeelle. Siellä palstallakaan ei omia tunteita ja ajatuksia turhan päiten suodatella.

Kuten Vaasankadun tilanteestakin voi päätellä, Kalevauvan toimintaan kuuluu olennaisesti vuorovaikutteisuus.

Juuri nyt bändin Facebook-sivustolla on käynnissä kisa, jossa ihmiset saavat ehdottaa, mistä Vauva.fi:n keskusteluaiheesta Kalevauvan pitäisi tehdä laulu seuraavaksi. Johdossa on juuri nyt aihe ”Pitääkö synnytyksessä todellakin olla alapää paljaana.” Kisa päättyy sunnuntaina

Kun tietoisuus Kalevauvasta ryhtyi leviämään, ilmestyi Vauva.fi:hin tietenkin oma ketju myös Kalevauvasta.

Nettiajan nopeuteen kuuluu, että Kalevauvakin reagoi nopeasti. Niinpä ei kestänyt kuin pari tuntia ensimmäisen Kalevauva-ketjun aloituksesta, kun duo oli jo julkaissut oman, Kalevauva-ketjusta kertovan laulunsa.

Palstalla on noussut esiin myös kysymys tekijänoikeuksista.

”Joku kysyi siellä heti, mistä voin kysyä tekijänoikeuskorvauksia. Kommentti oli hyvin peukutettu”, Niininen kertoo.

Tekijänoikeusasiat ovat ammattimuusikoille tärkeitä, siksi he eivät suhtautuneet asiaan laisinkaan vitsinä. Päinvastoin he ovat yrittäneet selvittää asiaa.

Apua ei ole löytynyt. Kukaan ei tiedä, kuinka pitäisi toimia, sillä iso osa keskustelijoista ei käytä edes nimimerkkiä.

Nyt Kalevauva on päättänyt ohjata osan tekijänoikeustuloista valitsemilleen hyväntekeväisyysjärjestöille.

”Jos teemme laulun esimerkiksi aiheesta ’Annatteko lasten leikkiä vuokratalon lasten kanssa’, siitä voisi lahjoittaa tuloja lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseen.”

Kaikkiaan Kalevauvan saama palaute on ollut Vauva-foorumilla positiivista. Jopa ihmeen positiivista, tuumii Aapo Niininen.

Tällä kertaa käykin niin, että palaute on sittenkin kitkerämpää tosielämässä kuin vihapuheesta ja kiusaamisesta tunnetussa, internet-nimisessä paikassa.

Kun Kalevauva poseeraa valokuvaajalle Kinaporinkadulla, joutuu Kimmo Nummisen stetson ankaran kritiikin kohteeksi.

”Jos sä meinaat esiintyä toi hattu päässä, niin mä häpeen sua!” huutaa ohi kävelevä nainen.

Se kuulosti kyllä jo miltei enemmän Hommaforumilta kuin Vauva.fi:ltä. Mutta ei Kalevauva sitäkään kavahtaisi.

Jahka Kalevauva saa tehdyksi ensin ”helposti lähestyttävän hyvänmielen levyn” Vauva.fi:n pohjalta, seuraavaksi voisi muuttaa nettipuhetta lauluiksi vähän laajemmallakin sektorilla.

”Jos tekisikin levyn ajankohtaisista aiheista. Vaikeasti lähestyttävän, poliittisesti kantaa ottavan levyn”, miehet suunnittelevat.

Kalevauva.fi esiintyy Helsingin Taiteiden yönä 25.8. Glorian Olohuoneklubilla (Pieni Roobertinkatu 12, Helsinki).

Helsingin Sanomat ja Vauva.fi-keskustelupalsta kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kansanmusiikki
 • Vauva.fi
 • Verkkokeskustelut
 • Musiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  2. 2

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  3. 3

   Sdp:n helsinkiläispoliitikko sai tuomion laittoman maahantulon järjestämisestä – ”En tiedä vielä, jatkanko luottamustehtävässä”

  4. 4

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  5. 5

   Käsi ulkoministerin reidelle EU-illallisilla, alapään sormeilua mediajuhlissa – #metoo-kampanja avasi Ruotsissa padon, ja likavesi nousee mediataloihin

  6. 6

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  9. 9

   Älä pese alapäätäsi saippualla, älä ajele häpykarvojasi ja vältä pikkuhousunsuojia – Nuorten naisten sukuelinten kosketusarkuus haittaa elämää, mutta sitä voi itse hoitaa, sanoo tutkija

   Tilaajille
  10. 10

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  4. 4

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  5. 5

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  8. 8

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  9. 9

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  10. 10

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  9. 9

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää