Kulttuuri    |   Näkökulma

Tampereen teatterikesä on monella tavalla teatterin ihme

Teatteri ei aina ole niin ajankohtaista kuin sanoo olevansa.

Tampereen teatterikesää on vietetty 48 vuoden ajan. Se on melkoinen historia maassa, jossa vielä hetki sitten syötiin nauriita maakuopassa.

Suomen suurimmalle teatterifestivaalille myytiin viime vuonna reilut 30 000 lippua. Katsojia oli lähemmäs 120 000. Sunnuntaina päättyneen tämänvuotisen festivaalin katsojalukuja kuultaneen tänään.

Koko suomalainen teatteri on sekin tietenkin aivan uskomaton menestys. 2,8 miljoonaa myytyä teatterilippua vuodessa, 5,5 miljoonan ihmisen maassa, jossa – sanoinko jo – syötiin hetki sitten nauriita maakuopassa.

Teatterikesän väistyvä taiteellinen johtaja Mikko Roiha nosti tiistain avajaispuheenvuorossaan esiin sen, miten teatteri aina sanoo olevansa ajankohtaisempaa kuin koskaan. Ja miten se ei aina ole totta. Kun teokset syntyvät vähintään vuoden aikajänteellä, on maailma ensi-illan aikaan voinutkin jo mennä menojaan.

Tämän vuoden Teatterikesässä koin omalta osaltani molemmat Roihan vaihtoehdot. Hieman yllättäen poliittinen satiiri, dokumenttiteatterikappale Eduskunta III tuntui jo jääneen jonnekin lähihistorian käännetylle sivulle. Politiikka on niin kiihkeätahtista ja muistini niin lyhyt, että vaikka Sipilän hallitus sen kuin porskuttaa, oli vaikea enää eläytyä moneen näytelmän käänteeseen.

Näytelmän yhdeksi hätkähdyttävimmistä sisällöistä noussut virkamiesten vallankäyttö toki jatkaa ajankohtaista olemistaan. Huoneissa, joihin emme edelleenkään näe.

Sen sijaan amerikkalaisen koomikon Desiree Burchin rasismia ruotiva Tar Baby, alkujaan jo kolmen vuoden takaa, ei surullista kyllä tuntunut vanhentuneen yhtään. Tämänkin kesän uutiset Yhdysvalloista ovat taanneet sen, että kun Burch esitti kohtauksen poliisista pysäyttämässä ensin valkoihoista ja sitten mustaihoista autokuskia, oli jälkimmäisen kohtauksen päättyminen luodin­ääniin ja Burchin lavalla sätkivään ruumiiseen kovin tätä päivää.

Samalla ikävällä tavalla Anna Paavilaisen Play Rape vaikuttaa ikuiselta. Eläkeläisnäyttelijä kollegan läksiäisissä kuiskaamassa nuoren naisnäyttelijän korvaan ”Mä sain raiskata sen”: jessus.

Iloista juhlaa ei ollut Tšehovin yli sata vuotta sitten kirjoittamassa Lokissakaan, jonka ohjaaja Yana Ross toi islantilaisen työryhmän kanssa Tampereelle. Mutta tätä päivää näytös totisesti oli.

Teatteri tapahtuu aina ajassa, hetkessä. Yksi erityinen sellainen hetki koitti tiistaina, kun tieto Jouko Turkan kuolemasta tavoitti Teatterikesän kesken aamupäivän tiedotustilaisuuden.

Tilaisuuden päätyttyä oli Seinäjoen kaupunginteatterin versio Turkan Rakkaita pettymyksiä rakkaudessa -näytelmästä aivan toisella tavalla ajankohtainen kuin sen alkaessa.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Tapiolan metroasemasta onnistuttiin loihtimaan hissien ja yhdyskäytävien monimutkainen labyrintti – matkalla metroilta busseille iskee uskonpuute

  4. 4

   Ivanka Trump oli isäänsä viisaampi

  5. 5

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  6. 6

   Alppihiihtotähti ei halua edustaa Trumpin hallintoa olympialaisissa – järkyttyi saamastaan palautteesta

  7. 7

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Ikiaikainen vitsi on vihdoin totta – Kallioon avataan panimoravintola, jonne lähtiessään voi sanoa ”menevänsä Panemaan”

  10. 10

   Demokraatit ottivat yllätysvoiton Alabaman senaattivaalissa – Roy Mooren tappio oli paha isku Donald Trumpille, joka silti onnitteli voittajaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää