Kulttuuri

20-vuotias Alma oli yksi Flow-festivaalin kovimmista esiintyjistä, kotimaiset artistit saivat unohtamaan kansainväliset tähdet

Samana viikonloppuna Flow-festivaalilla kuultiin Mikko Joensuun mieletön spektaakkeli ja nähtiin Alman upean energinen keikka.

Flow-festivaalin huippuhetkiä listatessa on päädytty tänäkin vuonna ylistämään ulkomaisia nimiä, eikä ihme.

On aikamoinen spektaakkeli, että samana viikonloppuna popin supertähti Sia nousee elämänsä ensimmäisen (ehkä myös ainoan) kerran lavalle Suomessa, elektronisen tanssimusiikin edelläkävijä New Order palaa Suomeen 34 vuoden tauon jälkeen ja setärockin suurnimet Iggy Pop sekä Morrissey vetävät rautaiset keikat. Ja niin edelleen.

Mutta Flow-festivaalissa on aina ollut mukana myös toinen puoli. Hämmästyttävien kovien ulkomaisten nimien vastapainoksi festari onnistuu nostamaan esille uusia, lupaavia tai muuten vain poikkeuksellisia kotimaisia artisteja, joiden Flow-keikat jäävät parhaassa tapauksessa elämään muistoissa vuosien ajaksi. Niin kävi myös tänä vuonna.

Ilmeisin esimerkki tästä oli Paperi T:n, Pekka Kuusiston ja Samuli Kosmisen perjantainen keikka, jossa kuultiin uudelleen sovitettu paketti Paperi T:n Malarian pelko -levystä. Kolmikon esiintyminen intiimillä Bright Balloon -lavalla nousi ilmiöksi paitsi musiikillisten avujensa ansiosta, myös siksi, että se aiheutti yhden Flow-historian pahimmista ruuhkista.

Jätetään tällä kertaa Paperi T, Kuusisto ja Kosminen rauhaan (tarkempi raportti keikasta täällä), sillä he olivat vain yksi esimerkki siitä, miten monipuoliselta ja lupaavalta kotimainen tarjontamme voi näyttää yhden viikonlopun aikana.

Itse asiassa yksi viikonlopun vaikuttavimmista keikoista nähtiin täsmälleen samaan aikaan kuin kohukolmikon Balloon-keikka. Perjantai-iltana Flow’n uudessa jättiteltassa keskikokoiselle yleisölle esiintyi Mikko Joensuu, jonka kaltaisia persoonia Suomessa ei ole monia.

Monet muistavat Joensuun edelleen parhaiten Joensuu 1685 -yhtyeestä, jonka vuonna 2008 julkaistu ainut levy oli kriitikoiden ylistämä musiikkitapaus. Tänä keväänä Joensuu julkaisi vuosia odotetun ensimmäisen soololevynsä, eikä uusi materiaali jäänyt tuohon Amen 1 -albumiin. Joensuu kertoi jo keväällä, että luvassa on yhteensä trilogia. Flow’ssa kuultiin ensimmäisen kerran vielä julkaisematon Amen 2 -levy lähes kokonaan.

15-henkisen orkesterin kanssa vedetty tunnin mittainen konsertti oli spektaakkeli sanan kaikessa merkityksessä. Heti ensimmäisistä soinnuista lähtien koko paikalla ollut yleisö tuntui hiljentyvän vaikutuksesta ja odottavansa haltioituneena, mitä Joensuu heille tarjoilee. Keväällä Joensuu järjesti Amen 1 -levyn julkaisukeikan Johanneksenkirkossa. Nyt hän toi kirkkotunnelman yhdelle Suomen suurimmista festareista.

Joensuun spektaakkelimainen vyörytys voi pahimmillaan alkaa hieman toistaa itseään, mutta tunnissa kokonaisuuteen ei ehtinyt kyllästyä hetkeksikään. Keikan lopussa ei voinut kuin ihailla soittimesta toiseen kappaleen aikana vaihtavaa taiteilijaa, jonka noin 10-minuuttiset kappaleet keräsivät hurjat suosionosoitukset.

Aivan päinvastaisen mutta vielä astetta mahtavamman kokemuksen tarjosi sunnuntaina alkuiltapäivästä pienemmässä mustassa teltassa esiintynyt pop-laulaja Alma. Menevää, elektronista ja sopivan raikasta pop-musiikkia tehnyt vasta 20-vuotias ja vasta uraansa aloittava laulaja saattaa hyvin olla se suomalainen tähti, joka nousee kansainvälisesti tunnetuksi.

Alman yhdessä saksalaistuottaja Felix Jaehnin kanssa tekemä Bonfire-kappale on Saksan Spotifyn kolmas, ja sitä on kuunneltu jo nyt yli 16 miljoonaa kertaa Spotifyssa. Se on suomalaiselta artistilta historiallisen kova luku. Kappale on kuultu myös Rion olympialaisissa naisten 400 metrin välierien aikaan.

Flow-festivaalissa nähtiin mahdollisen kansainvälisen tähtemme ensimmäinen soolokeikka ikinä. Siksi oli ehkä jopa pieni yllätys, että jo keikan alkaessa aikaisin sunnuntaina teltta oli aivan täysi ja että keikan aikana myös teltan ulkopuolinen alue täyttyi ihmisjoukosta. Myös laulaja itse tuntui olevan täysin häkeltynyt yleisömäärästä, ja ensimmäisen kappaleen jälkeen hän kiitteli kaikkia paikalle saapuneita vuolaasti.

Vielä suurempi yllätys oli kuitenkin se, että pienestä alkujännityksestä huolimatta Alma otti lavan suvereenisti haltuun ja tarjosi upean pop-show’n, jollaisesta voisi olla opittavaa jopa osalla Flow’hun saapuneista ulkomaisista poppareista. Kun teknisen ongelman takia kappale katkesi kesken, yleisö villiintyi hurjaan taputukseen. Kun Alma sai viettyä kappaleen loppuun asti, hän kuittasi ongelman kepeällä vitsillä.

Viimeisenä kuultu ja Suomessa parhaiten tunnettu Karma-kappale villitsi viimeistään koko yleisön. Sen jälkeen oli selvää, että Alma oli yksi Flow-festivaalin suurimmista tähdistä, jonka näkeminen kotimaisella keikalla saattaa muutaman vuoden päästä olla harvinainen tapaus.

Näiden kahden ja toisistaan hyvin paljon poikkeavan spektaakkelin lisäksi tarjolla oli muitakin kotimaisia helmiä. Muun muassa PMMP:n tuottajana tunnetun, kriitikoiden ylistämän Jori Sjöroosin uusi projekti Rooxx esiintyi lauantaina alkuillasta jättiteltassa ja osoitti jälleen kerran, miten vaivattomalta ja rauhalliselta voi elektroninen pop-musiikki kuulostaa. Erityisesti Ringa Mannerin laulu kuulostaa missä tahansa projektissa mahtavalta.

Vanhaan teollisuushalliin sijoitetussa Zalando Factoryssa puolestaan nähtiin yhdet viikonlopun kovimmista bileistä, kun perjantaina alkuillasta rap-duo Töölön Ketterä keräsi keikkapaikan tungoksiin asti täyteen. Muun muassa Ludoo-hitillä kovaa vauhtia suosiotaan kasvattanut yhtye tuo hetkittäin paljon mieleen uransa alussa olleen JVG:n. Ei ole varmasti sattumaa, että Töölön Ketterä kuuluu JVG:n pyörittämän PME Records -levy-yhtiön uusiin kiinnityksiin.

Seuraavana päivänä samalle lavalle nousi uutta suomalaista indierockia tekevä Lake Jons. Nuorista miehistä koostuva yhtye tuntuu selvästi tähtäävään musiikissaan ja esiintymisessään rosoisuuteen, joka kieltämättä toimii lajissaan oikein hyvin. Lake Jonsille on povailtu suurta tulevaisuutta. Nähtäväksi jää, riittääkö porukan puhti kovasti kilpaillussa genressä.

Vanhassa teollisuushallissa viikonlopun aikana esiintyi myös Alman ohella toinen mahdollinen kansainvälinen pop-tähtemme, muun muassa ruotsalaiseen Zara Larssoniin verrattu Venior, joka tekee tällä hetkellä musiikkia ympäri Eurooppaa.

Veniorin keikka tuntui paikoitellen hieman hiomattomalta ja levottomalta, mutta parhaina hetkinään se onnistui tempaamaan mukaan mielettömällä lavaenergiallaan. Veniorin kanssa samaan aikaan toisaalla esiintyi elektronisen musiikin legenda New Order, jonka jälkeen vuorossa oli festarin ehkä odotetuin esiintyjä, eli Sia.

Oli aikamoinen saavutus, että näistä lähtökohdista 21-vuotias muusikko sai edes hetkeksi unohtamaan kansainvälisten suurtähtien soundin.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Flow-festivaali

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle raivataan luontopolku

  2. 2

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  3. 3

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  4. 4

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  5. 5

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  6. 6

   Puhun rallikiinaa, ja aluksi se hävetti hirveästi – kunnes huomasin, ettei kukaan paheksu aksenttiani paitsi toiset suomalaiset

  7. 7

   Suomalainen hyttyskatiska torjuu malariaa – toimiva malli löytyi popin megatähti Madonnan asusta

   Tilaajille
  8. 8

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  9. 9

   Matkapuhelinverkko pätkii pää­kaupunki­seudulla useimmin Vantaalla – Laaja selvitys kertoo, miten verkko toimii koti­kaupungissasi

   Tilaajille
  10. 10

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  3. 3

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  4. 4

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  5. 5

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  7. 7

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  8. 8

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  9. 9

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  10. 10

   Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  5. 5

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Tunti sitten
  2. Julkinen liikenne, lyhyet taksimatkat ja vuokra-auto 500 euron kuukausimaksulla – eri kulkutavat yhdistävät liikennepalvelut voivat tulevaisuudessa korvata omistusauton
  3. Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”
  4. Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle raivataan luontopolku
  5. Taksi Helsinki etsii uutuusbisnestä seniorien hoivakuljetuksista – Verottaja ei hyväksy kyytejä kotitalousvähennykseen
  6. Hovioikeudessa kuullaan ehdottoman vankeustuomion saanutta Jari Aarnion alaista – ovatko Pasilan miehen puhelimet kulkeneet alaisen mukana?
  7. Idyllinen saarikunta Hailuoto on saamassa vihdoin sillan, mutta osaa asukkaista pelottaa muuttuminen ”Oulun lähiöksi” – ”Jos oululaiset haluavat liittyä Hailuotoon, voimme kuunnella, mitä heillä on tarjota”
  8. Matkapuhelinverkko pätkii pää­kaupunki­seudulla useimmin Vantaalla – Laaja selvitys kertoo, miten verkko toimii koti­kaupungissasi Tilaajille
  9. Puhun rallikiinaa, ja aluksi se hävetti hirveästi – kunnes huomasin, ettei kukaan paheksu aksenttiani paitsi toiset suomalaiset
  10. Tällaisia mielipiteitä metro kirvoitti vuonna 1982: Röyhkeät miehen­retaleet veivät istuma­paikat, Itä-Helsingin liikenne­yhteydet menivät piloille, möly tuhosi kesäloman
  11. Aktiivinen kansalainen on Suomen politiikassa kuin vieras ulkoavaruudesta
  12. Näytä lisää